Właściwości i zastosowanie soku z cytryny bio
Już od dawana owoc drzewka cytrynowego jest wykorzystywany i lubiany w polskich domach. Istnieje wiele zastosowań nie tylko kulinarnych tego właśnie owocu.
Pochodzenie cytryn
Pochodzenie tego owocu jest nam znane. Jak wiemy wywodzi się on z Chin, ale również uprawiany jest w niektórych częściach Afryki, Bliskiego Wschodu jak i na wybrzeżach Stanów Zjednoczonych oraz ciepłych krajach europejskich. Owoc drzewa cytrynowego jest bardzo ceniony, nie tylko za swój smak , ale również za aromat. Cieszy się on coraz większą popularnością wśród cierpliwych u wymagających ogrodników, bowiem jest możliwe wyhodowanie własnych cytryn z pestek tego owocu.
Aromat cytryny jest wykorzystywany w wielu dziedzinach np w kosmetyce, lecznictwie oraz gotowaniu.
Sycylijskie cytryny w kuchniach świata
Kwaśny smak cytryny sprawia, że jest ona przydatna w wykorzystaniu nie tylko do dań słodkich, ale również wytrawnych. Bardzo znaną formą wykorzystania soku z tego owocu jest krem lemon curd, który najczęściej możemy znaleźć w wypiekach takich jak tarty czy tartaletki. Duże wykorzystanie intensywnie kwaśnego soku jest wykorzystywane do przygotowywania sosów, gdzie wraz z odpowiednio wyważoną mieszanką przypraw daje idealne połączenie do ryb, mięsa czy potraw z ryżem.
Skórka z cytryny
Nie tylko sok czy miąższ są wykorzystywane w różny sposób. Istotne jest również wykorzystanie aromatycznej skórki, która zawiera olejki eteryczne. Trzeba jednak pamiętać żeby przed wykorzystaniem skórki z cytryny dokładnie ją umyć oraz wyparzyć wrzątkiem. W ten sposób pozbędziemy się bakterii oraz zarazków, jeżeli nie jesteśmy w 100% pewni pochodzenia tego owocu. Należy jednak pamiętać, żeby nie używać białej części spod skórki, ponieważ jest ona gorzka i nieprzyjemna w smaku.
Cytryna w kosmetyce
Kosmetyki do twarzy
Jak wiemy sok z cytryny ma właściwości przeciwbakteryjne, rozjaśniające oraz przeciwzmarszczkowe dlatego tak często wykorzystywany jest w kosmetyce. Zawarta witamina C w cytrynie to naturalny antyoksydant, który wspomaga proces starzenia się komórek. Idealnie sprawdzi się dla kobiet z dojrzałą cerą. Witamina C pomaga w walce z przebarwieniami, nadaje skórze promienny blask oraz sprężystość. Polecane są również w walce z trądzikiem, redukują wydzielanie sebum i wyprysków.
Kosmetyki do włosów
Sok z cytryny sprawdzi się również w rozjaśnianiu włosów. Istotne jest jednak to żeby rozcieńczyć go z wodą.
Cytryna w medycynie
Sok z cytryny
Witamina C zawarta w soku z cytryny jest bardzo przydatna w medycynie. Wzmacnia odporność organizmu oraz wspomaga leczenie infekcji wirusowych i bakteryjnych. Cytryna zawiera flawonoidy o niezliczonych właściwościach prozdrowotnych. Świetnie sprawdzi się w gorących napojach np herbacie. Zalecane jest dodawanie soku z cytryny do nieco już ostudzonej herbaty wtedy idealnie rozgrzeje ona organizm.
Olejek cytrynowy
Olejki eteryczne wspomagają leczenie stanów zapalnych oraz obniża ciśnienie krwi. Jest polecany dla osób zmagających się z wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Sprawdzi się zarówno do masażu jak i dodany do kąpieli.
Cytryna w aromaterapii
Mocny zapach cytryn sprawdza się w leczeniu za pomocą aromaterapii. Dobrze wpływa na zły nastrój, stres, niepokój oraz lekkie stany depresyjne.
Taki olejek można zastosować w masażu, jednak również trzeba go rozcieńczyć. Idealnie rozluźni mięśnie i pozytywnie wpłynie na samopoczucie.
Jakie witaminy zawiera kwaśny sok z cytryny?
W cytrynie znajdziemy bardzo dużo ważnych witamin oraz mikroelementów. W jednym litrze soku z cytryny znajdziemy
potas 1380mg
witamina C 530mg
wapń 260mg
fosfor 160mg
magnez 80mg
sód 20mg
żelazo 6mg
witamina E 1,5mg
witamina B3 1mg
witamina B6 0.8mg
witamina B1 0,4mg
witamina B2 0.2mg
kwas foliowy 0.11mg
Dlaczego warto pić sok z cytryny bio? Właściwości i przeciwwskazania
Najbardziej znanym zastosowaniem soku z cytryny jest dodawanie go do potraw. Właściwości tego owocu to między innymi wzmacnianie odporności, nawadnianie organizmu, zmniejszenie uczucia senności, chroni przed przeziębieniem.
Trzeba jednak pamiętać, że osoby z refluksem nie powinny go stosować w nadmiarze gdyż może przyczynić się do nasilenia zgagi, nudności czy powodować ból.
Sok cytrynowy przepis
Na półkach sklepowych znajdziemy ekologiczny sok cytrynowy. Jest to pasteryzowany, tłoczony na zimno, sok z cytryn 100% BIO. Nie zawiera dodatków, barwników, słodzików i konserwantów. Do produkcji jednej butelki soku zużywa się ponad 7 soczystych owoców. Ważne jest to, że sok z cytryny jest dobry dla osób, które zmuszone są liczyć kalorie. Jest on niskokaloryczny.
Można również samemu sporządzić słodki syrop cytrynowy. Potrzebne będzie 1.5kg cytryn, 1kg cukru oraz skórka z jednej cytryny.
Sok cytrynowy w alkoholu
Cytryny znalazły również zastosowanie w przyrządzaniu alkoholi. Kwaśny smak cytryny świetnie sprawdza się w połączeniu z nieprzyjemnym i mocnym smakiem wódki. Również w wielu domach przyrządzane są nalewki tzw. cytrynówki. Jest to słodkawy napój z wykorzystaniem spirytusu i soku z owocu, który może zostać szybko wykonany oraz nie ogranicza nas czas ponieważ cytryny w sklepach znajdziemy przez cały rok.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz