środa, 21 grudnia 2022
gotowe dania "Gotowce"
Czy gotowe dania obiadowe mogą być zdrowe?
Św. Pamięci babcia mawiała, że najlepsze i najzdrowsze, to jedzenie przygotowane samodzielnie. Przynajmniej wtedy wiesz, że jest zdrowe. Od słów babci upłynęło dużo wody i w obecnych czasach gotowe dania obiadowe kupimy prawie wszędzie, jak, choćby w marketach, małych dyskontach, a nawet w sklepach ze zdrową żywnością i małych osiedlowych sklepikach. Podstawowe pytanie, czy wszystkie oferowane do sprzedaży gotowe dania do spożycia są zdrowe
Gotowe dania – kulinarna rewolucja?
W czasach PRL-u i wcześniej ludzie mieli pracy od rana do wieczora i mieli czas na przygotowanie posiłków, czy wieczorną rozrywkę i wiele innych czynności. W obecnych czasach jest tyle udogodnień, jak, choćby roboty, które samodzielnie przygotowują posiłki, wyręczają nas w bardzo wielu czynnościach domowych i jeszcze narzekamy na odwieczny brak wolnego czasu dla dzieci, bliskich i znajomych. Od kilkunastu lat gotowe dania obiadowe, które można kupić wszędzie zrewolucjonizowały rynek spożywczy i uzależniły społeczeństwo od gotowców, szczególnie osoby samotne, studentów, ale nie tylko, lecz nadal narzekamy na brak czasu.
Co z tym zdrowiem?
Od momentu, gdy gotowe dania podbijały rynek spożywczy w naszym kraju, to w społeczeństwie narastała świadomość, że producenci pod przykrywką jedynej zalety błyskawicznego przygotowania do spożycia serwowali jedzenie naszpikowane konserwantami.
Na szczęście eksperci przekonują…
Czasy, w których producenci gotowców nadwyrężali naiwność i zdrowie polskiego społeczeństwa przechodzą do lamusa. Coraz częściej świadomość klientów skutecznie wpływa na rzetelność i solidność produkowanych gotowców.
Mikrofalówka – przyczyna wszelkiego zła?
Od momentu, gdy wynaleziono mikrofalówkę, to szerokimi strumieniami sceptycy tłoczyli w nasze umysły teorie tak naprawdę wyssane z palca. Całkiem niedawno naukowcy udowodnili, że mikrofale emitowane przez to urządzenie nie mają negatywnego wpływu na podgrzewane potrawy ani nie tracą na jakości tak samo, jak i w przypadku innych obróbek termicznych. W kwestii negatywnego wpływu mikrofal na ludzkie ciało, to również zdementowano takowe pogłoski.
Nieprawidłowe podgrzewanie dań gotowych
Mikrofala, to bardzo nowoczesne i przyszłościowe urządzenie, lecz nie każdy potrafi z niego korzystać, poniekąd sytuacje takie usprawiedliwiane są brakiem czasu. Każdy użytkownik mikrofali powinien na dzień dobry zaznajomić się z listą produktów, które są nie wskazane do podgrzewania, a już na pewno z produktami, których absolutnie nie wolno podgrzewać w mikrofalówce.
W mikrofali nie wolno podgrzewać:
Otóż produkty, których absolutnie nie wolno podgrzewać w mikrofali, to: jaja, mięso surowe, woda, owoce. Myślę, że nawet nie należy eksperymentować na prywatnej mikrofali i głównie dla własnego bezpieczeństwa.
W mikrofali nie należy podgrzewać:
Istnieją produkty, które raczej nie powinno się podgrzewać, to: grzyby, chleb i ryż. Jeśli chodzi o gotowe produkty do spożycia, to w kwestii obróbki termicznej zawsze należy kierować się zaleceniami zawartymi na opakowaniu przez producenta.
Czy szybkie posiłki to zdrowe dania dla dzieci?
Istnieją produkty, które raczej nie powinno się podgrzewać, to: grzyby, chleb i ryż. Jeśli chodzi o gotowe produkty do spożycia, to w kwestii obróbki termicznej zawsze należy kierować się zaleceniami zawartymi na opakowaniu przez producenta.
Mamo, kiedy obiad?
Już za momencik, już za chwileczkę i będzie gotowy obiadek. Teraźniejsze mamy mają ogromny wybór i komfort zaoszczędzonego czasu na przygotowanie obiadu dla dziecka, zastępując go gotowcem. W to miejsce mama może poświęcić zaoszczędzony czas na np. edukację dziecka lub zabawy. Wybierajmy dania z przewagą warzyw. Pamiętajmy o jednej podstawowej zasadzie, kupując gotowce dla dzieci czytajmy etykiety na opakowaniu i nie traktujmy gotowców jako podstawowej diety dziecka, a jedynie uzupełniającą. Taką samą zasadą powinni kierować się dorośli. Producenci gotowców wprowadzili do sprzedaży ogromne ilości produktów mało przetworzonych, takich jak np. Pulpety, gołąbki, bigosy, fasolki, żurki, pierogi i jeszcze wiele innych zapewne pysznych gotowych dań do błyskawicznego podgrzania. Przydatność do spożycia takich szybkich dań jest bardzo różna, ponieważ zależy, w jakim opakowaniu jest sprzedawane. Jakiekolwiek dania przechowywane w słoikach lub puszkach mają długi termin, w przeciwieństwie do opakowań foliowych i plastikowych.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz