wtorek, 6 grudnia 2022

Jak gotować bób? Pyszne kulinarne wskazówki.

 




         Wykorzystywanie darów natury, czyli świeżych często sezonowych zbiorów, może nam dać mnóstwo korzyści. Jest to łatwiejszy i tańszy sposób na zdobycie produktów bogatych w naturalne a nie syntetyczne minerały i witaminy. Bób jest jednym z takich źródeł. Roślina ta jest powszechna i bardzo popularna w mojej okolicy.

 

Bób podobnie jak groch nadaje się do jedzenia prosto z pola (nasiona wyłuskane ze strąka) jednak najlepiej smakuje ugotowany z dodatkami np. masłem, koperkiem, ziołami. One potęgują jego zalety.

 

Właściwości bobu

 

        Bób jest roślinnym (naturalnym) źródłem składników potrzebnych człowiekowi. Dostarcza nam dużo witaminy K, która ma korzystny wpływ na poprawną krzepliwość krwi. Zawiera również ważny dla każdej kobiety ciężarnej kwas foliowy. Innymi substancjami, w które jest bogaty bób, to witaminy A i C. Te witaminy wspierają nas w walce z przeciwutleniaczami i wzmacniają naszą odporność. Ta „duża fasolka” magazynuje w sobie: potas, fosfor, wapń i cynk. Duża zawartość białka spowodowała, że bób jest stosowany jako zamiennik mięsa w różnego rodzaju dietach bezmięsnych.

 

Gotowanie bobu.

 

          Wyłuskane nasiona bobu należy przemyć pod kranem. Wpływ na to jak długo i w jaki sposób gotujemy bób mają jego ziarna i ich dojrzałość. Czyste „fasolki” zalewamy wodą w stosunku 3 litry na 1 kilogram nasion.

 

Młody bób.

 

          Jego nasiona są łatwo rozpoznawalne. Ich skórka jest miękka o szaro – zielonej barwie. Młody bób jest najmniej wymagający w gotowaniu. Aby był gotowy do zjedzenia wystarczy gotować go maksymalnie 10 – 15 minut. Taki sposób przygotowania pozwala zachować większość wartości odżywczych.

 

Starszy bób.

 

          Nasiona starszego bobu są twardsze. Ich zielona barwa nie jest tak intensywna a także możemy zauważyć plamki na skórce. Jaki czas jest potrzebny aby ugotować bardziej dojrzały bób? W tym przypadku kwadrans to za mało. Musimy je gotować od 30 do 40 minut w wodzie o temperaturze wrzenia. Po upływie tego czasu należy sprawdzić czy „fasolki bobu” są miękkie i można je zjeść. Czas jaki zajmuje gotowanie wpływa na stopniową utratę substancji wspierających nasz organizm.

 

Bób mrożony.

 

          Po wyjęciu z zamrażarki, nasiona bobu gotujemy w osolonej wodzie doprowadzonej do wrzenia, przez około 20 minut. Jednak należy kontrolować stan nasion. Rozgotowane stracą swój wygląd (zwartą konsystencję) i zamienią się
w jednolitą masę.  

 

Bób gotowany na parze.

 

          Tą metodę gotowania możemy zastosować do nasion młodych i starszych oraz mrożonych. Gotowanie na parze odbywa się na durszlaku, do którego wkładamy bób. Następnie durszlak umieszczamy w garnku, w którym gotuje się woda. Poziom wody musi być dość niski, aby nasiona nie były zanurzone. Tak przygotowany bób zawiera dużą ilość dobroczynnych dla człowieka właściwości.

 



 Z czym jeść bób?

 

Bób z koperkiem.

          Jednym z najpopularniejszych i najprostszych sposobem na przygotowanie smacznego dania z bobu jest gotowanie bobu z odrobiną koperku (ilość według uznania). Aby wzmocnić zalety bobu, po odlaniu wody dokładamy masło (ilość również według uznania). Tak przygotowany bób świetnie się nadaje, jako dopełnienie dania głównego.

 

Bób z masłem i czosnkiem.

 

          Innym rewelacyjnym sposobem na wzbogacenie obiadu jest podanie bobu polanego sosem czosnkowo – ziołowym. Mianowicie na patelni roztapiamy masło, następnie przesmażamy czosnek (przeciskamy go przez „praskę”). Musimy uważać by go nie spalić. Następnie (dla chętnych) dodajemy świeżych składników: rozmaryn, bazylię, natkę pietruszki, tymianek oraz pieprz i sól. Kolejnym krokiem jest, polanie ugotowanego bobu sosem i podanie, jako danie na ciepło lub zimno.

 

Bogatsi o wiedzę, jak profesjonalnie ugotować bób, możemy wznieść się wyżej w sztuce kulinarnej. Możemy przygotować pesto lub sosy do makaronów z jego „udziałem”. Bób odpowiednio ugotowany jest idealnym dopełnieniem do wielu potraw. Najczęściej zjadamy go, jako danie docelowe (ze skórką lub bez skórki). Jednak jest wielu ludzi, którzy preferują na talerzu bób w sąsiedztwie jajek czy mięsa z dodatkiem świeżych lub pieczonych warzyw. Ugotowane nasiona bobu również dodawane są do sałatek oraz potraw z makaronu.

 

          Jeśli chcemy jeść świeży bób, zakupu musimy dokonać już w lipcu. Spowodowane jest to, krótkim sezonem na bób.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz