Bób podobnie
jak groch nadaje się do jedzenia prosto z pola (nasiona wyłuskane ze strąka)
jednak najlepiej smakuje ugotowany z dodatkami np. masłem, koperkiem, ziołami.
One potęgują jego zalety.
Właściwości bobu
Bób
jest roślinnym (naturalnym) źródłem składników potrzebnych człowiekowi. Dostarcza
nam dużo witaminy K, która ma korzystny wpływ na poprawną krzepliwość krwi.
Zawiera również ważny dla każdej kobiety ciężarnej kwas foliowy. Innymi
substancjami, w które jest bogaty bób, to witaminy A i C. Te witaminy wspierają
nas w walce z przeciwutleniaczami i wzmacniają naszą odporność. Ta „duża
fasolka” magazynuje w sobie: potas, fosfor, wapń i cynk. Duża zawartość białka
spowodowała, że bób jest stosowany jako zamiennik mięsa w różnego rodzaju
dietach bezmięsnych.
Gotowanie bobu.
Wyłuskane
nasiona bobu należy przemyć pod kranem. Wpływ na to jak długo i w jaki sposób
gotujemy bób mają jego ziarna i ich dojrzałość. Czyste „fasolki” zalewamy wodą
w stosunku 3 litry na 1 kilogram nasion.
Młody bób.
Jego
nasiona są łatwo rozpoznawalne. Ich skórka jest miękka o szaro – zielonej
barwie. Młody bób jest najmniej wymagający w gotowaniu. Aby był gotowy do
zjedzenia wystarczy gotować go maksymalnie 10 – 15 minut. Taki sposób
przygotowania pozwala zachować większość wartości odżywczych.
Starszy bób.
Nasiona
starszego bobu są twardsze. Ich zielona barwa nie jest tak intensywna a także
możemy zauważyć plamki na skórce. Jaki czas jest potrzebny aby ugotować
bardziej dojrzały bób? W tym przypadku kwadrans to za mało. Musimy je gotować
od 30 do 40 minut w wodzie o temperaturze wrzenia. Po upływie tego czasu należy
sprawdzić czy „fasolki bobu” są miękkie i można je zjeść. Czas jaki zajmuje
gotowanie wpływa na stopniową utratę substancji wspierających nasz organizm.
Bób mrożony.
Po
wyjęciu z zamrażarki, nasiona bobu gotujemy w osolonej wodzie doprowadzonej do
wrzenia, przez około 20 minut. Jednak należy kontrolować stan nasion.
Rozgotowane stracą swój wygląd (zwartą konsystencję) i zamienią się
w jednolitą masę.
Bób gotowany na parze.
Tą
metodę gotowania możemy zastosować do nasion młodych i starszych oraz
mrożonych. Gotowanie na parze odbywa się na durszlaku, do którego wkładamy bób.
Następnie durszlak umieszczamy w garnku, w którym gotuje się woda. Poziom wody
musi być dość niski, aby nasiona nie były zanurzone. Tak przygotowany bób
zawiera dużą ilość dobroczynnych dla człowieka właściwości.
Z czym jeść bób?
Bób z
koperkiem.
Jednym
z najpopularniejszych i najprostszych sposobem na przygotowanie smacznego dania
z bobu jest gotowanie bobu z odrobiną koperku (ilość według uznania). Aby
wzmocnić zalety bobu, po odlaniu wody dokładamy masło (ilość również według
uznania). Tak przygotowany bób świetnie się nadaje, jako dopełnienie dania
głównego.
Bób z masłem i
czosnkiem.
Innym
rewelacyjnym sposobem na wzbogacenie obiadu jest podanie bobu polanego sosem
czosnkowo – ziołowym. Mianowicie na patelni roztapiamy masło, następnie
przesmażamy czosnek (przeciskamy go przez „praskę”). Musimy uważać by go nie
spalić. Następnie (dla chętnych) dodajemy świeżych składników: rozmaryn,
bazylię, natkę pietruszki, tymianek oraz pieprz i sól. Kolejnym krokiem jest,
polanie ugotowanego bobu sosem i podanie, jako danie na ciepło lub zimno.
Bogatsi o wiedzę, jak
profesjonalnie ugotować bób, możemy wznieść się wyżej w sztuce kulinarnej.
Możemy przygotować pesto lub sosy do makaronów z jego „udziałem”. Bób
odpowiednio ugotowany jest idealnym dopełnieniem do wielu potraw. Najczęściej
zjadamy go, jako danie docelowe (ze skórką lub bez skórki). Jednak jest wielu
ludzi, którzy preferują na talerzu bób w sąsiedztwie jajek czy mięsa z
dodatkiem świeżych lub pieczonych warzyw. Ugotowane nasiona bobu również
dodawane są do sałatek oraz potraw z makaronu.
Jeśli
chcemy jeść świeży bób, zakupu musimy dokonać już w lipcu. Spowodowane jest to,
krótkim sezonem na bób.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz