wtorek, 20 grudnia 2022

Zdrowe pieczywo – który chleb jest najzdrowszy?

 

Zdrowe pieczywo – który chleb jest najzdrowszy?

Pieczywo jest dla wielu z nas podstawowym produktem spożywczym, spożywanym na śniadanie, kolację i często nawet do obiadu. Który jest bardzo zdrowy i można wręcz posługiwać się nim jak lekarstwo, a który psuje organizm i powoduje choroby cywilizacyjne? 

Biały chleb – najczęstszy gość na naszym stole – czy jest zdrowy?

Czy białe pieczywo jest aby na pewno zdrowe? Biały chleb zrobiony jest z białej mąki pszennej. Co to tak naprawdę znaczy? Znaczy to, że mąka ta jest bez części ziarna, które mają w sobie składniki mineralne i witaminy. W związku z tym nie dostarczamy ich do organizmu z białym pieczywem , a twierdzac inaczej, nie odżywiamy organizmu, a jedynie wprowadzimy mu puste kalorie. Warto nadmienić, że biała mąka, z której jest zrobione, poddawana jest różnym obróbką chemicznym, aby była biała i piękna. Chleb to zawiera często mnóstwo konserwantów i dodatków poprawiających jego trwałość i wygląd w sklepie.

Biorąc to wszystko pod uwagę, można stwierdzić, że białe chleb nie tylko nas nie odżywia, ale wręcz szkodzi nam poprzez zastosowanie w nim dużej ilości dodatków chemicznych. Może spowodować insulinooporności, gdyż ma wysoki indeks glikemiczny. Znaczy to, że może doprowadzić do dużego wyrzutu glukozy we krwi. Co nie mniej istone, substancje w nim zawarte mogą przysporzyć nam stany zapalne w naszym organizmie, są niekorzystne dla flory bakteryjnej jelit. Pieczywo pszenne zawiera także gluten, więc nie będzie odpowiednidobry dla osób z nietolerancją lub alergią na ten składnik.

Warto w tym miejscu wspomnieć o wyrobach z ciasta, które jest bardzo przemysłowo mrożone. Na obecną chwilę trudno powiedzieć, czy jest to produkt lepszy , czy gorszy od pieczywa ze zwykłego ciasta. Do tego przemysłowo mrożonego dodaje się więcej kwasu L askorbinowego, dzięki czemu chroni się bardziej komórki białek. Wydaje się, że pieczywo takie ma właściwości podobne do zwykłego białego. W zależności od zastosowanej obróbki przemysłowej, dodatków chemicznych, często wypieki z ciasta z głębokiego mrożenia mogą być lepsze lub gorsze od tradycyjnego. 

Pieczywo chrupkie, wafle ryżowe, wafle kukurydziane – alternatywa dla białego pieczywa?

Pieczywo chrupkie uwielbiają przeważnie kobiety. Przeważnie uważane jest za niskokaloryczne i dlatego stosowane w wielu dietach odchudzających. Czy to na pewno prawda? Pieczywo chrupkie wytwarzane jest metodą tradycyjną, poprzez pieczenie w piecu lub inną metodą ekstruzji, pod wysokim ciśnieniem i w wysokiej temperaturze. W jego skład wchodzą najczęściej:

  • mąka,

  • woda,

  • sól,

  • drożdże,

  • cukier,

  • ekstrakt słodowy,

  • substancje spulchniające,

  • olej,

  • emulgatory,

  • przyprawy i nasiona.

Produktem podobnym do pieczywa chrupkiego są wafle ryżowe i kukurydziane, które wytwarzane są w podobny sposób. 

Czy wiecie że, pieczywo chrupkie jest bardziej kaloryczne niż to tradycyjne, żytnie pełnoziarniste czy pszenne, białe. Przez to, że jest bogate źródło węglowodanów i błonnika pokarmowego. Przez to spożywanie dużych ilości będzie przyczyniało się do tycia. Jest to także rodzaj przekąski, wspomagamy się między posiłkami, to źle odbija się na naszej wadze i także może doprowadzić do insulinooporności, przez to że w krótkich odstępach czasu dostarczamy organizmowi węglowodanami. Przez to nie schudniemy, a będziemy mieć więcej na wadze. Gdy go zjemy szybciej poczujemy głód niż po mniej kalorycznej kromce, z ciemnej, pełnoziarnistej mąki. 

Warto również wiedzieć , że podczas produkcji pieczywa chrupkiego wytwarza się akrylamid, czyli szkodliwa substancja tworząca się podczas produkcji produktów skrobiowych w wysokich temperaturach. Jest to substancja wyjątkowo nie zdrowa, a w wielu opisach stwierdzono właściwości rakotwórcze i neurodegeneracyjne.

Jeśli chcemy jeść pieczywo chrupkie, to zainwestujmy to z pełnego ziarna, bo będzie ono zawierało najwięcej mikro- i makroelementów, które lepiej odżywią nasz organizm. Musimy widzieć o jego dużej kaloryczności i rozważmy, czy nie warto jest zamienić je na dobre ciemne pieczywo. 

Jeśli wspominamy  o waflach ryżowychto musicie wiedzieć, że są one bardzo jałowe – nie dostarczają nam odpowiednich witamin, mikro i makroelementów. Jeśli przyjąć , że jemy coś, aby się odżywić, a nie tylko aby się napchać, to warto zastąpić je zdrowszymi produktami z pełnego ziarna. Dla tych, którzy się wahają, można dodać, że Szwedzki Instytut Żywności poddanych badaniom produktach ryżowych wykryto duże ilości arsenu, który jest silnie toksyczny, a występuje w pestycydach.

Wafle kukurydziane także, należą do grupy produktów wysokoprzetworzonych. W czasie obróbki kukurydzy wartości odżywcze są z niej tracone – tracimy nie tylko witaminy, ale również błonnik.

Warto wiedzieć , że oprócz samych przetworzonych ziaren wraz z waflami spożywamy spore ilości cukru, soli, mleka w proszku i konserwantów. 

Podsumowując : zarówno pieczywo chrupkie, jak i wafle ryżowe, czy kukurydziane należy spożywać raz na jakiś czas i nie będzie miało to złego wpływu na nasz organizm. Jeśli ten rodzaj chleba jest podstawą diety, która nie dostarcza zbyt wielu składników odżywczych, to po prostu sobie szkodzimy. Tracąc wagę , musimy pamiętać o tym, by spożywać mniej, ale za to produkty jak najwyższej jakości. Wybierając wafle czy chrupkie pieczywo, wybierzcie te ekologiczne, wzbogacone cennymi dodatkami.

Chleb żytni na zakwasie, lekarstwo dla naszego organizmu

Wśród zbożowych wyrobów piekarniczych najbardziej popularne jest pieczywo żytnie na zakwasie. W trakcie procesu fermentacji dochodzi do wielu zmian biochemicznych, w których następstwie składniki odżywcze z tej mąki są lepiej przyswajalne. Ciekawostką jest, że bakterie kwasu mlekowego, które namnażają się podczas tworzenia zakwasu, wytwarzają antybiotyki, które wstrzymują pleśnienie.

Wymieniony kwas mlekowy ma bardzo dobry wpływ na nasz układ trawienny i wspomaga perystaltykę jelit. Warto wiedzieć, że w jelitach każdej dorosłej osoby znajdują się kilogramy zdrowych bakterii, które są istotne dla naszego organizmu. Te bakterie muszą być wspomagane przez wartościowe składniki, których dostarcza między innymi chleb na zakwasie. Dostarcza on sporo witamin z grupy B i E oraz cynk, wapń, magnez, żelazo i fosfor. W zakwasie giną mykotoksyny, są to toksyny wytworzone przez pleśń oraz rozkładane są związki azotu, nie dobre dla nas, produkt z nawozów.

Chleb żytni na zakwasie nie oddziałuje na wzrost poziomu cukru we krwi i bardzo szybko powoduje sytości. Dlatego zmniejsza się ryzyko insulinooporności, spożywając ten rodzaj pożywienia, szybciej zrzucimy wagę i jednocześnie odżywić organizm, ograniczająć ogólną ilość zjadanych kalorii.

Przeprowadzone badania dowodzą , że dieta bogata w ten chleb zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Sądzi się, że związane jest to z dużą ilością rozpuszczalnego błonnika, który pomaga w wydalaniu bogatej w cholesterol żółci z krwi i organizmu. 

Produkcja chleba żytniego na zakwasie jest łatwa . Jest to tak naprawdę wymieszanie mąki z wodą i odczekaniu odpowiedniej ilości czasu, później karmianiu zakwasu co jakiś czas. Należy pamiętać, że chleb na zakwasie to nie to samo, co chleb na drożdżach.

Wszystkie rodzaje chleba

Istnieje podział następujący pieczywo na zakwasie i pieczywo wypiekane z dodatkiem drożdży. Dowiedzieliśmy się, że to na zakwasie jest zdrowsze, ale również drożdżowe wypieki mogą być dla nas dobre!

Innym podziałem jest podział na chleb jasny i razowy. Mąka razowa (czyli zmielona jeden raz) ma w sobie otręby i rozdrobnione pokrywy nasienne ziarna, dzięki czemu jest skarbnicą witamin, mikro i makroelementów. Ma w sobie bardzo dobry błonnik pokarmowy, a wypieczony z niej chleb jest bardzo pożywny. Chleb razowy czy pełnoziarnisty wypiekany może być z kilku rodzajów mąki. Tak rozwiały się wszystkie nie jasności. Nie zawsze ciemne pieczywo jest ciemne, a ich kolor wynika z dodanego do nich barwniku z postaci karmelu. Tych od razu należy unikać.

Tym o czym możemy jeszcze zdecydować w piekarni jest rodzaj mąki. Najczęściej wybierane są mąka żytnia i pszenna, ale trafimy również na chleby orkiszowe, po części kukurydziane, gryczane czy jaglane. Z jeszcze innych mieszanek powstają chleby bezglutenowe.

Stwierdzić warto, że dobry jest chleb wieloziarnisty – skłąda się z zdrowych ziaren i pestek. Czy zatem w trakcie diety można się wspomagać chlebem? Tak można! Jedzmy pieczywo, starannie wybrane jakie. Dostarcza nam energii, oraz pozwala oczyścić organizm i utrzymać poprawną dietę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz