poniedziałek, 12 grudnia 2022

Czy gotowe dania obiadowe mogą być zdrowe?

 

Czy gotowe dania obiadowe mogą być zdrowe?


Chcąc sobie ułatwić życie, a przede wszystkim zaoszczędzić czas podczas przygotowywania posiłków, coraz częściej sięgamy po gotowe dania, dotyczy to również dań obiadowych. Takie gotowe danie obiadowe często wystarczy podgrzać. Bywają niemal wszędzie dostępne, nie tylko duże markety, ale nawet małe osiedlowe sklepiki mają je w swojej ofercie.


Gotowe dania – kulinarna rewolucja?


Jak to w życiu bywa, że lenistwo jest matką wynalazków, tak też gotowe dania kulinarne to świetny pomysł dla osób zapracowanych, zabieganych oraz nie mających chęci na gotowanie. Takie wynalazek to nie tylko dobry pomysł dla studentów, ale też dla osób samotnych. Bywa też, że takie błyskawiczne jedzenie pojawia się na stołach rodzinnych ze względu na szybkość przegotowania.


Co z tym zdrowiem?


W naszej świadomości do tej pory utarło się, że te gotowe dania , to mają jedną zaletę, są bardzo szybkie do przegotowania. Często sądzimy, że w tych daniach to głownie są wszelkiego rodzaju tzw. E, barwniki, oraz glutaminian sodu.


Na szczęście eksperci przekonują…


Takie czasy barwników, ulepszaczy, konserwantów, to raczej mamy za sobą. Obecnie producenci dbając o nasze zdrowie, swoją produkcję opierają na prozdrowotnych składnikach. W składach gurowych dań jest coraz mniej barwników, konserwantów i aromatów. Również dbają, by te produkty dotrzymywały trendom kulinarnym, a także dbają o nasze upodobania. Możemy spotkać gotowe dania wegetariańskie, wegańskie, bez glutenu, a nawet obniżające cholesterol, itp.


Mikrofalówka – przyczyna wszelkiego zła?


W opinii społeczeństwa panuje przekonanie, że emitowane fale przez mikrofalówkę są szkodliwe dla naszego zdrowia. Kumulują się w podgrzewanym jedzeniu jak również są szkodliwe dla nas będących w bezpośrednim otoczeniu.

Tymczasem teza o szkodliwości fal mikrofalówek, niedawno została całkowicie obalona.

Nieprawidłowe podgrzewanie dań gotowych.

Główną przyczyną nieprawidłowości w użytkowaniu mikrofalówki, to nasza nieznajomość i podgrzewanie w niej wszystkiego, bo to szybciej i wygodniej. Tymczasem są artykuły takie , których nie powinno się podgrzewać w mikrofali, i są takie , których nie wolno podgrzewać w mikrofalówce.



Należy pamiętać, że w mikrofalówce nie wolno podgrzewać następujących rzeczy jak;

-Mleka matki, surowych mięs, jajek, wody, owoców, sosów.


Również w mikrofali nie należy podgrzewać takich artykułów jak:

-chleba, ryży, grzybów,


Natomiast wszystkie gotowe produkty do spożycia posiadają informację w jaki sposób można podać obróbce termicznej. Dla naszego zdrowia należy bezwzględnie przestrzegać podanych informacji.


Czy szybkie posiłki to zdrowe dania dla dzieci?


W sklepach od dawna możemy spotkać duży wybór błyskawicznych dań produkowanych specjalnie dla dzieci. Dania te są produkowane z najlepszych składników i pod specjalnym nadzorem. Produkty te są szczególnie wysokiej jakość, ze względu na to, że są przeznaczone dla dzieci.

Dania te są zapewne łagodniejsze w smaku, posiadają więcej składników odżywczych oraz mniejszą pojemność.

Dla dzieci starszych są niemal takie dania jak dla dorosłych, jedynie mają delikatniejszy smak i posiadają więcej składników ożywczych i są mniejszej pojemności.



Mamo, kiedy obiad?


Za moment. Dlatego często bywa, że sięgamy po gotowce. Dzięki nim możemy szybko przygotować posiłek dla naszej rodziny. Wybór w sklepach jest bardzo duży. Ponadto bez ruszania się z domu, możemy popróbować smarkulów kulinarnych z całego świata. Każdego dnia z innego zakątka globu, co będzie dużą frajdą kulinarną.


Wybierajmy dania z przewagą warzyw.


Wybierając dania zawsze sprawdzajmy etykietę, skład i datę ważności.

Ważne też, by dania gotowe nie stały się codzienność, a byty tylko urozmaiceniem naszej diety.

Na rynku mamy bardzo duży wybór towarów gotowych, które wystarczy podgrzać i gotowe do spożycia, a w sód nich takie jak: gołąbki, zupy, pierogi, frytki, potrawki, makarony, pulpety, krokiety, bigosy, pyzy i dużo dużo więcej. Te dania gotowe, czy półprodukty posiadają różne terminy przydatności w zależności od sposobu pakowania. Produkty w słoikach czy puszkach zawsze mają dłuższe tern iny przydatności.

Pamiętajmy zawsze, by sprawdzać termin ważności do spożycia.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz