Wiele korzyści przynosi korzystanie z sezonowych produktów. W sezonie te produkty są łatwiejsze w dostępie oraz zawierają więcej minerałów i witamin. I takim pysznym produktem jest bób. Bób jadany jest na surowo, jak i gotowane. Podawany jest z różnymi dodatkami. A jak prawidłowo go gotujmy.
Właściwości bobu
Bób jest źródłem wielu witamin takich jak : witaminy K, która prawidłowo podtrzymuje krzepliwość naszej krwi, kwasu foliowego, który jest ważny dla kobiet w ciąży, witaminy C i A, które wspomagają naszą odporność. Bób zawiera także potas, fosfor, wapń, cynk. Bób także zawiera dużo białka, którym można zastąpić w dietach zamiast mięsa.
Gotowanie bobu
Gotowanie bobu zaczynamy zawsze od wypłukania go w zimnej wodzie. Na 1 kg bobu dodajemy 3 litry wody.
Młody bób
Posiada miękką szaro-zieloną skórkę i jest najprostszy w przygotowaniu. Gotujemy młody bób przez 10 - 15 minut. Jego krótka obróbka pozwala na zachowanie jak najwięcej wartości odżywczych.
Starszy bób
Jego skórka jest pokryta plamkami. Gotujemy go przez 30 - 40 minut. Dłuższy czas to utrata więcej wartości odżywczych.
Bób mrożony
Gotujemy około 20 minut. Zawsze sprawdzamy miękkość nasion bobu podczas gotowania, by go nie przegotować. Kiedy to już zrobimy możemy wykorzystać go na krem.
Bób gotowany na parze
Tak przygotowany bób jest bardzo dobry i najwięcej posiada wartości odżywczych. Najprostsza metoda przygotowania bobu w ten sposób, to bierzemy sitko, wsypujemy bób i sito umieszczamy nad wrzącą wodą.
Z czym jeść bób ?
Bób z koperkiem
To danie polubi każdy. Bób gotujemy z koperkiem, a po odcedzeniu dodajemy masło. Danie gotowe
Bób z masłem i czosnkiem
Kolejnym pysznym daniem będzie bób z czosnkiem i masłem. Bób wcześniej gotujemy. Na patelni podgrzewamy masło z czosnkiem. Dodać możemy zioła - bazylię, natkę pietruszki. Takim sosem polewamy ugotowany bób. Tak przyrządzone danie będzie smakowało i na ciepło i na zimno.
Bób przygotowuje się w prosty sposób, można go wykorzystywać jako pesto lub sos do makaronów. Może być dodatkiem do wielu dań, może zastępować mięso.
Warto sięgać po ziarenka bobu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz