piątek, 23 grudnia 2022

Jak gotować bób? Pyszne kulinarne wskazówki

Używanie sezonowych owoców i warzyw może mieć pozytywny wpływ na organizm. Świeże produkty mają w sobie witaminy i minerały. Dodatkowo łatwo można je kupić i są sprzedawane taniej niż poza sezonem. W okresie letnim jednym z bardziej popularnych i bardzo dobrych produktów jest bób. Można go zjadać na surowo, natomiast najpyszniejszy jest ugotowany. Można go gotować z dodatkami, które zapewniają wspaniały smak, ale jak prawidłowo gotować bób?

Właściwości bobu

W bobie jest dużo niezbędnych nam składników takich jak witamina K (wspomaga utrzymywanie odpowiedniej krzepliwości krwi), kwas foliowy (niezbędnego dla ciężarnych kobiet), witaminę C oraz witaminę A, działają na naszą odporność oraz wspomagają walkę z wolnymi rodnikami. Zawiera również dużą ilość potasu, cynku, fosforu oraz wapnia. Bób stosowany jest również jako zastępstwo dla mięsa przez wegan oraz wegetarian, ponieważ ma w sobie dużo białka.


Gotowanie bobu

Po zakupie trzeba sprawdzić, w jakim stanie są ziarenka bobu, aby ustalić czas i sposób gotowania, czyli zaczynamy od dokładnego przepłukania go pod bieżącą wodą. Ok. 1 kg bobu musimy zalać ok. 3 litrami wody.


Młody bób

Młody bób ma miękką szaro-zieloną skórkę i jest najprostszy w przygotowaniu, już 10-15 min gotowania wystarcza, aby bób był gotowy do jedzenia. Przez krótkie gotowanie zachowuje wiele wartości odżywczych. 


Starszy bób

Jest twardszy od młodego, a kolor skórki ziarenek nie jest już mocno zielony, pojawiają się na niej plamki. Gotowanie takiego bobu wymaga dłuższego czasu, czyli ok. 30-40 min we wrzątku. Po upływie tego czasu bób jest już miękki i gotowy do zjedzenia. Minusem dłuższego gotowania jest to, iż tracimy sporo wartości odżywczych. 


Bób mrożony

W tym przypadku wystarcza krótsze gotowanie ok. 20 min we wrzącej wodzie z solą. Trzeba pilnować, aby nie rozgotować ziaren, ponieważ rozejdą się i stracą swój kształt, a my otrzymamy krem. 


Bób gotowany na parze

Bób świetnie nadaje się również do gotowania na parze. Wsypujemy bób do specjalnego durszlaka i nadstawiamy go nad gotującą się wodę w garnku. Jest to świetna metoda, ponieważ bób zachowuję najwięcej wartości odżywczych.


Z czym jeść bób? 


Bób z koperkiem

Łatwym i szybkim sposobem na danie z bobu jest gotowanie go z koperkiem. Po odlaniu zbędnej wody od bobu dorzucamy troszkę masła i pyszny dodatek do naszego głównego dania, gotowy!


Bób z masłem i czosnkiem

Następną pyszną propozycją na urozmaicenie dań z bobu jest usmażenie na maśle rozdrobnionego czosnku (trzeba pilnować, aby czosnek się nie przypalił). Można dodać również świeże zioła takie jak sól, pieprz, natka pietruszki, bazylia, rozmaryn lub tymianek. Gdy sos będzie gotowy, polewamy go na ugotowany wcześniej bób. Najlepiej smakuje podany na gorąco od razu po przygotowaniu, natomiast schłodzony w lodówce również jest bardzo smaczny. Skoro już wiemy, jak poprawnie ugotować bób, możemy go dodać do zrobienia pesto lub sosów do makaronów. Jest to świetny dodatek do wielu posiłków. Świetnie smakuje w pojedynkę, jak i w duecie z jajkami, świeżymi oraz pieczonymi warzywami czy też mięsem. Fantastyczny jest jako przekąska, jak i również jako dodatek do sałatek czy też makaronów. Można go jeść na dwa sposoby, obranego ze skórki lub w całości ze skórką. Niestety świeży bób jest krótko dostępny, możemy go znaleźć w swoich sklepach spożywczych od lipca. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz