Mleko bez laktozy.
Czy mleko bez laktozy jest równie smaczne i potrzebne dla naszego organizmu?
Wiadomo, że w okresie dorastania mleko jest niezbędne do wzmacniania naszych kości. Zawarty w mleku wapń wspomaga prawidłowy rozwój organizmu, między innymi wzrostu. Niestety nie każdy z nas toleruje zawartą w mleku laktozę-dwucukier. Na szczęście dziś można bez problemu kupić mleko bez laktozy. Smak tego mleka nie odbiega dużo od typowego mleka dostępnego w sklepach. Ci którzy już spróbowali smaku mleka bez laktozy określają je krótko „jest słodkie i smaczne”. Zapewne również zdrowsze.
W jaki sposób powstaje mleko bez laktozy?
Połączenie cząsteczek glukozy i galaktozy to cukier zwany laktozą. Aby nasze jelita mogły bezpiecznie wchłonąć cukier musi on zostać najpierw rozłożony. W uproszczeniu podczas procesu powstawania mleka bez laktozy dodawany jest do ogólnie dostępnego zwykłego mleka enzym zwany laktazą. To właśnie niedobór tego enzymu, jego niskie stężenie powoduje problem z tolerancją zwykłego mleka przez nasz organizm. Wystarczy jednak podczas procesu produkcji dodać enzym - laktazę (rozłożyć cukry złożone na cukry proste) i nasz organizm świetnie sobie z takim mlekiem poradzi. Lekko słodkawy smak i kaloryczność mleka się nie zmienia. To zawartość tłuszczu w mleku podnosi jego kaloryczność.
Czy na pewno mleko bez laktozy jest słodsze?
Proces rozkładu cukru ma znaczący wpływ na słodki smak mleka bez laktozy. Galaktoza glukoza są znacznie słodsze występując osobno niż złożona cząsteczka Laktoza. Świetna opcja dla fanów słodyczy.
Produkty mleczne bez laktozy.
W ogólnie dostępnych sklepach spożywczych, w sieciówkach marketów, w zakupach przez Internet można bez problemu kupić różnego rodzaju serki, jogurty, masło, mleko itd. Bez laktozy. Produkty takie zostały poddane procesowi rozkładania laktozy.
Ser żółty
Podczas fermentacji potrzebnej do produkcji sera w naturalny sposób jest przekształcana laktoza w kwas mlekowy. Śladowa ilość laktozy zawarta w gotowym produkcie żółtego sera nie stanowi zagrożenia dla osób borykających się z nietolerancją laktozy.
Rozpoznawanie nietolerancji laktozy.
Bardzo szybko rozpoznasz problem nietolerancji laktozy przez twój organizm po spożyciu produktów mlecznych. Występujące objawy są dość alarmujące. Bóle żołądka, uciążliwa biegunka, nadmiar wytwarzania gazów i mimo szczególnej dbałości o czystość jamy ustnej w nietolerancji laktozy towarzyszy nieprzyjemny zapach z ust.
Często problem z tolerancją laktozy jest nabyty. W dorosłym życiu zdecydowanie mniej korzystamy ze spożycia mleka krowiego. Właśnie z tego powodu nasz organizm stopniowo wytwarza mniej enzymu laktaza. Jeśli zauważymy niepokojące objawy po spożyciu produktów mlecznych powinniśmy udać się do lekarza i poprosić o skierowanie na badania specjalistyczne w tym kierunku. Pozwoli to wykluczyć lub potwierdzić problem z nietolerancją laktozy. W zależności od wyników przeprowadzonych badań musimy liczyć się ze zmianą nawyków żywieniowych.
Właściwości mleka bez laktozy.
Czy warto pić takie mleko? Oczywiście, że tak. Mleko bez laktozy jest pełnowartościowym produktem mlecznym. Zawiera mnóstwo minerałów, wapń, białko i sporą grupę witamin potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zdrowe produkty mleczne to te które mają niską zawartość tłuszczu. Organizm zdecydowanie lepiej sobie radzi z trawieniem przy diecie nisko tłuszczowej. To pomoże nam uchronić się przed problemem z ciśnieniem krwi niepożądanymi licznymi chorobami.
Dieta cukrzycowa, a mleko bez laktozy.
Niekorzystny rozpad cząsteczek laktozy na glukozę i galaktozę w diecie cukrzycowej stanowi niemały problem. Podwyższenie indeksu glikemicznego produktów, zwłaszcza nabiału, bardzo ogranicza spożywanie tego typu produktów przez osoby zmagające się z cukrzycą.
Indeks glikemiczny.
Właśnie wskaźnik informujący cukrzyków o poziomu cukru we krwi nazywany jest indeksem glikemicznym.
Rozróżniamy trzy grupy tegoż indeksu:
55 mlg - niski indeks glikemiczny pozwala na codzienne spożywanie danego produktu przy umiarkowanej diecie
55 mlg - 70 mlg to średni indeks glikemiczny , takie produkty można bezpiecznie spożywać od czasu do czasu
Powyżej 70 mlg to wysoki indeks glikemiczny utwierdzający osoby mające problem z cukrzycą w postanowieniu unikania tego typu produktów (ewentualnie spożywanie ich sporadycznie).
Produkty mleczne dla dzieci o obniżonej zawartości laktozy.
Laktoza obecna jest w każdym mleku ssaków. Dotyczy to również kobiet. Istotną rolę w prawidłowym rozwoju niemowląt i małych dzieci odgrywa mleko matki. Niestety znane są przypadki nietolerancji laktozy u najmłodszych milusińskich. Wówczas mleko matki zastępujemy produktami bez laktozy ogólnie dostępnymi na rynku. Mleko modyfikowane bez laktozy pozwala dostarczyć najmłodszym dzieciom potrzebnych składników.
Rozpoznawanie nietolerancji laktozy u niemowląt.
Maluszek nie poinformuje nas słownie, że boli go brzuszek itp. Jednak podczas skrzętnej obserwacji możemy zauważyć, czy po karmieniu u naszego maluszka pojawiają się wzdęcia, nadmierne ulewanie pokarmu oraz kolki. Niespokojne zachowanie dziecka, płacz powinny w zmorzyć naszą czujność. Objawy sugerujące brak tolerancji laktozy są bardzo podobne do tych występujących u osób dorosłych. Także tylko nasze „bystre oko” jest wstanie wychwycić nieprawidłowości w zachowaniu niemowlęcia.
Czy koty również cierpią na nietolerancje laktozy.
Kocięta jak wszystkie futrzane niemowlęta potrzebują do prawidłowego rozwoju mleka swoich matek. Okres karmienia kociąt przez mamy kotki trwa zazwyczaj około 8 tygodni. Potem powoli tracą tolerancję na laktozę. Wszystkie potrzebne minerały i witaminy do prawidłowego rozwoju dostarcza im odpowiednio dobrana karma. Nie należy podawać psom ani kotom mleka krowiego. Bajkowym mitem jest więc fakt picia mleczka ze spodeczka przez malutkie kociaki i szczenięta. Mleko bez laktozy również nie jest wskazane. Zawarta w nim kazeina powoduje zaburzenia jelitowe. Jeśli weterynarz zdecyduje, że naszym podopiecznym potrzebne jest specjalistyczne mleko, możemy nabyć je w punktach weterynaryjnych i sklepach zoologicznych.
Wpływ nabiału na trądzik.
Na wygląd naszej cery ma niewątpliwie dieta żywieniowa. Zawarta w produktach nabiałowych kazeina i białko serwatkowe sprzyjają rozwojowi trądziku. Spożywanie produktów nabiałowych w dużych ilościach może spowodować w naszym organizmie wzrost produkcji serum. To niestety powiększy problem z cerą. Ograniczenie spożywania produktów mlecznych powinno rozwiązać ten problem. Jeśli jednak nadal będą występowały problemy, zalecana jest konsultacja u dermatologa.
Problemy skórne, a mleko z laktozą.
Niestety to nie cukry są odpowiedzialne za zmiany skórne lecz pozostałe składniki w mleku. Tak więc mleko krowie, czy mleko bez laktozy będzie tak samo problematyczne dla naszego organizmu. Na szczęście nie każdy organizm reaguje problemami skórnymi po spożyciu mleka.
Profity zdrowotne podczas picia mleka bez laktozy.
Spożywanie mleka bez laktozy przy braku przeciwwskazań zdrowotnych może być dobrą alternatywą. Organizm dostanie właściwą dawkę witamin i minerałów i nie zostanie narażony na nieprzyjemne dolegliwości. Dziś nie ma problemu z zakupem produktów mlecznych pozbawionych laktozy. Warto więc zastanowić się nad świadomą rezygnacją spożywania laktozy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz