poniedziałek, 23 stycznia 2023
zdrowe pieczywo
Zdrowe pieczywo -który chleb jest najzdrowszy?
Zawsze w moim domu jemy chleb na śniadanie, na kolację, a gdy mama gotuje zupę na obiad to nawet i do zupy. Czasami zastanawiam się jaki chleb jest lepszy: ciemny, czy jasny, który z nich jest zdrowszy, a który może mi zaszkodzić ,czy ten z ziarnami czy ten bez?
Biały chleb -najczęstszy gość na naszym stole -czy jest zdrowy?
Co właściwie dla mnie znaczy słowo białe pieczywo? Najprościej na to można odpowiedzieć, że jest zrobione z białej mąki. Jak to wytłumaczyć najprościej ?To tak ,że mąka nie zawiera już tych składników z ziarna, tych ciemniejszych, czyli tych które zawierają pod łupką witaminy i różne składniki mineralne tylko sam środek przez to jest biała. Co się z tym wiąże tych składników przez wyczyszczenie tej mąki z tych ciemnych części nie dostarczamy do naszego organizmu. Tak naprawdę to pozbawiamy się substancji odżywczych jedząc białe pieczywo .Biała wyczyszczona mąka jest bez żadnych kalorii .Na pewno ta mąka jest bardzo dobrze zrobiona chemicznie żeby miała taki piękny biały kolor. Oczywiście białe pieczywo zawiera pełno różnych konserwantów by poprawiły one jego długą trwałość i wygląd .
Wiemy już, że białe pieczywo ma tak dużo dodatków chemicznych, a to może nie być dobre dla naszego zdrowia.Takie pieczywo ma bardzo wysoki indeks glikemiczny co może doprowadzić do insulinoodporności, czyli powoduje duży wzrost glukozy we krwi ,co jest bardzo niebezpieczne dla ludzi z cukrzycą. Białe pieczywo zawiera również gluten, który nie jest tolerowany przez wszystkie osoby, bo niektórzy mają alergię na ten składnik.
Trwają również dyskusje nad tym czy ciasto ,które jest głęboko mrożone jest zdrowe i w sumie ciężko powiedzieć czy po dodaniu dodatkowych składników kwasu l-askorbinowego ,który chroni jakieś inne rzeczy jest ono dla nas zdrowsze w spożywaniu.
Pieczywo chrupkie ,wafle ryżowe, wafle kukurydziane- alternatywa dla białego pieczywa?
Moja mama razem z moją siostrą uwielbiają pieczywo chrupkie, bo twierdzą ,że jest ono niskokaloryczne i można się przy nim odchudzać .W skład takiego pieczywa wchodzi: mąka ,woda, sól ,drożdże ,cukier, ekstrakt słodowy ,substancje spulchniające, olej ,emulgatory, przyprawy i nasiona.
Bardziej polecane jest ciemne pieczywo chrupkie, ponieważ zawiera więcej mikro i makroelementów.
Wiemy jednak ,że pieczywo chrupkie, wafle ryżowe ,czy kukurydziane możemy spożywać raz na jakiś czas by jednak to nie miało złego wpływu na nasz organizm.
Chleb żytni na zakwasie, lekarstwo dla naszego organizmu
Za najbardziej zdrowe uważane są chlebki żytnie na zakwasie.Są one najczęściej kupowane przez klientów. Zakwas to wymieszana mąka z wodą ,która fermentuje i wtedy namnażają się bakterie kwasu mlekowego wytwarzające antybiotyki.
Kwas mlekowy poprawia pracę naszego układu trawiennego i wspomaga jelita. Razem z moją rodziną ostatnio przeszliśmy na jedzenie chlebka żytniego na zakwasie, który jest bardzo syty i dobrze odżywia nasz organizm ,a my jednak nie tyjemy. Chleb żytni na zakwasie też obniża poziom cholesterolu we krwi .
Wszystkie rodzaje chleba
Czyli wiemy, że mamy pieczywo na zakwasie i pieczywo wypiekane na drożdżach .Oczywiście zdrowsze jest to na zakwasie .Inaczej można też podzielić chleb na jasny i razowy.
Chleb razowy może być też pełnoziarnisty .
My często wybierając chleb dla siebie sprawdzamy w jego składzie z jakiej on jest zrobiony mąki. Najczęściej są to mąki żytnie i pszenne, ale bardzo popularne są chleby orkiszowe ,czy z dodatkiem mąki kukurydzianej, gryczanej ,czy jaglanej .Część osób, które ma uczulenie na gluten kupuje chleby bezglutenowe .Zapytamy więc, który chleb jest dla nas najbardziej zdrowy ?
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz