piątek, 27 stycznia 2023

Właściwości lecznicze buraków czerwonych. Dlaczego warto je jeść?

 

Burak czerwony jest niezwykle cenionym wśród dietetyków oraz specjalistów żywienia warzywem na całym świecie, za sprawą cennych właściwości odżywczych, jakie posiada. Intensywnie czerwony, kulisty kształt to główne cechy korzeni buraka – warzywa tak chętnie wykorzystywanego do przyrządzania sałatek, surówek, przecierów, zup, jak również przekąsek typu: kanapka.

Witaminy, sole mineralne, związki chemiczne – dzięki którym organizm otrzymuje naturalne wsparcie w prawidłowym funkcjonowaniu, które przekłada się na dobrostan psychiczny i fizyczny organizmu – to niezwykle cenne właściwości, w które obfituje burak czerwony i to niezależnie od obróbki podczas przygotowania posiłków. Ważne jest regularne sięganie po to warzywo w każdej diecie, z uwagi na pozytywny wpływ, może przyczynić się do równoważenia poziomu cholesterolu, niedoborów w żelazo, czy poprawę parametrów układu krwionośnego i mięśniowego. Poniżej dowiemy się, jakie dokładnie właściwości ma korzeń buraka czerwonego. Jakie są jego wartości odżywcze, minerały oraz witaminy.

Burak czerwony – najważniejsze informacje

Uprawiany jest powszechnie – w przydomowych ogródkach, na własny użytek, jak również na skalę przemysłową, na sprzedaż. Po części stanowi on również paszę dla zwierząt, jednak ważne miejsce zajmuje w branży spożywczej: w przemyśle, w restauracjach oraz w domowych kuchniach, jak również w przemyśle farmaceutycznym i ziołolecznictwie. Burak czerwony historię ma długą, sięgającą starożytności – pierwsze wzmianki o dzikim odpowiedniku tej rośliny, z której wywodzą się wszystkie odmiany buraka, pochodzą z Babilonii. Popularność buraka czerwonego wciąż rośnie. Wszystko za sprawą smacznych i zdrowych przetworów, chociażby kiszonek czy soku z buraka.

Wizualnie to warzywo o walorach prozdrowotnych wygląda dość charakterystycznie. Burak czerwony składa się tak jak inne warzywa z dwóch części: podziemnej i naziemnej, ale szczegóły sprawiają, że bardzo różni się od innych roślin. Liście mają ciemnozieloną lub ciemno-czerwoną barwę, wyrastają z korzenia rozetą, są osadzone na solidnych twardych łodygach o podobnej kolorystyce i są przeważnie podłużne i błyszczące. Korzeń natomiast ma kształt okrągły bądź owalny w zależności od odmiany. Jest to część, która najczęściej ma zastosowanie w kuchni i charakteryzuje się ciemno-czerwonym, bordowym kolorem, mocno barwiącym a z uwagi na swoją strukturę jest podatny na wszelkiego rodzaju obróbkę, na przykład gotowanie, pieczenie, tarcie, wyciskanie, kiszenie.

W przypadku buraka niezwykłym jest fakt, że nie traci on cennych walorów leczniczych oraz posiadanych witamin, niezależnie od obróbki przygotowującej go do spożycia, dlatego można go jeść w dowolnej, ulubionej formie. Jednak i w tym przypadku działa zasada, że witaminy tak cenne dla zdrowia najlepiej są przyswajalne w nieprzetworzonej roślinie, dlatego warto do swojej diety wprowadzić ją na przykład jako sok do bezpośredniego picia lub jako barwnik do kolorowych kanapek, lub sałatek.

Wartość odżywcza buraka czerwonego

To korzeń buraka czerwonego jest pełen cennych dla zdrowia oraz prawidłowego funkcjonowania organizmu właściwości. Pod skórką tej rośliny, a zatem w przygotowanych zeń przetworach znajdują się prawie wszystkie, składniki odżywcze, które stanowią dzienną zalecaną porcją witamin, soli mineralnych oraz związków chemicznych niezbędnych, by zachować organizm w dobrej kondycji fizycznej oraz psychicznej.

Warzywo jest bogate w kwas foliowy, który ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, krwiotwórczego oraz nerwowego, jak również zawiera mangan – mikroelement regulujący metabolizm kostny oraz towarzyszy w syntezie wielu enzymów, co zwiększa przyswajalność niektórych witamin. W konsekwencji witaminy oraz minerały obecne w buraku czerwonym spożywane równocześnie ze zdrowymi tłuszczami są łatwiej przyswajalne przez organizm na poziomie komórkowym, dlatego dieta wzbogacona o tę roślinę oraz przetworów z jej zawartością będzie niezwykle korzystne dla funkcjonowania całego ustroju.

Kolejną ważną informacją, tym razem dla osób dbających o linię oraz dzienny bilans kalorii jest fakt, że na sto gramów buraka czerwonego przypada zaledwie czterdzieści kilokalorii. Jest on wyjątkowo niskokaloryczny, co oznacza, że osoby będące na diecie redukcyjnej, włączając go do jadłospisu, wiele zyskają, gdyż w stosunku do niskiej kaloryczności podaż na dobroczynne witaminy oraz minerały jest niewspółmiernie wielka, a to przekłada się na to, że posiłek będzie dodatkowo sycący i odżywczy. Jednak warto tu zaznaczyć, że osoby chorujące na cukrzycę oraz insulinooporność powinny pamiętać o wysokim indeksie glikemicznym buraka czerwonego, pomimo niskiej kaloryczności, dlatego nie zaleca się włączania go do diety przez te osoby.

Właściwości zdrowotne buraka czerwonego – co warto wiedzieć?

Burak czerwony to tak zwana bomba witaminowa. Przemawia za tym wysoka zawartość witamin, minerałów i przeciwutleniaczy w nim zawartych, dobroczynnie wpływających na ogół organizmu – na wewnętrzne jego funkcjonowanie, na dobrostan psychiczny oraz wygląd zewnętrzny. Burak czerwony jest przez to uważany za jedno, potencjalnie z najzdrowszych warzyw w diecie, zwłaszcza w wersji nieprzetworzonej, jako surowe warzywo, wyciśnięty sok, czy przygotowany zakwas. Bogaty skład tego czerwonego warzywa przekłada się na szerokie spektrum pozytywnego oddziaływania na ustrój i ogromne korzyści płynące z wprowadzenia go na stałe do swojej diety.

Jakie są najważniejsze właściwości buraka czerwonego?

·        Wspieranie funkcjonowania układu krwionośnego – burak nieprzetworzony: sok i zakwas, to naturalne sprzymierzeńcy zapobiegania anemii. Poprawę jakości krwi zapewniają w dużej mierze przeciwutleniacze, które jak sama nazwa wskazuje, wspomagają przyswajanie tlenu przez komórki.

·        Zapobieganie chorobom cywilizacyjnym – burak wykazuje istotny wpływ na przeciwdziałanie chorobom cywilizacyjnym, takich jak wzrost cholesterolu, odkładanie się w naczyniach krwionośnych blaszek miażdżycowych, nadciśnienie tętnicze, a to za sprawą zawartych w nim składników, które mają zdolność usuwania z krwioobiegu nadmiar homocysteiny, której za wysoki poziom przyczynia się do rozwoju powyższych cywilizacyjnych schorzeń.

·        Poprawa działania układu immunologicznego – burak wykazuje korzystny wpływ na układ odpornościowy i jego funkcjonowanie, oprócz tego jego spożywanie pomocne jest w przypadku osób cierpiących z powodu długotrwałego kaszlu powodowanego przeziębieniem i grypą, z uwagi na jego właściwości wykrztuśne.

·        Działanie uspokajające przy bezsenności – właściwości uspokajające kwasu foliowego, którego burak czerwony ma znaczne ilości, regulują jakość snu i proces zasypiania.

·        Zdolności przeciwnowotworowe – burak zawdzięcza występującemu w jego składzie chemicznym barwnika o nazwie betaina, który ma właściwości silnie przeciwutleniające. Zdolność ta polega na ochronie kodu DNA komórek organizmu, co przeciwdziała przekształcaniu się ich w komórki nowotworowe.

·        Poprawa budowy naczyń krwionośnych – burak w swoim składzie posiada substancje, które chronią zarówno żyły, jak i tętnice przed niebezpiecznymi zwapnieniami, przy okazji je wzmacniając.

·        Holistyczny wpływ na organizm w procesie zdrowienia – dzięki regularnemu spożywaniu buraka oraz przetworów z jego zawartością, dostarczamy substancji wzmacniających organizm podczas rekonwalescencji, zapobiegając w ten sposób niedokrwistości, pomocny bywa także po przebytej chemioterapii.

·        Pozytywny wpływ na wygląd zewnętrzny – burak czerwony poprzez dostarczanie witamin i minerałów do krwioobiegu, przyczynia się do poprawy kondycji skóry, włosów oraz paznokci, tym samym poprawiając wygląd zewnętrzny.

·        Łagodzenie kobiecych dolegliwości – związki chemiczne w nim zawarte łagodzą przykre dolegliwości okołomenopauzalne, takie jak uderzenia gorąca oraz minimalizuje ryzyko zachorowania na osteoporozę.

·        Działanie na układ pokarmowy – burak czerwony ma łagodzący wpływ na układ trawienny, pomocny jest przy wzdęciach i pojawiającej się zgadze, ponadto reguluje perystaltykę jelit, natomiast u osób na diecie redukcyjnej pomaga w procesie zrzucania zbędnych kilogramów.

·        Doskonały dla sportowców – w procesie rozpadu azotanów wytrąca się tlenek azotu, który jest niezbędny w regulacji tempa przepływu krwi.

Włączenie buraka do codziennej diety – jak spożywać buraka?

Obecnie burak jest coraz bardziej doceniany, zwłaszcza w przypadku osób ceniących sobie zdrowe odżywianie. Zyskuje coraz większą popularność dzięki bogactwu dobroczynnych właściwości, a oprócz tego w łatwy sposób można przygotować z niego potrawy oraz jest doskonały do obróbki termicznej.

Jak włączyć buraka do naszego jadłospisu? Jest wiele możliwości i wariantów – na surowo i formie przetworzonej – jest duża różnorodność przepisów i propozycji podania a oto najpopularniejsze z nich

·        Przepyszne zupy krem oraz barszcz czerwony

·        Sałatka na zimno i na gorąco z gotowanych buraków jako dodatek do dań obiadowych

·        Warzywo w postaci surowej

·        Pełen witamin sok wyciskany z buraków

·        Zakwas buraczany

·        Jako przekąska typu chips buraczany

·        W postaci surówek z buraków ćwikłowych

Sumując: wprowadzając buraka czerwonego do swojej diety, w naturalny sposób wspierasz organizm i wnosisz swoją cegiełkę do walki z chorobami cywilizacyjnymi i nowotworowymi. Ponadto jego ważną cechą jest niska kaloryczność oraz wartościowy skład chemiczny.

Jak zwykle są także przeciwwskazania. Ograniczenie spożywania buraka dotyczy osób z reumatyzmem, dną moczanową i kamicą nerkową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz