Czy warto pić mleko bez laktozy?Dlaczego mleko bez laktozy jest słodkie?
Od dawna wszystkim wiadomo, że mleko jest świetnym źródłem wapnia dla naszego organizmu, a wapń jest konieczny do rozwoju kości. Niestety dużo osób ma problem z tolerancją i przyswajalnością laktozy, czyli dwucukru. Ssaki mają największe zapotrzebowanie na mleko, czyli laktozę głównie w czasie dorastania, dorosłe osoby nie potrzebują i nie piją mleka w znacznych ilościach.
W ostatnim czasie często spotykamy się z sytuacją, że nasze organizmy źle reagują na laktozę. Mleko bez laktozy w tym przypadku będzie świetnym rozwiązaniem dla każdego, kto ma nietolerancję laktozy.
Jak powstaje mleko bez laktozy?
Cukier, czyli laktozą składa się z glukozy i galaktozy. Żeby doszło do wchłonięcia laktozy, cukru przez ścianki jelita, najpierw musi dojść do rozkładu.
Gdy do normalnego mleka dodawany jest enzym laktazy, zachodzi proces, w którym powstaje mleko bez laktozy. Nietolerancję laktozy są spowodowane niskim stężeniem enzymu laktazy w naszych jelitach. Gdy enzym laktazy jest dodawany do mleka, dochodzi to rozkładu cukrów złożonych na proste, te z kolei są dla nas łatwiejsze do strawienia.
Mleko bez laktozy oraz mleko standardowe mają taką samą wartość odżywczą, oraz kaloryczność, uzależniona jest ona zawartości tłuszczu.
Dlaczego mleko bez laktozy jest słodsze?
Chodź oba mleka, mają taką samą zawartość cukrów, to jednak mleko bez laktozy przez proces rozkładu cukrów jest słodsze od standardowego. Glukoza i galaktoza w pojedynkę są słodsze niżeli cząsteczka złożona, czyli laktoza. Dlatego mleko bez laktozy nada się dla ludzi z nietolerancją laktozy oraz dla takich, którzy lubią słodycze.
Mleczne produkty bez laktozy
Na szczęście we wszystkich sklepach spożywczych stacjonarnych czy też internetowych dostępne są produkty mleczne bez laktozy, czyli po procesie rozkładu laktozy, takie jak masło, jogurty, mleka, serki i inne.
Ser żółty
Ser żółty tworzony jest poprzez proces fermentacji. W trakcie tego procesu laktoza przekształca się w kwas mlekowy w naturalny sposób. Gotowy ser ma znikomą zawartość laktozy, dzięki czemu nie jest szkodliwy dla ludzi z nietolerancją laktozy.
Jak rozpoznać nietolerancję laktozy?
Jak dowiedzieć się, czy akurat nasz organizm ma problem z tolerancją laktozy?
Jeśli po zjedzeniu produktów z laktozą, czyli mlecznych, zaczniemy odczuwać takie objawy jak:
- biegunka,
- bóle żołądka,
- nieprzyjemny zapach z ust,
- nadmierne wytwarzanie gazów.
Po czasie okazało się, iż możemy nabyć nietolerancję laktozy. Jeśli długo nie spożywamy produktów mlecznych, nasz organizm obniża ilość produkowanego enzymu laktazy, odzwyczaja się. Jeśli nie jesteśmy pewni czy mamy nietolerancję laktozy, istnieje możliwość otrzymania od lekarza skierowania na badania specjalistyczne pod tym kątem. Wyniki rozwieją nasze wątpliwości, a tym samym będziemy wiedzieli, czy trzeba wprowadzić zmiany w naszej dotychczasowej diecie.
Właściwości mleka bez laktozy – czy warto je pić?
Oba mleka są zdrowe dla naszego organizmu. Zawierają dużo niezbędnych witamin i minerałów takich jak białko, wapń, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju organizmu. Atutem mleka bez laktozy jest brak dyskomfortu i rewolucji żołądkowych po jego wypiciu.
Najlepiej na nasze zdrowie działają produkty mleczne z niskim procentem tłuszczu, a dzięki swojej niskiej zawartości tłuszczu mają korzystny wpływ na ciśnienie krwi oraz chronią nas przed wieloma chorobami.
Mleko bez laktozy w diecie cukrzyka
Osoby chorujące na cukrzycę powinny ograniczyć do minimum nabiał w swojej diecie, ponieważ przez proces rozpadu laktozy na glukozę i galaktozę dochodzi do zwiększenia indeksu glikemicznego produktu
Indeks glikemiczny
Wskaźnik informuje nas jak szybko będzie wzrastał nasz poziom cukru we krwi jeśli zjemy konkretny produkt.
Są trzy grupy:
- <55 – niski indeks glikemiczny. Te produkty można stosować normalnie w diecie
- 55-70 – średni indeks glikemiczny. Te produkty nie będą szkodliwe po zjedzeniu ich raz na jakiś czas
- więcej niż 70 – wysoki indeks glikemiczny. Zalecamy zrezygnować z produktu lub ograniczyć do minimum
Produkty mleczne o obniżonej zawartości laktozy dla dzieci
W mleku kobiety również znajduje się laktozą. Jednak jest ono niezbędne dla prawidłowego rozwoju dziecka od pierwszych dni. Największą tolerancję laktozy, choć nie zawsze, mają dzieci do pięciu lat.
W sklepach jest już bardzo dużo produktów bez laktozy dla dzieci, w tym również mleko modyfikowane bez laktozy, zastępujące mleko matki a mimo to dostarczające odpowiednią ilość składników odżywczych.
Jak rozpoznać nietolerancję laktozy u niemowląt?
Chodź zastanawiamy się jak rozpoznać nietolerancję laktozy u malucha, to jest to całkiem proste, ponieważ objawia się to podobnie jak u nas. Wystarczy zwrócić uwagę na zachowanie dziecka po wypiciu mleka. Jeśli ulewa w nadmiarze, zaczynają się wzdęcia i kolki lub zaczyna płakać, to znaczy, że może mieć problemy z trawieniem laktozy.
Czy kot może pić mleko bez laktozy?
Skoro dzieci mogą spożywać produkty bez laktozy to czy zwierzęta również? Od zawsze jest utarte, że koty piją mleko, jednak czy to dobrze?
Tak samo jak dzieci, kocięta piją mleko mamy, dla nich również jest niezbędne do rozwoju. Z czasem również rozwija się u nich nietolerancja laktozy. Pokarmy stałe są zdrowe dla rozwoju zwierząt i zapewniają wszystkie składniki odżywcze, dlatego nie zaleca się karmienia zwierząt mlekiem krowim.
Niestety mleko bez laktozy równie nie będzie odpowiednie dla zwierząt domowych. Ponieważ zawiera kazeinę, może źle wpłynąć na układ pokarmowy naszego zwierzaka. Jedyne rozsądne mleko dla zwierząt jest takie, które jest typowo dla nich stworzone i przystosowane oraz dostępne w sklepie zoologicznym.
Nabiał a trądzik
Nie jest tajemnicą, iż na wygląd i stan naszej cery, ogromny wpływ na to, co jemy. Niestety produkty mleczne mają w składzie białko serwatkowe i kazeinę, które powodują trądzik. Nadmiar nabiału w diecie może zwiększyć produkcję sebum, a co za tym idzie, mogą pogłębić się nasze problemy skórne i pojawi się trądzik.
Gdy ograniczymy produkty mleczne w naszej diecie, możemy się pozbyć problemów skórnych i trądziku. Zmiany skórne warto skonsultować z dermatologiem, który pomoże nam ustalić, gdzie tkwi problem oraz dobierze odpowiednie leczenie.
Mleko z laktozą a problemy skórne
Należy pamiętać, że bez względu na to czy mleko jest krowie, czy też bez laktozy, oba mają taki sam wpływ na naszą skórę. To pozostałe składniki mleka mogą powodować szereg problemów z naszą skórą. Nie oznacza to, jednak że każdy organizm źle reaguje na te składniki.
Czy warto więc spożywać mleko bez laktozy?
Mleko bez laktozy nie powoduje nieprzyjemnych dolegliwości więc jeśli nie mamy cukrzycy bądź innych przeciwwskazań do picia mleka bez laktozy, to może to być dla nas dużo lepszym rozwiązaniem, ponieważ nadal będzie dostarczać organizmowi odpowiednie składniki odżywcze, nie czując przy tym dyskomfortu. Dzięki temu, iż wybór produktów bez laktozy jest ogromny a cena zbliżona do normalnych, możemy całkowicie zrezygnować z produktów z laktozą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz