czwartek, 26 stycznia 2023
Pistacje właściwości zdrowotne kalorie
Pistacje- właściwości zdrowotne, kalorie.
Dlaczego warto jeść pistacje?
Dobrze znaną zieloną fasolką w skorupie jest pistacja. Orzeszki te są nie tylko pyszne , ale bardzo zdrowe. Dlaczego to ich właściwości są tak nie zwykłe? Skąd pochodzą i dlaczego wzięły się na naszych stołach i do czego służą. Jak można je używać w naszej kuchni? Dowiesz się o tym (i wiele więcej) z tego o to artykułu.
Krótka historia pistacji- kiedy zostały docenione.
A więc cofnijmy się trochę w czasie. Skąd wzięły się pistacje i kiedy stały się popularne. Ich historia sięga dalekiej przeszłości. Ziarna tych orzechów zostały odkryte podczas wykopalisk sprzed 7000 lat. Są one również wymienione w Biblii co świadczy o ich długiej historii. Były one również znane starożytnym Rzymianom i zostały tam przywiezione w 1 wieku naszej ery. Sprowadził je cesarz Witeliusz. Jest też wspomniana stara księga kucharska nie jakiego Apiciusza. Oczywiście w tamtych czasach , nie był to zwykły posiłek i można go było zjeść tylko przez najbogatszych ludzi. Legenda głosi, że pistacje to ulubiona potrawa i przysmak królowej Saby, która dążyła do tego , aby zbiory zebrane w jej królestwie należały wyłącznie do niej. W latach 1930 pistacje zostały przywiezione do Kalifornii wtedy to nastąpiło nowe odkrycie, pistacje zaczęły się rozprzestrzeniać na wszystkie kontynenty. Nowy smak lodów pistacjowych z pewnością przyczynił się do ich reputacji.
Gdzie rosną pistacje?
Znaczna część uprawy tych pysznych orzechów odbywa się w Stanach Zjednoczonych, szczególnie w Kalifornii, Grecji, Iranie, Turcji i innych krajach Środkowej Azji. Ich uprawa nie jest łatwa. Trzeba je sortować ręcznie , aby uniknąć zmiażdżenia, ponieważ skóra ich skóra jest bardzo delikatna. Ponadto nie zawsze jest duży urodzaj. Były wielkie sukcesy, ale były też duże upadki. Przyczynia się to do wysokich cen, które nieuchronnie kojarzone są ze sklepem ponadto ich rozwój wymaga bardzo specyficznych warunków. Klimatu, który zapewnia długie ciepłe lata i krótkie łagodne zimy. Dlatego ich uprawa jest w naszym kraju i w krajach sąsiednich bardzo trudna, dlatego nie rosną u nas, więc muszą być importowane. Spokrewnione są z nami Kalifornijskie pistacje, ale dzięki temu są dostępne nie tylko no Polskim rynku.
Czy pistacje są zdrowe?
Czy wiesz dlaczego warto jeść pistacje? Różne rodzaje orzechów, takie jak orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzeszki ziemne, migdały i pistacje są wysoce zalecane jako zdrowe przekąski. Orzechy których niektórzy nie doceniają, zawierają, duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, Które są bardzo ważne dla zdrowia, są również bogate w białko. Orzechy zawierają liczne przeciwutleniacze, które usuwają wolne rodniki z naszego organizmu, pomagając spowolnić proces starzenia się i zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Pistacje uważane są za naj smaczniejsze orzechy. Warto jednak jeść te cudeńka , nie tylko z tych powodów. Zawarte w nich związki pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi . dlatego witaminy w pistacjach są wysoce zalecane dla osób cierpiących na cukrzycę typu2
Witaminy w orzechach pistacjowych.
Pistacje wyróżniają się wśród orzechów ze względu na ich bardzo wysoką zawartość błonnika, witaminy E, witaminy z grupy B (z wyjątkiem witaminB6 i B12) oraz korodoneidów . te pierwsze odgrywają ważną rolę w procesie trawienia , utrzymując zdrową ruchliwość jelit i zapobiega zaparciom. Ich obecność w pożywieniu wpływa również na długotrwałą sytość, więc nie sięgniesz
Tak szybko po nowe przekąski. W ten sposób podczas odchudzania , możesz również poradzić sobie z nadwagą. Z kolei witamina B mają ogromny wpływ na funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. Zwiększa odporność na stres, powinien być stosowany w przypadku narażenia na stresujące sytuacje podczas codziennych czynności. Pomaga również utrzymać zdrową skórę i włosy oraz paznokcie.
Dlaczego warto jeść pistacje- cholesterol, anemia i choroby serca.
Pistacja jest to jedyny rodzaj orzechów gdzie luteina ma wpływ na wzrok, zmniejsza ryzyko uszkodzenia siatkówki , zwyrodnienia plamki żółtej i kurzej ślepoty. Warto również wspomnieć , o wpływie na poziom cholesterolu i tłuszczu we krwi, ponieważ sterole roślinne obniżają stężenie trójglicerydów i innych. Zły cholesterol i trójglicerydy występują w nadmiarze u osób otyłych lub zmagających się z nadwagą. Nadmiar przyczynia się do miażdżycy, nadciśnienia i ostrego zapalenia trzustki. Ze względu na wysoką zawartość żelaza podawane są tym, którzy potrzebują uzupełnić ten pierwiastek. Dotyczy to np. osób z anemią lub z objawami nie doboru tego pierwiastka (chroniczne zmęczenie, blada skóra, częste bóle głowy , problemy z koncentracją) jest również zalecany dla kobiet z mocnymi miesiączkami , ponieważ tracą znaczną ilość żelaza z krwi. Duża ilość potasu w fasoli mung wpływa pozytywnie na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego, oraz utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi, jego nie dobór może prowadzić do osłabienia mięśni i zaburzeń neurologicznych takich jak mrowienie lub drętwienie kończyn. Tak więc jeśli masz te obiawy należy upewnić się, że masz wystarczającą ilość potasu w swojej diecie. Ponadto niektóre badania pokazują, że garść pistacji dziennie zmniejsza ryzyko wielu chorób serca .
Właściwości zdrowotne solonych orzeszków pistacjowych.
Pod względem samych korzystnych właściwości najlepsze są dla nas nie solone i nieprażone pistacje. Zbyt dużo soli w codziennej diecie, może przyczynić się do chorób nerek lub otyłości. Mówiąc najprościej , korzyści znacznie przewyższają ryzyko, zwłaszcza jeśli prowadzisz stosunkowo zdrowy tryb życia i nie spożywasz nadmiernych ilości soli w innych żywnościach.
Pistacje wartości odżywcze i indeks glikemiczny , kalorie.
Jaki jest procent wartości odżywczych w 100 gramach pistacji. Zawierają one około 67% tłuszczy, i 13% białka , 20% węglowodanów. Ta porcja dostarcza około 500 kalorii. Co można zrobić z takimi danymi. Przede wszystkim pistacje są bardzo bogate w kalorie. Ale warto jw. Jeść ponieważ są bardzo sycące. Dlatego polecane są również podczas diety odchudzającej. W poniższym zestawieniu zasługuję na uwagę , również niska zawartość cukru. Należy zauważyć , że to orzechy o bardzo niskim indeksie glikemicznym. Wynoszącym 15, jest to bardzo ważna informacja dla tych co chcą ograniczyć spożywanie węglowodanów. Wysoka zawartość białka jest z pewnością bardzo ważna. Wtedy to najlepiej sięgnąć po pistacje przy diecie mięsnej.
Orzechy jako przekąska dzienne spożycie .
Garstka pistacji to około 15 gram to jest 85 kalorii. Dlatego zalecane jest spożywać nie więcej jak dwie garstki na dobę. Ta ilość przy regularnym spożywaniu przez jakiś czas, przynosi wiele pozytywnych właściwości zdrowotnych i na pewno nie szkodzących.
Odmiany pistacji nie tylko Kalifornijskie.
Większość pistacji jest eksportowana z Iranu, Turcji i Kalifornii. Nieco wyższą zawartością , nienasyconych kwasów tłuszczowych charakteryzuje się odmiana Irańska. Orzeszki te są prażone w wyższej temperaturze niż inne pistacje, co bardziej podkreśla ich wyjątkowość. . kalifornijskie zaś są prażone w niższej temperaturze , ponieważ zawierają mniej nienasyconych kwasów tłuszczowych. Co ma wpływ na ich nie co inny, ale również dobry smak. Nie co mniejszą niż powyższe odmiany jest pistacja Turecka. Bardzo trudno je otworzyć, gdyż mają ciaśniejszą skorupkę . niektórzy twierdzą , że to słodsza odmiana . w Turcji są przydatne do zrobienia tradycyjnej baklawy i również do innych znanych tureckich deserów .
Pistacje prażone czy nie prażone.
Orzechy pistacjowe są solone i prażone lub naturalne. Co jest dla nas lepsze i smaczniejsze? Zdecydowanie możemy sięgnąć po prażone pistacje, gdy szukamy bardziej wyrazistych smaków. Można je też dłużej przechowywać i mamy też pewność że nie zjełczeją. Nie solone pistacje, są lekko słodkie i delikatne, co może stanowić interesującą odmianę od jedzenia wyłącznie przetworzonych pistacji. Należy jednak pamiętać , że mogą ulec pogorszeniu znacznie szybciej. Trzeba uważać, aby nie wytwarzać toksyn alfa., które powodują różne choroby układu pokarmowego.
Skutki uboczne i przeciw wskazania do spożywania pistacji.
Jak wszystko co pyszne, pistacje również mogą mieć skutki uboczne. Wysoka zawartość soli w wersji palonej sprawia, że osoby z nadciśnieniem powinny raczej je unikać, lub przejść na wersję sensoryczną. Jest rzeczą oczywistą, że jeśli jesteś uczulony , powinieneś je całkiem unikać. Jeżeli zauważymy objawy alergii, trzeba natychmiast iść do lekarza, aby dowiedzieć się , czy to na pewno one powodują nasze objawy. Dzieci do 3 lat również powinny jeść pistacji, ani innych orzechów ponieważ są one ciężko strawne .
Do tej pory nie udało się uzyskać jednoznacznej odpowiedzi na pytania, czy kobiety ciężarne i karmiące piersią mogą jeść pistacje czy inne orzechy. Niektóre badania pokazują, że spożywanie pistacji może pozytywnie wpływać na wrażliwość dziecka na alergie, ogólnie słychać, że jest odwrotnie i że jedzenie orzechów w czasie ciąży zwiększa tę podatność. Każdy jednak organizm reaguje nieco inaczej. Dlatego również w tym przypadku bezpieczniejsze są pistacje naturalne , nieprażone.
Jak możemy wykorzystać pistacje w naszej kuchni.
Zazwyczaj jemy je prosto z paczki, bo same w sobie są już pyszne. Wielu osobom zielone orzechy kojarzą się ze smakiem lodów, które często wybierane są jako przekąska w letnie upały. Możemy je zrobić sami , gdyż ich zrobienie nie wymaga dużego doświadczenia. Wypróbuj pistacje jako dodatek do żywności. , ponieważ nadają smak nie powtarzalny, a ich aromat wszędzie się unosi. Są zarówno słodkie jak i słone. Dobrze komponują się z awokado warto też spróbować orzechowych deserów. Przy pieczeniu pysznej Tureckiej Baklawy, która składa się z tortu z miodem i orzechami. Można je również wykorzystać do chałwy, marcepanu , serników czy innych ciast. Bardzo dobre rozwiązanie dla tych, którzy nie gustują w bardzo słodkich deserach. Takimi wypiekami najlepiej świętować, dzień światowego dnia pistacji, który przypada na 26 lutego. Sam fakt świadczy o ich wyjątkowości, gdyż jako jedyne orzechy, oprócz orzechów makadamia mają swój dzień w kalendarzu.
Dobre nie tylko w smaku.
Okazuje się, że te niewidoczne zielone orzechy pokryte ciemną łupiną mogą nas zaskoczyć licznymi właściwościami zdrowotnymi. Dlatego szukając przekąski warto sięgnąć po pistacje, zamiast chipsów czy czekolady. Ich nie zastąpiony wpływ na nasze zdrowie z pewnością jest wart dużej ceny. Dlatego też nie bez powodu produkowany jest olej pistacjowy. Jeśli nie to do nas przemawia, to na pewno ich sam smak, każdy z nas z całą pewnością znajdzie dla siebie odpowiedni wariant, sposób spożycia oraz zawartość soli. Być może właśnie ta różnorodność czyni je tak nie zwykłymi.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz