poniedziałek, 16 stycznia 2023

Naturalny ekstrakt waniliowy - niezbędny w słodkiej kuchni

 

Naturalny ekstrakt waniliowy - niezbędny w słodkiej kuchni

Ekstrakt waniliowy, to jeden z najbardziej potrzebnych dodatków do wyrobu wszelkiego rodzaju wypieków, ciast, słodyczy i  słodkich potraw.  Posiada bardzo intensywny smak i zapach, dlatego wykorzystywany jest przy produkcji kosmetyków oraz do aromaterapii.

Naturalny ekstrakt waniliowy

Naturalny ekstrakt waniliowy jest najczęściej używanym składnikiem w przemyśle cukierniczym, jak również  w kuchni, szczególnie do wypieków i słodkich potraw nadając im bardzo wyrazisty smak i zapach. Ze względu na trudną dostępność tego produktu, ekstrakt waniliowy jest przyprawą dosyć drogą i na rynku osiąga wysokie ceny, jest to produkt naturalny, bardzo wydajny i dobrze przyswajalny prze nasz organizm.  W ekstrakcie  wanilii nie ma żadnych barwników czy konserwantów jest to połączenie wanilii i alkoholu.

Jak powstaje ta przyprawa

Przyprawa powstaje z dojrzałych strąków rośliny, które to w momencie zbiorów mają około 3-4 miesiące. Wtedy to, laski wanilii mają zwiększony poziom waniliny, a to ona odpowiada za smak i aromat tej przyprawy. Najpierw laski wanilii poddane są utwardzaniu, a następnie moczone w wodzie z alkoholem etylowym, który ma za zadanie wyciągnięcie, jak najwięcej waniliny i pozostałych związków. Po zakończeniu tej procedury  strąki wanilii poddawane są odfiltrowaniu, a ekstrakt jest gotowy do sprzedaży.  Ekstrakt waniliowy powinien zawierać co najmniej 35% alkoholu oraz 380 g ziaren wanilii na 3,8 l.

Naturalna wanilia bourbon z Madagaskaru

Najczęściej kupowaną na całym świecie, i najbardziej popularną, a za razem najdroższą wanilią, jest wanilia Bourbon z Madagaskaru, cechuje ją najwyższa jakość i najintensywniejszy aromat.

Właściwości produktu

Olejki eteryczne zawarte w wanilii mają zastosowanie nie tylko w cukiernictwie, ale również w profilaktyce zdrowotnej. Działanie wanilii, pomaga w zasypianiu, działa rozkurczowo, wspomaga wydzielanie enzymów trawiennych. Łagodzi bóle zwyrodnieniowe i reumatyczne, działa pobudzająco, reguluje tętno.

Ekstrakt waniliowy – do czego używać

Ekstrakt waniliowy najczęściej używany jest w kuchni do wypieków ciast, deserów, kompotów i dżemów.  Dodany do kawy, gorącej czekolady mleka, czy potraw z ryżem bardzo podnosi walory smakowe danej potrawy.  Można również dodać do sałatek, sosów, a nawet potraw mięsnych.

Samodzielne przygotowanie – opis krok po kroku

Składniki na domowy ekstrakt waniliowy

3-6 lasek wanilii

240 ml wódki

Sposób przygotowania

Laski wanilii kroimy na połowę, następnie wkładamy do słoika z hermetyczną pokrywą, zalewamy wódką, słoik zamykamy, odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na co najmniej 6-12 miesięcy. Po upływie czasu usuwamy ziarenka wanilii i ekstrakt jest gotowy do spożycia.        Im więcej użyjemy ziarenek wanilii tym uzyskamy mocniejszy smak i aromat.

Ekstrakt z wanilii a aromat wanilinowy

Aromat wanilinowy to związek chemiczny, który nie zawiera wanilii, a wanilinę i ma jedynie zapach i smak wanilii.

Czym zastąpić ekstrakt waniliowy?

Ekstrakt waniliowy jest dużo mocniejszy, ale w niektórych potrawach można go zastąpić esencją waniliową. Do ciast, deserów, kremów, budyni czy polew używajmy ekstraktu wanilii, jeśli jednak chcemy uzyskać mniej intensywny smak wanilii w danej potrawie, to możemy śmiało użyć aromatu wanilinowego.    Najszybciej różnicę między ekstraktem waniliowym, a esencją waniliową zauważymy w niegotowanych potrawach, albo lekko gotowanych.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz