Naturalny ekstrakt waniliowy - niezbędny w słodkiej kuchni
Ekstrakt waniliowy, to jeden z najbardziej potrzebnych
dodatków do wyrobu wszelkiego rodzaju wypieków, ciast, słodyczy i słodkich potraw. Posiada bardzo intensywny smak i zapach,
dlatego wykorzystywany jest przy produkcji kosmetyków oraz do aromaterapii.
Naturalny ekstrakt waniliowy
Naturalny ekstrakt waniliowy jest najczęściej używanym składnikiem
w przemyśle cukierniczym, jak również w
kuchni, szczególnie do wypieków i słodkich potraw nadając im bardzo wyrazisty
smak i zapach. Ze względu na trudną dostępność tego produktu, ekstrakt
waniliowy jest przyprawą dosyć drogą i na rynku osiąga wysokie ceny, jest to
produkt naturalny, bardzo wydajny i dobrze przyswajalny prze nasz organizm. W ekstrakcie
wanilii nie ma żadnych barwników czy konserwantów jest to połączenie
wanilii i alkoholu.
Jak powstaje ta przyprawa
Przyprawa powstaje z dojrzałych strąków rośliny, które to w
momencie zbiorów mają około 3-4 miesiące. Wtedy to, laski wanilii mają
zwiększony poziom waniliny, a to ona odpowiada za smak i aromat tej przyprawy.
Najpierw laski wanilii poddane są utwardzaniu, a następnie moczone w wodzie z
alkoholem etylowym, który ma za zadanie wyciągnięcie, jak najwięcej waniliny i
pozostałych związków. Po zakończeniu tej procedury strąki wanilii poddawane są odfiltrowaniu, a
ekstrakt jest gotowy do sprzedaży. Ekstrakt
waniliowy powinien zawierać co najmniej 35% alkoholu oraz 380 g ziaren wanilii
na 3,8 l.
Naturalna wanilia bourbon z Madagaskaru
Najczęściej kupowaną na całym świecie, i najbardziej
popularną, a za razem najdroższą wanilią, jest wanilia Bourbon z Madagaskaru,
cechuje ją najwyższa jakość i najintensywniejszy aromat.
Właściwości produktu
Olejki eteryczne zawarte w wanilii mają zastosowanie nie
tylko w cukiernictwie, ale również w profilaktyce zdrowotnej. Działanie
wanilii, pomaga w zasypianiu, działa rozkurczowo, wspomaga wydzielanie enzymów
trawiennych. Łagodzi bóle zwyrodnieniowe i reumatyczne, działa pobudzająco,
reguluje tętno.
Ekstrakt waniliowy – do czego używać
Ekstrakt waniliowy najczęściej używany jest w kuchni do
wypieków ciast, deserów, kompotów i dżemów. Dodany do kawy, gorącej czekolady mleka, czy
potraw z ryżem bardzo podnosi walory smakowe danej potrawy. Można również dodać do sałatek, sosów, a
nawet potraw mięsnych.
Samodzielne przygotowanie – opis krok po kroku
Składniki na domowy ekstrakt waniliowy
3-6 lasek wanilii
240 ml wódki
Sposób przygotowania
Laski wanilii kroimy na połowę, następnie wkładamy do słoika
z hermetyczną pokrywą, zalewamy wódką, słoik zamykamy, odstawiamy w ciemne,
chłodne miejsce na co najmniej 6-12 miesięcy. Po upływie czasu usuwamy ziarenka
wanilii i ekstrakt jest gotowy do spożycia. Im więcej użyjemy ziarenek wanilii tym
uzyskamy mocniejszy smak i aromat.
Ekstrakt z wanilii a aromat wanilinowy
Aromat wanilinowy to związek chemiczny, który nie zawiera
wanilii, a wanilinę i ma jedynie zapach i smak wanilii.
Czym zastąpić ekstrakt waniliowy?
Ekstrakt waniliowy jest dużo mocniejszy, ale w niektórych
potrawach można go zastąpić esencją waniliową. Do ciast, deserów, kremów,
budyni czy polew używajmy ekstraktu wanilii, jeśli jednak chcemy uzyskać mniej
intensywny smak wanilii w danej potrawie, to możemy śmiało użyć aromatu
wanilinowego. Najszybciej różnicę
między ekstraktem waniliowym, a esencją waniliową zauważymy w niegotowanych
potrawach, albo lekko gotowanych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz