Właściwości lecznicze buraków czerwonych.
Dlaczego warto je jeść?
Burak czerwony jest cenionym warzywem, przez dietetyków oraz praz specjalistów zajmujących się żywieniem za swoje walory odżywcze. Najczęściej prócz liści wykorzystywany jest jego korzeń. Przygotowujemy z niego sałatki, surówki do obiadu, zupy, pasty, kiszonki ostatnio bardzo popularne czy zdrowe, pełne witamin soki.
Warzywo to bez względu na to w jaki sposób je spożywamy ma mnóstwo cennych witamin, soli mineralnych czy też związków chemicznych dla naszego organizmu. Burak czerwony ma bardzo dobry wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu a także od wieków wiadomo, że podnosi poziom żelaza, wspiera układ krwionośny oraz układ mięśniowy. A jakie ma właściwości lecznicze burak czerwony? I jakie witaminy zawiera.
Burak czerwony – najważniejsze informacje.
Burak czerwony nie jest bardzo wymagającym warzywem a więc często jest sadzony, uprawiany na ogrodach działkowych w domowych ogródkach czy na skalę masową na dużych plantacjach. Jest idealnym pokarmem dla ludzi jak również dla zwierząt. Burak czerwony znany jest już od dawien dawna. Ma mnóstwo odmian od kulistych, małych, dużych, po podłużne o barwie intensywnej ale wszystkie odmiany pochodzą od buraka dzikiego. O tej roślinie można było usłyszeć już w starożytnym Babilonie. A dzisiaj stał się bardzo cenioną rośliną. Wykorzystywaną w naszej domowej kuchni, restauracjach ale także ma zastosowanie w farmacji czy w ziołolecznictwie.
A z czego składa się to cenne, pełne witamin warzywo? Burak czerwony posiada część nadziemną, którą stanowi dość duża rozeta liści o naturalnej barwie ciemnozielonej po czerwone łodygi z których często przygotowujemy botwinkę. A część podziemna to kulisty korzeń o intensywnym czerwonym kolorze. I właśnie tą część najczęściej wykorzystujemy w naszych kulinariach.
Buraka czerwonego możemy spożywać pod każdą postacią bo zachowuje on wszystkie swoje wartości jednak jedzony na surowo ma bardziej przyswajalne witaminy. Także zastosujmy go do różnych potraw. Będzie dzięki temu kolorowo oraz zdrowo na naszym talerzu.
Wartości odżywcze buraka czerwonego.
Burak czerwony ma mnóstwo leczniczych witamin, soli mineralnych oraz związków chemicznych. Zwłaszcza jego korzeń. W jego miąższu mamy wszystkie składniki, które na co dzień człowiek potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania swojego organizmu.
W tej roślinie znajduje się mnóstwo kwasu foliowego, który przyczynia się do prawidłowego rozwoju płodu a także pomaga naszemu sercu. Jest cennym źródłem manganu, który uczestniczy w tworzeniu kości oraz w procesach metabolicznych. Abyśmy jednak odnieśli większą korzyść z jedzenia tego warzywa warto dołączyć do jego jadłospisu zdrowe tłuszcze, które są łatwo przyswajalne. Także jedzmy to cenne warzywo a to przyniesie się nam dużo zdrowia.
Burak czerwony to idealne warzywo dla osób dbających o linię. W stu gramach zawiera jedyne czterdzieści kilokalorii jest zatem niskokaloryczny. Osoby, które są na redukcji masy ciała powinny zjadać codziennie buraczki czerwone dzięki czemu dostarczą swojemu organizmowi mnóstwo odżywczych składników, witamin, minerałów a dania będą urozmaicone oraz odżywcze i sycące.
Jednakże burak czerwony nie będzie wskazany dla osób chorujących na cukrzycę oraz insulinoodporność. Ma wysoki indeks glikemiczny.
Właściwości zdrowotne buraka czerwonego – co warto wiedzieć?
Burak czerwony uważany jest za bogate, cenne, pełne odżywczych składników mineralnych oraz witamin warzywo. Skład buraka czerwonego jest dobroczynny dla naszego organizmu. Najlepszy będzie ze względu na swój skład chemiczny naturalny, wyciśnięty sok, czy zakwas albo burak dodawany na surowo do przygotowywanych potraw. Ma mnóstwo witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy oraz zawiera kwas foliowy. Jest to prawdziwa bomba witaminowa. Warto wprowadzić do codziennej diety buraka czerwonego dzięki czemu zyskamy dobroczynne działanie dla naszego zdrowia fizycznego, psychicznego jak również nasza skóra zyska piękny zdrowy wygląd.
Jakie są najważniejsze właściwości buraka czerwonego?
- wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego – burak czerwony najlepiej spożywać na surowo lub wyciskać surowy sok czy przygotowywać z niego zakwas buraczany to naturalne składniki, które zapobiegną anemii. Zawarte w roślinie przeciwutleniacze dostarczają komórkom tlen, który wpływa na poprawę jakości naszej krwi.
- zapobieganie chorobom cywilizacyjnym – korzeń buraka pomaga usunąć z z krwioobiegu homocystinę. Zbyt wysoki poziomu może powodować choroby układu krążenia jak również choroby nowotworowe czy wzrostu ciśnienia lub wzrostu cholesterolu i miażdżycy.
- poprawa działania układu immunologicznego – burak czerwony wspiera układ odpornościowy, szczególnie w czasie chorób. Do tego ma działanie wykrztuśne. Podczas przeziębienia czy grypy dzieciom podaje się sok z przekrojonego buraka posypanego cukrem albo wyciśnięty sok z jabłkiem. Łagodzi kaszel.
- działanie usypiające przy bezsenności – może mało kto wie, że burak pomaga w zasypianiu jak również ma działanie uspokajające a tym samym lepiej śpimy. A to wszystko za sprawą kwasu foliowego, który burak czerwony ma w swoim składzie.
- zdolności przeciwnowotworowe – buraki czerwone posiada barwnik betainę, która jest przeciwutleniaczem i dzięki temu chroni nasze komórki przed zmianą kodu DNA. A jak wiemy zdrowa dieta oraz zdrowy tryb życia to ważny aspekt ochrony przed chorobami nowotworowymi.
- poprawa budowy naczyń krwionośnych -dobroczynne działanie przejawia się również w tym, że zapobiega rozwijaniu się zwapnień w żyłach, tętnicach jak również wzmocni ich budowę.
- holistyczny wpływ na organizm w procesie zdrowienia – jak we wszystkim tak samo tym razem codzienne spożywanie produktów oraz buraków czerwonych poprawi nasze zdrowie szczególnie po chorobie oraz po chemioterapii jak również wspiera leczenie niedokrwistości.
- pozytywny wpływ na wygląd zewnętrzny – burak czerwony idealnie poprawia sprężystość naszej skóry, wzmacnia kondycję włosów oraz paznokci .Dzięki substancją, związkom mineralnym oraz witaminą. Także jedzmy buraki będziemy piękni.
- łagodzenie kobiecych dolegliwości – wiele kobiet boryka się z wybuchami gorąca podczas menopauzy a nie wie, że korzeń buraka czerwonego może łagodzić skutki menopauzy. Zawiera on związki chemiczne, które łagodzą objawy ale także zmniejsza ryzyko zachorowania na osteoporozę.
- działanie na układ pokarmowy – idealne będą dla osób odchudzających się bo są warzywem mało kalorycznym, skutecznie redukują tkankę tłuszczową. Zmniejszają wzdęcia i zgagę. Wspierają naturalnie pracę jelit.
- doskonałe do sportowców- reguluje pracę układu krążenia dziki rozpadowi azotanów do tlenku azotu.
Włączenie buraka do codziennej diety – jak spożywać buraki?
Burak czerwony to warzywo, które powinno znaleźć się codziennie w naszej kuchni. Możemy go przygotowywać zarówno na surowo jak i gotowany. Obecnie wiele osób dba o swoją dietę i zdrowe odżywianie dzięki czemu to warzywo w ostatnim czasie zyskało na popularności.
Jak włączyć buraka do codziennej diety? Można go spożywa w różnej formie,
korzystając z różnorodnych przepisów, a najpopularniejszymi są:
- zrobienie zup, barszczu, kremu z buraka czerwonego,
- przygotowywanie rozmaitych sałatek z buraka gotowanego,
- zjadanie go na surowo,
- wyciskanie pełnowartościowego soku,
- zrobienie samodzielnie zakwasu buraczanego,
- możemy przygotować samemu w domu chipsy z buraka,
- przygotowywanie surówek z dodatkiem buraka.
Burak czerwony jak mogliśmy się przekonać to bardzo wartościowe warzywo, które powinno znaleźć się w naszej diecie jeśli chcemy zachować nasz organizm w dobrym zdrowiu. A co za tym idzie wesprze nasz organizm przed chorobami cywilizacyjnymi czy chorobą nowotworową.
A czy ktoś nie powinien spożywać lub ograniczyć spożywanie buraka czerwonego? Osoby zmagające się z reumatyzmem oraz chorujący na dnę moczanową i kamicę nerkową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz