czwartek, 26 stycznia 2023

10 najzdrowszych owoców zimą

10 najzdrowszych owoców zimą. Świeże, mrożone, a może w konfiturach? W czasach PRL-u kto mieszkał na wsi i miał dostęp do ogrodu lub był w posiadaniu, to był szczęściarzem. Bogactwo owoców z przydomowych ogrodów, sadów nasze babcie, mamy i gospodynie starały się zagospodarować na różne sposoby. Oczywistą rzeczą jest to, że każda pora roku oferuje nam inną dietę w jadłospisie. Świeże owoce są świeże tylko w sezonie i żeby mogły być dostępne przez pozostałą część roku, to trzeba je odpowiednio przetworzyć na różne produkty spożywcze, żeby móc dalej cieszyć się z dobrodziejstwa natury. Produktami takimi są: soki, syropy musy, dżemy, marmolady, kompoty i nadal popularne suszone i mrożone owoce itp. Dlaczego warto jeść owoce Św. Pamięci babcia mawiała wnusiu pamiętaj na przyszłość, że nie mięso ani produkty pochodzenia zwierzęcego, lecz owoce i warzywa powinny dominować w diecie każdego człowieka, bo to jest podstawa naszej diety. Tak naprawdę, to mało kto stosuje się do wskazań dietetyków i dobrych rad babci, ale idzie po rozum do głowy dopiero wtedy, gdy zdrowie zaczyna szwankować. Owoce i warzywa nie powinny być tylko drobnym dodatkiem do posiłków, lecz przekraczać jego większą część. Sezon letnio/jesienny jest najodpowiedniejszym okresem w roku, który serwuje nam od początku lata do późnej jesieni szeroki wachlarz Świeżych owoców i warzyw. Sezon zimowo/wiosenny już nie jest taki korzystny, bo stawia nas przed wyborem owoców przetworzonych na różne sposoby lub importowane. Żeby podjąć właściwą decyzję, to najpierw musimy zrozumieć, do czego nasz organizm potrzebuje darów natury bez względu na to, czy świeże, przetworzone, czy egzotyczne. Witaminki, witaminki – czyli rola owoców w diecie Bez mała dosłownie wszędzie znajdziemy interesujące nas informacje na temat witamin w poszczególnych owocach. Najzdrowszy owoc, to taki owoc, który jest poddany jak najmniejszej ilości procesów obróbki, jak najmniejszej ilości konserwantów i różnego rodzaju oprysków umożliwiających transport owoców do kraju z całego świata. Owoce jako magazyn minerałowo-witaminowy pozwalają nam utrzymywać organizm w dobrej kondycji zdrowotnej i fizycznej, ale również podnoszą naszą odporność. Jeśli słyszymy o odporności, to pierwsze słowo, jakie nam się nasuwa na myśl, to witamina C, która jest bardzo cenionym przeciwutleniaczem i głównym udziałowcem w procesie odporności. Wbrew temu, jak wielu ludzi uważa, że to cytrusy zawierają najwięcej witaminy C, nic bardziej mylnego, gdyż największym dostawcą tej witaminy są: owoc dzikiej róży, czarna porzeczka i rokitnik. Sezon zimowy, to taki okres, w którym ze szczególną troską powinniśmy zadbać o odporność, serwując jak najwięcej witaminy C W swojej diecie. W bardzo wielu owocach w parze z witaminą C występuje również witamina E jest bardzo silnym antyoksydantem spowalniającym proces starzenia się naszych komórek i ma niezaprzeczalny wpływ na piękno naszego ciała, a najbardziej dzięki tej witaminie zachowujemy siły witalne. Największym dostawcą witaminy E są takie owoce jak: czereśnie, wiśnie, a z bardziej egzotycznych to: melon i mango. Wspomniane owoce również polecane są na serce, gdyż zawarta w nich witamina E wspiera naczynia krwionośne. Bardzo ważną grupą witamin potrzebnych do wielu procesów zachodzących w organizmie, to witaminy z grupy B, które mają wpływ na przemianę materii, układu nerwowego i również odpornościowego. W tym przypadku najlepszymi źródłami powyższej witaminy są: nasze polskie jabłka, jagody i uwielbiane przez nas banany. Owoców tych raczej nie powinno zabraknąć w naszej całorocznej diecie. Czy zimą trzeba jeść owoce? W diecie owocowo-warzywnej w trakcie jedzenia świadomość każdego człowieka powinna skupiać się nie tylko na sytości organizmu, ale przede wszystkim na odpowiednim odżywianiu. Wiele badań naukowych udowadnia, że owoce i warzywa są nam tak samo potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jak tlen, dostarczają nam potrzebnych witamin i minerałów. Warzywa i owoce są bardzo potrzebne, a nawet wręcz wskazane w naszej diecie, gdyż mają ewidentny wpływ na poprawę naszego zdrowia. Minimalizują ryzyko powstawania wielu chorób, jak np. schorzenia sercowo-naczyniowe i wiele innych w tym nowotwory. Systematyczne jedzenie zalecanej porcji owoców i warzyw eliminuje prawdopodobieństwo otyłości i sprzyja dobremu samopoczuciu. Słynne powiedzenie i jakże nadal aktualne :W zdrowym ciele zdrowy duch” nie powstało z byle powodu. Krąży przekonanie w kwestii diety owocowo-warzywnej, że warzywa powinny przeważać nad owocami, a to z prozaicznego powodu, ponieważ owoce zawierają więcej cukru. Fakt ten nie jest powodem, dla którego powinniśmy zrezygnować z owoców na rzecz warzyw bez negatywnych skutków dla organizmu. Polski klimat umożliwia tylko przez pewną część roku korzystać ze świeżych warzyw i owoców, lecz przez pozostałą część roku jesteśmy skazani na importowane bądź to przetwory, lecz, mimo to, to nie powinniśmy rezygnować z dostarczania potrzebnych naturalnych suplementów diety naszemu organizmowi. Najzdrowsze owoce dostępne zimą w Polsce – top 10 Sezon letni i duża część sezonu jesiennego oferuje nam bogactwo polskich, ale w głównej mierze lokalnych owoców i warzyw obok których nie należy przechodzić obojętnie, tylko korzystać z dobrodziejstwa polskich sadów i ogrodów. Sezon zimowy zamyka tę furtkę przynajmniej dla owoców, ale to nie znaczy, że mamy rezygnować z dostarczania naszemu organizmowi potrzebnych minerałów i witamin, ponieważ mamy wybór między owocami importowanymi lub przetworami w bardzo szerokim asortymencie, a jakie w tym okresie są dostępne owoce w Polsce? Jabłko Prawie na całym świecie Polska słynie z najsmaczniejszych jabłek, więc cudze chwalicie, a swego nie znacie. Mimo owocowych różnorodności w sklepach, to jednak korzystajmy z naszych polskich jabłek, bo polskie, bo zdrowe, bo bogate w witaminę C, błonnik, potas, pektyny i antyoksydanty. Polecane w diecie odchudzającej, ponieważ ma tylko 100 kcal. Cytrusy Za czasów PRL-u najsłynniejsze w sezonie zimowym cytrusy, to jakże upragnione przez dzieci pomarańcze i mandarynki. Właśnie zimą są najsmaczniejsze, gdyż jest to ich sezon i sięgamy po nie najczęściej. Głównie pomarańcze zawierają dużo witaminy C i jakże cenny błonnik, który jest pomocny w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi. Banany Banany to chyba jedyne owoce egzotyczne najbardziej kojarzone z małpami i co najważniejsze to, to że możemy w naszych sklepach kupić przez cały rok. Banany, to nie tylko słodki dodatek do owsianki, ale również bogate źródło witaminy z grupy B i jakże cennego dla prawidłowej pracy serca potas między innymi przy okazji jeszcze kilka innych potrzebnych substancji, których brak w diecie jest nie wskazany. Granaty Granaty są owocami egzotycznymi gdyż dojrzewają w ciepłych krajach wtedy kiedy u nas jest sezon zimowy. Specyficznie lekko kwaśny smak i specyficzna budowa wnętrza owocu nie zachęca wielu do skosztowania tego cennego owocu. Myślę, że niewiedza na temat dobroczynnych właściwości granatu będzie ze szkodą dla wszystkich sceptyków. Zawarte w granacie związki fenolowe stawiają go na czołowej liście przeciwutleniaczy, jak również nie powstydzi się zawartości witaminy C i potasu. Gruszki Gruszki to owoc szczególny, gdyż zawartość jodu w tym owocu może przysłużyć się chorym na tarczycę. Gruszki zawierają dużo błonnika, drogocenny dla organizmu bor, ale również mają zbawienny wpływ na układ nerwowy i prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Trwałość Tych owoców z polskich zbiorów zapewnia nam dostępność w sezonie zimowym, więc dbajmy o obecność gruszek w naszej diecie. Śliwki Zapewne trudno szukać świeżych śliweczek w sezonie zimowym na półkach sklepowych, ale suszone z pewnością znajdziemy. Właśnie suszone śliwki warto dołączyć do swojej diety przez wzgląd na bardzo ważne i potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki takie jak: miedź, potas, a z grona witamin to: A, B2 i B6. Kiwi Kiwi to tak bardzo znany, ale tak bardzo niedoceniany owoc i zawsze istnieje szansa na odwrócenie tego trendu, ponieważ jest to prawdziwy magazyn zdrowia. Kiwi wzmacnia odporność, hamuje proces starzenia się skóry, asekuruje organizm przed nadmiernymi skokami ciśnienia, ale również zabezpiecza przed wysokim cholesterolem. Najzdrowsze owoce dla kobiet w ciąży, to właśnie kiwi, które zawierają w sobie kwas foliowy tak bardzo cenny dla prawidłowego rozwoju dziecka w łonie matki. Mango Mango zasługuje na włączenie do codziennej diety, ponieważ skutecznie podnosi odporność. Egzotyczność i wyjątkowy smak tego owocu nie pozostawiają złudzeń jak również jego właściwości prozdrowotne. Otóż bogate źródło witamin i minerałów mango troszczy się o naszą skórę, włosy i jakże bardzo ważne w codziennym funkcjonowaniu oczy. Dzika róża Dzika róża jest owocem nader często goszczącym w polskiej kuchni pod postacią herbat, naparów, soków i wielu różnych przetworów. Sięgajmy po ten niesamowity owoc jak najczęściej, ponieważ zawarta w nim witamina C przysłuży się naszej odporności i dzięki temu zdrowie będzie nam dopisywało przez całą zimę. Borówki, jagody i truskawki Szeroka grupa owoców, które noszą określenie jagody, jak choćby porzeczki, żurawina, truskawki są bogatym źródłem witamin. Wiele osób nawet nie podejrzewałoby właśnie te owoce o takie określenie w porównaniu do jagód i borówek. Nie miano, lecz bardzo cenne właściwości tych owoców wspomagają cały organizm, a głównie układ krwionośny i pokarmowy. Zdrowe owoce – więcej egzotyki W zimowym jadłospisie nawet bardziej niż tylko mile widziane są egzotyczne owoce. Na miano pierwszego zasługuje grejpfrut, który najbardziej przysługuje się osobom z cukrzycą i osobom na diecie odchudzającej. Związki w nim zawarte takie jak: flawonoidy, polifenole i kwasy fenolowe są idealnym przeciw utleniaczem i działają przeciw zapalnie. Kolejnym w rankingu jest awokado, które słynie z dobrych kwasów tłuszczowych. Szeroka gama witamin i minerałów w paście z awokado zaspokaja całodzienne zapotrzebowanie, a głównie na fosfor. Na listę również załapał się ananas, a to za sprawą właściwości antybakteryjnych i antyoksydacyjnych. Wdrażając do swojej diety owoce lub soki możemy spowolnić proces starzenia, polepszyć sobie nastrój i zachowywać dobrą kondycję. Mrożone owoce – najzdrowsze owoce świata w zamrażarce Nigdy nie ulegał wątpliwości fakt, że świeże owoce były i będą najzdrowsze i najsmaczniejsze. Sezon zimowy skłania nas do przetwarzania owoców na mrożonki, kompoty, dżemy, soki i wiele innych przetworów, lecz mrożone owoce są w stanie zachować najwięcej prozdrowotnych składników, które w sobie posiadają. Bardzo istotną informacją jest to, że bez mała możemy mrozić wszystkie owoce, lecz przy wielu trzeba zachować pewne zasady przed mrożeniem jak, choćby Jeżyny i maliny, których nie powinno się myć itp. Bardzo ważne jest przestrzeganie czasu przydatności mrożonek do późniejszego spożycia. Mrożenie owoców jest najlepszym sposobem na przechowanie ich w sezonie zimowym, ponieważ prawie wcale nie tracą swoich właściwości. Temperatura poniżej 18 stopni Celsjusza umożliwia nam przechowywać nawet do 6 miesięcy zamrożone owoce. Czy owoce suszone i przetwory są zdrowe? Suszone owoce, to kolejny produkt zaraz po mrożonkach, który z sukcesem wykorzystywany jest w wielu kuchniach świata, jako dodatek do potraw i nie tylko. Przygotowane samodzielnie zapewniają gwarancję, że nie będzie w nich nadmiaru cukru i absolutnie żadnych środków konserwujących. W sytuacji zakupu suszonych owoców trzeba pamiętać o sprawdzeniu składu, ponieważ są kopalnią bardzo wielu minerałów (potas, magnez i żelazo), witamin (a, c, k), przeciwutleniaczy i o dziwo nadzwyczaj większej ilości błonnika niż w świeżych. Bez względu na świeże owoce w sezonie, to mimo to jedzmy suszone owoce przez cały rok, a w szczególności zimą, gdy najbardziej są wskazane jako przekąska lub serwowane do różnych dań np. słodkich, jak również wytrawnych. Nie od dziś każda gospodyni, która miała do czynienia z przetworami owocowymi, to najlepiej wie, że jak i w przypadku suszonych owoców, tak i powideł, dżemów i soków najzdrowsze są wykonane samodzielnie w swoim domu. Proces smażenia powideł jest czasochłonny i w jego trakcie wytraca się sporą część witaminy C. Pomimo to, to zachowujemy wiele różnych substancji, jak, choćby: błonnik i sole mineralne. Przez wzgląd na konieczność użycia cukru do powideł, dżemów, czy to soków stają się kaloryczne. Na koniec pytanie do każdego, komu nieobce są owoce przez cały rok w różnej postaci. Który z owoców najzdrowszy jest w sezonie zimowym? Myślę, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. W każdym razie sugestia jest tego typu, żeby nie zaprzestawać stosowania diety owocowo warzywnej, tylko spożywać codziennie, ale istotna jest różnorodność , więc sięgajmy jak najczęściej po dary natury, to się opłaca, ponieważ w zdrowym ciele zdrowy duch.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz