czwartek, 26 stycznia 2023
Właściwości lecznicze buraków czerwonych
Pozytywny wpływ buraków czerwonych na organizm człowieka
Czy warto je spożywać?
Pytanie wydaje się raczej banalne, ponieważ specjaliści od żywienia i dietetycy, nie mają żadnych wątpliwości, że systematyczne spożywanie buraków czerwonych pod jakąkolwiek postacią, daje człowiekowi bardzo wiele prozdrowotnych korzyści. Jego bulwa o charakterystycznym ciemno bordowym kolorze, wykorzystywany jest zazwyczaj jako baza składnikowa do tworzenia przetworów – sałatek, przystawek czy dodatków, lecz bardzo popularne są również zupy, pasty, i soki. Bardzo cennym i bogatym w różnego rodzaju składniki, jest kwas buraczany. Burak czerwony spożywany pod dowolną postacią, dostarcza naszemu organizmowi bardzo wiele witamin, składników mineralnych a także inne substancje chemiczne, które są olbrzymią pozytywną wartością dla naszego organizmu, wspierając go w utrzymywaniu zdrowego stanu fizycznego i psychicznego. Systematyczne spożywanie produktów na bazie tego warzywa, pomoże obniżyć nam poziom cholesterolu, podwyższyć ilość żelaza, pomóc w prawidłowej budowie tkanki mięśniowej a także w prawidłowym funkcjonowaniu układu krążenia i pracy serca. Jestem jednak przekonany o tym, że wielu smakoszy popularnego barszczyku czy ćwikły, nie ma pojęcia o tym, jakiego dobra dostarcza swojemu organizmowi, zjadając owe potrawy. Co takiego fascynującego jest w tym warzywie? Jakie jego wartości powinny zwrócić naszą uwagę?
Burak czerwony – najważniejsze informacje
Roślina ta jest bardzo popularnym warzywem, uprawiany jest niemal na każdej działce, zagonie i na plantacjach. W postaci surowej, jest również popularnym warzywem handlowym, dostępnym wszędzie tam, gdzie sprzedaje się warzywa. Buraki podawane są również, jako pasza dla zwierząt roślinożernych, dla których także stanowią źródło cennych składników. Jest bardzo wiele odmian buraków – od pastewnych, poprzez cukrowe, aż po czerwone, zwane również ćwikłowymi – ale wszystkie one wywodzą się od pierwotnego praprzodka, którym był burak dziki, ten zaś prawdopodobnie pochodził z obszarów historycznej Babilonii. Burak czerwony najczęściej kojarzony jest przez nas jako produkt spożywczy, ale swoje zastosowanie ma również z bardzo dużym powodzeniem, w przemyśle farmaceutycznym i zielarskim a także wykorzystuje się go jako barwnik. Jego wygląd – patrząc od góry – jest taki, że ma zazwyczaj zielone podłużne liście, poprzerastane czerwonymi nitkami, które są usytuowane na cienkich długich łodygach koloru czerwonego. Długość łodyg wraz z liśćmi wynosi do kilkudziesięciu centymetrów a ich liczba jest zazwyczaj dość spora – od co najmniej kilkunastu. Owe liście wyrastają ze środka bulwiastego korzenia o różnego rodzaju kształtach – okrągły kulisty, wydłużony lub nieco spłaszczony – którego znacznie większa część rośnie w ziemi. Średnica bulwy dochodzi do kilkunastu centymetrów. Łatwo daje się rozpoznać, ze względu na swój charakterystyczny, bardzo ciemno czerwony – a nawet mocno bordowy kolor. Bulwiasty korzeń stanowi źródło, z którego pozyskuje się sok, oraz przyrządza surówki, sałatki, zupy a także inne potrawy. Jednak z bardzo młodych roślin, do przyrządzenia bardzo smacznego barszczu z botwiną, używa się całych roślin. Bywają także smakosze, którzy zachwycają się zjadaniem samych młodych liści, przyrządzonych à la szpinak. Surowy korzeń łatwo daje się obrabiać – a gotowany lub pieczony, jeszcze łatwiej. Dlatego z powodzeniem można go kroić, ścierać, albo blendować. Ewenementem jest to, że niezależnie od tego jak zostanie przyrządzony, to nie traci on żadnych swoich właściwości prozdrowotnych, jednakże spożyty na surowo, dostarcza najłatwiej przyswajalne witaminy, dlatego bardzo cenne jest spożywanie tego warzywa, pod taką właśnie postacią.
Wartość odżywcza buraka czerwonego
Burak czerwony w swoim składzie chemicznym, posiada niemal wszystko co potrzebne jest nam do codziennego normalnego funkcjonowania, oraz zachowania witalności. Surowy korzeń a także jego przetwory, zawierają duże ilości kwasu foliowego, który wspomaga pracę serca i układ krążenia. Mangan – to kolejny bardzo cenny składnik – wspiera on bowiem budowę tkanki kostnej, oraz poprawia metabolizm. Spożywając surówki, lub też innego rodzaju przetwory z buraka, warto dodać do nich nieco zdrowego rodzaju oliwy albo oleju – na przykład dyniowego – gdyż wtedy przyswajalność korzystnych składników zawartych w owym warzywie – takich jak na przykład witaminy – jest jeszcze znacznie wyższa. Osoby dbające o prawidłową masę ciała, powinny zwrócić szczególną uwagę na to aby często spożywać produkty z buraka, ponieważ jego wartość energetyczna wynosi zaledwie 40 kcal. Można go więc jeść nawet w większych ilościach, ponieważ jest sycący i równocześnie dostarcza organizmowi niezbędnych składników do funkcjonowania organizmu. Pomimo bardzo wielu zalet, bohater tego artykułu posiada również wadę – ma on bowiem wysoki indeks glikemiczny. Dlatego osoby chore na cukrzycę, lub mające problemy z insulino opornością, powinny spożywać buraka w ograniczonych ilościach, oraz częściej kontrolować poziom glikemi po zjedzeniu tego warzywa.
Właściwości zdrowotne buraka czerwonego – co warto wiedzieć?
Dietetycy i żywieniowcy uważają, że burak czerwony należy do grupy najbardziej cennych dla człowieka warzyw. Ze względu na bardzo cenną zawartość składników jakie zawiera, jego działanie po spożyciu jest niezwykle odżywcze i prozdrowotne. Duża zawartość witamin, antyoksydantów oraz innych związków chemicznych korzystnych dla naszego zdrowia, umieszcza go na „górnej półce” w śród wszystkich produktów warzywnych. Możliwość pozyskiwania z niego całego wachlarza produktów, takich jak zupy, kremy, sałatki, surówki, przeciery, soki, zakwasy czy kiszonki, daje też wysokie miejsce w domowych i przemysłowych kulinariach. Osoby które chętnie sięgają po produkty wytwarzane z buraka czerwonego, mogą się cieszyć dobrym zdrowiem fizycznym, psychicznym oraz zdrową skórą i włosami – a to dzięki wszechstronnemu specyficznemu działaniu owego warzywa na cały organizm.
Jakie są najważniejsze właściwości buraka czerwonego?
• surowa roślina, zakwas lub sok buraczany, z powodzeniem wspierają układ krwiotwórczy - osoby cierpiące na niedokrwistość powinny więc włączyć te produkty do codziennej swojej diety, dlatego że dzięki zawartości przeciwutleniaczy, krew staje się bardziej dotleniona,
• kolejna grupa schorzeń, których rozwój ogranicza systematyczne zjadanie produktów z czerwonego buraka, to tak zwane „choroby cywilizacyjne” – czyli miażdżyca, wysoki poziom cholesterolu, jak również nadmierne ciśnienie krwi - czynnikiem stanowiącym o poprawie tych funkcji, jest fakt, że owe warzywo radzi sobie z usuwaniem z organizmu szkodliwej homocysteiny,
• działanie antywirusowe – czyli poprawa naszej odporności – to kolejna pozytywna strona spożywania buraka czerwonego - dodatkowo ma działanie łagodzące kaszel, spożywanie jego zalecane jest więc w trakcie takich chorób jak grypy i grypopodobne a także w stanach pochorobowych,
• zawartość kwasu foliowego który zawiera burak czerwony, pozwala na zachowanie spokoju wewnętrznego - dzięki temu możemy łatwiej zasnąć oraz zachować zdrowy sen,
• osoby u których w swoim codziennym jadłospisie często widnieje zawartość produktów z czerwonego buraka, zabezpieczają się w dość istotny sposób przed chorobami nowotworowymi – a to dlatego, że owe warzywo zawiera bardzo mocny przeciwutleniacz o nazwie betaina, która daje też charakterystyczną barwę, ale przede wszystkim zabezpiecza kod DNA przed jego zmianą przez komórki rakowe,
• działanie przeciwmiażdżycowe – ze względu na swój skład, buraki czerwone wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, zmniejszając w ich wnętrzu rozmiary zwapnień a tym samym zmniejszają możliwość wystąpienia udaru,
• rekonwalescenci – nawet po ciężkich chorobach serca, chemioterapii, albo z powikłaniami neurologicznymi, powinny często spożywać potrawy i produkty buraczane, gdyż mogą one być pomocne w rekonwalescencji,
• zawartość witamin i pierwiastków, w widoczny sposób poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, dając im elastyczność, połysk i wzmacniając ich budowę,
• łagodzenie skutków menopauzy – to kolejne pozytywne działanie, u tych kobiet które systematycznie spożywają przetwory z czerwonego buraka – ze względu na to, że znacznie łagodzi on skutki i objawy tego stanu, przeciwdziałając również osteoporozie,
• korzystny wpływ na przewód pokarmowy – zapobiegają refluksowi i wzdęciom, oraz wspierają układ trawienny i pracę jelit – osobom z nadwagą, pomagają pozbyć się zbędnych kilogramów, ponieważ przyspieszają metabolizm,
• zwiększają wydolność organizmu u sportowców, dzięki zdolności przemiany azotanów na tlenek azotu, co wyraźnie umożliwia zwiększenie przepływu krwi w ustroju.
Włączenie buraka do codziennej diety – jak spożywać buraki?
Strukturalna budowa tego warzywa, pozwala na wszechstronne jego zastosowanie. Można przygotowywać z niego przetwory, jak również gotować i piec, wyciskać sok, albo suszyć. Zdobywa on coraz większe uznanie wśród osób dbających o swoje zdrowie, ze względu na szeroki wachlarz swoich niezwykłych właściwości prozdrowotnych. Buraki można spożywać na wiele sposobów i w rozmaitych formach. Pod jakimi postaciami można spożywać buraczane produkty? Otóż zarówno surowe, jak również przetworzone potrawy z buraka czerwonego, jeść można o każdej porze – na śniadanie, obiad i kolację. Te osoby które mają małe doświadczenie kulinarne i obawiają się że nie będą mogły poradzić sobie z przygotowywaniem potraw z czerwonego buraka, mogą posłużyć się przepisami kulinarnymi, których dosłownie wszędzie – w sieci, albo wydawnictwach – jest naprawdę bardzo wiele. Z całą pewnością, należy sięgać po takie produkty jak:
• zupy – barszcz czerwony czysty lub zabielany, barszcz ukraiński, zupa krem z buraków,
• sok buraczany,
• zakwas buraczany – który wymaga wcześniejszego ukiszenia,
• przygotowanie sałatek – do słoików lub do pieczywa – po wcześniejszej obróbce termicznej warzyw,
• spożywanie surowych buraków,
• ususzenie cienkich plastrów – na tak zwane „chipsy”,
• spożywanie buraków pod każdą inną postacią – na przykład w formie surówek,
Burak czerwony zawiera bardzo wiele składników które służą ludzkiemu organizmowi, ale zarazem dostarcza nam niezbyt wiele kalorii. Spożywany systematycznie i często, zaspokaja nie tylko nasze kubki smakowe, ale przede wszystkim może pomóc nam w zapobieganiu przed zapadnięciem na bardzo niebezpieczne choroby, takie jak: nadciśnienie, cukrzyca typu drugiego, miażdżyca, choroby układu krążenia i serca, nowotwory. Pozwoli nam też zachować ogólną sprawność i wydolność organizmu. Na koniec jednak muszę dodać nieco dziegciu do beczki miodu… Otóż ze względu na zawartość związków szczawianowych , burak czerwony powinien być ostrożnie stosowany przez chorych na kamicę nerkową, dnę moczanową, oraz reumatyzm.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz