Zdrowe pieczywo - który chleb jest najzdrowszy?
Każdy z nas zjada chleb i wie jak smakuje, ponieważ gości na naszych stołach na śniadanie i kolację, bardzo rzadko kto konsumuje go do obiadu - choć są zwolennicy jedzenia chleba do obiadu.
Biały chleb - gość na naszym stole - czy jest zdrowy?
Biały chleb zazwyczaj jest zrobiony z mąki pszennej, a w czasie jej przetwarzania niszczy się łuskę ziarna i zarodek. Z kolei to w nich znajdują się najcenniejsze składniki. Bardzo często pszenne pieczywo wypełnione jest niesprzyjającymi zdrowiu dodatkami i dostarcza sporo cukrów prostych, które dają uczucie sytości. Biorąc pod uwagę spożycie białego chleba w nadmiernych ilościach przyczynia się on wzrostu wagi, do insulinooporności oraz wielu chorób przewlekłych tj. osteoporoza. W białym chlebie jest wysoki poziom węglowodanów oraz wysokie IG, co może doprowadzić do tworzenia się stanów zapalnych w naszym organizmie. Musimy być ostrożni, gdyż chleb pszenny zawiera gluten, osoby które mają nietolerancję lub alergie na ten składnik - muszą się go wystrzegać.
Pamiętajmy, że mamy jeszcze wyroby z ciasta mrożonego na naszym rynku piekarniczym. Ale nie będzie w tym nic złego, że świeżo wypieczone z głęboko mrożonego ciasta bułki mrozimy w domowej zamrażarce. Pieczywo to nie odbiega niczym pod względem właściwości od niemrożonego ciasta.
Pieczywo chrupkie, wafle ryżowe, wafle kukurydziane - alternatywa dla białego pieczywa?
Pieczywo chrupkie bardzo lubimy my kobiety, ponieważ jesteśmy "całe życie" na diecie. I jest to smaczny i wartościowy odżywczo zamiennik białego pieczywa. Pieczywo chrupkie jest smaczne, niskokaloryczne. Na opakowaniach pieczywa chrupkiego mamy czytelny skład oraz wartości odżywcze, co cenią sobie konsumenci produktu o potwierdzonym i pewnym składzie, a jest to najczęściej - mąka, woda, sól, drożdże, cukier, ekstrakt słodowy, substancje spulchniające, olej, emulgatory, przyprawy i nasiona.
Zbliżonym produktem do pieczywa chrupkiego są wafle ryżowe i kukurydziane.
Wracając do pieczywa chrupkiego jest bogate w węglowodany i błonnik pokarmowy. Spożywając w nadmiarze taką przekąskę może wpłynąć na proces odchudzania i wrażenie ciągłego uczucia głodu, a to z kolei może spowodować nie chudnięcie, a przybieranie na wadze. Warto pamiętać, żeby wybierać pieczywo chrupkie, które nie zawiera konserwantów i sztucznych barwników. Należy kupować je z mąki pełnoziarnistej, wody, oleju i nasion. Im krótszy skład tym lepiej dla nas.
Mamy do wyboru na półkach sklepowych również wafle ryżowe, zdrową przekąskę produkowaną z białego ryżu, jest on pozbawiony kiełków, otrębów i łuski. W trakcie gotowania usuwana jest z niego większość składników odżywczych i błonnika. A wówczas nie dostarczamy do organizmu coś, czym moglibyśmy się odżywiać, typowo jałowa przekąska.
Na takiej samej zasadzie są produkowane wafle kukurydziane. Wiąże się to z tym, że w czasie obróbki kukurydzy, też te wafle tracą witaminy i błonnik. Możemy wyciągnąć z tego wniosek, że pieczywo chrupkie i wafle ryżowe, czy kukurydziane są żywnością wysoko przetworzoną i brakuje im składników odżywczych co wpływa na nasz organizm. Zjadane sporadycznie i w małych ilościach nie zaszkodzą nam. Ale kiedy wybieramy rzeczywiście takie wafle czy pieczywo, to pamiętajmy o wybraniu produktu ekologicznego i mającego składniki odżywcze.
Chleb żytni na zakwasie, lekarstwo dla naszego organizmu.
Jest w naszym mieście piekarnia, która cieszy się ogromną popularnością z tego względu, że ma najlepsze chleby w okolicy. Największą popularnością cieszy się chleb żytni na zakwasie, jest to jeden z moich ulubionych. W owym zakwasie tworzą się bakterie kwasu mlekowego i przeistaczają się w antybiotyki, i taki wyrób tak szybko nie pleśnieje. Wracając do kwasu mlekowego zawartego w pieczywie spełnia szczególnie ważną rolę w regulowaniu układu pokarmowego. W naszych jelitach mamy ogromne ilości zdrowych bakterii, które są bardzo istotne dla naszego organizmu, a chleb na zakwasie zapewnia tym bakteriom duże ilości witamin z grupy B i E oraz cynk, wapń, magnez, żelazo i fosfor.
Chleb żytni jest najlepszym źródłem węglowodanów złożonych. Ich składnikiem jest błonnik pokarmowy i jedząc taki chleb możemy zapobiec wielu chorobom. Tj. cukrzycy, obniżyć ryzyko chorób serca, pomaga nam schudnąć, ponieważ daje na długo uczucie sytości, może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
Pieczenie chleba żytniego nawet w warunkach domowych jest bardzo proste. Jego składniki stanowią tylko mąka, woda i sól, no i zakwas żytni.
Wszystkie rodzaje chleba
Chleby przygotowujemy na dwa sposoby - z dodatkiem drożdży lub na zakwasie. Zakwas powstaje z mieszanki wody i mąki żytniej. Taki chleb jest zdrowy. Chleby możemy podzielić na jasne i razowe. Pieczywo jasne wypiekane z oczyszczonej, białej mąki, jest wtedy delikatne, ale traci właściwości odżywcze. A z kolei chleb razowy może być wypiekany z mąki pszennej, żytniej lub mieszanej. Razowy czyli mąka zmielona do niego jednokrotnie, zawiera otręby i jest ciut ciemniejszy. Należy pamiętać, że niektóre chleby udają ciemne, bo dodawany jest karmel - zdecydowanie unikajmy takiego pieczywa.
Wspominając w tekście wyżej, moją ulubioną piekarnię, ma ogrom rodzaji chleba ze względu na rodzaj mąki, są chleby pszenne, żytnie, orkiszowe, możemy wybrać chleb kukurydziany, ale taki rodzaj chleba jest mieszany z mąką pszenną. Są chleby wieloziarniste, które mają dodane pestki lub nasiona i są bardzo zdrowe. Chleb dla osób odchudzających się jest jak najbardziej wskazany, tylko trzeba unikać pieczywa z białej mąki. Najlepiej sprawdzi się ciemne pieczywo (tylko nie barwione) Ono dłużej zapewni nam uczucie sytości i wtedy zjemy go mniej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz