piątek, 20 stycznia 2023

Zdrowe pieczywo

 

Zdrowe pieczywo – który chleb jest najzdrowszy?

Chleb jest dla większości z nas głównym produktem spożywczym, obecnym na śniadanie, kolację i często nawet do obiadu. Który jest zdrowy i nazwać go jak lekarstwo, a który niszczy organizm i powoduje choroby cywilizacyjne? 

Biały chleb – najczęstszy gość na naszym stole – czy jest zdrowy?

Czy białe pieczywo jest zdrowe? Biały chleb robiony jest z białej mąki pszennej. Co to dla nas znaczy? Znaczy to, że mąka ta jest pozbawiona części ziarna, które mają w sobie składniki mineralne i witaminy. W związku z tym nie trafiają do organizmu z białym chlebem, a mówiąc inaczej, nie karmimy nim  organizmu, a jedynie dajemy mu puste kalorie. Jednocześnie warto wspomnieć że biała mąka, z której jest zrobione, poddawana jest różnym obróbką chemicznym, aby była biała i piękna. Pieczywo to zawiera bardzo dużo konserwantów i składników poprawiających jego trwałość i ich wygląd na wirtynach.

Patrząc na to wszystko , można powiedzieć, że białe pieczywo nie tylko nas nie odżywia, ale jest dla nas szkodliwe z uwagi na zawartość dużej ilości dodatków chemicznych. Może prowadzić nawet do insulinooporności, gdyż ma wysoki indeks glikemiczny. Powoduje duży wyrzut glukozy we krwi. Co nie mniej ważne, substancje w nim zawarte są źródłem stanó zapalnych w naszym organizmie, są niekorzystne dla flory bakteryjnej jelit. Chleb pszenny ma w składzie gluten, więc nie będzie odpowiedni dla osób z uczuleniem na ten składnik.

Należy wspomnieć o ciastach, które jest głęboko mrożone. Trudno powiedzieć, czy jest to produkt zdrowy, czy mniej zdrowy od pieczywa z tradycyjnej produkcji. Do tego ciasta dodaje się więcej kwasu L askorbinowego, ponieważ w ten sposób chroni się bardziej komórki białek. Wydaje się, że pieczywo jest podobne do zwykłego białego. W zależności od zastosowanej obróbki, składników chemicznych, czasem wypieki z ciasta mrożonego mogą być atrakcyjniejsze smakowo.

Pieczywo chrupkie, wafle ryżowe, wafle kukurydziane – alternatywa dla białego pieczywa?

Pieczywo chrupkie stały się ulubieńcami kobiet. Często liczone jest za niskokaloryczne i dlatego polecane w sporej ilości diet odchudzających. Czy to prawda? Pieczywo chrupkie wytwarzane jest metodą tradycyjną, poprzez wypiekanie w piecu lub metodą ekstruzji, przez wysokie ciśnienie i w wysokiej temperaturze. W jego skład wchodzą najczęściej:

  • mąka,

  • woda,

  • sól,

  • drożdże,

  • cukier,

  • ekstrakt słodowy,

  • substancje spulchniające,

  • olej,

  • emulgatory,

  • przyprawy i nasiona.

Produktem zbliżonym do pieczywa chrupkiego są wafle ryżowe i kukurydziane, które produkowane są w podobny sposób. 

Co warto wiedzieć , pieczywo chrupkie jest znacznie kaloryczniejsze niż to tradycyjne, żytnie pełnoziarniste czy pszenne, białe. Jest też bogate w źródło węglowodanów i błonnika pokarmowego. Więc spożywanie dużych ilości będzie powodowało przybieranie na wadze. Jest to także rodzaj przekąski, którą chętnie spożywamy między przekąskami, co również negatywnie wpływa na naszą wagę i także może doprowadzić do insulinooporności, przez to że dostarczamy w obieg organizmu węglowodany Dzięki temu nie jesteśmy fit a wręcz przeciwnie tyjemy. Po zjedzeniu szybciej odczujemy głód niż po mniej kalorycznej kromce, z ciemnej, pełnoziarnistej mąki. 

Wartym uwagi jest , że podczas produkcji pieczywa chrupkiego powstaje akrylamid, czyli toksyczna substancja wytwarzająca się podczas obróbki produktów skrobiowych w wysokich temperaturach. Na pewno nie jest to substancja zdrowa, a w wielu publikacjach wskazywana jako ta o właściwościach rakotwórczych i neurodegeneracyjnych.

Jeśli decydujemy się na pieczywo chrupkie, to kupujmy to z pełnego ziarna, z uwagi na najwięcej mikro- i makroelementów, które chociaż trochę odżywią nasz organizm. Musimy pamiętać o jego dużej kaloryczności i rozważmy, czy nie lepiej jest zamienić je na dobre ciemne pieczywo. 

Gdy mowa o waflach ryżowych, to warto trzeba wspomnieć, że są one dość jałowe – nie dostarczają nam zbyt dużej ilości witamin, mikro i makroelementów. Wychodząc z założenia, że jemy coś, aby się odżywić, a nie tylko po to, aby zaspokoić głód, to należy wymienić je z bardziej wartościowymi produktami z pełnego ziarna. Dla 3niezdecydowanych , można dodać, że Szwedzki Instytut Żywności w przebadanych produktach ryżowych odkrył duże ilości arsenu, który jest silnie trujący, a występuje w pestycydach.

Wafle kukurydziane są w grupie produktów wysokoprzetworzonych. W trakcie obróbki kukurydzy wartości odżywcze są tracone – tracimy nie tylko witaminy, ale również błonnik. Trzeba wiedzieć, że oprócz samych przetworzonych ziaren wraz z waflami spożywamy spore ilości cukru, soli, mleka w proszku i konserwantów. 

Podsumowując: zarówno pieczywo chrupkie, jak i wafle ryżowe, czy kukurydziane spożywajmy raz na jakiś czas i nie będzie to wpływało negatywnie na nasz organizm. Natomiast jeśli na tym rodzaju chleba opieramy całe swoje odżywianie, oraz stosujemy dietę, która nie dostarcza zbyt wielu składników odżywczych, to bardzo sobie szkodzimy. Odchudzając się, pamiętajmy o tym, by jeść mniej, ale za to produkty wysokiej jakości. Wybierając wafle czy chrupkie pieczywo, opierajmy się o produkty ekologiczne, wzbogacone cennymi dodatkami.

Chleb żytni na zakwasie, lekarstwo dla naszego organizmu

W grupie zbożowych wyrobów piekarniczych najbardziej popularne jhest pieczywo żytnie na zakwasie. Podczas fermentacji zakwasu, czyli obróbki mąki z wodą, dochodzi do wielu zmian biochemicznych, przez co składniki odżywcze z tej mąki są lepiej przyswajalne. Ciekawostką jest to , że bakterie kwasu mlekowego, które namnażają się podczas tworzenia zakwasu, produkują antybiotyki, które chronią później wyrób przed procesem pleśnienia.

Wymieniony wyżej kwas mlekowy ma bardzo dobre działanie na nasz układ trawienny i wspomaga perystaltykę jelit. W jelitach każdej dorosłej osoby znajdują się kilogramy zdrowych bakterii, które mają istotne znaczenie dla naszego organizmu. Te bakterie należy odżywiać poprzez wartościowe składniki, które znajdują się między innymi w chlebie na zakwasie. Ma on duże ilości witamin z grupy B i E oraz cynk, wapń, magnez, żelazo i fosfor. W zakwasie giną mykotoksyny, czyli toksyny wytworzone przez pleśń oraz rozkładane są związki azotu, nie zdrowe i niebezpieczne dla nas.

Chleb żytni na zakwasie w znacznie mniej oddziałuje na wzrost poziomu cukru we krwi i szybko wywołuje on poczucie sytości. Dlategojest mniejsze ryzyko aby nabawić się insulinooporności, kosnumując ten rodzaj pożywienia, o wiele łatwiej zaś stracić wagę i jednocześnie odżywić organizm, redukując ogólną ilość zjadanych kalorii.

Niektóre badania wskazują, że dieta bogata w ten chleb redukuje poziom cholesterolu we krwi. Może się to brać z tego , że związane jest to z dużą ilością rozpuszczalnego błonnika, który pomaga w wydalaniu bogatej w cholesterol żółci z krwi i organizmu. 



Upieczenie chleba żytniego na zakwasie wcale nie jest trudne. Polega to na odpowiednim wymieszaniu mąki z wodą i odczekaniu odpowiedniej ilości czasu, a następnie dokarmianiu zakwasu raz na jakiś czas. Warte uwagi jest to , że chleb na zakwasie to nie to samo, co chleb na drożdżach.

Wszystkie rodzaje chleba

Główny podział jest na pieczywo na zakwasie i pieczywo wypiekane z dodatkiem drożdży. Przeczytaliśmy już , że to na zakwasie jest zdrowsze, ale również drożdżowe wypieki mogą być dla nas dobre, smaczne i zdrowe.

Innym podziałem jest podział na chleb jasny i razowy. Mąka razowa (czyli zmielona jeden raz) ma w sobie otręby i rozdrobnione pokrywy nasienne ziarna, które mają w sobie bardzo dużo witamin, mikro i makroelementów. Mąka jest też składnikiem niezbędny dla nas błonnik pokarmowy, a wypieczony z niej chleb jest pożywny. Chleb razowy czy pełnoziarnisty możemy wypiec z innnych rodzajów mąki. Tutaj znikneły wszelkie wątpliwości. A wiecie , że niektóre produkty udają ciemne, a ich kolor wynika z dodanego do nich karmelu. Od takich trzymajmy się z daleka.

Jest jest coś , co warto brać po uwagę wybierając dla siebie najzdrowszy chleb, jest rodzaj mąki. Najpopularniejsze są oczywiście mąka żytnia i pszenna, ale są jeszcze również chleby orkiszowe, po części kukurydziane, gryczane czy jaglane. Z osobnych mieszanek powstają chleby bezglutenowe.

Chleb wieloziarnisty jest też dobrym wyborem – ma w składzie wiele zdrowych ziaren i pestek. Czy zatem chleb na diecie jest wskazany? Tak, warto jeść pieczywo, starannie wybierając jego rodzaj. Nie tylko dostarcza nam energii, ale oczyszcza organizm i bilansuje zdrową, zróżnicowaną dietę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz