piątek, 9 grudnia 2022

Jak gotować bób? Pyszne kulinarne wskazówki

 

Nie bez powodu mówi się, że świeże, sezonowe produkty są najkorzystniejszym wyborem podczas przygotowywania posiłków. Świeże produkty to opcja pełna zalet, ponieważ są zdrowe. Powstają w dogodnym dla siebie środowisku oraz czasie – to sprawia, że są pełne witamin, minerałów. Cechuje je dobra dostępność oraz niższa cena, co za tym idzie, jest to rozwiązanie bardzo praktyczne. Przykładem takiego smacznego lokalnego oraz łatwo dostępnego produktu w sezonie letnim jest bób.

Bób to ziarno rośliny, które z powodzeniem można jeść na surowo, jednak ugotowany wraz z odpowiednimi dodatkami smakuje idealnie. I tu pojawia się pytanie: jak ugotować bób by nie stracił swoich właściwości i walorów?

Właściwości bobu

Bób to źródło wielu niezbędnych witamin oraz minerałów potrzebnych dla organizmu. Zawiera witaminę K (wpływającą korzystnie na funkcję układu krwionośnego związaną z krzepliwością krwi) oraz kwas foliowy (tak ważny dla kobiet ciężarnych oraz dzieci w okresie prenatalnym). Jest też bogactwem witaminy C oraz witaminy A – sprzymierzeńców naszej odporności oraz naturalnej bariery zwalczającej wolne rodniki. Bób cechuje wysoka zawartość potasu, fosforu, wapnia oraz cynku. Dodatkowo jest doceniany przez wegetarian i wegan, ponieważ z powodzeniem może zastąpić mięso w ich diecie z uwagi na wysoką zawartość białka.

Gotowanie bobu

Zarówno czas jak i sposób gotowania bobu zależą od stanu ziaren. Zawsze najpierw należy go opłukać pod bieżącą wodą. Proporcje to: 1 kg na ok. 3 l. wody.

Młody bób

Młode ziarna bobu są najłatwiejsze w obróbce. Gotujemy je ok. 10 – 15 minut. Po upływie powyższego czasu powinien być odpowiedni do spożycia. Taki krótki czas gotowania jest najlepszą opcją, gdyż dzięki temu zachowuje się większość wartości spożywczych zawartych w ziarnach. Młody bób łatwo poznać po miękkiej zielono-szarej łupince.

Starszy bób

Starszy bób jest przede wszystkim twardszy. Potrzebuje więcej czasu na ugotowanie. Po czasie 30 do 40 minut gotowania na lekkim ogniu możemy zaobserwować, że jest bardziej miękki i dobry do spożycia. Wydłużony czas gotowania jest niestety bezlitosny dla dobroczynnych właściwości. Traci ich część. Taki starszy bób poznamy po znacznie mniej zielonej barwie łupiny i pojawiających się na jej powierzchni ciemniejszych plamkach.

Bób mrożony

W tym przypadku wystarczy ok. 20 minut w osolonej wrzącej wodzie, aby bób nabrał miękkości. Jednak musimy zachować ostrożność, by ziarenek nie przegotować, ponieważ stracą zwartą konsystencję. Wówczas łupinki pękną i powstanie jednolita masa.

Bób gotowany na parze

Ta metoda ma swoich zwolenników, gdyż podczas obróbki termicznej nie tracimy prozdrowotnych właściwości bobu. Można ją stosować do wszystkich rodzajów ziaren. Potrzebujemy do tego garnka z durszlakiem. Naczynie z dziurkami wypełnione opłukanym bobem umieszczamy nad gotującą się wodą i czekamy, aż zmiękną.

Z czym jeść bób?

Bób z koperkiem

To prosty przepis na pyszny dodatek do obiadu. Wystarczy podczas gotowania bobu dodać koperek. Po odsączeniu można dodatkowo okrasić bób odrobiną masła i już gotowe.

Bób z masłem i czosnkiem

Kolejnym świetnym sposobem na urozmaicenie diety jest prosty przepis na bób polany podsmażanym na maśle czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Jedynie należy zwracać uwagę, by nie doprowadzić do przypalenia czosnku. Dobrze jest dodać do niego świeże zioła – rozmaryn, bazylię lub tymianek, natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Ugotowany bób okraszony czosnkowym sosem smakuje zarówno podany od razu na gorąco jak i schłodzony w lodówce.

Gdy już opanowaliśmy umiejętność gotowania bobu, możemy rozszerzyć jego zastosowanie. Sprawdza się on wspaniale nie tylko do samodzielnych przekąsek, lecz jest świetnym dodatkiem do dań obiadowych, a także do przygotowania pesto lub sosów do makaronów. Idealnie współgra smakowo w duecie z jajkiem, świeżymi i pieczonymi warzywami oraz z mięsem. Jest świetny nie tylko jako dodatek do makaronów, czy mięs, ale również jako składnik sałatek. W tym przypadku można go obrać z łupinki, ale także może być dodawany w całości.

Zalecam poszukiwać bób w sklepach warzywnych oraz na targowiskach już z początkiem lipca do końca sierpnia gdy jest sezon na tę roślinę. Wówczas bób jest najsmaczniejszy i łatwy w obróbce oraz jest najbogatszy w dobroczynne składniki: witaminy i minerały.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz