Dlaczego warto zamieniać ciastka na owoce? Poradnik dla osób dbających o zdrowie”
Zdrowym zamiennikiem ciastek są owoce. Jak wiadomo dostarczają nam one cenne składniki pokarmowe oraz są mniej kaloryczne niż słodycze. Jest wiele korzyści płynących z jedzenia owoców niżeli słodycze. Warto nawyk spożywania owoców wprowadzić od najmłodszych lat a nasze dzieci dzięki niemu zdobędą cenne składniki odżywcze. Jednakże osoby będące na diecie też muszą na nie uważa.
Jakie korzyści zdrowotne mogą być z jedzenia owoców? Jak wiadomo owoce dostarczają nam mnóstwo witamin oraz minerałów czy naturalnego błonnika, tak cennych dla naszego. Idealnym źródłem błonnika są surowe, świeże jabłka czy cytrusy. Dzięki czemu wspomagają pracę naszych jelit. Doskonałym źródłem potasu będzie banan, lubiany także przez dzieci. A arbuz posiada moc minerałów takich jak potas, fosfor czy wapń.
Aby mieć zdrowy, silny układ odpornościowy musimy o niego dbać przez cały rok. Zbliża się sezon letni w którym mamy bogactwo owoców, które dostarczą nam mnóstwo witaminy z grupy C. Są to choć by owoce dzikiej róży, aronia, porzeczka.
Czy mogą być zdrowe zamienniki słodyczy? Zdrowe przekąski a nie puste kalorie. Choć by chipsy z banana czy jabłka. Będą smaczną przekąska na imprezę czy na seans filmowy. A takie chipsy możemy samodzielnie przygotować w domu. Możemy przygotować smoothie z truskawek, owoców jagodowych czy bananów. Świetną przekąską będą domowe batoniki z owocami oraz płatkami owsianymi. A jak przygotować ciasteczka owsiane z owocami mogą być banany, jabłka czy dojrzałe morele lub brzoskwinie!
Dojrzałego banana rozgniatamy widelcem dodajemy jedno całe jajko oraz pełną z czubkiem szklankę płatków owsianych. Pozostawiamy na chwile aby płatki namiękły. Do tego dokładamy trzy łyżki mąki pszennej oraz trzy i pół łyżki oleju kokosowego (30 gram) Można dodać odrobinę rodzynek czy orzechów. Zagniatamy , formujemy kulki. A następnie układamy je na papierze do pieczenia, delikatnie spłaszczamy i pieczemy około 20 minut.
A jakie wybierać owoce? Najlepiej wybierać owoce sezonowe z naszego rejonu. Najwięcej jednak świeżych owoców mamy latem od czerwca aż do końca października. Teraz to idealny czas. Już zaczynają się truskawki, poziomki, maliny, porzeczki, agrest. Potem jabłka, jagody czy borówki. A także pyszne smaczne śliwki lub gruszki. Także mamy ogromny wybór smaków.
Czy możemy uniknąć pestycydów znajdujących się w owocach? Najlepszym sposobem będzie kupowanie owoców ze sprawdzonych plantacji czy z upraw ekologicznych. Innym ze sposobów na ograniczenie pestycydów w owocach będzie ich obieranie oraz dokładne ich mycie. Wiele osób myję owoce z dodatkiem soku z cytryny czy octu jabłkowego. Kwaśny odczyn wody pozwoli usunąć bakterie Salmonelli czy E. Coli. Kolejnym sposobem jest dodanie do wody łyżki sody oczyszczonej.
Jak zaplanować w swojej diecie obecność owoców ? Owoce najlepiej spożywać w pierwszej połowie dnia. A więc jako drugie śniadanie czy jako dodatek do płatków czy porannej owsianki. Dodadzą nam energii na cały dzień przy czym poprawią pracę naszego mózgu. Po południu najlepiej spożywać je w lekkim deserze. Ważne aby nie jeść owoców wieczorem. Aby wprowadzić owoce do codziennej diety należy zacząć od planowania posiłków. Rekomenduje się zjedzenie do pięciu porcji owoców i warzyw. Także praktycznie w każdym naszym posiłku. Jedną z porcji może być świeżo wyciskany sok, który wzmocni oraz doda nam energii na resztę dnia.
Czy należy spożywać owoce przy cukrzycy? Przede wszystkim osoby chorujące na cukrzycę powinny być pod stała kontrolą diabetologa oraz dietetyka. Pomogą one ustali optymalną dietę. Jednakże należy w tym wypadku wybierać owoce o niskim indeksie glikemicznym aby po zjedzeniu stężenie glukozy we krwi nie wzrosło zbyt gwałtownie. To takich owoców zaliczają się między innymi: wiśnie, agrest, grapefruit, jabłka, gruszki, truskawki, śliwki, oraz pomarańcze. Prawie wszystkie sezonowe, krajowe owoce. Skoki cukrów we krwi świetnie reguluje połączenie białka lub tłuszczu. Węglowodany połączone z nimi to dobra kombinacja. Ważna w diecie jest także aktywność fizyczna. Może to być po prostu spacer a także wyście z pupilem czy wycieczka rowerowa. Mogą być jeżeli ktoś ma siły i zdrowie mu na to pozwala zajęcia grupowe. Białko i tłuszcz spowalniają trawienie dzięki czemu regulują skoki cukru. A jaki będzie zdrowy i pyszny deser? Jednym z nich jest pudding z nasionami chia oraz owocami. Nasiona moczymy w mleku migdałowym. Najlepiej przez całą noc. Następnie dodajemy do nich odtłuszczony jogurt grecki, mieszamy. Dodajemy do smaku cynamon ale nie trzeba. Na to pokrojone truskawki oraz kiwi. Deser gotowy. Pycha nie tylko dla cukrzyków. Mogą być czekoladowe ciasteczka z owocami z płatków owsianych z dodatkiem orzechów.
Lucuma to naturalny słodzik z drzewa zielonego. Rośnie na górzystych terenach Południowej Ameryki oraz w Ekwadorze, Kolumbii czy Chile. Ma wiele cennych witamin oraz minerały. Owoc ten jest bardzo słodki. Możemy go stosować także w formie proszku do słodzenia potraw. Naturalny syrop z daktyli będzie też dobrym zamiennikiem cukru. Możemy samodzielnie przygotować lody kawowe z dodatkiem daktyli, syropu klonowego jako naturalnych słodzików. Do naczynia wlewamy napój migdałowy dodajemy daktyle, orzechy nerkowca oraz syrop klonowy naturalne kakao i kawę rozpuszczalną. Miksujemy w blenderze. Następnie wkładamy do zamrażalnika na dwie godziny. Potem ponownie miksujemy i tak robimy z trzy razy. Lody gotowe. Do takich lodów możemy dodać banany czy truskawki będą owocowe.
Czy istnieją przeciwskazania do spożywania owoców. Najczęściej pojawiają się alergie na owoce w postaci wysypek czy łzawienie oczu, swędzenie. Może być biegunka czy ból brzucha. Najczęściej uczulają truskawki, gruszki czy cytryna. Należy obserwować siebie czy dziecko. Owoce to naturalne źródło fruktozy. Szczególnie jabłka, gruszki, śliwki, arbuz to tylko kilka owoców naturalnie zawierają fruktozę. Fruktoza dodawana jest także do rozmaitych produktów. A więc powinniśmy mimo wszystko uważać ile spożywamy soków, owoców czy deserów z dodatkiem syropów fruktozowych.
Podsumowując. Warto spożywać owoce ponieważ dostarczają nam cennych witamin, minerałów a także nawadniają nasz organizm. Są urozmaiceniem do naszej diet. Możemy dzięki nim tworzyć kulinarne pyszności. Ważne jest abyśmy od najmłodszych lat wprowadzali dobre nawyki spożywania owoców w diecie już małych dzieci. A to zaowocuje w przyszłości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz