Któż z nas nie lubi sobie pochrupać ciasteczek, albo to do kawy lub też jako coś co się należy położyć na stół gdy wpadną do nas goście. Gdy na to pozwala czas to staramy się sami upiec jakiś wypiek jednak i gospodynie posilają się już gotowymi ciastkami, które to można kupić w cukierniach, albo kruchymi w sklepach spożywczych.
Panie domu, które to znają się na wypiekach ciast, zaczynają swój wypiek od doboru mąki z, której to zrobią wypiek.
Mąka pszenna.
Typ 450 dobra do biszkoptów i tortów.
Wrocławska 550 dobra do naleśników omletów i kruchych ciast.
Typ 550 znakomita na pączki i faworki.
Chciałbym jeszcze powiedzieć kilka słów o rodzajach mąki stosowanej w naszych kuchniach, tak aby każdy miał jakieś spektrum o nich samych.
Po pierwsze rodzaje mąk można zaliczyć do glutenowych jak i bezglutenowych.
Rodzaje mąk glutenowych to.
Mąka pszenna bogata jeszcze w skrobię oraz mąka orkiszowa, te mąki bez żadnego problemu możemy stosować do naszych domowych wypieków.
Mąka żytnia, ta mąka zawiera nieco mniej białka niż mąka pszeniczna stąd nieco mniej glutenu lecz lepsza zawartość białka.
Mąka jęczmienna, stosuje się ją jako dodatek do pieczywa i ma słodkawy posmak.
Mąki bezglutenowe.
Mąka owsiana jako alternatywa dla mąki pszennej
Mąka owsiana tak samo jak i mąka orkiszowa nadaje się znakomicie do wypieków. Ten rodzaj mąki bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz dużą ilość białka. Na uwagę zasługują jeszcze flanoidy o działaniu przeciw utleniającym.
Mąka jaglana idealna do ciasta kruchego.
Mąkę jaglaną wyrabia się z prosa i jest można by powiedzieć wdzięczna do wyrobu ciast i to zarówno tych wytrawnych jak i słodkich. Chcąc upiec z niej chleb najlepiej zmieszać ją z inną mąką , a ona nada mu elastyczność, ale już do pieczenia babeczek nadaje się bardzo dobrze nadając im kruchość.
W kuchni tak już bywa iż każda gospodyni ma swoje sposoby, a nawet i sekrety dotyczące wypieków. Każda z nich wie, że ilość zastosowanych produktów do danego wypieku to jest coś bardzo ważnego bo po zastosowaniu tylko jednego ze składników w nadmiarze lub w jego niedomiarze może popsuć cały wypiek. Także stosowanie odpowiednich ilości produktów w żądanej proporcji to bardzo ważna rzecz.
Używanie tłuszczy w wypiekach.
Do bardzo ważnej rzeczy, a raczej składnika do naszego wypieku to tłuszcz. Panie domu do wypieków najczęściej stosują margarynę. Tłuszcz ten jest nawet specjalnie wyrabiany do ciast i wystarczy tylko odmierzyć żądaną ilość i dodać go do ciasta. Oprócz margaryny do pieczenia można jeszcze spotkać tłuszcze w butelkach ze słonecznika soi, a i także palmowy. Ten ostatni wytwarza się z palm i jest stosowany na skalę przemysłową.
Jak dobrać tłuszcz do pieczenia ciasteczek.
Jak zapewne wam wiadomo dobór tłuszczu do pieczenia ciasteczek ma ogromne znaczenie zależy od niego plastyczność ciasta, a po upieczeniu jego smak oraz to jak długo możemy je przechowywać. Kiedyś jako tłuszcz używało się smalcu oraz masła obecnie jak wspomniałem wyżej zamieniono je na margarynę oraz tłuszcze roślinne.
Teraz gdy wymieniliśmy dwie rzeczy to zajmiemy się trzecim tematem, a będzie on dotyczył odpowiednich proporcji składników.
Tak też jest w pieczeniu różnego rodzaju ciast, że musimy zachować różnego rodzaju proporcje składników, które to wchodzą w skład wypieku. Bo każda pani domu wie iż zachowanie proporcji to ważna rzecz aby nie powstał zakalec, a tego chce uniknąć każda gospodyni.
Do każdego z rodzajów ciast trzeba stosować inne przepisy, a jakie to już wiadomo tym, którzy je pieką. Do tychże ciast trzeba też w odpowiedniej kolejności dodawać odpowiednie składniki, a w jakiej kolejności to już zawarte jest w samym przepisie.
W czwartym punkcie pochylimy się nad zagadnieniem jakie to dodatki i przyprawy warto stosować.
Zapewne każdy z nas wie, że do każdego rodzaju ciastek stosuje się innego rodzaju dodatki. Panie domu piekąc ciasta czasami eksperymentują z dodatkami, ale najczęściej stosują te, które to zostały już sprawdzone, tak samo jest i także z ciastkami. Chyba każdy z nas rozróżni smak piernika lub też pieczonego tak zwanego murzynka z dodatkiem kakao.
Także do każdego z ciastek stosuje się inny dodatek smakowy, mogą to być dodatki do piernika nawet wspomniane kakao to też dodatek, a nawet cukier waniliowy to także znakomity dodatek, także nie pozostaje nam nic innego jak tylko eksperymentować.
Teraz w piątej części zajmiemy się temperaturą wypieków.
To zagadnienie jest i także bardzo ważne, bo każde z ciast wymaga odpowiedniej temperatury i długości pieczenia. Najczęściej, aby nie powiedzieć, że zawsze to te dane podawane są razem z przepisem na dane ciasto.
Niektóre to znów nam mówią, że ciasto należy umieścić w piekarniku i włączyć nagrzewanie na odpowiednią temperaturę i odpowiedni czas, a to znowu inny iż już do rozgrzanego piekarnika. Tak jak powiedziałem na początku tego zagadnienia sposoby są różne.
W części szóstej opiszę takie zagadnienie jak czas wypieku ciasteczek.
I to zagadnienie powinno zostać poruszone jako coś co dotyczy wypieku naszych ciasteczek. Już sama nazwa sugerująca wypiek oznacza coś co powinno zostać wypieczone i nie inaczej jest z naszymi ciastami bądź też ciasteczkami. Dane o długości wypieku są podawane razem z innymi danymi dotyczącymi danego wypieku. Czas wypieku za długi może skutkować spaleniem ciasta, a to znowu za krótki jego nie dopieczeniem. Obie te przypadłości to coś bardzo złego, a gospodynie unikają tych przypadłości co pewien czas sprawdzając stan pieczonego ciasta.
Część siódma to nic innego jak już chłodzenie naszych ciasteczek.
Są różnego rodzaju ciasta, które to wymagają odpowiedniego potraktowania, że tak się wyrażę po upieczeniu. Są takie wypieki, które to po wypieczeniu nie wolno pod żadnym pozorem wyciągać z rozgrzanego piekarnika, trzeba je w nim pozostawić aż do całkowitego wystygnięcia gdyż nie zastosowanie się do powyższej instrukcji grozi zakalcem, a tego by nikt nie chciał.
Teraz gdy już mamy garść informacji o samych ciastach przejdziemy do zagadnienia jego przechowywania.
Aby ciasto jak najdłużej zachowywało swoją świeżość to jest i na tą dolegliwość kilka sposobów.
Ciasta drożdżowe najlepiej przechowywać zawinięte w folię aluminiową i umieścić je w miejscu suchym i nie nasłonecznionym.
Ciasta takie jak torty czy też ptysie należy przechowywać w lodówce najlepiej jeszcze jak będą zamknięte w szczelnych pojemnikach tak aby nie przeszły zapachem z lodówki i trzeba je spożyć po upływie zaledwie kilku dni bo ten rodzaj ciast szybko ulega zepsuciu.
Ciasteczka kruche najlepiej przechowywać w specjalnych słojach lub pudełkach
Część dziewiąta będzie poświęcona też ciastu, a będzie dotyczyć eksperymentowaniu z ciastami.
Prawie każda gospodyni domu chociaż raz zapewne zapragnęła coś zmienić w swoim przepisie i poeksperymentować z nim. Zapewne te eksperymenty przynosiły różny skutek i niejedna pani domu powracała do pierwotnego przepisu w razie niepowodzenia albo też w razie powodzenia wpisywał się w stałą kanwę przepisu.
Często się zdarza, że pani domu słyszy od kogoś kto próbuje jej wypieku jaki ty robisz dobre ciasto mi takie nie wychodzi, to jest zapewne coś co podbudowuje gospodynię, ale zawarte w tym zdaniu słowa dają wiele do myślenia, bo jej wypiek ma nieunikalny smak poprzez zastosowanie w odpowiednich proporcjach tylko dobrze jej znanych składników.
Są i takie słodkości, które to niosą w sobie pewne emocje. W ostatniej dziesiątej części zajmiemy się zagadnieniem , w wyrażaniu emocji i pieczeniu z miłością.
Niewątpliwie na takie święto jak zakochanych Walentynki zakochani ofiarowują sobie słodkości co ma oznaczać uczucie.
I można by rzecz iż już dotarliśmy do końca artykułu gdzie krótko zajmiemy się podsumowaniem.
Na samym początku trzeba by zaznaczyć, że pieczenie nie jest tak straszną rzeczą jaka by mogła się wydawać. Myślę, że ta garstka informacji zachęci was do pieczenia, a wy dobrze sprawicie się w tej roli.
Tak jak już pisałem w tym tekście to gorąco zachęcam do eksperymentowania z nowymi przepisami bądź też do ich modyfikowania, a zapewne po jakimś czasie przyniesie to żądany skutek w postaci nowego wypieku z receptury tylko znanej danej osoby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz