"Dlaczego warto zamieniać ciastka na owoce? Poradnik dla osób dbających o zdrowie"
Większość z nas nie wyobraża sobie kawy bez ciasteczka. Te smakołyki poprawiają nam humor oraz dają energie na krótki czas. Wraz z nimi dostarczamy do organizmu cukier i przetworzone tłuszcze. Po zjedzeniu słodyczy wzrasta glukoza we krwi. Wtedy nasza trzustka produkuje więcej insuliny, by strawiła nadmiar cukru. Gdy spada cukier jesteśmy ospali, rozdrażnieni i mamy apetyt na coś słodkiego. Wtedy sięgamy po następne ciasteczko. W Ten sposób uzależniamy się od cukru. Rafinowany cukier nie posiada minerałów i witamin. Z tego względu ciało zabiera wartościowe substancje ze zdrowych komórek, by móc przetwarzać słodkie jedzenie. Jedząc puste kalorie możemy borykać się z niedoborem witamin i minerałów z powodu wyczerpania zapasów. Ponadto cukier wyniszcza organizm. Dla naszego zdrowia musimy zmienić nawyki żywnościowe. Czym zamienić ciastka, żeby odżywiać się smacznie i zdrowo. Alternatywą są owoce, które wpływają korzystnie na nasze zdrowie pomimo, że zawierają fruktozę. Oprócz niej są między innymi takie składniki jak woda, błonnik pokarmowy, minerały, witaminy, flawonoidy, glukoza.
Korzyści zdrowotne płynące z jedzenia owoców
Poprzez Regularne jedzenie owoców dostarczamy organizmowi składników mineralnych, witamin oraz polifenoli, które posiadają właściwości antyoksydacyjne oraz redukują zapas tkanki tłuszczowej. Świeże owoce zwiększają uczucie sytości, dzięki zawartej w nich wody i błonnika pokarmowego.
Włączenie do diety owoców ma duży wpływ na układ trawienny. Częściej zwracamy uwagę na profilaktykę i dietę. Według słów Hipokratesa „Niech żywność będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo Twoją żywnością”.
Jabłka
To najbardziej rozpowszechniony owoc zawiera witaminę C, błonnik, oczyszcza wątrobę i reguluje
Jeżyny
Jeżyny stosuje się w schorzeniach żołądkowych i niestrawnościach. Przyśpieszają trawienie, zmniejszają stany zapalne oraz oczyszczają organizm. Korzystnie wpływa na odchudzanie,
Śliwki
W owocach jest dużo błonnika, który pozytywnie wpływa na przemianę materii i ułatwia wypróżnianie. Można w łatwy sposób podkręcić metabolizm zalewając suszone rozdrobnione śliwki i rano wypić płyn.
Cytryna
Działa moczopędnie, reguluje poziom cholesterolu przyczynia się do poprawy odporności.
Aronia
Owoce stosuje się przy zaparciach, nudnościach, przy zespole jelita drażliwego. Umożliwia lepszą przemianę materii.
Banany
Banany pomocne są przy wrzodach neutralizują kwasy i osłaniają błonę śluzową.
Awokado
Awokado posiada nienasycone kwasy tłuszczowe. Mogą z niego korzystać osoby z problemami żołądkowymi, z nadciśnieniem tętniczym i diabetycy.
Jagody
Normalizują poziom cukru we krwi, Działają moczopędnie, bakteriobójczo, niszczą pasożyty, łagodzą biegunki oraz ułatwiają trawienie. .
Brzoskwinie
Brzoskwinie są polecane przy zapaleniu błony śluzowej żołądka i jelita grubego,usuwają toksyny z organizmu.
Maliny
Maliny działają przeciwbakteryjnie, przeciwbiegunkowo, w chorobach wrzodowych żołądka, cukrzycy.
Morele
Morele są niskokaloryczne, korzystnie działają na metabolizm, skórę, układ krwionośny i kostny. Zmniejszają procesy starzenia, utrzymują prawidłowe stężenie glukozy we krwi.
Pomarańcze
Zawarty w pomarańczach błonnik pokarmowy ułatwia lepszą przemianę materii. Owoce regulują ciśnienie krwi i cholesterol.
Porzeczki
Porzeczki usuwają toksyny z organizmu, są przeciwbakteryjne, ułatwiają przemianę materii.
Śliwki
Śliwki działają znakomicie na zaparcia, przyśpieszają trawienie, zmniejszają możliwość na zachorowanie nowotworowe jelita grubego.
Truskawki
Truskawki oczyszczają jelita z toksyn, działają przeciwzapalnie i odtruwająco. Ułatwiają trawienie oraz spalanie tłuszczu.
Wiśnie
Wiśnie oczyszczają jelita, są pomocne przy zaparciach, zawiera każdy rodzaj witaminy, witaminę C, które pomagają w pracy układu nerwowego.
Żurawina
Żurawina pomocna jest w problemach z drogami moczowymi. Regularne spożywanie owoców przyczynia się do zwiększenia dobrych bakterii, które pozytywnie wpływają na układ pokarmowy
Wymieniłam tylko najpopularniejsze owoce. Są jednym z najlepszych źródeł naturalnego błonnika.
Błonnik pokarmowy, to niestrawione komórki roślinne przez nas przewód. Rolą błonnika jest między innymi umożliwienie regularne wypróżnianie się, dłuższe uczucie sytości, chroni przed chorobą raka jelita grubego, sprzyja rozwojowi mikroflory jelitowej, reguluje glukozę we krwi, sprzyja odchudzaniu. Wzmacnia odporność naszego organizmu.
Żeby zwiększyć ilość błonnika wystarczy regularnie jeść owoce. Owoce są nazywane naturalnymi lekami na odporność. Posiadają witaminę C, witaminy z grupy B , witaminy A i E oraz minerały żelaza, selenu i cynku. Dodatkowo usuwają wolne rodniki z organizmu.
Dobrym sposobem na odporność jest codzienne spożywanie owoców. Ich obecność dostarczy odpowiednią ilość substancji odżywczych i wzmocni organizm.
Owoce jako alternatywa dla ciastek
Bardzo lubimy różnorodne przekąski z dużą ilością cukru i soli. Alternatywą dla nich są zdrowe przekąski na bazie owoców. Bogate w minerały, witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Zdrowe przekąski mogą zawierać świeże i suszone owoce, orzechy, a także różnorodne warzywa. Przykładem mogą być chipsy z jabłek, bananów. Owoce kroimy na cienkie plasterki, posypujemy cynamonem i umieszczamy w piekarniku, aby się wysuszyły. Często dodajemy między innymi owoce do jogurtu, budyniu, naleśników. Robimy z nich koktajle, sorbety oraz lody. Jeśli nam przyjdzie ochota na ciasteczka, to szybko można zrobić fit ciastka z owocami.
Wykonanie
Dwa dojrzałe banany rozgnieść z jednym jajkiem. Jabłko utrzeć i wycisnąć sok. Następnie dodać do bananów. Do tej masy wsypać półtorej szklanki płatków owsianych, 4 łyżki mąki owianej, trochę słonecznika, suszone morele, rodzynki, skórkę pomarańczową. Na koniec dodać łyżkę miodu i oleju kokosowego. Wymieszać i nakładać łyżką na blaszkę formując koła. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 20 minut do zrumienienia ciastek. Ciasteczka fit są zdrowe bez dodatku cukru i wygodne do spakowania jako smaczna przekąska.
Jak wybrać owoce?
Ważna jest sezonowość owoców. Wybieranie tych owoców, które rosną i dojrzewają w danych miesiącach. Wtedy zachwycają pełnią smaku, mają więcej witamin i są bardziej wartościowsze. Sezonowe owoce przechodzą krótszą drogę od zbiorów do konsumpcji. Owoce dostępne przez cały rok to gruszki i jabłka. Pierwsze sezonowe owoce, to truskawki i agrest. Latem jest największy sezon na owoce. Wybierając dojrzałe owoce musimy je dokładnie obejrzeć i dotknąć. Ananas jest dojrzały, gdy listek w koronie można wyjąć i pachnie dojrzałym owocem. W taki sam sposób sprawdzamy mango. Dojrzałe awokado jest elastyczne w dotyku i ma ciemniejszą skórkę. Dojrzały banan ma żółtą skórkę. Granat powinien mieć lekko popękaną skórę. Dojrzała morela i kiwi powinny być miękkie.
Spożywając owoce musimy ograniczyć pestycydy, które są niebezpieczne dla naszego zdrowia i obniżają naszą odporność. Warto kupować ekologiczne owoce. Pierwszym sposobem jest obieranie skórki lecz także pozbywamy się substancji odżywczych.
Można samodzielnie zrobić płyn
Na 1 litr wody dodać pół szklanki octu i takim roztworem płukać owoce przez około 3 minuty.
Takie owoce ponownie wypłukać w roztworze na 1 litr wody z łyżką sody oczyszczonej.
Jak wprowadzić owoce do swojej diety
Podstawą diety powinny być owoce i warzywa. Najważniejszym posiłkiem dnia jest śniadanie, dlatego warto pamiętać o owocach. Należy wybierać owoce sezonowe. Owoce regulują funkcjonowanie organizmu i dostarczają niezbędnych witamin. Między głównymi posiłkami spożywamy przekąskę. Zamiast słodyczy znakomitą alternatywą są świeże lub suszone owoce.
Owoce i warzywa powinny stanowić połowę naszej dziennej porcji. W tym ¼ owoców w różnej postaci.
Owoce w diecie osób z cukrzycą
Produkty o niskim indeksie glikemicznym w skutek powolnemu trawieniu stopniowo podnoszą poziom cukru we krwi, Natomiast glukoza nie będzie osiągała wysokich wartości. Do takich owoców zaliczamy m.in. truskawki, maliny, melon, grejpfrut, arbuz, cytryna, kokos awokado.
Owoce zawierają między innymi glukozę, fruktozę, cukry proste. Im więcej cukrów prostych, to większa glukoza we krwi. Do pomiaru poziomu cukru używamy glukometr. Hormon trzustkowy odpowiedzialny jest za regulowanie poziomu glukozy. Po posiłku poziom glukozy wzrasta. Trzustka reaguje uwalnianiem insuliny, która rozprowadza glukozę do tkanek. Dla osób cierpiących na cukrzycę można znaleźć sporo ciekawych przepisów. Ta grupa ludzi bez wyrzeczeń może posmakować różne desery. Przykładem będą lody czekoladowe.
Składniki
kilka posiekanych orzechów, cynamon mielony, 130 jogurtu greckiego, 399g czekoladowych lodów bezcukrowych, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w pół szklanki gorącej wody.
Wykonanie
W misce wymieszać wszystkie składniki na jednolity krem. Przełożyć do foremek i mrozić 40 minut.
Owoce jako naturalne słodziło
Do słodzenia można wykorzystać suszone owoce np. figi, śliwki, morele, banany, ananasy. Tymi owocami można słodzić ciasta, ciasteczka. Jako dodatek do owsianki, jaglanki, jogurtu naturalnego, omletu na słodko, sałatek. Koktajli, herbaty, twarożku. Można także zrobić przetwory bez cukru.
Powidła śliwkowe z daktylami
4 kg śliwek węgierek, 30 daktyli, łyżeczkę zmielonej wanilii.
Przez parę godzin namoczyć daktyle, wydrylować śliwki, Gotować około dwóch godzin na małym ogniu często mieszając. Powidła zmiksować, dodać wanilie i jeszcze przez godzinę gotować. Gorące włożyć do słoików i odwrócić do góry dnem.
Przeciwwskazania i umiarkowanie
Niektóre osoby mają alergie pokarmowe na owoce. Reakcje alergiczną mogą wywoływać banany, jabłka, truskawki, kiwi, owoce cytrusowe. Także wszystkie przetwory z tych owoców. Co więcej te owoce wchodzą w reakcje krzyżową z innymi produktami.
Fruktoza w owocach to naturalnie występujący cukier prosty, który nadaje słodki smak owoców oraz dżemów i soków. Fruktoza powoduje szybki wzrost glukozy we krwi i szybki spadek. Najwięcej fruktozy mają dojrzałe owoce, a mniej kwaśne owoce takie jak wiśnie, jagody, truskawki Itp. Spożywanie owoców jest wskazane dla naszego zdrowia. Fruktoza dostarcza energii do organizmu. Jednak ważne jest umiarkowanie w jedzeniu słodkich owoców. Nadmiar naturalnych słodyczy może przyczynić się do otyłości i cukrzycy oraz zwiększyć zachorowanie na nowotwory.
Owoce składają się z fruktozy, wody, składników mineralnych, glukozy, kwasów organicznych, błonnika pokarmowego i innych ważnych związków.
Świeże owoce zwiększają uczucie sytości, rozmnażają się dobre bakterie. Lepiej zjeść świeży owoc, niż wypić z niego sok. W świeżym owocu jest błonnik pokarmowy, a w soku tracimy wiele składników odżywczych. Dlatego wybierajmy całe owoce zamiast soków. W kuchni możemy wykonać posiłki z owocami na śniadanie, obiad i kolacje. Możliwości są duże. To będzie zależało od naszej kreatywności. Mogą być na słodko jak i na słono.
Zdrowe nawyki żywieniowe zaczynają się od kuchni. Wymagają dyscypliny, a regularnie stosowane przyniosą poprawę zdrowia i lepsze samopoczucie. Musimy pamiętać o codziennym dostarczaniu błonnika pokarmowego, piciu wody, aktywności fizycznej, regularnym jedzeniu posiłków oraz zwrócenie uwagi na kalorie. Spełniając tą zasadę nauczymy się prawidłowo odżywiać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz