"Porównanie: domowe wypieki versus sklepowe ciastka – czy warto inwestować czas?"
Czy warto poświęcać czas na wypieki domowe?
Każdy przyznać musi, że taki smak ciasta, który upiekła mama w domu, to nie znajdziemy w żadnym ciastku kupionym w cukierni. Nawet najlepsza cukiernia nie to samo, co wypieczone ciasto w domu. Ten zapach, który się roznosi po całym mieszkaniu. Jak wtedy pragniemy, tego choćby kęsa ciasta. Jak wtedy ciężko się doczekać, kiedy przestygnie, by można było go spróbować. W całym domu pachnie ciastem, które piecze się w piekarniku. Czyż dla tej przyjemności nie warto samemu coś upiec?
Przewagą zakupionych ciast w cukierni, to zapewne wygoda. Oszczędzony czas, oraz różnorodność. Na domowy wypiek trzeba poświęcić trochę czasu, pomysłowości, a przede wszystkim zaznajomić się z techniką przygotowywania i pieczenia. Przeważnie pieczemy jedną blachę ciasta, więc skazani jesteśmy na jeden rodzaj. Wyjątkiem jest duża rodzina lub dużo gości.
Porównajmy wady i zalet domowych i sklepowych wypieków.
Domowe wypieki -wady i zalety.
To, co wyróżnia domowe wypieki, to zapewne smak. Najlepsza cukiernia nie dorówna smakowi domowych wypieków. Estetyka wykonania domowych ciast czasami bywa niższa od tych pięknie wyglądających w cukierni. Niestety te pięknie wyglądające, to wygląd nie idzie w parze ze smakiem. Te kolorowe ozdoby nie koniecznie są bez znaczenia dla naszego zdrowia. Nie można powiedzieć, że są szkodliwe, ale coś w tym jest.
Gdy sami pieczemy ciasto, to staramy się, by składniki były najwyższej jakości, nie patrząc na ich cenę. Ponadto w domowym wypieku nie możemy oszczędzać również na jakości składników, jak również nie zstępujemy ich niższą jakością. Przecież nie będziemy siebie oszukiwać, bo gorsze składniki, to gorsza jakość wyrobu.
Natomiast każdy przedsiębiorca przede wszystkim musi mieć na uwadze koszt produktu oraz zysk.
Ważnym atutem jest dostosowanie składników, do naszych potrzeb i preferencji.
Samodzielnie można modyfikować przepisy, dodawać, odejmować ilości cukru, oraz zmieniać proporcje. To dzięki tym zabiegom takie ciasto będzie smakowało wyjątkowo smakowicie.
Gdy będziemy chcieli poeksperymentować ze smakami naszego ciasta, to możemy to zrobić, co dodatkowo uczyni nasz wypiek bardziej atrakcyjnym.
Nasze cisto nie będzie zawierało konserwantów i sztucznych barwników, bo po prostu takie ciasto nigdy nie zdąży się zepsuć. Nasze ciasto jest pozbawione tych szkodliwych substancji, bo są one zbędne.
Wady domowych wypieków.
Najczęściej narzekamy, że nie mamy czasu, by upiec jakieś ciasto. Tymczasem czy nie warto poświęcić te pół godziny na przygotowanie, by poczuć ten niesamowity smak władnego ciasta. Kiedy ciasto się piecze, to w tym czasie możemy poświęcić czas na inne zajęcia.
Samo pieczenie ciast nie jest trudne, ale ważne, by korzystać z dobrych przepisów.
Inwestując na początku w odpowiednie akcesoria: wagę, miski, miarki, akcesoria do dekoracji, czy ewentualnie mikser, to jednak będzie to zakup, który wykorzystamy do następnych wypieków.
Wadą też może być koszt zakupu składników, ale czy ten koszt przewyższy cenę kilograma ciasta, to chyba nie.
Sklepowe ciasto.
Zalety sklepowych ciastek.
Gdy bardzo się nam zachce coś słodkiego, to trudno by zabierać się do pieczenia. Po pierwsze, to trzeba upiec odpowiednią ilość takiego ciasta.
- Po drugie, to zajmie nam trochę czasu, pomysłowości.
Natomiast na półkach sklepowych, mamy w mgnieniu oka, to -na co mamy akurat ochotę. Często bywa, że mamy swoich ulubionych producentów słodyczy, do których jesteśmy przekonani co do jakości. Warto wybierać takich producentów, którzy mają odpowiednie certyfikaty jakościowe, jak np. Dr Gerard. Dr Gerard w swej ofercie ma wiele różnego rodzaju ciastek, które zadowolą niemal każdego miłośnika słodkości.
Zapewne ważnym argumentem, który przemawia za kupnem sklepowych ciastek, jest ich szeroki wybór pod względem:
-smaku, -wyglądu, -rodzaju.
Wady kupowania ciastek.
Wśród wielu zalet sklepowych ciastek, należy zwrócić uwagę na wady takich ciastek.
W przypadku kupowania gotowych ciastek to nie mamy wpływy na składniki, z których zostały wyprodukowane. Każdy producent zapewnia nas, że jego produkt jest wyprodukowany z najlepszych składników, lecz czy tak jest? Niestety, musimy uwierzyć, że tak jest. Każde takie ciastko oferowane na sklepowych półkach, zawiera w swoim składzie konserwanty, sztuczne barwniki, spulchniacze. Podyktowane jest to tym, że takie ciastka muszą być przechowywane i muszą się pięknie prezentować. Pamiętajmy, ze piękne, to nie zawsze znaczy zdrowe. Kupnych ciastek nie możemy kupić według własnych upodobań smakowych, ale mamy jedynie wybór takich, które są zbliżone do naszych wymagań.
Co bardziej się opłaca: sklepowe? Czy może domowe?
Warto zastanowić się nad opłacalnością, takich słodkich przysmaków.
Zapewne domowy wypiek wyjdzie nam taniej, niż sklepowe ciasto.
Należy pamiętać, że nasz domowy wypiek będzie wykonany ze składników, które sami sobie kupimy. W ten sposób mamy wpływ na jakość, smak i zawartość składników, które lubimy.
Podstawowy składnik, jakim jest mąka, to kupimy za 5 zł. Jajka-od 1,10 zł najdroższe to różne dodatki. Myślę, że w 15 zł za kg powinniśmy się zmieścić. Natomiast ciasta to minimum 30 sł. za kg.
Nawet gdy zdarzy się, że sklepowe ciastka będą tańsze, to te nasze domowe zapewne będą zdrowsze, a zatem mimo wszystko tańsze.
Dużą przewagą tych sklepowych, jest fakt, że możemy sobie kupić po małej porcji ciasta. Wtedy na naszym półmisku będzie kolorowo oraz znajdą się różne rodzaje ciasta. Jeśli spodziewany się gości, to zapewne warto wybrać się do dobrej cukierni i nabyć odpowiednie ciasta, by wszyscy mieli wybór swojego ulubionego kawałka ciasteczka.
Ważne też jest fakt, że kupując sklepowe ciasto, to oszczędzamy czas, zapewniamy sobie odpowiednią jakość. Nie stresujemy się, że nam się nie uda wypiek, co czasem bywa to niezależne od nas.
Wadą tych ciast, które kupimy w sklepie, to jest fakt, że znajdą się w nich konserwanty i sztuczne barwniki.
Podsumowując, warto się zastanowić, co wybrać.
W domowym wypieku to my decydujemy co się w nim znajdzie.
Natomiast sklepowe, to jedynie możemy się domyślać, chyba że doczytamy się składu, lub poprosimy o przedstawienie składników.
Domowe ciasto składa się zazwyczaj z kilku składników, a te sklepowe to już z kilkunastu.
W domowym nie stosujemy konserwantów, wzmacniaczy smaków, sztucznych barwników.
W domowym wypieku znajdą się wiejskie jaja, a w sklepowym masa jajowa pasteryzowana.
W domowym wypieku dodamy mała naturalnego lub roślinnego, a producenci dodają tłuszcze tran i tłuszcze nasycone.
Kto z nas nie lubi tych świeżo upieczonych, pachnących cynamonem i wanilią, z chrupiącą skórką ciastek. Nie zawsze muszą to być wypieki, które wymagają dużo czasu na wykonanie.
Często wybieramy te sklepowe, gdyż nie wymagają dużego wysiłku. Kupując te sklepowe, to warto by kupować zaufanego producent. Zawsze zwracajmy uwagę na skład, by to, co jemy, było dla nas zdrowe. Wśród wielu producentów na uwagę zasługuje Dr Gerard, który w swej ofercie ma wiele dobrych i smacznych ciasteczek. Ponadto jest to producent, który przestrzega norm jakościowych. Wyroby Dr Gerarda, zawsze smakują jednakowo dobrze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz