piątek, 26 maja 2023

"Magia ciasteczek: 10 sekretów, które każdy amator powinien znać"

Ciastka w kulturze kulinarnej są ważnym i istotnym elementem przynależności do wspólnoty i podkreślają jej wyjątkowość oraz oryginalność. Smaki kształtują się przez wiele pokoleń, więc dzięki temu są bardzo różnorodne. Dodatkowo ulegają regularnym zmianom i modyfikacjom, żeby powstawały wciąż nowe, unikalne przysmaki, które zachęcą nie tylko wielbicieli słodkości do konsumpcji. Prawie wszyscy kochają słodycze, a niektórzy wręcz nie mogą bez nich funkcjonować. Mniej więcej każdy mieszkaniec tej planety ma swoje ulubione ciastka, w których kryją się pożądane smaki. Aby przygotować idealne ciasteczka wystarczy, że podczas przyrządzania zwrócimy uwagę na wiele drobiazgów i poznamy kilka sekretów. Oto kilka z nich. 

Sekret I: wybór odpowiedniej mąki 

Jest ona podstawowym składnikiem potrzebnym do upieczenia ciasteczek. Mąkę możemy podzielić na różne rodzaje. Najpopularniejsza jest mąka pszenna, którą dodajemy do przygotowywania chleba, bułek, pizzy, makaronu, ciasta, ciasteczek. Inne rodzaje mąki to mąka ryżowa, kukurydziana czy mąka ziemniaczana używana do pieczenia przede wszystkim ciasteczek. Ma ona bardzo duży wpływ na konsystencję i smak ciasteczek, więc zabierając się do przygotowania przepisu, należy odpowiednio dobrać rodzaj mąki, bo to ona nadaje wypiekom niepowtarzalny posmak, teksturę oraz spójność. Aby uzyskać jak najlepszy oraz idealny efekt końcowy należy pamiętać, że rodzaj mąki używanej do wypieków ma szczególną rolę. Najważniejsze jest to, aby wybrać mąkę odpowiednią do konkretnej potrzeby i zgodnie z jej przeznaczeniem. Mąka pełnoziarnista spowoduje lepszą chrupkość, a mąka pszenna miękkość oraz delikatną teksturę, Mąka żytnia lub orkiszowa nada kwaskowego smaku. 

Sekret II: tłuszcz- klucz do smaku i tekstury 

Tłuszcz dodawany do wypieku ciasteczek ma ogromne znaczenie, ponieważ wpływa na ich spójność, kruchość i elastyczność. Po upieczeniu zawdzięczają mu smak, zapach oraz barwę. Rodzaj tłuszczu ma również wpływ na pulchność ciasta oraz na to jak długo ciastka zachowują świeżość. Dawniej do wypieków wykorzystywano masło i smalec, a później dopiero margarynę oraz tłuszcze roślinne. 

Rodzaje tłuszczów 

Masło- jest tłuszczem zwierzęcym, powstaje ze śmietanki, a więc jest bogate w nasycone kwasy tłuszczowe. Jest najpopularniejszym produktem do pieczenia ciasteczek ze względu na ich smak. Wybierając masło, zwracajmy uwagę na jakość- im większa zawartość procentowa tłuszczu tym lepiej. Do pieczenia ciasteczek masło trzeba dokładnie schłodzić. 

Margaryna- jest źródłem nienasyconych kwasów i żeby stosować ją do wypieku ciasteczek musi być przeznaczona do pieczenia. Ciasto z margaryną łatwiej się wyrabia, ponieważ jest twardsza. Aby po upieczeniu ciastek margaryna nie była wyczuwalna, należy wybrać taką o dobrej jakości. 

Olej- łatwo zastąpić nim masło i margarynę. Olej znacząco wpływa na plastyczność ciasta w trakcie formowania. Ciasto jest wtedy ciężkie i wilgotne więc utworzenie pożądanego kształtu jest bardziej skomplikowane. 

Olej kokosowy- jest zdrowym zamiennikiem masła i margaryny, dodany do składników ciasteczek oddziałuje na plastyczność ciasta, a po upieczeniu gwarantuje długą świeżość. 

Wybierając tłuszcz do przygotowania ciasteczek musimy, najpierw zwrócić uwagę na jakość produktu, czytać uważnie etykiety i postawić na te produkty, w których nie ma tłuszczów trans. Od rodzaju tłuszczu zależy kruchość, plastyczność ciasteczek, a także ich smak. 

Sekret III: odpowiednie proporcje składników 

Upieczenie najlepszych ciasteczek zależy od precyzyjnego połączenia składników. Idealne proporcje ciasta są bardzo łatwe i wynoszą 1:2:3. Tak więc na jedną porcję cukru mamy 2 porcje tłuszczu oraz 3 porcje mąki, przykładowo 100 g cukru- 200 g masła- 300 g mąki. Jednolitą konsystencję ciasteczek uzyskamy gdy dodamy cukier puder, który świetnie łączy się z innymi składnikami. Najbardziej odpowiednią mąką do wypieku ciasteczek szczególnie tych idealnie kruchych, którą warto wybrać jest mąka pszenna krupczatka. Gdy chcemy uzyskać mega kruche ciasteczka, trzeba dodać ugotowane na twardo żółtko, przecierając je przez sito i zagniatając z resztą składników. Chcąc uzyskać perfekcyjne ciasteczka ważna jest kolejność dodawanych składników. Najlepiej zacząć od posiekania tłuszczu i mąki, później dodajemy cukier i resztę składników. Ciasto wyrabiamy bardzo krótko. Jeśli chcemy, aby ciasto było bardziej elastyczne i kruche po upieczeniu możemy zastosować mieszankę masła i smalcu w stosunku 2:1. Dodając troszkę soli do mąki, uzyskamy bardziej sprężyste ciasto i łatwiejsze do połączenia. Żeby ciasteczka nie były twarde, trzeba dodać do mąki zimny tłuszcz i jak najszybciej wyrobić. Gwarancją udanych kruchych ciasteczek jest także czas chłodzenia ciasta po zagnieceniu minimum 60 minut. 

Sekret IV: używanie przypraw i dodatków 

Do przyrządzanych ciasteczek warto dodać rozmaite dodatki oraz przyprawy. Ziarna słonecznika, dyni, sezamu albo orzechy włoskie, laskowe, migdały zapewniają niepowtarzalny smak oraz teksturę. Można również zrobić mieszankę różnych orzechów i ziaren dzięki temu, uzyskamy oryginalny posmak. Dla wzbogacenia smaku można dodać mleko czy jogurt i powstanie wtedy kremowe i bardziej gładkie ciasto. Dodatki takie jak suszone owoce, świeże owoce, czekolada, kakao, cynamon, goździki, mak, wanilia sprawią, że ciastka będą wyborne oraz o imponującym wyglądzie. Odrobina aromatu do wypieków podkręci smak ciasteczek. 

Niecodzienne i wyróżniające się ciasteczka uzyskamy, eksperymentując z różnymi przyprawami oraz dodatkami. Receptur na ciasteczka jest mnóstwo, a gdy mamy ochotę stworzyć własne unikalne ciasteczka, wystarczy nasza wyobraźnia i odrobina chęci, aby powstało coś pysznego, co zachwyci domowników i gości nieoczywistym smakiem, zapachem oraz niepowtarzalnym wyglądem. 

Sekret V: ważność temperatury 

Przy pieczeniu ciasteczek wiedza na temat doboru temperatury jest bardzo użyteczna, ponieważ gdy jesteśmy świadomi, znamy mechanizmy i zasady pieczenia oraz wyrastania wypieków to wiemy, jak dostosować temperaturę do uzyskania pożądanego efektu. Orientacja na temat temperatury pieczenia ułatwia proces wypiekania oraz umożliwia zmianę jego składników. Kruche ciasteczka pieczemy w temperaturze 180-200 stopni. Warto korzystać z termoobiegu, gdyż pieczenie jest szybsze i bardziej jednorodne. Najlepiej gdy blaszka znajduje się na środkowej półce, a piekarnik jest już wcześniej nagrzany, ponieważ w zbyt niskiej temperaturze tłuszcz będzie się topić i ciasto się skurczy. 

Sekret VI: czas wypieku ciasteczek

Czas pieczenia ciasteczek to około 8-10-15 minut, a nawet i więcej, zależy to przede wszystkim od naszego piekarnika, grubości i rodzaju ciasta oraz dodatkowych produktów. 

Na teksturę ciasteczek mają wpływ głównie proporcje użytych składników, a odpowiedni dobór temperatury i dostosowany czas pieczenia sprawiają, że wypieki są idealne. Można wypróbować specjalne dodatki podczas przygotowania słodkości, zmieniając tym samym długość pieczenia i czasami również temperaturę. Dzięki takim zabiegom tworzymy nowe wzory ciasteczek, które mają decydujące znaczenie na odbierane smaki, konsystencję kruchą lub twardą, barwę oraz zapach. Tak więc proporcje, składniki, temperatura i czas wypieku wpływają na końcowy wygląd oraz odczucia smakowe. 

Sekret VII: ważność chłodzenia 

Ciasto, z którego będziemy formować ciasteczka po dość szybkim wyrobieniu, kształtujemy w spłaszczoną kulę, zawijamy szczelnie w folię spożywczą i schładzamy w lodówce, przynajmniej przez godzinę, ponieważ w trakcie chłodzenia nie tworzy się gluten i wtedy gotowe ciasto lepiej utrzymuje nadany mu kształt, a  podczas wałkowania nie klei się do wałka. W  czasie pieczenia ciasteczka nie kurczą się, nie są twarde i gumowate tylko perfekcyjne. Duża różnica temperatur sprawia, że ciastka szybciej się zapiekają i pozostają w niezmienionej formie. Stała konsystencja tłuszczu (dzięki chłodzeniu) chroni ciasto przed nasiąkaniem, co przekłada się na kruchość ciasteczek. 

Sekret VIII: przechowywanie ciasteczek 

Kruche ciasteczka najlepiej zamknąć po wystudzeniu w szczelnych pojemnikach na przykład w puszkach lub słoikach, ponieważ zapobiegnie to dostawaniu się wilgoci, przez którą będą miękkie i stracą idealną oraz chrupką konsystencję. Ciastka nie lubią zmiany temperatury, więc warto trzymać je w jednym miejscu. Żeby za bardzo nie wyschły, należy włożyć do pojemnika trochę jabłka lub grube skórki pomarańczy.

Sekret IX: eksperymentowanie z przepisami 

Obecnie do przygotowywania i pieczenia wszelakich wypieków wykorzystuje się innowacyjne urządzenia takie jak na przykład roboty planetarne, które doskonale i perfekcyjnie mieszają, ubijają, zagniatają. Niektóre nawet podgrzewają, gotują i ważą, a dodatkowe akcesoria pozwalają przygotować wyśmienite słodkości. Piekarniki z nowoczesnym systemem wentylatorów zapewniają kapitalne oraz równomierne pieczenie, a ciasteczka zachowują nieskazitelną formę oraz konsystencję. 

Szykując ciasteczka, należy spróbować poeksperymentować, można zamienić lub zmienić niektóre składniki, dodać aromaty, przyprawy, zioła czy dodatki, które wcale nie muszą do siebie pasować. Dzięki temu uzyskamy wyjątkowy, niepowtarzalny i intensywny smak oraz zapach. Dodatkowo odkryjemy nowe połączenia różnych produktów oraz stworzymy własne, unikalne receptury na ciasteczka. 

Sekret X: pieczenie z miłością 

Dzięki sporządzaniu ciasteczek samodzielnie możemy wyrazić wiele uczuć szczególnie gdy pieczemy je dla najbliższych. Nie jest ważne czy są to urodziny, przeprosiny czy specjalna okazja taka jak walentynki albo rocznica ślubu. Słodkości przygotowane tak po prostu na przykład na deser lub te na szczególne okoliczności są wyjątkowym uzupełnieniem słów. Do pieczenia ciastek warto zaprosić domowników, ponieważ wspólne eksperymentowanie, rozmowy i zabawy w kuchni, są świetnym pomysłem na to, żeby pobyć razem i miło spędzić czas w gronie rodziny, co korzystnie wpływa na wzajemne relacje i okazywane uczucia. 


Krótko mówiąc, każdy powinien znać i stosować podstawowe zasady cukiernictwa, żeby przygotowywać lub tworzyć idealne dla siebie ciasteczka. Pamiętać należy przede wszystkim o:

-wybraniu idealnej do potrzeb mąki oraz tłuszczu,

-dopasowaniu proporcji składników,

-stosowaniu różnych przypraw i dodatków,

-ustawieniu odpowiedniej temperatury,

-właściwym czasie pieczenia,

-schłodzeniu surowego ciasta,

-prawidłowym przechowywaniu,

-tworzeniu i testowaniu własnych przepisów,

-wspólnym pieczeniu ciastek z rodziną. 

Pieczenie i tworzenie własnych oraz unikatowych ciasteczek z najbliższymi pomaga poprawić relacje lub wzmocnić więzi między domownikami, a także pobudza wyobraźnię i rozwija kreatywność. Więc zachęcam do częstego pieczenia ciasteczek w towarzystwie najbliższych domowników.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz