czwartek, 25 maja 2023
Dlaczego warto zamienić ciastka na owoce
Dlaczego warto zamienić ciastka na owoce? Poradnik dla osób dbających o zdrowie
Ilość cukru w diecie powinna być ograniczona, a najlepiej byłoby abyśmy mogli z niego zrezygnować. Wszyscy wiemy, albo może nie wszyscy, że cukier uzależnia.
W tym artykule chciałbym przedstawić jak można zastąpić słodycze produktami zdrowymi czyli owocami. A nawet jak z rezygnować ze słodyczy. Oraz przedstawić korzyści płynące z wprowadzenia owoców do diety.
Korzyści zdrowotne płynące zjedzenia owoców.
Słodycze to cichy zabójca. Przyczynia się do rozwoju próchnicy, do odkładania tkanki tłuszczowej, a już na pewno do rozwoju cukrzycy. Cukry które występują w ciastkach powodują wzrost cholesterolu, i do kłopotów z krążeniem. A zatem co najlepiej jeść zamiast słodyczy. Chcąc wyeliminować cukier pod postacią ciasteczek trzeba pomyśleć o jakimś dobrym zamienniku. Najlepiej owoce. Najzdrowsze są świeże, każdy kojarzy je sobie ze zdrowym pożywieniem. Są bogate w cenne składniki pokarmowe takie jak błonnik, witaminy i minerały. Ale ilość ich spożywania uzależniona jest również od stanu zdrowia. Jedzenie owoców ma również wpływ na układ trawienny
Owoce posiadają bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego, co ma wpływ na układ pokarmowy, na dobre funkcjonowanie jelit. Przede wszystkim zaleca się jeść owoce tym którzy mają problemy z nadkwasotą. Utrzymują prawidłowe stężenie glukozy we krwi. Wspomagają wątrobę. Cytrusy, owoce suszone, te z drobnymi pestkami pomagają w zaparciach. Owoce egzotyczne są dobre w odtruwaniu organizmu i pomagają w trawieniu.
Wzmacnianie układu odpornościowego.
Cytrusy mają dużą ilość witaminy C najwięcej ma pomarańcza, znajduje się w niej ponad sto procent zalecanej dziennej dawki . tak samo grejpfrut czy mandarynka, limona. Jabłka natomiast są bogate w cenny błonnik i naturalny cukier. Owoce są bardzo często wśród ludzi bagatelizowane, jednak to waśnie one są najbardziej ważne przy wzmacnianiu układu odpornościowego. Okres jesienny i zimowy to pora na złapanie grypy lub innej infekcji. Warto wtedy pomyśleć i wspomóc się darami natury jakimi są owoce.
Owoce jako alternatywa dla ciastek
Każde dziecko uwielbia przekąski. Najbardziej te które są bardzo słodkie lub słone. W naszej rodzinie staramy się ograniczyć ilość tuczących i już na pewno słodkich produktów. Przedstawie wam jakie przekąski można zrobić, aby uniknąć tłuszczu i cukru. Pisze zrobić ponieważ w sklepach są dostępne gotowe przekąski, ale zawierają syrop glukozowo-fruktozo wy . bardzo dużo cukru i olej palmowy. Nasze przekąski powinny być bogate w witaminy, minerały i nie nasycone kwasy tłuszczowe. Takie o to przekąski zadbają, aby nasze organizmy funkcjonowały prawidłowo i dostarczały niezbędną energię. Mogą być wzbogacone w orzechy, suszone owoce, i warzywa. Na przykład u nas w domu cieszą się powodzeniem kanapki z jabłka. Kroimy je w plasterki , smarujemy masłem orzechowym. Można też tak przygotowaną przekąskę udekorować suszonymi owocami. Jabłka są bardzo dobre na odporność i ratunkiem przed astmą. Nasze dzieciaki nie są zwolennikami owoców leśnych. Więc znaleźliśmy na nich sposób, gdyż takie owoce są bardzo ważne w diecie, mają dużą ilość flawonoidów, działają również bakteriobójczo. Więc miksujemy je z mlekiem i miodem. Na deser jest dobry serek wiejski . ma dużo wapnia i białka. Można do niego dodać owoce suszone wraz z orzechami. Można również zrobić fet ciasteczka. My robimy z płatków owsianych i suszonych owoców , orzechów z dodatkiem syropu klonowego. No i została nam jeszcze sałatka owocowa. Tam już możemy dodać wszystkie ulubione owoce. Sprawdzają się bardzo dobrze truskawki borówki, bardzo dobry do takiej kompozycji jest syrop klonowy. Truskawki to źródło witaminy C , witaminy z grupy b w tym B1, B2i PP
Jak wybrać owoce.
Najważniejsza jest sezonowość owoców, gdyż posiadają wtedy największą dawkę witamin i minerałów. Mnóstwo owoców dojrzewają latem . czerwona porzeczka , maliny, poziomki są już dostępne w czerwcu. W lipcu natomiast borówka amerykańska, brzoskwinie, morele, wiśnie i czereśnie, jagody, morele. W styczniu w lutym i w marcu najlepiej jeść jabłka, gruszki, ananasy, grejpfruty, suszone owoce i pomarańcze.
Jak wprowadzić owoce do swojej diety.
Największym wyzwaniem jest wybór pomiędzy tym co zdrowe, a tym na co mamy ochotę. Z tego urywka dowiecie się jak połączyć zdrowe z dobrym. Dobrym i skutecznym pomysłem jest muszli. Można połączyć trzy różne, które pomogą wprowadzić zdrowie do twojej diety. Naturalnie zaspokoją twój smak. Zdrowy start pomaga zadbać o linię. Czas na detoks z zieloną herbatą, która działa oczyszczająco i jest dobra na spalanie tkanki tłuszczowej, Trwały efekt utrzymuje równowagę cukrów, białek i zdrowych kwasów tłuszczowych. Dla dzieci są bardzo smaczne i zdrowe żelki z prawdziwych owoców bez dodatku cukru. Niedawno pojawiły się na rynku.
Owoce w diecie osób z cukrzycą.
Pomarańcza, Pamelo, jabłka, agrest, gruszki, granat, to idealne owoce dla cukrzyków. Latem jest duży wybór, ale zimą warto korzystać z mrożonek. Takimi owocami można sobie urozmaicić śniadanie, mogą też stanowić zdrową przekąskę. Co raz częściej ludzie chorują na cukrzycę. Większość ludzi, kiedy usłyszy że ma cukrzycę, musi liczyć się z tym, iż musi zmienić swój sposób odżywiania. Jeśli chodzi o owoce nie mogą zawierać zbyt dużo cukrów prostych, bo właśnie to węglowodany są odpowiedzialne za glukozę we krwi. Cukrzycy też mają prawo do deserów. Istnieje kilka naprawdę zdrowych . na przykład możemy zrobić pudding china i kiwi. Przepis ten jest dla każdego, każdy może go wykonać samodzielnie. Nie trzeba go słodzić , ponieważ cukier zawarty w owocach jest wystarczający. Są również nasiona china, one właśnie pomagają w kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi. Potrzebujemy:
1kiwi
Ekstrat waniliowy
Mielony cynamon1/2 szklanki truskawek pokrojonych w plasterki100 gram
1 szklanka niskotłuszczowego jogurtu greckiego
1/4 filiżanki mleka odtłuszczonego lub migdałowego 200ml
Wykonanie;
Nasiona chia trzeba zmieszać z mlekiem i przez trzy gdyż przechowywać w lodówce , wyjmij z lodówki i dodaj jogurt wanilie i cynamon przelej do miseczki i można już dodawać pokrojone owoce, i udekorować listkami mięty.
Przeciw wskazania i alergie.
Pamiętajmy o tym iż istnieje takie coś , jak alergia pokarmowa. Dzieje się tak ponieważ układ im monologiczny nie prawidłowo rozpoznaje wybrane składniki pokarmowe. Najczęściej alergię wywołują owoce takie jak :
Truskawka należy ona do najbardziej popularnych alergenów.
Jabłko,
Kiwi,
Banan
Brzoskwinia
Oliwka
Morela
Arbuz
Cytrusy.
Owoce jako źródło fruktozy
Na pewno nie wiecie, że mango, liczy, trzcina cukrowa, jabłko posiadają wspólną cechę. Jest nią ten sam rodzaj cukru, a jest to fruktoza. Fruktoza jest też głównym składnikiem wysokofruktozowego syropu kukurydzianego, który wytwarzany jest ze skrobi kukurydzianej, jest on dodawany do niezdrowej żywności, czyli napoje gazowane i cukierki. W owocach znajdziemy ograniczone ilości fruktozy, dozwolone są w umiarkowanej ilości. Są dwa rodzaje fruktozy. Fruktoza naturalna, która występuje w owocach i warzywach i jest fruktoza, która jest składnikiem syropu kukurydzianego. Owoce które zawierają fruktozę to: jabłko
Figi
Lukrecja
Gruszki
Arbuz
Grejpfrut
Banan rodzynki
Pomarańcza.
Myślę że już chyba wybraliście co dobre i zdrowe. Jak widać owoc dzięki swojemu smakowi powinien zajać pierwsze miejsce w każdej diecie. Możemy to uzasadnić niską kalorycznością, bogactwie jakim jest błonnik, antyoksydant, oraz witaminy. A jeśli znasz chociaż jedną osobę, która unika je
dzenia owoców, to koniecznie daj jej do przeczytania ten o to artykuł . może właśnie przyczynisz się do tego, aby zmienili swoją dietę i zaczęli jeść owoce. I może zrozumieją jakim skarbem jest natura.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz