10 najzdrowszych owoców zimą.
Jak wiadomo latem mamy dostęp do rozmaitych owoców sezonowych. A wraz z nadejściem jesieni nasza dieta ulega zmianie. A jakie owoce wybrać w sezonie zimowym? Które z nich będą odpowiednie dla nas? Supermarkety posiadają bogaty asortyment owoców i warzyw. Jednak jak wiadomo nie smakują one tak dobrze jak w sezonie letnim nie mają takiego aromatu. A więc w jaki sposób wzbogacić naszą dietę w owoce zimą. Oto 10 najzdrowszych owoców, które warto spożywać w okresie zimowym.
Dlaczego warto jeść owoce.
Każdy z nas dobrze wie, że owoce oraz warzywa to samo zdrowie. Owoce powinny stanowić dużą część naszej diety. Co możemy zrobić aby cieszyć się także zimą zdrowymi owocami. A jakie wybrać owoce mrożone, świeże z importu, dostarczane z egzotycznych krajów czy może owoce suszone lub przetwory z tych owoców? Najlepszy wybór dokonamy wtedy kiedy będziemy posiadali wiedzę jaką rolę pełnią owoce w naszej diecie oraz jakie są ważne dla naszego zdrowia.
To, które są najzdrowsze owoce? Wszystkie owoce, które są dostępne możemy otrzymać,, kupić w sklepach są bogate źródłem witamin i minerałów. Musimy urozmaicać jedzenie owoców aby dostarczać do naszej diety moc witamin. Korzystajmy z owoców sezonowych dostępnych w naszym kraju. Wtedy są smaczne i pełne zdrowia. A mamy dość długi sezon począwszy już od maja do późnej jesieni cieszymy się rodzimymi owocami. A co jednak robić poza sezonem?
Witaminki, witaminki – czyli rola owoców w diecie.
Witaminki, witaminki dla chłopczyka i dziewczynki. A więc te dobre witaminki będą pochodziły od owoców nieprzetworzonych pozbawionych rozmaitych konserwantów. Owoce to naturalne bogactwo witamin dostarczanych naturalnie do naszego organizmu a co za tym idzie w dobrej kondycji naszą skórę i włosy. A jakie witaminy w nich znajdziemy?
Witamina C - to podstawowa witamina, którą możemy znaleźć w owocach. Zimą najczęściej zjadamy cytrusy myśląc, że to właśnie one są najcenniejszym źródłem witaminy C. A najwięcej tej cennej witaminy dostarczymy spożywając; rokitnik, owoce dzikiej róży,czarna porzeczka jak również kiwi. Witamina C zapobiega starzeniu się skóry, zwalcza wolne rodniki, które uszkadzają komórki organizmu, jest przeciwutleniaczem ma działa regeneracyjne. Wspomaga odporność organizmu bardzo ważna w okresie jesienno – zimowym.
Owoce dostarczają również witaminę E, która chroni nasze komórki przed stresem oksydacyjnym oraz uszkodzeniem komórek. Wpływa pozytywnie na wygląd naszej skóry. Najwięcej witaminy E możemy znaleźć w wiśniach, czereśniach to nasze rodzime owoce oraz w mango i melonie te owoce możemy spożywać zimą. Te owoce będą dobre dla osób zmagającymi się z chorobami serca czy wzmacniają naczynia krwionośne.
Witaminy z grupy B. Witaminy z tej grupy regulują funkcje przemiany materii jak również dbają o nasz układ nerwowy. Poprawiają nasze samopoczucie. Najlepszym źródłem z grupy witaminy B są banany, jagody a także szeroko dostępne i stosunkowo tanie jabłka. A więc powinniśmy je spożywać codziennie.
Czy zimą trzeba jeść owoce?
Dieta wzbogacona w owoce i warzywa to dieta dla naszego zdrowia a zarazem dieta odżywiająca nasz organizm. Spożywanie owoców oraz warzyw na pewno przyczyni się do naszego dobrego samopoczucia. Zmniejsza ryzyko występowania wielu chorób cywilizacyjnych choć by sercowo – naczyniowych oraz chorób nowotworowych. Codzienne spożywanie owoców oraz warzyw przyczyni się do zachowania dobrej wagi naszego ciała. Słynne przysłowie mówi: „ W zdrowym ciele zdrowy duch”
Oczywiście dobrze jest jeść więcej warzyw niżeli owoców choć by ze względu na zawartość cukru. Jednak nie powinniśmy z nich rezygnować bo mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Zwłaszcza owoce i warzywa sezonowe. A jakie owoce będą dobre poza sezonem? Czy powinniśmy spożywać owoce egzotyczne często sprowadzane z innych krajów czy raczej powinniśmy spożywać przetwory przygotowywane latem?
Najzdrowsze owoce dostępne zimą w Polsce – top 10
Najlepsze owoce w naszym kraju są dostępne od lata do późnej jesieni. Takie owoce możemy nabyć prosto od producentów oraz małych rolników, którzy swoje produkty często sprzedają na lokalnych bazarach czy targowiskach. I wtedy mamy bezpośredni dostęp do dobrej jakości, zdrowych owoców oraz warzyw. Często także sami posiadamy owoce i warzywa w przy domowych ogródkach. A zimą jakie may owoce?
Jabłko
W naszym kraju to podstawowy owoc dostępny od lata do późnej jesieni prosto z sadu. A dobrze przechowywane to przeleży do połowy zimy. Dostępne mamy rozmaite gatunki jabłek więc możemy cieszyć się ich różnorodnym smakiem. Jabłka to cenne źródło błonnika, posiada witaminę C, potas, pektyn oraz antyoksydantów. Posiadają małą ilość kalorii bo jedynie 100 kcal.
Cytrusy
Cytrusy w okresie zimowym są owocami szeroko dostępnymi szczególnie mandarynki czy pomarańcze. Wtedy właśnie te owoce są najsłodsze oraz najsmaczniejsze. Wtedy właśnie mamy na nie największą ochotę. Posiadają witaminę C oraz błonnik, który wspomaga obniżyć cholesterol we krwi.
Banany
Banany to owoce po które sięgamy przez cały rok. Często kupujemy je naszym dzieciom. Te owoce to cenne źródło witamin z grupy B, potasu oraz magnezu czy wapnia i fosforu. Są świetne jako dodatek do rozmaitych deserów czy tradycyjnej owsianki.
Granaty
Ten owoc jest mało popularny w naszym kraju. Jednak dzięki swoim właściwościom zdrowotnym oraz walorom smakowym zyskuje coraz więcej swoich zwolenników. Jego owoce są idealnym dodatkiem do sałatek, deserów czy jedzone na surowo a także do zdrowych soków. Posiada związki fenolowych, jest doskonałym przeciwutleniaczem. Idealne źródło witaminy C oraz potasu jak również magnezu i fosforu.
Gruszki
Gruszki to owoce rodzime bardzo smaczne i zdrowe. Dostępne przez cały okres jesieni. Polecane są zwłaszcza dla osób borykających się z chorobami tarczycy. Zawierają jod oraz bor. Korzystnie wpływają na pracę serca, są cennym źródłem błonnika. Wspierają pracę naszego mózgu oraz wspomagają układ nerwowy.
Śliwki
Śliwki to owoc którym możemy delektować się zwłaszcza jesienią. A zimą cieszymy się śliwkami wędzonymi lub suszonymi. Dostarczają nam takich witamin jak: A, B2, B6 oraz minerały jak potas, miedź.
Kiwi
Te niewielkie owoce to źródło samych dobrodziejstw dla naszego organizmu. Jest bardzo odżywcze to źródło witaminy C tak potrzebnej w okresie zimowym. Poprawia naszą odporność, opóźnia starzenie się skóry. Jest źródłem kwasu foliowego, który jest potrzebny kobieta w ciąży. Ten owoc też jest polecany na zwyrodnienie plamki żółtej.
Mango
Mango to owoc dbający o nasze oczy, skórę, włosy. Jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Jest to pyszny a zarazem zdrowy owoc z którego możemy przygotowywać rozmaite koktajle a także zjadać go na surowo.
Dzika róża.
Dzika róża to cenne źródło witaminy C. Wpływa na naszą odporność a więc warto spożywać jej produkty przez cała zimę. Najczęściej sięgamy po nią w formie soków, herbatek, naparów czy dżemów. Warto samemu przygotować sok z tego cennego owocu na zimę.
Borówki, jagody i truskawki
Na układ krwionośny i układ pokarmowy jedzmy owoce jagodowe. A co do nich zaliczamy: jagody te z lasu, a także borówki, porzeczki czerwone, czarne również żurawinę, która wspomaga układ moczowy i pyszne truskawki. Wszystkie te owoce to cenne źródło witamin i minerałów. Korzystajmy z ich dobrodziejstw.
Zdrowe owoce – więcej egzotyki
A więc jakie jeszcze owoce spożywać w okresie zimowym? Grejpfrut najczęściej gości na naszych stołach jesienią i zimą. Idealny owoc borykających się z cukrzycą oraz osób odchudzających się. Awokado jak wiadomo zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe. Jest źródłem fosforu. Możemy go kroić bezpośrednio na kanapki albo przygotowywać rozmaite pasty. Ananas to owoc który działa antybakteryjnie i antyoksydacyjne. Warto go spożywać na surowo.
Mrożone owoce – najzdrowsze owoce świata w zamrażarce
Jak wiadomo najzdrowsze będą świeże owoce. Jednak mrożone owoce zachowują swoje zdrowotne walory. W okresie zimowym często sięgamy właśnie po ten rodzaj owoce. Mrozić możemy każdy gatunek owoców jednak musimy przestrzegać pewnych zasad.
Najzdrowsze owoce poza sezonem to właśnie te mrożone. Zamrażanie owoców sezonowych to dobry sposób na ich przechowywanie a następnie cieszenie się ich smakiem zimą. Jednak musimy pamiętać, że takie owoce możemy przechowywać przez pół roku i przechowywać je w temperaturze poniżej 18 stopni Celsjusza. Należy je umyć i dokładnie osuszyć jednak są wyjątki jak maliny oraz jeżyny nie powinny być myte jeżeli chcemy je zamrozić.
Czy owoce suszone i przetwory są zdrowe?
Przygotowując suszone owoce w domu mamy pewność, że są one pozbawione konserwantów jak i nadmiaru cukru. Suszone owoce są cennym źródłem przeciwutleniaczy,, witamin z grupy A, C, K oraz mnóstwa minerałów oraz błonnika. Suszone owoce zawierają więcej błonnika niż świeże.
Jedzmy suszone owoce zwłaszcza zimą wtedy mamy ograniczony dostęp do świeżych owoców. Idealne będą jako dodatek do ciast, owsianki czy mięs. Idealne będą jako przekąska do szkoły czy do pracy.
A co z innymi produktami takimi jak soki, dżemy czy powidła. Najlepiej będzie kiedy poświęcimy trochę czasu i samodzielnie je przygotujemy w domu. Wtedy będą najsmaczniejsze.
A więc podsumowując, który owoc będzie najzdrowszy zimą? Nie ma na to pytanie jednoznacznej odpowiedzi. Ważne jest aby urozmaicać sobie codzienną dietę i nie rezygnować z owoców zimą. Jedzmy i cytrusy, które mają ważne walory zdrowotne jak również nasze rodzime jabłka czy korzystajmy z mrożonek. Dobra dieta to podstawa dobrego zdrowia i naszego samopoczucia. Także jedzmy owoce i warzywa przez cały rok.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz