wtorek, 28 marca 2023
Gorzka czekolada
Gorzka czekolada – właściwości
Najwyższy czas rozwiać wszelkie wątpliwości na temat czekolady. Otóż nie od dziś krążą mity, że czekolada jest powodem otyłości, próchnicy zębów i wielu innych dolegliwości, ale trzeba uściślić, że w przypadku każdego słodkiego produktu tak i czekolady, szczególnie wyrobów czekolado podobnych wskazany jest umiar w jedzeniu. Naukowcy informują, że substancje zawarte w materiach roślinnych, to flawonoidy odpowiadające za dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i również zawiera je gorzka czekolada.
Krótko o początkach gorzkiej czekolady
Odkrycie czekolady datowane jest na około 3 tys. lat wstecz w Ameryce Środkowej. Na podstawie zmielonych ziaren kakaowca sporządzono napój, który do dzisiaj znany jest jako kakao. Słynnym odkrywcą Ameryki, jakim był Krzysztof Kolumb zawdzięczamy egzotyczne smaki przypraw, jak również ziarno kakaowca, które przypłynęły do Europy na pokładzie statku. Przed Kolumbijskie ludy Ameryki Środkowej wierzyły, że napój przygotowany ze zmielonego ziarna kakaowca posiada boskie właściwości, ponieważ zapobiegał wielu dolegliwościom. Najbardziej znane, to: zmęczenie i problemy żołądkowo-jelitowe, które zostały potwierdzone przez uczonych. W obecnych czasach gorzka czekolada traktowana jest, jako wyrób wspierający zdrowie, gdyż wiele badań naukowych potwierdza właściwości, które zapobiegają poszczególnym chorobom.
Im więcej kakao w czekoladzie, tym lepiej
Przy zakupie gorzkiej czekolady należy zwrócić uwagę na zawartość kakao, ponieważ im więcej zawiera, tym bardziej przekłada się na nasze zdrowie. Na szczególną ostrożność zasługują czekolady mleczne i białe ze względu na niski procent zawartości kakao, a bardzo wysoką zawartość cukru i dlatego są o wiele mniej zdrowe. Naukowcy wyciągnęli wnioski z badań, stwierdzając, że rozsądne jedzenie gorzkiej czekolady w dużym stopniu hamuje rozwój wielu chorób. Mimo gorzkiego posmaku na samym początku, to i tak warto nawiązać z nią bliższą znajomość. Przeciwutleniacze znajdujące się w gorzkiej czekoladzie zwiększają się równocześnie z ilością masy kakaowej. Otóż producenci stosują szeroki wachlarz gorzkiej czekolady, bo od 46%, aż do 99% miazgi kakaowej w czekoladzie. Duża większość czekolad w sprzedaży zawiera od 60-70% miazgi, to bez mała dwa do trzech razy więcej od mlecznej czekolady. Jeśli macie dylemat, jak kupić dobrą gorzką czekoladę, to zapraszam do poniższej klasyfikacji.
Gorzka czekolada dla zdrowego serca
Na rynku są godne zakupu słodkości! Otóż nie mam na myśli typowych batoników na płatkach i suszonych owocach. Mowa jest o czekoladzie noszącej miano dobrej, która jest zdrowa, a przede wszystkim zapobiega licznym chorobom. Do miana zdrowych i cennych odżywczo słodkich wyrobów pretenduje gorzka odmiana czekolady. Ogólny wykaz naukowych dociekań reprezentuje pogląd, iż czekolada zawierająca od 50 do 70% masy kakaowej pomaga osobom z nadciśnieniem tętniczym obniżyć ciśnienie skurczowe o 5,0 mmHg, a rozkurczowe o 2,7 mmHg co w gruncie rzeczy poprawia się stan zdrowia u tych pacjentów. Czekolada obfita we flawonoidy intensyfikuje ciekawość uczonych wspieraniem terapii nadciśnienia. Mimo wszystko finalne konkluzje zostaną zaprezentowane po długotrwałych klinicznych badaniach. Przypadłość chorobowa u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym wyklucza słodycze, to informacja z przeprowadzonych badań o pozytywnym oddziaływaniu gorzkiej czekolady na poprawę zdrowia, bez wątpienia ich ucieszy. Zespół ekspertów Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności w roku 2013 po przeglądzie literatury naukowej, podjął decyzję o umieszczeniu na opakowaniach kakao i gorzkiej czekolady poniższej wzmianki spożywczej: „flawonole kakao przyczyniają się do utrzymania elastyczności naczyń krwionośnych, co przyczynia się do prawidłowego przepływu krwi”. Kilka lat później tj. 2019 roku w szpaltach naukowego czasopisma Heart zamieszczono rezultat meta analizy, która miała na celu zbadanie wpływu konsumpcji gorzkiej czekolady względem wystąpienia ryzyka chorób układu krwionośnego. Wyniki przeprowadzonych badań stwierdzają jednoznacznie, że jedzenie 4 do 5 kostek gorzkiej czekolady dziennie zmniejsza możliwość eskalacji chorób sercowo-naczyniowych, takich jak, choćby:
– zawał serca 12%
– zawał mózgu 13,5%
– udar 16,3%
– udar krwotoczny 17,1%.
Uczeni spostrzegli również, że każde dodatkowe skonsumowanie o 20g na tydzień doprowadza do spadku rozwijania się choroby niedokrwiennej serca o 1,4% i ogólnie chorób sercowo-naczyniowych o 1,8%. Puenta z przeprowadzonych badań nasuwa się sama, mianowicie, jeśli zwiększamy spożycie gorzkiej czekolady, to zmniejszamy możliwość zachorowania na choroby układu krążenia. Trzeba jednak pamiętać o jednej zasadzie, co za dużo, to niezdrowo, bo na serce nam może pomóc, ale na co inne zaszkodzić. Umiar w jedzeniu gorzkiej czekolady jak najbardziej wskazany, ponieważ działa na korzyść naszego serca. Otóż aplikowanie trzech porcji tygodniowo zmniejsza nam o 15% zagrożenie niewydolnością serca. Należy nadmienić, że bardzo rzadkie sięganie po gorzką czekoladę, jak i nadmierne jej spożywanie nie przysługuje się naszemu organizmowi. Dietetycy również zabierają w tej kwestii głos, gdyż tylko umiar w jedzeniu ciemnej czekolady pozytywnie wpłynie na nasz organizm i zmniejszymy do minimum niebezpieczeństwo zachorowania na choroby serca.
Definicja gorzkiej czekolady
Tytułem gorzkiej czekolady definiuje się wyrób o zawartości od 70% kakao, które jest najdroższe za to nieocenione dla organizmu. Górna norma zawartości masy kakaowej w czekoladzie, to 99%. Zagęszczenie wspomnianym składnikiem przesądza o dobitnym smaczku, pozwala wydobyć dla jednych gorycz, cierpkość, a dla drugich rozkosz w ustach. Największą istotą masy kakaowej są: żelazo, magnez i potas, a dla serca życiodajnymi minerałami.
Czy gorzka czekolada jest zdrowa? Inne właściwości gorzkiej czekolady
Żyjemy w czasach, gdzie bodajże nie ma produktu, w którym nie ma choćby odrobiny cukru, zaś z drugiej strony ta odrobina słodyczy należy się każdej osobie. Należy zatem pochylać się w kierunku zdrowych słodyczy. Fundamentalną podstawę kostki gorzkiej czekolady wypełniają zmielone nasiona owoców kakaowca, w których zawarte są roślinne związki. Kakao i produkowana z niego gorzka czekolada obfituje w tzw. flawonole, tak bardzo potrzebne do regeneracji organizmu. Znajdujące się w czekoladzie oligomeryczne procyjanidyny działają anty cukrzycowo, jak również wspierają organizm w walce z otyłością. Tabliczka czekolady zawierająca co najmniej 60% masy kakaowej jest stawiana prawie na równi z owocami sezonowymi pod kątem czynnych bioflawonoidów. Mnóstwo badań naukowych dowiodło efekt pomniejszania takich niebezpieczeństw, jak: syndrom metaboliczny, ataki serca i wylewy. Gorzka czekolada jest bardzo bogata w szeroki asortyment witamin i minerałów. Najistotniejszym i zarazem głównym źródłem energii dla mózgu w tabliczce są węglowodany w dalszej kolejności to: białko, magnez, potas, żelazo, miedź, cynk, niacyna, mangan, flawonoidy, teobromina, błonnik, antyoksydanty, witaminy A, E i z grupy B, kwasy omega-6. Po skosztowaniu czekolady oczywiście gorzkiej, polepsza nam się koncentracja, symptomy stresu i zmęczenia zanikają, wtedy następuje przeobrażenie i zaczynamy czuć się jak nowo narodzeni. Nie na darmo ratownicy górscy zalecają przed wyjściem na wycieczkę górską zapakować do plecaka tabliczkę gorzkiej czekolady oprócz innych niezbędnych rzeczy. Powód jest bardzo prosty, otóż magnez czuwa nad prawidłową pracą układu nerwowego i stymuluje umysł do pracy. Fenyloetyloaminy wzmagają intensywność serotoniny, to oznacza, że skutecznie pozbywamy się chandry. Kobiety w ciąży również powinny spożywać, gdyż stwierdzono korzystny wpływ na rozwijający się płód, a po urodzeniu dziecko jest bardziej żywotne i pogodne. Czekolada jest na tyle uniwersalna, że jeśli niekoniecznie chcemy spożywać w celu poprawy samopoczucia, to możemy poddać się zabiegom kosmetycznym lub medycznym. Ciemna czekolada posiada właściwości uśmierzające kaszel, przy tym nie powoduje senności, jak przy niektórych syropach, a to za sprawą teobrominy. W Starożytności znano i wykorzystywano czekoladę w celu zbicia gorączki, bólów głowy, niestrawności i kilku innych dolegliwości. Najbardziej trudno uwierzyć, że gorzka czekolada nie szkodzi zębom, a jednak, i to za sprawą właściwości bakteriobójczych. W Japonii specjaliści opracowali pastę do zębów na bazie ekstraktu z kakao.
Gorzka czekolada – wspomagacz przy odchudzaniu
Specjaliści od badań nad czekoladą doszli do zaskakujących wniosków. Otóż stwierdzili, że odgrywa istotną rolę w procesie odchudzania, gdyż w pierwszym etapie intensyfikuje metabolizm, a następnie wzmaga odczucie nasycenia wobec tego jesteśmy w stanie dostarczać mniej kalorii. Nie na darmo powstało wiele powiedzeń, cytatów, jak choćby ten: „Czekolada jest tańsza niż psychoterapia i nie musisz umawiać się na wizytę”, dlatego jest idealnym bodźcem wspierającym przejście na dietę.
Witaminy w gorzkiej czekoladzie
Dobra gorzka czekolada, to oczywiście taka o jak najwyższej zawartości masy kakaowej w której bogactwo węglowodanów, tłuszczy, błonnika jest potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kakao, to jeszcze solidny zbiór witamin, takich jak: witaminy z grupy B, A i E, również życiodajnych minerałów: magnez, żelazo, potas, fosfor, cynk i wapń.
Kaloryczność gorzkiej czekolady
W kwestii zakupu lub skuszenia się na choćby kosteczkę czekolady, to wielu osobom zapala się przysłowiowa czerwona lampka w głowie i nasuwa się pytanie. Ile to ma kalorii? Gorzka czekolada o wadze 100g i zawartości od 80 do 90% masy kakaowej może nam dostarczyć 590 kcal, całkiem spora dawka dla organizmu. Tak naprawdę, to kaloryczność czekolady uzależniona jest od zawartości masy kakaowej, ale i również ilości cennych składników odżywczych. Czekolada zawierająca 60% kakao już będzie cechowała się niższą zawartością kalorii 502 kcal/100g, ale za to więcej cukru. Gorzka czekolada z powodu wysokiej kaloryczności i cennych składników odżywczych polecana jest sportowcom, a także osobom starającym się utrzymać niską wagę ciała. Dietę wzbogaconą w kakaowe przekąski zaleca się również seniorom, młodzieży i dzieciom w wieku szkolnym.
Czekolada gorzka a cholesterol
Przez dziesięciolecia na temat gorzkiej czekolady tworzyły się mity, nieporozumienia i niejasności. Na dobrą sprawę, to nadal trwa przeświadczenie, że próchnica i otyłość jest efektem ubocznym czekolady. Nic bardziej mylnego, naukowcy już dawno te mity podważyli i obalili. To jak się ma kwestia gorzkiej czekolady do cholesterolu? Otóż w miarę przyrostu zachorowań na nadciśnienie tętnicze, miażdżycę, otyłość i cukrzycę typu 2 wzrasta wiedza lekarzy, a przede wszystkim pacjentów na temat rokowań terapią, którą umożliwia żywność i jej komponenty bioaktywne. Dokładnie te właściwości spełnia gorzka czekolada, ale wyłącznie o wysokiej zawartości kakao powyżej 70%. Znajdujące się w niej flawonole ułatwiają przepływ krwi i tym samym obniżają ciśnienie. Należy jednak pamiętać, że czekoladowa terapia nie przyniesie efektu jak po tabletce na nadciśnienie, ale bynajmniej jest wymówka, że mamy ochotę na kilka kostek. Gorzka czekolada ma pozytywny wpływ na profil Lipidowy, tj. podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL, a obniża zły cholesterol LDL. Spożywanie od dwóch do kilku porcji tygodniowo minimalizuje prawdopodobieństwo zawężenia tętnic przez blaszkę miażdżycową o 32%. Więc nic innego nie pozostaje, jak tylko spożywać gorzką czekoladę w rozsądnych ilościach.
Jak kupować gorzką czekoladę?
W trakcie zakupów słodkich produktów, szczególnie czekolady, to należy szczegółowo przeczytać etykietę. Jeśli już chcemy kupić czekoladę, to warto wytypować czekoladę gorzką i co najmniej o zawartości powyżej 70% masy kakaowej, gdyż będzie to wybór o doskonałej jakości. Składników na etykiecie słodkiego wyrobu powinno być jak najmniej, a jak najbardziej w tym spisie nie powinno być oleju palmowego, syropu glukozowo–fruktozowego i E476. Czekoladę dobrej jakości cechuje gładka konsystencja i ciesząca oko błyszcząca powierzchnia. W trakcie łamania na kosteczki wydaje specyficzny trzask, oczywiście nieuzyskiwany przy produktach czekolado podobnych, jak również nie powinna się topić na skutek wzrostu temperatury powietrza. Niewielka obecność masy kakaowej wskazuje na produkt czekolado podobny. Z reguły taki produkt składa się z przeważającej ilości Tłuszczu utwardzonego, emulgatorów i konserwantów, które nie koniecznie są wskazane dla własnego zdrowia, a nawet użyję słowa niekorzystne dla naszego organizmu. Zatem wskazane jest obojętne przejście obok produktów czekolado podobnych. W głównej mierze niepokojący jest polirycynooleinian poliglicerolu E476, który jest składnikiem tanich czekolad żeby ukryć niską zawartość masy kakaowej i w celu łatwiejszego połączenia składników.
Ewentualne skutki uboczne czekolady
Czy po czekoladzie należy spodziewać się wad? Pomimo wielu zalet, to nadmierne spożywanie niekorzystnie wpłynie na nasze zdrowie. Efektami ubocznymi nadmiernego spożycia czekolady są: otyłość, a z dolegliwości to zaparcia i bóle głowy. Mnóstwo łasuchów gorzkiej czekolady zwraca się z pytaniem, jaka liczba kostek na dzień jest preferowana? Dietetycy podpowiadają, że najrozsądniejszą dzienną dawką będą trzy kostki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz