środa, 15 marca 2023

Ranking 10 warzyw na zimę.

 

Ranking 10 najzdrowszych warzyw na zimowe dni

Każdy z nas wie, że najlepsze warzywa to te, które zbieramy sezonowo. A te zbierane w zimie zupełnie słusznie nie kojarzą się ze świeżymi zbiorami z ogródkowych grządek. Czy zatem warzywa zbierane zimową porą są dobre czy też nie? 

Wielu ekspertów radzi na te miesiące zbierać odpowiednie zapasy przez cały rok. Sugerują o tym, by kupować lub zbierać sezonowe warzywa i owoce, by móc je przechować w zamrażalniku. Często zapominają, że zimą też dostępne są świeże, sezonowe warzywa, którymi zajadać się można w oczekiwaniu na pierwsze nowalijki.

Miejsce 10. Czosnek – z powodzeniem otwiera nasz ranking!

Zapewne czosnek wygrałby ranking, gdyby tworzyły go nasze babcie. Wszystko dzięki temu, że jedzenie czosnku ma wpływ na poprawę naszej odporności, a także jest skuteczne w walce w trakcie trwania już choroby. U nas czosnek zajmuje miejsce 10 , głównie dlatego, że chociaż w kuchni bywa często, to trudno jest uczynić z niego głównego bohatera. Dlatego dzielimy się z tobą dwoma szybkimi i łatwymi przepisami i przechodzimy dalej.

Prosty sos czosnkowy

Taki sos to znakomity sposób na dostarczenie najzdrowszych warzyw do diety. Świetnie będzie mieszał się z kanapkami, tostami, pizzą i zapiekankami. Ale tak naprawdę do czego go dodasz, zależy od twoich smakowych upodobań. Składniki naszego sosu to:

  • 5 ząbków czosnku,

  • łyżka majonezu,

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,

  • łyżeczka miodu,

  • koperek wedle uznania.

Wszystkie składniki dokładnie mieszasz i sos gotowy!

Leczniczy syrop czosnkowy

Ten przepis dla prawie nikogo nie będzie źródłem smakowej przyjemności, ale może być liczony jako domowej roboty pomoc w walce z objawami przeziębienia. Wystarczy zmieszać bardzo dużą ilość czosnku z sokiem z cytryny oraz miodem, całość zalać wodą i odstawić na kilkanaście godzin.

Miejsce 9. Brukselka na diecie – przedstawicielka warzyw zielonych

Nie ma co się oszukiwać . Wśród zebranych tu najzdrowszych warzyw to właśnie brukselka ma najsłabszą prasę. Pamiętamy nieprzyjemne wspomnienie jej smaku z dzieciństwa. Warto samodzielnie przygotować to warzywo, by je odczarować.

Brukselka z piekarnika

Przepis na pieczoną brukselkę jest bardzo prosty:

  1. Brukselkę myjemy i gotujemy w głębokim garnku, do czasu aż będzie w połowie miękka.

  2. Wysypujemy całość do naczynia żaroodpornego lub na blachę

  3. Polewamy zdrowym tłuszczem, np. olejem lnianym lub masłem klarowanym. Dodajemy sól, pieprz, granulowany czosnek.

  4. Pieczemy, aż się zarumieni.

  5. Pod koniec pieczenia możemy dodać słony ser.

Tak przygotowaną brukselkę możemy prostą i bez niczego albo z sosem. Także można dodać ją do zupy albo nawet sałatki. W takie bardziej skomplikowanej wersji może szybko zostać uznana nie tylko za bardzo smaczną. Bardzo duża zawartość witaminy K wpływa na gęstość krwi i zdrowie kości.

Miejsce 8. Cebula – jarzyna, którą można i warto jeść na surowo

Spożywanie cebuli w odpowiedniej ilości może wpłynąć korzystnie na obniżenie poziomu złego cholesterolu, ale także ma działanie antybakteryjne oraz dostarcza wielu witamin potrzebnych naszemu organizmowi .

Jak wdrożyć do diety surową cebulę? Można dodawać ją do kanapek i tortilli czy sałatek. Jeżeli nie czujesz się przekonany do tej opcji – spróbuj dodać ją do diety w normalnej postaci, francuskiej zupy.

Potrzebny do tego będzie ci:

  • wywar,

  • ulubione przyprawy,

  • sporą ilość podduszonej na patelni cebuli,

  • odrobina białego wina.

Wskazane składniki mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zupę możesz zjeść w tradycyjnej formie lub zblendowaną. Wersja krem świetnie będzie smakowała z dodatkiem sera i z grzankami.

Miejsce 7. Kalarepa – jedno z warzyw, które najlepiej smakują na surowo

Kalarepa nie jest zbyt popularna, z uwagi na dostępność ale bardzo smaczna, dostarcza organizmowi wiele wartościowych składników:

  • witaminy C, B6, A, E i K,

  • kwas foliowy, jeden z folianów,

  • ryboflawinę,

  • żelazo,

  • magnez,

  • potas,

  • sód,

  • cynk,

  • wapń.

Również jej smak jest specyficzny i pyszny , zwłaszcza gdy zjadana jest na surowo. Ale nic nie stoi na przeszkodzie temu, aby wykorzystać ją w surówce lub sałatkach . Wykorzystywana jest także do dań i na ciepło i na zimno, więc tak naprawdę możliwości się nie kończą.

Miejsce 6. Jarmuż – czy to hipsterski wynalazek?

Jarmuż musiał pojawić się wśród 10 najzdrowszych, ale też najsmaczniejszych warzyw. Jako jeden ze składników, które właśnie zimą prezentuje najbogatszy smak. Popularność w kuchni zawdzięcza wyrazistemu smakowi, a popularność w Internecie – żartom bardzo popularnym.

Jak przyrządzić jarmuż?

Najlepszą formą przygotowania to: blanszowanie lub podsmażone. Ale nada się do wykorzystania też do:

  • pesto i sosów,

  • sałatek warzywnych, jako ich postawa,

  • purée.

Miejsce 5. Roszponka – najbardziej zaskakujące z najzdrowszych warzyw zimą?

To zielone świeże warzywo jest świetne dla osób będących na diecie redukcyjnej. Ponadto tego, że ma mało kalorii, to wpływa też na poprawę procesu trawiennego. Najsmaczniejsza jest w sałatkach. Znakomicie łączy się z orzechami, serami, na przykład fetą. Wyśmienicie smakuje podana z burakami.

Skąd bierze się roszponka zimą?

Roszponka jako dietetyczne jedzenie odchudzające cieszy sporą popularnością przez cały rok. Dlatego to, że można ją mieć świeżą również zimą , jest bardzo dobrą informacją dla wielu osób. Mogą one wykorzystać to , że wbrew pozorom – roszponka jest wytrzymała jako warzywo i delikatne mrozy nie są w stanie jej wyniszczyć przez całą zimną porę roku.

Miejsce 4. Pietruszka – najzdrowsze warzywo na surowo

Tak naprawdę jest to super roślina o podwójnej mocy. Czemu? Bo oba jej budulce warto zawrzeć w jadłospisie i często do nich wracać. Jest też stosowana w walce w chorobach układu pokarmowego.

Natka pietruszki i bogactwo jej smaku

Jej bogaty wpływ na organizm człowieka przejawia się głównie w dostarczaniu witamin oraz soli mineralnych, które bardzo wzmacniają odporność. Dlatego zalecane jest codziennie warto dodawać natkę do sosów, makaronów i innych dań.

Przygotowanie na zimę

Jeśli zakupisz to warzywo zimą, spotkasz się z uciętą natką. Dlatego akurat to warzywo warto przygotować sobie latem. Natkę można na przykład:

  • zamrozić,

  • zasolić,

  • zakonserwować w słoikach.

Po tych działaniach zachowa większość mocy swojego działania.

Korzeń pietruszki — aromatyczny dodatek

Korzeń tego warzywa dostarcza organizmowi głównie potas i witaminy. Dobrym sposobem jest przemycać go do diety w zupach, którym nadaje charakteru.

Miejsce 3. Marchew – ostateczny dowód na to, czy surowe warzywa są zdrowe

Marchewka to proste warzywo , bezpieczna jarzyna, którą można przygotować na bardzo wiele sposobów w kuchni. Jzawsze jest pod ręką i niezależnie od pory roku jest smaczna. Możesz ją zjeść w różnych postaciach .

Soczek marchewkowy

Najzdrowsze warzywa prawie zawsze świetnie nadają się wykorzystania w sokach. A soki będą świetne, by podać je w zdrowej diecie i stylu zdrowego żywienia, w tym dzieciom. Aby smak był jeszcze przyjemniejszy, dobrze jest marchew przy wyciskaniu wymieszać ze słodkim owocem, na przykład jabłkiem.

Zjadana na surowo

Marchewka dzięki słodkiemu posmakowi nadaje się do zjedzenia na surowo. Czy to pokrojona w słupki, czy starta i dodana do surówki. Sprawdzi się w każdej z tych sytuacji.

Jeszcze inaczej?

Marchewka będzie też bardzo smaczna w formie ugotowanej lub przypieczonej. Można z niej w prosty sposób przyrządzić zdrowe frytki i podać je z domowym sosem czosnkowym.

Miejsce 2. Ziemniaki – jedno z niewielu warzyw, których nie wolno spożywać na surowo

Ziemniaków nie mogło zabraknąć w tym zestawieniu. Swoją pozycję zawdzięczają nie tylko swojemu wpływowi na organizm, ale także temu, że jest łatwo dostępny oraz stanowi znakomite pole do popisu dla kucharzy. Wystarczy pamiętać o kilku zasadach.

  1. Najzdrowsze są ziemniaki w mundurkach.

  2. Jeśli obierasz ziemniaka, to staraj się robić to, jak najcieniej.

  3. Ugotowanych ziemniaków nie powinno się przechowywać w wodzie.

Miejsce 1. Buraki – czyli najzdrowsze warzywa spożywane zimą

Buraki wygrywają nasz ranking. Dzięki temu , że są szeroko dostępne w dobrym stanie przez cały rok , są także tanie i bardzo odżywcze. Jedyną wadą jest wysoki indeks glikemiczny. Oznacza to, że nie powinny być w nadmiarze spożywane przez osoby leczące się na cukrzycę. Wykorzystać w kuchni, możemy je pod różnymi postaciami. Wiele jest przepisów od zup po sałatki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz