poniedziałek, 27 marca 2023

Gorzka czekolada - właściwości

 

Gorzka czekolada – właściwości

Czy czekolada szkodzi?.  W rozsądnych ilościach na pewno nie, gdyż zawiera duże ilości flawonoidów, które są bardzo korzystne dla  zdrowia, są to związki roślinne, a które też zawiera czekolada gorzka. Na pewno niezbyt dobrym produktem jest produkt czekoladobodobny, który często można spotkać w różnych sklepach spożywczych.

Krótko o początkach gorzkiej czekolady

Gorzką czekoladę znamy już, co najmniej, od trzech tysięcy lat. Po raz pierwszy w Ameryce Środkowej przygotowano napój z nasion kakaowca, Krzysztof Kolumb po swojej wyprawie po raz pierwszy przywiózł ją do Europy i tak zagościła w Europie do naszych czasów. Wierzono, że produkty z nasionami kakao mają prozdrowotny wpływ na ludzki organizm. Spożywano je z myślą o poprawieniu samopoczucia, zmęczeniu, dolegliwościach  żołądkowo jelitowych. Informacje z tamtych czasów w dużym stopniu obecni naukowcy potwierdzili, że jest to produkt, który pomaga  w uniknięciu wielu chorób, oczywiście spożywając gorzką czekoladę z umiarem, i uznano ją jako produkt prozdrowotny.

Im więcej kakao w gorzkiej czekoladzie , tym lepiej.

Czekolada gorzka, która ma duży procent kakao, tym jest zdrowsza, Gdy kupujemy czekoladę gorzką, zawsze zwracajmy uwagę na to, ile dana czekolada zawiera kakao, im większy procent kakao tym czekolada jest zdrowsza.  Czekolady mleczne, czy białe mają bardzo niską zawartość kakao, a dużą zawartość cukru, dlatego nie są zaliczane po produktów prozdrowotnych.  Po różnych badaniach naukowcy doszli do tego, że spożywając gorzką czekoladę z umiarem, można zapobiec wystąpieniu różnych chorób. Warto po nią sięgać, chociaż na początku wydaje się niesmaczna i gorzka.  Im bardziej gorzka tym więcej zawiera przeciwutleniaczy – flawonoidów i  polifenoli, bo ma większy procent kakao. Smak czekolad gorzkich zaczyna się od zawartości 40% kakao do 99%. Najczęściej jednak w naszych sklepach można kupić czekolady gorzkie, które mają od 60% do 70%, kakao, rzadziej można spotkać czekoladę o wyższej zawartości kakao. Jest to co najmniej 2-3 razy większa zawartość kakao niż w czekoladach mlecznych lub białych.

Czekolada gorzka dla zdrowego serca.

Prawie wszyscy lubią słodycze i nie można powiedzieć, że wszystkie słodycze są złe i niedobre, ale najlepsze i zdrowe to te, które mają dużą zawartość kakao, czyli o gorzkiej czekoladzie można powiedzieć, że jest produktem wartościowym i zdrowym,  bo chroni nas przed skutkami różnych chorób. Naukowe badania donoszą, że  osoby z nadciśnieniem tętniczym spożywające gorzką czekoladę, o zawartości  50% do 70% kakao uzyskują niższe ciśnienie, skurczowe o 5,0 mmHg i rozkurczowe o 2,7 mmHg co powoduje u tych osób lepsze samopoczucie. Osoby chorujące na nadciśnienie raczej powinny unika słodyczy, więc czekają z niecierpliwością na potwierdzenie, że czekolada gorzka posiada właściwości prozdrowotne, i osoby z nadciśnieniem tętniczym mogą ją spożywać.    

Zespół Europejskich Ekspertów do spraw Bezpieczeństwa Żywności po dokładnym przejrzeniu wszystkich publikacji, a było to w 2013 roku, pozwolił na umieszczenie informacji na opakowaniach gorzkiej czekolady i kakao, że flawonole kakao przyczyniają się do lepszego przepływu krwi w naczyniach krwionośnych powodując lepszą ich elastyczność. Natomiast w 2019r zostały przeprowadzone analizy, ile powinno się zjeść kostek w ciągu dnia czekolady gorzkiej, żeby był widoczny efekt zdrowotny .  Otóż dzienna dawka gorzkiej czekolady to 4-5 kostek dziennie. Te osoby mają mniejsze ryzyko zachorowania na zawał mózgu o 13%,   udaru o 16,3%,   udaru krwotocznego o17%. Spożywając czekoladę gorzką mamy mniejsze ryzyka zachorowania na choroby układu krążenia, oraz na choroby serca.

Definicja gorzkiej czekolady.

Gorzka czekolada to  produkt, który zawiera minimum 70% kakao,    Dużo zdrowszym produktem jest czekolada, o zawartości  do 99% czystego kakao, ale też i dużo droższym i ma mocny, aż gorzki smak nie przez każdego tolerowany. Tak mocna czekolada zawiera m, in. magnez, potas i żelazo. 

Czy gorzka czekolada jest zdrowa? Inne właściwości gorzkiej czekolady.

Na co dzień trudno jest, żeby nie skosztować nic słodkiego ponieważ otaczają nas różne słodycze i raczej każdy chętnie po nie sięga, więc wybierajmy zdrowe słodycze.   Podstawą tabliczki gorzkiej czekolady to kakao pochodzące z nasion kakaowca, zawierają flawonoidy wspomagające regenerację organizmu.  Spożywanie mocnej gorzkiej czekolady zapobiega otyłości oraz ma działanie antycukrzycowe. Dla organizmu, najbogatszym w bioflawonoidy, poza owocami sezonowymi jest gorzka czekolada o zawartości kakao  powyżej 60%, zapobiega atakom serca i wylewom krwi.

Czekolada gorzka zawiera dużą ilość potrzebnych dla organizmu witamin i minerałów, są to węglowodany, potrzebne do pracy mózgu. białko, magnez, żelazo, potas, cynk, miedź, mangan, niacyna, flawonoidy, teobromina, błonnik, antyoksydanty  fenylotylamina, witaminy A, E i z grupy B, kwasy omega-6.    Zjadając kilka kostek czekolady mamy więcej energii, lepszą   koncentrację i lepsze samopoczucie.   

Magnez zawarty w gorzkiej czekoladzie poprawia nasz umysł, daje energię, natomiast zawarte w niej fenolotylaminy   podnoszą poziom serotoniny  co powoduje lepsze samopoczucie i usuwa stres.

Gorzka czekolada wykorzystywana jest w kosmetologii przy produkcji różnych kosmetyków, maseczek, oraz zabiegów wygładzających skórę, oraz w medycynie. Zamiast podawać dzieciom syropy, które działają usypiająco można dać gorzką czekoladę i ona też łagodzi kaszel. Czekolada w odróżnieniu od innych słodyczy nie powoduje próchnicy zębów.

Gorzka czekolada wspomaga odchudzanie

Podchodząc do próby przejścia na dietę odchudzającą zawsze jest problem z łaknieniem, które ciężko jest czymkolwiek zastąpić, wtedy warto zjeść kawałek czekolady gorzkiej, która to zaspokoi łaknienie, dostarczy witamin i minerałów i spowoduje większe uczucie sytości.

Kaloryczność gorzkiej czekolady

Zawsze jest problem, ile też można zjeść tej czekolady żeby nie przesadzić z kaloriami, otóż czekolada, która zawiera od 80-90% kakao w 100g. czekolady  będzie to około 590 kcal.  Czyli dużo, ale ta która będzie miała około 60% kakao zawartość kalorii będzie niższa, ale za to będzie zawierać cukier i tych kalorii jednak spożyjemy więcej.  Jedzenie gorzkiej czekolady zalecane jest seniorom, sportowcom, dzieciom i młodzieży ze względu na dużą zawartość składników odżywczych.

Czekolada gorzka, a cholesterol.

Osobom, które mają wysoki cholesterol, chorują na cukrzycę typu B, nadciśnienie tętnicze krwi, otyłość, miażdżycę lekarze coraz częściej zalecają korzystanie z żywności, która zawiera składniki bioaktywne, a takie posiada gorzka czekolada.  Czekolada, która ma 70% miazgi kakaowej zawiera  flawonole, które obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Gorzką czekoladą nie można zastąpić leków na nadciśnienie tętnicze krwi, ale jest to dodatek przy leczenia tej choroby.

Jedzenie gorzkiej czekolady podnosi wartość dobrego cholesterolu HDL, a jednocześnie obniża ten zły cholesterol LDL  Jedzenie gorzkiej czekolady co najmniej 2 razy w tygodniu obniża nam ryzyko zwężenia tętnic o około 32%.  Czekoladę trzeba jeść, ale z umiarem, żeby nie przesadzić w drugą stronę, bo może zaszkodzić, a nie pomóc.

Jak kupować gorzką czekoladę

Biorąc do ręki tabliczkę gorzkiej czekolady najpierw trzeba sprawdzić zawartość miazgi kakaowej, która powinna zawierać najmniej 70%, sprawdzić czy nie zawiera oleju palmowego, syropu glukozowo-fruktozowego i E476. Tabliczka gorzkiej czekolady powinna być błyszcząca, dobrze się łamać i się nie kleić. Produkt, który zawiera mniejszą ilość miazgi kakaowej jest gorszej jakości, więc będzie miał więcej tłuszczu utwardzonego, emulgatory i konserwanty, które, nie służą naszemu zdrowiu. Bardzo złym dodatkiem jest stabilizator E476 polirycynooleinian poliglicerolu, który dodawany jest do wyrobów czekoladopodobnych, i takie wyroby trzeba omijać.

Ewentualne skutki uboczne.

Nadmierne spożywanie czekolady gorzkiej może nam  zaszkodzić, skutkiem tego może być otyłość, zaparcia oraz bóle głowy.  Zastanawiamy się ile można zjeść kostek w ciągu dnia, otóż dietetycy zalecają żeby dzienna dawka czekolady gorzkiej nie przekraczała 3 kostki. Taka dawka na pewno nam nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie będzie dobrym dodatkiem do polepszenia naszego zdrowia i dobrego samopoczucia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz