Gorzka czekolada – właściwości
Czy czekolada szkodzi?.
W rozsądnych ilościach na pewno nie, gdyż zawiera duże ilości
flawonoidów, które są bardzo korzystne dla
zdrowia, są to związki roślinne, a które też zawiera czekolada gorzka.
Na pewno niezbyt dobrym produktem jest produkt czekoladobodobny, który często
można spotkać w różnych sklepach spożywczych.
Krótko o początkach gorzkiej czekolady
Gorzką czekoladę znamy już, co najmniej, od trzech tysięcy
lat. Po raz pierwszy w Ameryce Środkowej przygotowano napój z nasion kakaowca, Krzysztof
Kolumb po swojej wyprawie po raz pierwszy przywiózł ją do Europy i tak
zagościła w Europie do naszych czasów. Wierzono, że produkty z nasionami kakao
mają prozdrowotny wpływ na ludzki organizm. Spożywano je z myślą o poprawieniu
samopoczucia, zmęczeniu, dolegliwościach
żołądkowo jelitowych. Informacje z tamtych czasów w dużym stopniu obecni
naukowcy potwierdzili, że jest to produkt, który pomaga w uniknięciu wielu chorób, oczywiście
spożywając gorzką czekoladę z umiarem, i uznano ją jako produkt prozdrowotny.
Im więcej kakao w gorzkiej czekoladzie , tym lepiej.
Czekolada gorzka, która ma duży procent kakao, tym jest
zdrowsza, Gdy kupujemy czekoladę gorzką, zawsze zwracajmy uwagę na to, ile dana
czekolada zawiera kakao, im większy procent kakao tym czekolada jest
zdrowsza. Czekolady mleczne, czy białe
mają bardzo niską zawartość kakao, a dużą zawartość cukru, dlatego nie są
zaliczane po produktów prozdrowotnych. Po różnych badaniach naukowcy doszli do tego,
że spożywając gorzką czekoladę z umiarem, można zapobiec wystąpieniu różnych
chorób. Warto po nią sięgać, chociaż na początku wydaje się niesmaczna i
gorzka. Im bardziej gorzka tym więcej
zawiera przeciwutleniaczy – flawonoidów i
polifenoli, bo ma większy procent kakao. Smak czekolad gorzkich zaczyna się
od zawartości 40% kakao do 99%. Najczęściej jednak w naszych sklepach można
kupić czekolady gorzkie, które mają od 60% do 70%, kakao, rzadziej można
spotkać czekoladę o wyższej zawartości kakao. Jest to co najmniej 2-3 razy większa
zawartość kakao niż w czekoladach mlecznych lub białych.
Czekolada gorzka dla zdrowego serca.
Prawie wszyscy lubią słodycze i nie można powiedzieć, że
wszystkie słodycze są złe i niedobre, ale najlepsze i zdrowe to te, które mają
dużą zawartość kakao, czyli o gorzkiej czekoladzie można powiedzieć, że jest
produktem wartościowym i zdrowym, bo
chroni nas przed skutkami różnych chorób. Naukowe badania donoszą, że osoby z nadciśnieniem tętniczym spożywające
gorzką czekoladę, o zawartości 50% do
70% kakao uzyskują niższe ciśnienie, skurczowe o 5,0 mmHg i rozkurczowe o 2,7
mmHg co powoduje u tych osób lepsze samopoczucie. Osoby chorujące na
nadciśnienie raczej powinny unika słodyczy, więc czekają z niecierpliwością na
potwierdzenie, że czekolada gorzka posiada właściwości prozdrowotne, i osoby z
nadciśnieniem tętniczym mogą ją spożywać.
Zespół Europejskich Ekspertów do spraw Bezpieczeństwa Żywności
po dokładnym przejrzeniu wszystkich publikacji, a było to w 2013 roku, pozwolił
na umieszczenie informacji na opakowaniach gorzkiej czekolady i kakao, że
flawonole kakao przyczyniają się do lepszego przepływu krwi w naczyniach
krwionośnych powodując lepszą ich elastyczność. Natomiast w 2019r zostały
przeprowadzone analizy, ile powinno się zjeść kostek w ciągu dnia czekolady
gorzkiej, żeby był widoczny efekt zdrowotny .
Otóż dzienna dawka gorzkiej czekolady to 4-5 kostek dziennie. Te osoby
mają mniejsze ryzyko zachorowania na zawał mózgu o 13%, udaru o 16,3%, udaru krwotocznego o17%. Spożywając
czekoladę gorzką mamy mniejsze ryzyka zachorowania na choroby układu krążenia,
oraz na choroby serca.
Definicja gorzkiej czekolady.
Gorzka czekolada to
produkt, który zawiera minimum 70% kakao, Dużo zdrowszym produktem jest czekolada, o
zawartości do 99% czystego kakao, ale
też i dużo droższym i ma mocny, aż gorzki smak nie przez każdego tolerowany.
Tak mocna czekolada zawiera m, in. magnez, potas i żelazo.
Czy gorzka czekolada jest zdrowa? Inne właściwości gorzkiej
czekolady.
Na co dzień trudno jest, żeby nie skosztować nic słodkiego
ponieważ otaczają nas różne słodycze i raczej każdy chętnie po nie sięga, więc
wybierajmy zdrowe słodycze. Podstawą tabliczki
gorzkiej czekolady to kakao pochodzące z nasion kakaowca, zawierają flawonoidy wspomagające
regenerację organizmu. Spożywanie mocnej
gorzkiej czekolady zapobiega otyłości oraz ma działanie antycukrzycowe. Dla
organizmu, najbogatszym w bioflawonoidy, poza owocami sezonowymi jest gorzka
czekolada o zawartości kakao powyżej 60%,
zapobiega atakom serca i wylewom krwi.
Czekolada gorzka zawiera dużą ilość potrzebnych dla
organizmu witamin i minerałów, są to węglowodany, potrzebne do pracy mózgu.
białko, magnez, żelazo, potas, cynk, miedź, mangan, niacyna, flawonoidy,
teobromina, błonnik, antyoksydanty fenylotylamina,
witaminy A, E i z grupy B, kwasy omega-6. Zjadając kilka kostek czekolady mamy więcej
energii, lepszą koncentrację i lepsze
samopoczucie.
Magnez zawarty w gorzkiej czekoladzie poprawia nasz umysł,
daje energię, natomiast zawarte w niej fenolotylaminy podnoszą
poziom serotoniny co powoduje lepsze
samopoczucie i usuwa stres.
Gorzka czekolada wykorzystywana jest w kosmetologii przy
produkcji różnych kosmetyków, maseczek, oraz zabiegów wygładzających skórę, oraz
w medycynie. Zamiast podawać dzieciom syropy, które działają usypiająco można
dać gorzką czekoladę i ona też łagodzi kaszel. Czekolada w odróżnieniu od
innych słodyczy nie powoduje próchnicy zębów.
Gorzka czekolada wspomaga odchudzanie
Podchodząc do próby przejścia na dietę odchudzającą zawsze
jest problem z łaknieniem, które ciężko jest czymkolwiek zastąpić, wtedy warto
zjeść kawałek czekolady gorzkiej, która to zaspokoi łaknienie, dostarczy
witamin i minerałów i spowoduje większe uczucie sytości.
Kaloryczność gorzkiej czekolady
Zawsze jest problem, ile też można zjeść tej czekolady żeby
nie przesadzić z kaloriami, otóż czekolada, która zawiera od 80-90% kakao w
100g. czekolady będzie to około 590 kcal.
Czyli dużo, ale ta która będzie miała
około 60% kakao zawartość kalorii będzie niższa, ale za to będzie zawierać
cukier i tych kalorii jednak spożyjemy więcej.
Jedzenie gorzkiej czekolady zalecane jest seniorom, sportowcom, dzieciom
i młodzieży ze względu na dużą zawartość składników odżywczych.
Czekolada gorzka, a cholesterol.
Osobom, które mają wysoki cholesterol, chorują na cukrzycę
typu B, nadciśnienie tętnicze krwi, otyłość, miażdżycę lekarze coraz częściej
zalecają korzystanie z żywności, która zawiera składniki bioaktywne, a takie
posiada gorzka czekolada. Czekolada,
która ma 70% miazgi kakaowej zawiera flawonole, które obniżają ciśnienie tętnicze
krwi. Gorzką czekoladą nie można zastąpić leków na nadciśnienie tętnicze krwi,
ale jest to dodatek przy leczenia tej choroby.
Jedzenie gorzkiej czekolady podnosi wartość dobrego
cholesterolu HDL, a jednocześnie obniża ten zły cholesterol LDL Jedzenie gorzkiej czekolady co najmniej 2
razy w tygodniu obniża nam ryzyko zwężenia tętnic o około 32%. Czekoladę trzeba jeść, ale z umiarem, żeby
nie przesadzić w drugą stronę, bo może zaszkodzić, a nie pomóc.
Jak kupować gorzką czekoladę
Biorąc do ręki tabliczkę gorzkiej czekolady najpierw trzeba
sprawdzić zawartość miazgi kakaowej, która powinna zawierać najmniej 70%,
sprawdzić czy nie zawiera oleju palmowego, syropu glukozowo-fruktozowego i E476.
Tabliczka gorzkiej czekolady powinna być błyszcząca, dobrze się łamać i się nie
kleić. Produkt, który zawiera mniejszą ilość miazgi kakaowej jest gorszej
jakości, więc będzie miał więcej tłuszczu utwardzonego, emulgatory i
konserwanty, które, nie służą naszemu zdrowiu. Bardzo złym dodatkiem jest stabilizator
E476 polirycynooleinian poliglicerolu, który dodawany jest do wyrobów
czekoladopodobnych, i takie wyroby trzeba omijać.
Ewentualne skutki uboczne.
Nadmierne spożywanie czekolady gorzkiej może nam zaszkodzić, skutkiem tego może być otyłość, zaparcia
oraz bóle głowy. Zastanawiamy się ile
można zjeść kostek w ciągu dnia, otóż dietetycy zalecają żeby dzienna dawka
czekolady gorzkiej nie przekraczała 3 kostki. Taka dawka na pewno nam nie
zaszkodzi, a wręcz przeciwnie będzie dobrym dodatkiem do polepszenia naszego
zdrowia i dobrego samopoczucia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz