wtorek, 28 marca 2023
RANGING 10 NAJZDROWSZYCH WARZYW NA ZIMĘ
Chyba każdy wie, iż warzywa zbierane sezonowo są najzdrowsze. Bez wątpienia zima nie ma nic wspólnego ze świeżymi zbiorami. Czy rzeczywiście w tym okresie jesteśmy skazani na obniżoną jakość żywności? Specjaliści podpowiadają, aby na ten czas przygotowywać się przez cały rok. Podkreślają, żeby robić zapasy warzyw i owoców, aby później móc je mrozić. W ten sposób będzie można korzystać z nich, kiedy znikną z półek.
Zimą jednak również dostępne są Świeże warzywa. Nimi także możemy się zajadać, oczekując na pierwsze nowalijki.
Na miejscu 1 w rankingu znajdują się buraki.
Są to najzdrowsze warzywa, spożywane zimą, szeroko dostępne przez cały ten okres. Ponadto są odżywcze i dość tanie. Wysoki indeks glikemiczny, to chyba jedyna ich wada. Zatem nie mogą spożywać ich w nadmiarze chorujący na cukrzycę.
Z kolei lista zalet buraka jest na pewno dłuższa. Przede wszystkim zawiera nie wiele mniej witaminy C, niż cytryna. Poza tym dostarcza też innych witamin, takich jak: A, E, K oraz z grupy B. Dodatkowo zawiera: kwas foliowy, potas, mangan, fosfor imagnes. Buraki są niezwykle cennym źródłem pożywienia, również z uwagi na to, że przeciwdziałają wirusom, wspierają układ nerwowy, zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów i mają mało kalorii.
Można jee przygotować na różne sposoby. Często w formie barszczu, kiszonych buraków, czy też zdrowego soku z wyciskarki.
Miejsce 2 zajmują ziemniaki.
Tego warzywa nie powinno się jeść na surowo. Wysoką pozycję w tym rankingu zawdzięczają swojemu wpływowi na organizm człowieka, ale także ze względu na dużą dostępność. Stanowią też świetne pole do kreatywności dla kucharzy. Jeśli chodzi o te warzywo, to warto pamiętać o pewnych zasadach:
- ziemniaki obieramy możliwie najcieniej
-najzdrowsze są ziemniaki w mundurkach
- ugotowanych ziemniaków nie można przechowywać w wodzie
Na 3 pozycji znalazła się marchew.
Tą jarzynę także można wykorzystać na wiele sposobów. Ona zawsze jest smaczna, niezależnie od pory roku. Jest też zwykle pod ręką. Można ją jeść w różnej postaci, gotowaną, pieczoną, na surowo. Nierzadko dodaje się ją do surówek. Ponadto soki z marchwi są niejednokrotnie preferowaną formą spożywania tego warzywa.
Na 4 miejscu znajduje się pietruszka.
Najzdrowsza jest na surowo i ma podwójną moc. Zarówno korzeń, jak i natkę pietruszki warto uwzględnić w jadłospisie.
Natka dostarcza mnóstwo witamin i soli mineralnych, wzmacniających odporność. Można ją dodawać do wielu potraw. Można ją zakonserwować w słoikach, zasolić lub zamrozić. Z kolei mając na uwadze korzeń pietruszki, trzeba powiedzieć, iż stanowi niezwykle aromatyczny dodatek. Dostarcza głównie potas i witaminy. Najczęściej dodaje się go do zup, którym nadaje wyjątkowy charakter.
Pozycję 5 zajmuje roszponka.
To świetne warzywo dla tych , którzy są na diecie redukcyjnej. Poza małą ilością kalorii, również poprawia ona procesy trawienne. Najczęściej stosuje się ją do sałatek. Bardzo dobrze sprawdza się w towarzystwie serów, na przykład fety, także z różnymi orzechami. Znakomicie komponuje się też z burakami, naprawdę dobrze smakuje.
Roszponka wspomagająca odchudzanie, jest bardzo popularna przez cały rok, dlatego, iż można ją zebrać nawet zimą. Wbrew pozorom charakteryzuje się ona wytrzymałością, więc delikatne mrozy nie są w stanie jej zniszczyć.
6 miejsce zajmuje jarmuż.
To warzywo nie mogło nie pojawić się w rankingu najzdrowszych. Posiada wyrazisty smak, dzięki czemu cieszy się w kuchni dużą popularnością. Jarmuż można przyrządzić w różnej formie. Może być blanszowany bądź podsmażony. Używa się go wielokrotnie do sałatek, zwykle jako ich podstawa. Niewątpliwie sprawdza się także do pesto, sosów, a nawet zup.
Na miejscu 7 znalazła się kalarepa.
Dobrze smakuje na surowo. Jak powyższe warzywa, też dostarcza wiele wartościowych składników, choć prawdę mówiąc, nie jest tak popularna. Zawiera między innymi: wapń, cynk, sód, magnes, potas, żelazo, ryboflawinę, kwas foliowy oraz witaminy C, E, A i B6.
Jej smak jest godny uwagi, przeważnie, kiedy zjada się ją w surowej postaci. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ją też w formie sałatki, czy surówki. Można wykorzystywać ją zarówno do dań na zimno, jak i na ciepło. Zatem możliwości się nie kończą.
Miejsce 8 zajmuje cebula.
To warzywo można , ale również warto jeść na surowo. Odpowiednia jego ilość przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu. Działa antybakteryjnie, przy czym zawiera wiele witamin. Surową dodaje się do kanapek, czy sałatek. Jeśli nie lubimy jej na surowo, nie jesteśmy przekonani do takiej opcji, można włączyć ją do diety w postaci zup, na przykład francuzkiej. Potrzebna będzie do niej spora ilość podduszonej na patelni cebuli, ulubione przyprawy, wywar i odrobina białego wina. Wszystkie składniki należy wymieszać, doprowadzając do wrzenia. Taką zupę można też zblendować. Ta wersja zupy dobrze będzie smakować z dodatkiem sera i z grzankami.
Pozycję 9 zajęła brukselka.
Reprezentuje warzywa zielone. Większość z nas łączy te warzywo z nieprzyjemnym smakiem w dzieciństwie. Można odczarować te niemiłe wspomnienie, samodzielnie przygotowując brukselkę. Chociażby w piekarniku. Pieczona brukselka jest naprawdę bardzo smaczna, a przepis na nią jest też zwyczajnie prosty.
Umytą brukselkę gotujemy, aż będzie miękka , ale tylko do połowy. Całość wysypujemy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego. Następnie należy wszystko polać zdrowym tłuszczem. Może być to olej lniany bądź masło klarowane. Dodajemy przyprawy. Głównie sól, pieprz oraz granulowany czosnek. Pieczemy do momentu zarumienienia. Pod koniec pieczenia warto byy dodać słony ser. Tak przygotowane warzywo bez problemu da się zjeść bez dodatków. Jeśli ktoś lubi, można również podać ją z sosem. W takiej postaci niektórzy dodają ją także do zup, czy sałatek. Wersja z piekarnika smakuje wybornie, a wysoka zawartość witaminy K przyczyni się do zachowania dobrej gęstości i do zdrowia kości.
10 miejsce zajmuje czosnek.
Jego jedzenie ma wpływ na wzrost odporności. Czosnek jest skuteczny w walce z rozwijającym się przeziębieniem. Niezwykle często używany w kuchni, nie jest jednak głównym bohaterem na talerzu. Warto jednak zwrócić uwagę na następujący przepis z jego udziałem. Pierwszy, to sos czosnkowy, który świetnie współgra z kanapkami, tostami, pizzą, zapiekankami. Gdzie go dodamy? Wszystko zależy od naszych preferencji. Jakie składniki do sosu czosnkowego? Przede wszystkim 5 ząbków czosnku, 3 łyżki jogurtu naturalnego, jedna łyżka majonezu, koperek , łyżeczka miodu.
Powyższy ranking pokazuje, iż okres zimowy wcale nie musi być ubogi w obecność warzyw w naszej diecie. W tym czasiemożemy jeść naprawdę bardzo zdrowo i smacznie. Aby tak rzeczywiście było zacznijmy jak najczęściej włączać do jadłospisu potrawy składające się z najbardziej wartościowych warzyw.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz