Gorzka czekolada – właściwości
Jak wszystko w nadmiarze, gorzka czekolada szkodzi. Niekorzystny wpływ dla naszego organizmu mają wyroby czekoladopodobne. Natomiast flawonoidy, czyli związki występujące w roślinnych surowcach, które zawiera gorzka czekolada mają bardzo dobry wpływ na nasz organizm.
Krótko o początkach gorzkiej czekolady
Ludzie znają czekoladę już od ponad 3000 lat. To w Ameryce Środkowej pierwszy raz ją zrobiono. Krzysztof Kolumb sprowadził czekoladę do Europy. Niektórzy wierzyli, że kakao ma boskie pochodzenie. Dlatego stosowano je na dużo dolegliwości takich jak zaburzenia jelita, żołądka, niestrawność. W większość te wierzenia potwierdziły się w nauce. Na chwilę obecną gorzką jest to produkt prozdrowotny. Naukowcy stwierdzili, że jedzenie gorzej czekolady może powstrzymać przed rozwojem wybranych chorób.
Im więcej kakao w czekoladzie, tym lepiej
Im większy procent kakao w gorzkiej czekoladzie, tym zdrowsza. Niestety czekolady mlecznej oraz białe mają małą zawartość kakaa, co powoduje, że nie są tak zdrowe dla naszego organizmu. Dlatego warto polubić gorzką czekoladę, zwłaszcza że może zmniejszyć ryzyko zachorowania na wiele chorób. Im większy procent kakaa w czekoladzie tym większe stężenie flawonoidów oraz polifenoli, które są przeciwutleniaczami. Procent stężenia kakaa w czekoladzie wacha się między 46% a 99%. Najczesciej jednak, na półkach sklepowych spotykamy stężenie masy kakaowej między 60 a 70%. Czyli około 2-3 razy więcej niż w czekoladach mlecznych czy też białych.
Gorzka czekolada dla zdrowego serca
Istnieją dobre słodycze! Nie chodzi wyłącznie o batoniki z płatków i suszonych owoców. Dobra czekolada może być zdrowa i chronić przed groźnymi chorobami. Nie każda jednak ma takie właściwości. Głównie gorzka wersja zaliczana jest do zdrowych, wartościowych produktów spożywczych. Nie tylko batony z owoców czy też płatków owsianych są zdrowe. Gorzką czekolada również jest dobrym dla naszego organizmu słodyczem. Chroni przed różnego rodzaju chorobami takimi jak nadciśnienie tętnicze mimo iż takie osoby powinny unikać słodyczy. Zespół ekspertów Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności w 2013r. Po analizie zezwolił na dodanie informacji na opakowaniach gorzkiej czekolady i kakao takiej o to informacji żywieniowej: „flawonole kakao przyczyniają się do utrzymania elastyczności naczyń krwionośnych, co przyczynia się do prawidłowego przepływu krwi”. kilka lat pozniej bo w 2019r. opublikowano wyniki metaanalizy, o wpływie spożywania gorzkiej czekolady na chorobę układu krążenia. Naukowcy stwierdzili iż spożywanie czterech pięciu kostek dziennie gorzkiej czekolady obniża ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe:
- zawału mózgu (o 13,5%), u
- udaru (o 16,3%), u
- udaru krwotocznego (o, 17,1%), z
- zawału serca (o 12%).
Gorzka czekolada wpływa również na obniżenie rozwoju choroby niedokrwiennej serca chorób itp. podsumowując im więcej jemy gorzkiej czekolady tym zmniejsza się prawdopodobne zachorowania na choroby sercowa czy też układu krążenia. Należy jednak pamiętać że czekolada w nadmiarze również gorzka i bardzo szkodzi zdrowiu. Także jeśli jemy czekoladę w celach zdrowotnych musimy ją spożywać około trzy porcje tygodniowo. Tylko w momencie jeśli jemy czekoladę w odpowiednich ilościach czyli tak jak wcześniej wspomniałam około trzy porcje tygodniowo może mieć ona pozytywny wpływ na nasz organizm. Jeśli jednak przekraczamy zalecaną dawkę do 7-10 dawek tygodniowo nie już ona wtedy korzystna dla naszego organizmu.
Definicja gorzkiej czekolady
Gorzką czekoladę nazywamy gorzką dopiero gdy ma minimum 70% natomiast najlepsza jest taka gdzie zawartość kakao wynosi 99%. Stężenie kakao wpływa również na smak, im większa tym bardziej wyczuwalny mocny być może dla niektórych cierpki smak. Gorzka czekolada zawiera również takie składniki jak potas magnez i żelazo.
Czy gorzka czekolada jest zdrowa? Inne właściwości gorzkiej czekolady
Wielu z nas lubi słodyczy natomiast warto sięgać po takie które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Nasiona z owoców kakaowca które są głównym składnikiem czekolady wspomagają regenerację organizmu. Ma również działanie antycukrzycowe oraz wspomaga zapobiegać otyłości. Gorzka czekolada powyżej 60% zawartości kakao jest najlepszym źródłem czynnych bioflawonoidów, oczywiście poza owocami sezonowymi. W gorzkiej czekoladzie znajdziemy również ponad 600 wartościowych dla naszego zdrowia minerałów oraz witamin. Wpływa ona również na koncentrację, zmniejsza stres oraz objawy zmęczenia, dodaje energii. Zastrzyk witamin i minerałów powoduje i z czujemy się dużo lepiej. Dla aktywnych osób, które na przykład chodzą po górach zaleca się zabierać ze sobą tabliczkę gorzkiej czekolady. Gorzka czekolada zalecana jest również dla osób ciężarnych ponieważ wpływa pozytywny sposób na płód. Świetnie wpływa na poprawę naszego samopoczucia. Czekolada wykorzystywana jest również w kosmetyce oraz w medycynie. Ciekawym jest również iż ciemna czekolada ma w sobie teobromie, która z kolei łagodzi kaszel nie powodując uczucia senności, w porównaniu do niektórych syropów przeciwkaszlowych. Dodatkowo gorzka czekolada zawiera substancje bakteriobójcze dzięki którym najmniej szkodzi zębom oraz chroni je przed próchnicą
Gorzka czekolada – wspomagacz przy odchudzaniu
Niektórzy specjaliści twierdzą, że czekolada przyczynia się również w odchudzaniu ponieważ już mała ilość spożytej czekolady daje nam uczucie sytości oraz przyspiesza metabolizm. Dodatkowo poprawia naszą energię i świetnie wpływa na poprawę nastroju co za tym idzie łatwiej uda nam się sprostać diecie.
Witaminy w gorzkiej czekoladzie
Gorzka czekolada z wysokim stężeniu procentowym kakao zawiera duże ilości węglowodanów tłuszczy oraz błonnika. Dodatkowo kakao ma w sobie również witaminy A, B, E oraz minerały czyli cynk, żelazo, potas, wapń, magnez.
Kaloryczność gorzkiej czekolady
Często zastanawiamy się ile kalorii ma gorzka czekolada? Niestety czekolada o zawartości kakao ok 80-90%, tak jak każdy słodycz ma ich dość sporo, bo aż 590 na 100 g. Natomiast im więcej kalorii tym więcej kakao czyli również więcej zdrowych składników. W czekoladzie o stężeniu 65% zawartości kakao jest mniej kalorii bo około 502 na 100 g natomiast ma też dużo więcej cukru. Gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao jest polecana dla sportowców osób odchudzających się, osób starszych, dzieci oraz młodzieży ze względu na swój pozytywny wpływ oraz ilość wartościowych składników.
Czekolada gorzka a cholesterol
Gorzka czekolada o zawartości kakao powyżej 70% wpływa również pozytywnie na cholesterol. Oczywiście nie poprawia ona wyników tak jak leki natomiast zawarte w niej flawonole zmniejszają ciśnienie krwi oraz oporność przepływu krwi. Gorzka czekolada podnosi poziom tak zwanego dobrego cholesterolu HDL i obniża stężenie tego złego czyli LDL. Udowodniono iż jedzenie około 2 lub więcej porcji w ciągu tygodnia obniża ryzyko zwężenia tętnic. Oczywiście jedzenie ograniczmy do rozsądnej normy.
Jak kupować gorzką czekoladę?
Wybierając się na zakupy po gorzką czekoladę szukajmy na półkach produktów które mają wysoką zawartość kakao czyli minimum 70% stężenia. Skład powinien być prosty i krótki. Nie bierzmy produktów które zawierają olej palmowy, syrop glukozowo-fruktozowy oraz E476. Czekolada o wysokiej jakości jest błyszcząca, gładka oraz wydaje charakterystyczny trzask przy łamaniu jej. Nie zmienia swojej konsystencji czyli nie topi się pod wpływem zmian temperatur. Niska zawartość kakao prawdopodobnie oznacza że mamy do czynienia z wyrobem czekoladopodobnym. I produkty zazwyczaj mogą zawierać emulgatory, konserwanty i nie są korzystne a wręcz są bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia.
Ewentualne skutki uboczne czekolady
Oczywiście gorzka czekolada, tak jak wszystkie słodycze w nadmiarze, nie ma korzystnego wpływu na nasze zdrowie mimo, iż ma bardzo wiele witamin i minerałów. Nadmierne spożywanie czekolady może prowadzić do nadwagi, bólu głowy czy też zaparć. Zalecana dzienna porcja do spożycia to do 3 kostek w ciągu dnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz