Czy picie kawy jest zdrowe?
Czy kawa jest zdrowym rozwiązaniem? A może szkodzi? To wszystko zostanie przedstawione w poniższym artykule. poszukając informacji o właściwościach zdrowotnych kawy, warto bazować tylko i wyłącznie na rzetelnych wynikach badań,ponieważ w internecie jest bardzo dużo różnych artykułów, a te mówią jasno: spożywana regularnie i w oczywiście umiarkowanej ilości zdecydowanie jest dobra dla naszej kondycji fizycznej i umysłowej! Poznaj szczegóły, przedstawione poniżej.
Składniki odżywcze kawy
Kawa składa się z około tysiąca substancji, bardzo dużo prawda? Duża część wykazuje bardzo pozytywną aktywność i działanie na ludzki organizm. Najcenniejszą z nich jest kofeina – to między innymi dzięki jej składnikom czarny napój jest tak popularny na całym świecie. Ale czy dzięki niej kawa jest zdrowa, czy jednak szkodliwa?
Kofeina w kawie – ile należy jej spożywać?Czy ilość ma znaczenie?
Kofeina to jest najbardziej aktywny ze związków występujących w kawie. Jest ona bardzo łagodnym stymulantem – dostarcza nam energii, pobudza i poprawia naszą koncentrację. Podwyższa ciśnienie krwi, tu trzeba pamiętać o tym, że w nadmiernych ilościach jej działanie może być niezdrowe , szczególnie dla osób cierpiących borykających się z chorobami układu krążenia.
Badania przeprowadzone wskazują, że optymalna dobowa dawka kofeiny dla zdrowej, dorosłej osoby wynosi około 200 mg. Taka ilość wpływa dobrze na funkcjonowanie organizmu i układu nerwowego. Pamiętać należy jednak aby nie przekraczać ilości 400 mg na dobę. Dotyczy to w szczególności osób z poważnymi schorzeniami, oraz także kobiet w ciąży.
A wiecie ile kofeiny znajduję się w różnych rodzajach kawy? Z tym zapoznacie się z tabelki przedstawionej poniżej.
Produkt spożywczy |
Średnia zawartość kofeiny |
Zakres (mg) |
Kawa czarna |
85 mg / 125 ml |
60-135 |
65 mg / 125 ml |
35-105 |
|
Espresso |
60 mg / 30 ml |
35-100 |
3 mg / 125 ml |
1-5 |
|
32 mg / 150 ml |
2-45 |
|
Gorzka czekolada |
60 mg / 30 g |
20-120 |
Mleczna czekolada |
6 mg / 30 g |
1-15 |
Napoje energetyzujące |
80 mg / 330 ml |
70-120 |
Soft drinki |
41 mg / 330 ml |
26-57 |
Kawa a zdrowie – korzyści z jej picia
Jeszcze niedawno o małej czarnej kawie mówiło się pod kątem niebezpieczeństw związanych z jej nadużywaniem i szkodliwości dla zdrowia. Czy kawa jest niezdrowa? Skrupulatnie przeprowadzane badania wskazują na coś zupełnie innego – pita z umiarem korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu.
Aktualnie wiadomo , że regularne picie oczywiście umiarkowanych jej ilości zmniejsza ryzyko między innymi:
Chorób układu krążenia
Zaburzeń metabolicznych, w szczególności cukrzycy typu 2 i otyłości
Chorób układu nerwowego (choroby Alzheimera i Parkinsona)
Nowotworów
Wpływ na nadciśnienie i układ krążenia
Jeden ze znanych stereotypów dotyczących picia kawy mówi, że całkowicie powinni zrezygnować z niej osoby borykające się z chorobami układu krążenia (układu sercowo-naczyniowego), dotyczy tych z nadciśnieniem. Jest jednak spore „ale” – sytuacja ta dotyczy najczęściej chorych, którzy zazwyczaj na co dzień tego napoju nie spożywają, ale piją go bardzo rzadko, czyli okazjonalnie.
Regularnie jednak picie tego napoju nie tylko nie ma większego wpływu na choroby układu krążenia, ale również sprzyja im zapobieganiu. Tak uważa wielu specjalistów, zwracających swoją uwagę na jej korzystne działanie. Duża część zawartych w nich substancji przyczynia się do sprawniejszego funkcjonowania naczyń krwionośnych i wzbogacania go niezbędnym dla organizmu tlenkiem azotu.
Cukrzyca i otyłość
Regularne picie kawy oczywiście w umiarkowanych ilościach wskazane jest pacjentom chorującym na cukrzycę typu 2 oraz osobom narażonym na to schorzenie. Składniki zawarte w kawie regulują poziom cukru i insuliny we krwi.
Takie same zalecenia słyszą od dietetyków również osoby posiadające predyspozycje do nadwagi i otyłości. Składniki zawarte w kawie pomagają bowiem w lepszym rozkładzie tkanki tłuszczowej i ograniczają wchłanianie kwasów tłuszczowych przez organizm.
Układ nerwowy
Najczęściej wskazywane właściwości zdrowotne kawy wskazują na jej dobry wpływ na układ nerwowy. Przyczynia się do poprawy koncentracji i zdolności poznawczych. Bardzo często zwraca się uwagę, że takie działanie może okazać się cenne w ryzyku wystąpienia i hamowaniu tak zwanych chorób neurodegeneracyjnych, czyli choroby Alzheimera i Parkinsona. Są naukowe dowody potwierdzone badaniami na to, że substancje zawarte w naparze hamują postęp objawów tych schorzeń (na przykład otępienia i zaburzeń nastroju) i przyczyniają się do lepszego funkcjonowania chorych.
Nowotwory
Nowotwory to obecnie jedne z poważniejszych chorób cywilizacyjnych, bardzo szybko się rozwijających i bardzo trudno do wyleczenia. Mimo, że w ich leczeniu najważniejszą rolę cały czas odgrywają postęp medycyny i nowoczesne leki, to ważne są jeszcze produkty pochodzenia naturalnego, które mogą hamować ich ryzyko wystąpienia oraz rozwój.
Czy jest związek między kawą i przeciwdziałaniem nowotworów? Okazuję się że umiarkowane i regularne spożywanie napoju jest szczególnie pomocne szczególnie w przypadku raka jelita grubego. Bardzo korzystnie wpływa na perystaltykę jelit i procesy trawienne, przez to przyczynia się do mniejszego ryzyka wystąpienia nowotworów w dolnym odcinku przewodu pokarmowego.
Jest także sprzymierzeńcem w przypadku raka piersi. Jej składniki oddziałują korzystnie na hormony płciowe i zmniejszają szansę zachorowania na ten nowotwór.
Na co szkodzi kawa w nadmiernych ilościach? Co wypłukuje z organizmu?
Nigdy nie może być zawsze
tak kolorowo, nawet najzdrowszy produkt spożywczy spożywany w
nadmiernych ilościach może nieść za sobą negatywne skutki
zdrowotne. Nie inaczej jest z kawą, która zawiera wysokie ilości
kofeiny. Jej nadmiar w organizmie (dawka powyżej 400 mg na dobę)
zwiększa ryzyko:
Wzrostu ciśnienia tętniczego
Nadpobudliwości, niepokoju, drażliwości
Zmniejszenia ilości elektrolitów w organizmie (magnezu, potasu)
Dolegliwości ze strony układu pokarmowego (ból brzucha, biegunka)
Osteoporozy
Uzależnienia od kofeiny
Jaka kawa jest najzdrowsza?
Takie pytanie zastanawia wielu z nas, dietetycy, jak i bariści są zgodni co do tego, że najzdrowsza kawa jest ta filtrowana i przygotowana ze świeżo mielonych ziaren. Najlepszej jakości produkty można kupić w dobrych sklepach z żywnością ekologiczną (warto szukać artykułów z nazwami „kawa bio” lub „kawa organiczna”).
Czy moja ulubiona kawa jest zdrowa?
Rozpuszczalna
Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa? Na ten temat jest wiele opinii, kawa rozpuszczalna to ekstrakt z naturalnej kawy, dlatego właściwości zdrowotne obu kaw są podobne – z tą różnicą, że rozpuszczalna zawiera mniejsze ilości kofeiny.
Bezkofeinowa
Wersja bezkofeinowa kawy, smak jest zbliżony do tej naturalnej, jednak nie znajdziesz w niej jedynie śladowe ilości kofeiny. Może stanowić alternatywę dla osób lubiących smak kawy, jednak niemogących jej pić, z różnych powodów w tym zdrowotnych.
Kawa zbożowa
Kawę zbożowa łączy z kawa prawdziwą jedynie smak, a jej działanie na organizm jest zupełnie inny. Posiada wiele zdrowotnych walorów, a to wszystko przez bogatą zawartości fosforu, potasu, żelaza i cynku oraz witamin z grupy B.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz