środa, 19 kwietnia 2023

Jak myślisz, czy picie kawy jest zdrowe?

Jak myślisz, czy picie kawy jest zdrowe?

Budzisz się rano z uśmiechem na twarzy i już marzysz o filiżance mocnej kawy. Aromatyczny zapach wypełnia twoje myśli i zastanawiasz się czy to jeszcze ci się śni. Leniwy poranek w łóżku, w samochodzie, w drodze do pracy, czy po prostu w kuchni. Specyficzny zapach mocnego naparu kawy towarzyszy nam niemal wszędzie. Nie zawsze zastanawiasz się czy picie kawy nam szkodzi, a może jest zdrowe? Warto zapoznać się z wynikami badań na ten temat. Rzetelne informacje mówią nam, że kawa pita regularnie w umiarkowanych ilościach działa bardzo korzystnie na nasz organizm. Zdecydowanie poprawia naszą kondycję fizyczną i umysłową. Oto szczegóły:

Składniki odżywcze kawy.

W skład kawy wchodzi około tysiąca różnych substancji. Większość z nich wykazuje dobroczynny wpływ na ludzki organizm. Najbardziej znaną jest oczywiście kofeina. Pozytywna aktywność w działaniu tej substancji nie wymaga komentarza. To właśnie dzięki niej kawa jest najbardziej popularnym naparem na całym świecie.

I znowu nasuwa się pytanie, czy dzięki zawartości kofeiny kawa jest zdrowa, a może jednak szkodliwa?

Ile kofeiny w kawie możemy bezpiecznie spożywać?

Łagodnym stymulantem w kawie jest właśnie kofeina. To najbardziej aktywny związek występujący w składzie kawy. Kofeina pobudza i poprawia koncentrację, dostarcza energii, wprowadza nas w dobry nastrój. Dla osób chorujących na nadciśnienie zalecana jest szczególna ostrożność, ponieważ spożywanie kawy w nadmiernych ilościach może być niekorzystne. Picie kawy w dużych ilościach podwyższa ciśnienie tętnicze krwi. Tak więc  osoby borykające się  z problemem układu krążenia powinny uważać na ilość spożywania kawy.  Przeprowadzone badania naukowe (farmakologiczne) zalecają optymalną, dobową dawkę kofeiny dla zdrowej, dorosłej osoby  nieprzekraczającą 200mg. To bardzo bezpieczna dawka, która korzystnie wpłynie na funkcjonowanie organizmu i układu nerwowego. Natomiast nie wskazane jest przekraczanie dawki 400mg kofeiny na dobę. Szczególnie odnosi się to do kobiet w ciąży i osób z licznymi poważnymi schorzeniami.

Ile tak naprawdę  kofeiny zawiera kawa?  Proponuję zapoznaj się z  zawartością kofeiny w kawie i innych produktach.

Produkt spożywczy               

Średnia zawartość kofeiny     

Zakres (mg)

Kawa czarna

85 mg / 125 ml

60-135

Kawa rozpuszczalna

65 mg / 125 ml

35-105

Espresso

60 mg / 30 ml

35-100

Kawa bezkofeinowa

3 mg / 125 ml

1-5

Herbata

32 mg / 150 ml

2-45

Gorzka czekolada

60 mg / 30 g

20-120

Mleczna czekolada

6 mg / 30 g 

1-15

Napoje energetyzujące

80 mg / 330 ml

70-120



 

Korzyści zdrowotne, a picie kawy.

Rzetelnie przeprowadzone badania zaprzeczają starym stereotypom, że mała czarna jest szkodliwa. Oczywiście nadużywanie spożywania kawy jak i wiele innych używek może przynieść niepożądane skutki dla zdrowia. Kawa pita z umiarem korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Współczesne badania dowodzą  że regularne picie kawy w rozsądnych dawkach  zmniejsza ryzyko zaburzeń metabolicznych (w szczególności cukrzycy typu drugiego i otyłości). Chorób układu krążenia, chorób układu nerwowego (choroby Alzheimera i Parkinsona) oraz nowotworów.

Wpływ na nadciśnienie i układ krążenia.

Jeden ze stereotypów, którego możemy „wysłać do lamusa” mówi nam o tym, że osoby z problemami układu krążenia (układu sercowo-naczyniowego) i te z nadciśnieniem powinny całkowicie zrezygnować z picia kawy. Jednak najczęściej jest tak, że takie osoby spożywają kawę w niewielkich ilościach lub wcale. Specjaliści twierdzą, że regularne picie kawy nie ma wielkiego wpływu na objawy chorób układu krążenia, przeciwnie sprzyja im zapobieganiu. Natomiast zwracają uwagę na korzystny wpływ tego naparu na nasz organizm.  Dobroczynne działanie kawy dzięki zawartych w niej substancjach przyczynia się do sprawniejszego funkcjonowania naczyń krwionośnych i wzbogacania go niezbędnym tlenkiem azotu.

Cukrzyca i otyłość.

Regularne spożywanie tego cudownie aromatycznego naparu zalecane jest pacjentom chorującym na cukrzycę typu drugiego i wszystkim potencjalnie narażonym na to groźne schorzenie. Stwierdzone jest, że składniki zawarte w naparze kawy regulują poziom cukru i insuliny we krwi. Zalecenia te dotyczą również osób mających predyspozycję do nadwagi i otyłości. Zapewne dlatego, że składniki zawarte w kawie pomagają w lepszym rozkładzie tkanki tłuszczowej i ograniczają wchłanianie kwasów tłuszczowych przez nasz mądry organizm.

Układ nerwowy.

Jedną z wielu zalet picia kawy wymienia się jej pozytywny wpływ na układ nerwowy. Właściwości zdrowotne kawy to poprawa koncentracji i zdolności poznawczych. Picie kawy w rozsądnych ilościach może skutkować zmniejszeniem ryzyka wystąpienia i hamowania tak zwanych chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroby Alzheimera i Parkinsona. Naukowe dowody świadczą o tym, że kawowy napar zawiera substancje  przeciwdziałające postępowi objawów takich jak, np. otępienie i zaburzenia nastroju. Lepsze samopoczucie pacjentów niewątpliwie działa pozytywnie na ich sposób funkcjonowania.

Nowotwory.

Jedną z najczęściej spotykanych chorób cywilizacyjnych są zapewne nowotwory. Znaczącą rolę w trudnym leczeniu odgrywa nowoczesna medycyna i dostęp do coraz skuteczniejszych leków. Ryzyko wystąpienia nowotworów mogą skutecznie hamować liczne produkty pochodzenia naturalnego i nasza świadomość stosowania ich w codziennej diecie. Umiarkowane spożywanie kawy, a przeciwdziałanie wystąpienia nowotworów. Otóż regularne spożywanie naparu kawowego w rozsądnych dawkach jest niezwykle pomocne, szczególnie w przypadku nowotworu jelita grubego. Kawa ma bardzo korzystny wpływ na perystaltykę jelit i procesy trawienne. Skutecznie obniża ryzyko wystąpienia raka w dolnym odcinku przewodu pokarmowego. Równie dobre wyniki osiąga w przypadku wystąpienia raka piersi. Dzieje się tak gdyż zawarte w kawie substancje działają korzystnie na hormony płciowe, a co za tym idzie zmniejszają szansę  zachorowania na ten rodzaj nowotworu.

Skutki uboczne picia kawy w nadmiernych ilościach.

Taj naprawdę wszystko w nadmiarze może nam zaszkodzić. Negatywne skutki zdrowotne osiągniemy wówczas gdy spożycie kawy znacząco przekroczy dobowe zapotrzebowanie. Wysoka ilość kofeiny zawarta w kawie nie powinna przekroczyć 400mg na dobę. Przekroczenie tej dawki zwiększa ryzyko wystąpienia:

- wzrostu ciśnienia tętniczego,

- nadpobudliwości, niepokoju i drażliwości,

- zmniejszenia ilości elektrolitów w organizmie takich jak magnez, potas (tutaj mamy odpowiedź na pytanie, co kawa wypłukuje z organizmu),

- dolegliwości układu pokarmowego takich jak bóle brzucha, biegunka

- osteoporozy

- uzależnienia od kofeiny

Często zastanawiamy się jaka kawa jest najzdrowsza.

Dietetycy i bariści odpowiadają zgodnie, że ta która jest filtrowana i parzona ze świeżo zmielonych ziaren. Warto szukać wysoko jakościowej kawy w sklepach ze zdrową żywnością (ekologiczną). Zwróćcie szczególną uwagę na „kawę bio” oraz „ kawę organiczną”.

Czy moja ulubiona kawa zalicza się do tych zdrowych?

Rozpuszczalna

I znów pojawia się pytanie, czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa? To nic innego jak ekstrakt z naturalnej kawy. Właściwości zdrowotne są podobne. Jedyną różnicą jest to, że kawa rozpuszczalna zawiera mniejszą ilość kofeiny.

Bezkofeinowa

Dziś na rynku bez problemu możemy zaopatrzyć się w kawę bezkofeinową. W smaku bardzo przypomina tą tradycyjną jednak zawiera tylko śladowe ilości kofeiny. To zawsze jakaś alternatywa dla osób lubiących smak kawy, a ze względów zdrowotnych niemogących jej pić.

Kawa zbożowa

Jedynie podobny smak łączy kawę zbożową z tą naturalną. Natomiast działanie na nasz organizm jest całkowicie inny. Także taka kawa posiada wiele zdrowotnych walorów. Kawa zbożowa obfituje w bogatą zawartość potasu, fosforu, żelaza i cynku. Nie bez znaczenia są również zawarte w tej kawie witaminy z grupy B.

    

 

 

        

  

         

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz