Jak myślisz, czy picie kawy jest zdrowe?
Budzisz się rano z uśmiechem na twarzy
i już marzysz o filiżance mocnej kawy. Aromatyczny zapach wypełnia twoje myśli
i zastanawiasz się czy to jeszcze ci się śni. Leniwy poranek w łóżku, w
samochodzie, w drodze do pracy, czy po prostu w kuchni. Specyficzny zapach
mocnego naparu kawy towarzyszy nam niemal wszędzie. Nie zawsze zastanawiasz się
czy picie kawy nam szkodzi, a może jest zdrowe? Warto zapoznać się z wynikami
badań na ten temat. Rzetelne informacje mówią nam, że kawa pita regularnie w
umiarkowanych ilościach działa bardzo korzystnie na nasz organizm. Zdecydowanie
poprawia naszą kondycję fizyczną i umysłową. Oto szczegóły:
Składniki odżywcze kawy.
W skład kawy wchodzi około tysiąca
różnych substancji. Większość z nich wykazuje dobroczynny wpływ na ludzki
organizm. Najbardziej znaną jest oczywiście kofeina. Pozytywna aktywność w
działaniu tej substancji nie wymaga komentarza. To właśnie dzięki niej kawa jest
najbardziej popularnym naparem na całym świecie.
I znowu nasuwa się pytanie, czy dzięki
zawartości kofeiny kawa jest zdrowa, a może jednak szkodliwa?
Ile kofeiny w kawie możemy bezpiecznie
spożywać?
Łagodnym stymulantem w kawie jest
właśnie kofeina. To najbardziej aktywny związek występujący w składzie kawy. Kofeina
pobudza i poprawia koncentrację, dostarcza energii, wprowadza nas w dobry
nastrój. Dla osób chorujących na nadciśnienie zalecana jest szczególna
ostrożność, ponieważ spożywanie kawy w nadmiernych ilościach może być
niekorzystne. Picie kawy w dużych ilościach podwyższa ciśnienie tętnicze krwi.
Tak więc osoby borykające się z problemem układu krążenia powinny uważać na
ilość spożywania kawy. Przeprowadzone
badania naukowe (farmakologiczne) zalecają optymalną, dobową dawkę kofeiny dla
zdrowej, dorosłej osoby nieprzekraczającą
200mg. To bardzo bezpieczna dawka, która korzystnie wpłynie na funkcjonowanie
organizmu i układu nerwowego. Natomiast nie wskazane jest przekraczanie dawki
400mg kofeiny na dobę. Szczególnie odnosi się to do kobiet w ciąży i osób z
licznymi poważnymi schorzeniami.
Ile tak naprawdę kofeiny zawiera kawa? Proponuję zapoznaj się z zawartością kofeiny w kawie i innych
produktach.
Produkt spożywczy |
Średnia zawartość kofeiny |
Zakres (mg) |
Kawa czarna |
85 mg / 125 ml |
60-135 |
Kawa rozpuszczalna |
65 mg / 125 ml |
35-105 |
Espresso |
60 mg / 30 ml |
35-100 |
Kawa bezkofeinowa |
3 mg / 125 ml |
1-5 |
Herbata |
32 mg / 150 ml |
2-45 |
Gorzka czekolada |
60 mg / 30 g |
20-120 |
Mleczna czekolada |
6 mg / 30 g |
1-15 |
Napoje energetyzujące |
80 mg / 330 ml |
70-120 |
|
|
Rzetelnie
przeprowadzone badania zaprzeczają starym stereotypom, że mała czarna jest
szkodliwa. Oczywiście nadużywanie spożywania kawy jak i wiele innych używek
może przynieść niepożądane skutki dla zdrowia. Kawa pita z umiarem korzystnie
wpływa na funkcjonowanie organizmu. Współczesne badania dowodzą że regularne picie kawy w rozsądnych
dawkach zmniejsza ryzyko zaburzeń
metabolicznych (w szczególności cukrzycy typu drugiego i otyłości). Chorób
układu krążenia, chorób układu nerwowego (choroby Alzheimera i Parkinsona) oraz
nowotworów.
Wpływ na nadciśnienie i
układ krążenia.
Jeden ze
stereotypów, którego możemy „wysłać do lamusa” mówi nam o tym, że osoby z
problemami układu krążenia (układu sercowo-naczyniowego) i te z nadciśnieniem
powinny całkowicie zrezygnować z picia kawy. Jednak najczęściej jest tak, że
takie osoby spożywają kawę w niewielkich ilościach lub wcale. Specjaliści
twierdzą, że regularne picie kawy nie ma wielkiego wpływu na objawy chorób
układu krążenia, przeciwnie sprzyja im zapobieganiu. Natomiast zwracają uwagę
na korzystny wpływ tego naparu na nasz organizm. Dobroczynne działanie kawy dzięki zawartych w
niej substancjach przyczynia się do sprawniejszego funkcjonowania naczyń
krwionośnych i wzbogacania go niezbędnym tlenkiem azotu.
Cukrzyca i otyłość.
Regularne
spożywanie tego cudownie aromatycznego naparu zalecane jest pacjentom
chorującym na cukrzycę typu drugiego i wszystkim potencjalnie narażonym na to
groźne schorzenie. Stwierdzone jest, że składniki zawarte w naparze kawy
regulują poziom cukru i insuliny we krwi. Zalecenia te dotyczą również osób
mających predyspozycję do nadwagi i otyłości. Zapewne dlatego, że składniki
zawarte w kawie pomagają w lepszym rozkładzie tkanki tłuszczowej i ograniczają wchłanianie
kwasów tłuszczowych przez nasz mądry organizm.
Układ nerwowy.
Jedną z wielu
zalet picia kawy wymienia się jej pozytywny wpływ na układ nerwowy. Właściwości
zdrowotne kawy to poprawa koncentracji i zdolności poznawczych. Picie kawy w
rozsądnych ilościach może skutkować zmniejszeniem ryzyka wystąpienia i
hamowania tak zwanych chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroby
Alzheimera i Parkinsona. Naukowe dowody świadczą o tym, że kawowy napar zawiera
substancje przeciwdziałające postępowi
objawów takich jak, np. otępienie i zaburzenia nastroju. Lepsze samopoczucie
pacjentów niewątpliwie działa pozytywnie na ich sposób funkcjonowania.
Nowotwory.
Jedną z
najczęściej spotykanych chorób cywilizacyjnych są zapewne nowotwory. Znaczącą
rolę w trudnym leczeniu odgrywa nowoczesna medycyna i dostęp do coraz
skuteczniejszych leków. Ryzyko wystąpienia nowotworów mogą skutecznie hamować
liczne produkty pochodzenia naturalnego i nasza świadomość stosowania ich w
codziennej diecie. Umiarkowane spożywanie kawy, a przeciwdziałanie wystąpienia
nowotworów. Otóż regularne spożywanie naparu kawowego w rozsądnych dawkach jest
niezwykle pomocne, szczególnie w przypadku nowotworu jelita grubego. Kawa ma
bardzo korzystny wpływ na perystaltykę jelit i procesy trawienne. Skutecznie
obniża ryzyko wystąpienia raka w dolnym odcinku przewodu pokarmowego. Równie
dobre wyniki osiąga w przypadku wystąpienia raka piersi. Dzieje się tak gdyż
zawarte w kawie substancje działają korzystnie na hormony płciowe, a co za tym
idzie zmniejszają szansę zachorowania na
ten rodzaj nowotworu.
Skutki uboczne picia
kawy w nadmiernych ilościach.
Taj naprawdę
wszystko w nadmiarze może nam zaszkodzić. Negatywne skutki zdrowotne osiągniemy
wówczas gdy spożycie kawy znacząco przekroczy dobowe zapotrzebowanie. Wysoka
ilość kofeiny zawarta w kawie nie powinna przekroczyć 400mg na dobę.
Przekroczenie tej dawki zwiększa ryzyko wystąpienia:
- wzrostu
ciśnienia tętniczego,
- nadpobudliwości,
niepokoju i drażliwości,
- zmniejszenia
ilości elektrolitów w organizmie takich jak magnez, potas (tutaj mamy odpowiedź
na pytanie, co kawa wypłukuje z organizmu),
- dolegliwości
układu pokarmowego takich jak bóle brzucha, biegunka
- osteoporozy
- uzależnienia
od kofeiny
Często
zastanawiamy się jaka kawa jest najzdrowsza.
Dietetycy i
bariści odpowiadają zgodnie, że ta która jest filtrowana i parzona ze świeżo
zmielonych ziaren. Warto szukać wysoko jakościowej kawy w sklepach ze zdrową
żywnością (ekologiczną). Zwróćcie szczególną uwagę na „kawę bio” oraz „ kawę
organiczną”.
Czy moja ulubiona kawa
zalicza się do tych zdrowych?
Rozpuszczalna
I znów pojawia
się pytanie, czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa? To nic innego jak ekstrakt z
naturalnej kawy. Właściwości zdrowotne są podobne. Jedyną różnicą jest to, że
kawa rozpuszczalna zawiera mniejszą ilość kofeiny.
Bezkofeinowa
Dziś na rynku
bez problemu możemy zaopatrzyć się w kawę bezkofeinową. W smaku bardzo
przypomina tą tradycyjną jednak zawiera tylko śladowe ilości kofeiny. To zawsze
jakaś alternatywa dla osób lubiących smak kawy, a ze względów zdrowotnych
niemogących jej pić.
Kawa zbożowa
Jedynie podobny
smak łączy kawę zbożową z tą naturalną. Natomiast działanie na nasz organizm
jest całkowicie inny. Także taka kawa posiada wiele zdrowotnych walorów. Kawa
zbożowa obfituje w bogatą zawartość potasu, fosforu, żelaza i cynku. Nie bez
znaczenia są również zawarte w tej kawie witaminy z grupy B.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz