czwartek, 27 kwietnia 2023

Czy picie kawy jest zdrowe?

 Czy picie kawy jest zdrowe?

Dużo ludzi zastanawia się jak na ich zdrowie wpływa picie kawy? Czy jest zdrowa? Czy wręcz przeciwnie? Wiele osób nie wyobraża sobie zacząć dnia bez wypicia kubka kawy. Dlatego warto zagłębić się w ten temat i poszukać informacji, które rozwieją nasze wątpliwości, a tych informacji szukajmy w rzetelnych źródłach, warto również spojrzeć na wyniki badań, które pokazują nam, że picie kawy pozytywnie wpływa na nasz umysł oraz kondycje fizyczną, oczywiście jeśli jest ona pita regularnie i w niewielkiej ilości.

Składniki odżywcze kawy 

W skład kawy wchodzi około tysiąca substancji, które w dużej mierze, wykazują pozytywny wpływ na nasz organizm. Oczywiście podstawowym i najważniejszym z tych składników jest kofeina, dzięki której kawa stała się tak popularnym i bardzo lubianym napojem na świecie. Zastanówmy się jednak jaki wpływ, pozytywny czy też negatywny, ma kofeina na kawę?

Kofeina w kawie – ile należy jej spożywać?

Kofeina ma swoje plusy i minusy i jest najbardziej aktywnym składnikiem, który zawiera kawa. Zacznijmy od minusów, znanym przez większość osób skutkiem ubocznym picia nadmiernej ilości kofeiny jest oczywiście to, że podnosi ciśnienie krwi. Szczególnie szkodliwa może być dla osób, które i bez picia kawy cierpią na nadciśnienie i inne choroby układu krążenia. Plusem natomiast jest chociażby to, że kofeinie mamy więcej energii, pobudza nas oraz poprawia kondycję. 

Średnia dawka kofeiny, dla zdrowej osoby dorosłej to mniej więcej 200 mg na dobę. Tak wskazują badania farmakologiczne. Zbadano że taka dawka ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego układu nerwowego oraz organizmu. Niewskazane jest jednak aby przekraczać 400 mg na dobę, ponieważ może to zaszkodzić naszemu zdrowiu a w szczególności kobietą w ciąży oraz osobą chorującym na nadciśnienie oraz z innymi poważnymi schorzeniami. 

Poniżej przedstawiona jest tabela, która pokazuje ile tak na prawdę kofeiny zawierają różne rodzaje kawy. 

Produkt spożywczy Średnia zawartość kofeiny Zakres (mg)

Kawa czarna 85 mg / 125 ml 60-135

Kawa rozpuszczalna

65 mg / 125 ml 35-105

Espresso 60 mg / 30 ml 35-100

Kawa bezkofeinowa

3 mg / 125 ml 1-5

Herbata

32 mg / 150 ml 2-45

Gorzka czekolada 60 mg / 30 g 20-120

Mleczna czekolada 6 mg / 30 g 1-15

Napoje energetyzujące 80 mg / 330 ml 70-120

Soft drinki 41 mg / 330 ml 26-57


Kawa a zdrowie – korzyści z jej picia

Do niedawna uważano, że fliżanka tak zwanej małej czarnej jest niebezpieczna dla naszego zdrowia a jej nadmierne picie jest bardzo szkodliwe. Jednak czy tak rzeczywiście jest? Na to pytanie odpowiadają nam badania które zostały przeprowadzone w rzetelny sposób, a mówią o tym że nasze wcześniejsze myślenie na temat małej czarnej jest całkowicie mylne. Jeśli pijemy kawę w umiarem, czyli w zalecanej ilości to ma ona bardzo dobre działanie na funkcjonowanie naszego organizmu. Wiadomo również, iż regularne picie odpowiedniej ilości kawy zmniejsza ryzyko zachorowania miedzy innymi na:

Chorób układu krążenia

Zaburzeń metabolicznych, w szczególności cukrzycy typu 2 i otyłości

Chorób układu nerwowego (choroby Alzheimera i Parkinsona)

Nowotworów 

Wpływ na nadciśnienie i układ krążenia 

Częsty stereotyp odnośnie pici kawy mówi o tym, że osoby cierpiące na choroby układu krążenia między innymi na nadciśnienie tętnicze powinny całkowicie zrezygnować z picia kawy. Mamy jednak tutaj małe „ale”, ta sytuacja najczęściej tyczy się osób chorych, ale tych którzy na co dzień nie piją kawy lub spożywają go bardzo rzadko.

Wszystko natomiast działa odwrotne od tego jak większość ludzi uważa. Czyli wyjaśniam, pozytywny wpływ na nasz organizm na systematyczne spożywanie kawy w niewielskiej ilości, co więcej sprzyja zapobiegniu chorobą układu krążenia a dla już chorych nie ma to większego wpływu. Takie zdanie ma cała masa specjalistów, których interesuje pozytywne działanie picia kawy. Niektóre substancje pozytywnie wpływają na sprawniejsze funkcjonowanie naczyń krwionośnych i wzbogaca je o tlenek azotu który jest niezbędny dla organizmu.

Cukrzyca i otyłość 

Picie kawy w umiarkowanej ilości i oczywiście regularnie polecane jest również dla osób chorujących na cukrzycę typu drugiego oraz dla osób które są narażone na inne poważne choroby. Skład, który jest w kawie, może nam uregulować poziom insuliny i cukru we krwi.

Świetnie również wpływa na osoby które borykają się z otyłością oraz mają tendencje do nadwagi. Kawa wspomaga w rozkład tkanki tłuszczowej w naszym organizmie oraz ogranicza wchłanianie kwasów tłuszczowych.

Układ nerwowy

Bardzo często jako korzystny wpływ kawy wskazuje się to, iż ma świetny wpływ na nasz układ nerwowy zwłaszcza wspomaga naszą zdolność poznawczą oraz świetnie poprawia naszą koncentrację. Uważa się również, że hamuje choroby neurodegeneracyjne oraz zapobiega ich wystąpieniu są to choroby między innymi Alzheimera oraz Parkinsona. Są również dowody naukowe na to, że składniki kawy przeciwdziałają postępowi wyżej wymienionych chorób oraz ich objawów między innymi otępienie oraz zaburzenia nastroju. Co więcej mogą wspomóc chorych w lepszym funkcjonowaniu. 

Nowotwory

Jedną z najczęstszych chorób cywilizacyjnych a tym samym jedną z najpoważniejszych jest to oczywiście nowotwór wszelkiej maści. Największą role w leczeniu nowotworów mają oczywiście postępy medycyny, nowe, innowacyjne leki oraz wiedza lekarzy, natomiast warto pamiętać o produktach naturalnych, które mogą hamować ryzyko wystąpienia tej choroby oraz jej rozwoju. 

Ale co wspólnego mają ze sobą przeciwdziałanie nowotworom a kawą? Już wyjaśniam, kawa zwłaszcza jej regularne spożywanie, jest bardzo pomocna głównie w nowotworu jelita grubego. Wspomaga ona perystaltykę jelit oraz procesy trawienne, co za tym idzie powoduje zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwory dolnego odcinka przewodu pokarmowego. 

Pozytywny wpływ ma również w przypadku nowotworu piersi. Kawa świetnie wpływa na hormony płciowe, co za tym idzie zmniejsza prawdopodobieństwo na zachorowanie. 

Na co szkodzi kawa w nadmiernych ilościach? Co wypłukuje z organizmu?

Nie jest to tajemnicą, że każdy produkt który jest spożywany w nadmiernej ilości może wywoływać negatywne skutki dla naszego zdrowia. Dotyczy to również kawy, zawiera ona duże ilości kofeiny a jej nadmiar czyli tak jak już wyżej było napisane powyżej 400 mg na dobę, może powodować:

Wzrostu ciśnienia tętniczego

Nadpobudliwości, niepokoju, drażliwości 

Zmniejszenia ilości elektrolitów w organizmie (magnezu, potasu)

Dolegliwości ze strony układu pokarmowego (ból brzucha, biegunka)

Osteoporozy 

Uzależnienia od kofeiny 

Jaka kawa jest najzdrowsza?

Jednogłośnie stwierdzono przez dietetyków oraz baristów, że najzdrowszą kawą jest kawa ze świeżo mielonych ziaren, filtrowana. Warto szukać kaw w sklepach ekologicznych o nazwach kawa bio lub organiczna, są one njlepszej jakości.

Czy moja ulubiona kawa jest zdrowa? 

Rozpuszczalna

Warto również wspomnieć o kawie rozpuszczalnej, wiele osób pije ją zastępując sobie kawę ziarnistą. Różnica miedzy polega na tym, że kawa rozpuszczalna zawiera mniej kofeiny i jest ona ekstraktem z naturalnej kawy. 

Bezkofeinowa

Na półkach sklepowych znajdziemy również kawę bezkofeinową, jednak znajdziemy w niej bardzo małe ilości kofeiny, więc może posłużyć dla osób lubiących smak kawy jednak nie będzie ona miała takich właściwości jak kawa naturalna.

Kawa zbożowa 

Kawa zbożowa również ma wiele pozytywnych właściwości jednak są one zupełnie inne niż w kawie naturalnej, te dwa rodzaje kawy łączy jedynie smak, chociaż według mnie i tu się różnią. Natomiast warto wspomnieć, że kawa zbożowa jest bogata w witaminy z grupy B, fosfor, potas, cynk oraz żelazo.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz