Czy picie kawy jest zdrowe?
Wstając rano nie raz zastanawiamy się czy filiżanka mocnej
czarnej kawy postawi nas na nogi, czy też nie.
Czy picie kawy jest zdrowe, a może szkodzi, takie pytania często
pojawiają się w koło. Przeprowadzone
badania potwierdzają, że pijąc kawę regularnie, ale w umiarkowanych ilościach
ma zbawienny wpływ na nasze samopoczucie psychiczne oraz fizyczne. Ogólnie spożywanie kawy jest postrzegane,
jako produkt prozdrowotny. Teraz kilka szczegółów na temat kawy.
Składniki odżywcze kawy.
Kawa posiada bardzo
dużą ilość różnych substancji, które mają pozytywny wpływ na ludzki
organizm, a jest ich około tysiąca, jednak
najważniejszym jej składnikiem jest kofeina. To dzięki jej właściwościom kawa
jest tak bardzo popularnym napojem na całym świecie, że niektórym ciężko się
bez niej obyć. Dalej zastanawiamy się
czy jest to napój zdrowy, czy jednak
szkodliwy.
Kofeina w kawie – ile należy jej spożywać?
Kofeina zawarta w kawie ma właściwości stymulujące, działa
pobudzająco, poprawia koncentracje i dodaje energii, ale również podnosi
ciśnienie krwi, dlatego osoby mające problem z krążeniem krwi i nadciśnieniem tętniczym
powinny ograniczać spożywanie dużej ilości kawy, gdyż będzie to u nich
skutkować wysokim ciśnieniem. Kobiety w
ciąży również nie powinny spożywać kawy, gdyż może to zaszkodzić dziecku.
Wykonane badania pokazują, że osoba zdrowa nie powinna
przekraczać dziennej dawki, czyli około
400 ml kawy, natomiast 200 ml to dawka, które nam nie zaszkodzi, a wręcz
pomoże, aby mieć lepsze samopoczucie i będzie mieć korzystny wpływ na
funkcjonowanie naszego organizmu. Osoby,
które mają bardzo niskie ciśnienie krwi, a nie mają innych dodatkowych schorzeń
mogą sobie pozwolić na dodatkową filiżankę kawy w celu podniesienia sobie
ciśnienia tętniczego i zyskanie lepszego samopoczucia.
Ile kofeiny ma kawa.
Poniżej przedstawimy tabelkę i porównamy ile kofeiny jest w
kawie w porównaniu do innych produktów spożywczych.
Produkt spożywczy Średnia
zawartość kofeiny Zakres m g.
Kawa czarna
85 mg/125 ml 60-135
Kawa rozpuszczalna 65 mg/125
ml 60-135
Espresso 60 mg/30 ml 35-100
Kawa bezkofeinowa
3 mg/125 ml
Herbata 32 ml/150 ml 2- 45
Gorzka czekolada
60 mg/30 g
20-120
Mleczna czekolada
6 mg /30g
1-15
Napoje energetyzujące
80mg/ 330ml 70-120
Soft drinki 41mg/330 ml 26-57
Kawa a zdrowie -
korzyści jej picia.
Nie tak dawno mówiło
się, że ogólnie to kawa jest szkodliwa dla ludzkiego organizmu, zbyt duże
ilości wypijanej mocnej czarnej kawy mogą bardzo zaszkodzić naszemu zdrowiu, i że nie jest zbyt bezpiecznym
napojem. Czy to prawda, spróbujemy
to wyjaśnić. Kawa jest zaliczana raczej
do zdrowych produktów, oczywiście pita w umiarkowanych ilościach nie
nadużywając jej. Badania wykazały, że
pijąc kawę w niedużych ilościach ma ona bardzo dobry wpływ na nasz organizm, działa pobudzająco i
dodaje energii. Wiadomo też, że zapobiega
różnym chorobom takim jak, choroby krążenia, cukrzycy typu 2, nowotworom czy też chorobie Alzhaimera i
Parkinsona. Zmniejsza ryzyko zapadnięcia
na te choroby, które niestety coraz więcej dotykają nasze społeczeństwo. Czyli kawa pita z umiarem ma bardzo
dobry wpływa na nasz organizm.
Wpływ kawy na nadciśnienie i układ krążenia.
Mówi się, że osoby chorujące na nadciśnienie i choroby
krążenia w ogóle nie powinny spożywać kawy, otóż nie do końca jest to prawda,
raczej tyczy się to osób, które nigdy nie spożywały kawy, i dla nich nie będzie wskazane zacząć pić kawę w większych ilościach.
Badania, które trwały kilkanaście lat mówią, że picie dwóch lub
trzech kaw dziennie przez osoby zdrowe może nawet wydłużyć życie, gdyż te osoby
mają mniejsze ryzyko zapadnięcia na choroby sercowo – naczyniowe. Regularne picie kawy w nieprzekraczających
ilościach niema większego wpływu na choroby układu krążenia twierdzą
specjaliści, substancje w niej zawarte pomagają
w dostarczaniu tlenku azotu tak potrzebnego dla naszego organizmu i lepszego
funkcjonowania naczyń krwionośnych.
Cukrzyca i otyłość.
Osoby chorujące na cukrzycę typu 2 i te, które są narażone
na to schorzenie mogą regularnie
spożywać kawę, ale w umiarkowanych ilościach, ponieważ składniki, które zawiera
kawa regulują poziomy cukru i insuliny we krwi. Osoby,
które mają problem z otyłością i nadwagą mogą również pic kawę, ale też w
niewielkich ilościach. Składniki zawarte w kawie pomagają w szybszym rozkładzie
tkanki tłuszczowej i gorszym wchłanianiu kwasów tłuszczowych przez
organizm. Wyniki badań pokazują, że
umiarkowane spożywanie kawy mielonej, rozpuszczalnej, bezkofeinowej powinno być
uznane za pewną część zdrowego trybu życia.
Układ nerwowy
Kawa posiada właściwości, które mają bardzo duży wpływ na
funkcjonowanie ludzkiego organizmu, szczególnie układu nerwowego. Dotyczy to
przede wszystkim lepszego poznawania i lepszej koncentracji. Zmniejsza ryzyko zapadania na choroby Alzhaimera
i Parkinsona. Substancje zawarte w tym napoju zapobiegają takim objawom, jak
apatia, otępienie czy zły nastrój, kawa
pobudza hormony szczęścia, które mogą
przyczynić się do lepszego funkcjonowania osób, które niestety zaczynają
chorować.
Nowotwory.
Choroby nowotworowe to najpoważniejszy problem zdrowotny
obecnych czasów. Zalicza się je do chorób cywilizacyjnych. W leczeniu
nowotworów główną rolę odgrywa jak najlepszy postęp medycyny i nowoczesne leki,
to jednak leczenie produktami naturalnymi ma bardzo duży wpływ na ogólne samopoczucie
chorujących już pacjentów, oraz zapobiega rozwojowi tych chorób.
Jaki jest związek między kawą, i przeciwdziałaniem nowotworów?
Regularne spożywanie napoju kawowego ma bardzo dobry wpływ
na lepsze trawienie, perystaltykę jelit i to zapobiega w zapadaniu na raka
jelita grubego oraz chorób nowotworowych dolnego odcinka przewodu pokarmowego. Właściwości i substancje zawarte w kawie mają
bardzo korzystny wpływ na hormony płciowe i tym samym zmniejszają ryzyko
zachorowania na raka piersi.
Na co szkodzi kawa w nadmiernych ilościach? I co wypłukuje
Każdy produkt spożywany w dużych ilościach może szkodzić,
tak jest i z kawą, którą będziemy spożywać w nadmiernych ilościach może nam bardzo
zaszkodzić, bo przecież zawiera duże ilości kofeiny. Nie wolno przekraczać
dawki 400 mg na dobę, gdyż może to grozić wystąpieniem dolegliwości takich
jak:
-wzrost ciśnienia tętniczego, nadpobudliwość, niepokój,
drażliwość
-niedobór elektrolitów w organizmie czyli brak potasu,
magnezu
-dolegliwości ze strony układu pokarmowego, bóle brzucha,
wymioty, biegunka
-ryzyko wystąpienia osteoporozy oraz uzależnienia od
kofeiny.
Jaka kawa jest najzdrowsza
Najzdrowsza kawa to kawa BIO lub organiczna filtrowana, która przygotowana jest ze świeżo zmielonych ziaren. Można ją kupić w
sklepach ze zdrową żywnością ekologiczną.
Czy moja ulubiona kawa jest zdrowa?
Kawa rozpuszczalna zawiera ten sam ekstrakt kawy co kawa naturalna,
tylko zmniejszą ilością kofeiny, także
właściwości zdrowotne mają podobne.
Bezkofeinowa
Kawa bezkofeinowa ma bardzo podobny smak do kawy naturalnej,
posiada śladowe ilości kofeiny, dlatego
osoby nie mogące pić kawy naturalnej ze względu na stan zdrowia, a lubiące smak
kawy mogą po nią sięgać bez żadnych konsekwencji.
Kawa zbożowa
Z kawą zbożową kawę naturalną łączy jedynie podobny smak.
Kawa zbożowa posiada wiele walorów prozdrowotnych, zawiera duże ilości potasu,
fosforu, żelaza, cynku oraz witaminy z grupy B. i można ją spożywać bez
ograniczeń.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz