Suszone pomidory - jak zrobić je w domu i do czego wykorzystać?
Historia pomidora
Podczas wyprawy Krzysztofa Kolumba do Ameryki Południowej sprowadzono do Europy sadzonki pomidorów. Początkowo krzewy pomidorów traktowano jako dekoracja ogrodów, bo uważano, że są trujące.
Czy to jest warzywo czy owoc?
Na początku został zakwalifikowany jako warzywo. Jednak pomidor jest mięsistą jagodą zaliczaną do owoców. Zastosowanie pomidorów i mała zawartość cukru wpływa na odmienne poglądy na temat tej rośliny. Pierwsze pomidory wyhodowano w Warszawie w 1880 roku. Ludzie dłuższy czas przekonywali się do tych owoców. Dopiero po drugiej wojnie światowej pomidory zyskały na popularności.
Charakterystyka pomidora
W naszym kraju hodujemy różne odmiany pomidorów na przykład Malinowe, Bawole serce, Kmicic, Prymus itp. Są podłużne, okrągłe, średnie, małe, koktajlowe. Mają kolor czerwony, zielony, żółty. Te odmiany różnią się smakiem i miąższem.
Wartości odżywcze pomidorów
Pomidory zawierają potas, wapń, magnez, jod, mangan, kobalt, żelazo, cynk, miedź, fosfor, fluor, karoten i sód, Witaminy B1,B2,B6,witaminy PP i C oracz kwas foliowy. Czerwone pomidory posiadają związki fenolowe. Dzięki czemu zmniejsza stany zapalne, hamuje procesy starzenia. Zmniejsza apetyt poprzez obniżenie poziomu cukru we krwi. To dobra wiadomość dla osób borykających się z cukrzycą oraz z otyłością. Dlatego pomidory są głównym składnikiem diet odchudzających.
Pomidory zawierają melatoninę, która wpływa na nasze samopoczucie i lepszy sen.
Pomidory posiadają przeciwutleniacze- lipoken przeciwdziałający nowotworom. Najwięcej tego składnika znajdziemy pod skórką i w pestkach. Witaminy w tym owocu nawilżają skórę, poprawiają odporność.
Pomidorów nie powinno łączyć się z ogórkami, bo enzym z ogórków zabija witaminę C. Żeby sałatka miała wszystkie właściwości trzeba osobno ogórki i pomidory pokropić oliwką z oliwek.
Pomidor gości w naszych domach przez cały rok. Używamy go na surowo, oraz w wersji przetworzonej jako przeciery, sosy. Po obróbce termicznej nie tracą swoich właściwości odżywczych. Natomiast w pomidorach suszonych jest więcej potasu i błonnika niż w surowych pomidorach.
Jak zrobić suszone pomidory?
Pomidory kojarzą się z makaronem spagetii i sosem pomidorowym. To danie pochodzi z Włoch. Także suszone pomidory powstały przez rolników, którzy suszyli na gorącym słońcu. Potem włożyli je do marynaty zrobionej z oliwy. W ten sposób powstał nowy aromat i smak. Te przetwory są dobrze znane na półwyspie Apenińskim. Każdy może spróbować swoich sił i wykonać podobne suszone pomidory w domu.
Przepis na pomidory suszone
Jest kilka ciekawych sposobów na zrobienie własnych suszonych pomidorów. Ważny jest wybór odpowiednich pomidorów najlepiej mięsistych, które zawierają mniej wody. Suszone pomidory dobrze smakują z mięsem, rybami, pizzą, makaronem, jako pasta do chleba.
Przepis na pomidory suszone na słońcu:
Sposób suszenia pomidorów na słońcu pomaga zatrzymać składniki odżywcze. Nie posiadają sztucznych konserwantów. Warto wprowadzić suszone pomidory do codziennego jadłospisu. W ten sposób dostarczymy sobie cennych minerałów oraz przeciwutleniaczy, które chronią przed nowotworami.
Pomidory przekroić i ułożyć na blaszce. Położyć na słońcu w przewiewnym miejscu. Do smaku posypać solą i przykryć gazą. Wieczorem pomidory przynosić do domu. Proces suszenia trwa około 10 dni. Następnie można je dać do zrobionej marynaty.
Jak zrobić pomidory suszone w oliwie - zdradza kucharz z Sycylii
Do zagotowanej wody z octem włożyć na kilka minut suszone pomidory. Wyjmować pomidory osuszyć ścierką i włożyć do słoików. Następnie zalać oliwą extra virgin. Do smaku doprawić miętą, bazylią lub jak kto lubi pikantne, to papryką chili.
W podobny sposób można sporządzić suszone pomidory z olejem. Pomidory układamy w słoiku i zalewamy je gorącym olejem. Powoli, by nie popękały słoiki
.
Suszenie pomidorów w domu
Nie wszyscy mają ogród czy taras. Jednak każdy może zrobić suszone pomidory w domu. Są dwa sposoby w suszarce do warzyw lub tradycyjnie w piekarniku.
Jak ususzyć pomidory w piekarniku?
Coraz więcej osób suszy pomidory, chociaż rzadko używamy ich w polskiej kuchni.
Suszone pomidory nie są tanie, więc warto przyrządzić je własnoręcznie w domu.
Mięsiste pomidory kroimy wzdłuż i układamy na blaszce. Potem skrapiamy oliwą i posypujemy ulubionymi ziołami i wkładamy do piekarnika. Włączamy program z termo obiegiem na temperaturę 100 stopni. Żeby szybciej odparowała woda należy podczas suszenia lekko uchylić piekarnik. Po kilku godzinach pomidory będą cienkie i pomarszczone. To znak, że już są dobrze wysuszone. Takie pomidory można przechowywać około pół roku.
Wykorzystanie w kuchni
Suszone pomidory można wykorzystać jako dodatek na gorąco lub na zimno. Dodaje się do zapiekanek, ryżu, makaronu, pizzy, gulaszu, tarta, zup, kanapek, wędlin rolad, kotletów jajecznych, serów, czerwone pesto , past, faszerowania mięs. Także warto wykorzystać olej z suszonych pomidorów.
Pasta z suszonych pomidorów
Do pasty będą potrzebne suszone pomidory, pestki dyni, 3 łyżki oleju z pomidorów, 2 ząbki czosnku. Podprażyć ziarna na suchej patelni. Potem wszystko blend ujemy. Można przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce parę dni.
Sałatka z suszonymi pomidorami
Jest sporo przepisów na sałatki z dodatkiem pomidorów. Podam jedną propozycję
Składniki
Połowę sałaty lodowej, dwie garście roszponki, ser feta, garść pestek ze słonecznika, 2 cebule
Sos
6 łyżek oleju z suszonych pomidorów, 2 łyżki soku z cytryny, łyżka miodu, do smaku pieprz i sól. Słonecznik uprażyć na suchej patelni uważając, żeby się nie przypalił. Potem wszystkie składniki połączyć i polać sosem. .
Tarta z suszonymi pomidorami
Bardzo smaczna tarta z pomidorami, boczkiem i serem feta
Składniki
25 dag mąki pszennej, 5 jajek, 15 dag masła, cebula, czosnek, 15 dag sera żółtego, słoiczek suszonych pomidorów, 30 dag. wędzonego boczku, szklankę śmietany kremówki.
Wykonanie
Do pojemnika dać, mąkę, schłodzone masło, jajko, szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto. Potem odstawić do lodówki na godzinę. Boczek, cebulę pokroić w paseczki i podsmażyć na oleju z pomidorów, dodać suszone pomidory. Ciasto wyłożyć na blaszkę do tarty i piec około 20 minut. Na upieczone kruche ciasto wyłożyć farsz. Jajka wymieszać ze śmietanką, czosnkiem i startym serem żółtym. Zalać farsz i piec 30 minut. Potem posypać serem feta i jeszcze włożyć do piekarnika na 15 minut, żeby się potrawa zrumieniła.
Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami
Sałatka z makaronem należy do szybkich i smacznych dań. Można ją przygotować na okoliczne imprezy oraz na grilla. Na pewno goście będą zadowoleni z takiej przekąski.
Składniki
Ciemny makaron, suszone pomidory, czosnek, filet z kurczaka, słonecznik, keczup oraz przyprawy.
Wykonanie
Podczas gotowania makaronu uprażyć słonecznik na suchej patelni, potem pokroić w paseczki filety i usmażyć na oleju z pomidorów, włożyć pozostałe składniki i przyprawić według własnego gustu. Następnie wszystko wymieszać z makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz