środa, 26 kwietnia 2023
Sok z karczocha - bogactwem zdrowej diety.
Sok z karczocha – opinie, właściwości, dawkowanie.
Kuracyjne walory i wpływ soku z karczocha na ludzki organizm poszerza grono zwolenników tego najstarszego warzywa. Karczoch po latach zapomnienia wraca do łask i jest coraz częściej kupowany i spożywany, lecz jeszcze mało kto wie jak ta roślina wygląda, gdyż jest możliwość zakupu gotowego soku. Jeśli już ktoś decyduje się na zakup świeżego warzywa, to sprawdzone sposoby domowych receptur pozwalają na wyrabianie soku dla własnych potrzeb, jak również można go przygotowywać na bardzo wiele ciekawych sposobów, urozmaicając swoją codzienną dietę. Co takiego magicznego w sobie zawiera, że wraca do łask?
Sok z karczocha – jak działa na organizm?
Jak wyżej nadmieniłem, że karczoch prezentowany jest jako najstarsze warzywo świata, które gościło w diecie człowieka. Oczywiście nadal jest elementem diety szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej. Polska kuchnia również nie gardzi tym warzywem, gdyż sukcesywnie zwiększa się zapotrzebowanie na roślinę zielną osiągającą wysokość około dwóch metrów i jadalnym kwiatostanie i liściach. Sporządzany w domowych warunkach sok z karczocha wzbudza zaciekawienie właściwościami zdrowotnymi, które do tej pory zaprezentowali naukowcy. Więc, co takiego ma w sobie nadzwyczajnego, że dietetycy z czystym sumieniem proponują swoim pacjentom?
Na odchudzanie i na trawienie
Mocną stroną, a zarazem jedną z wielu jest niska kaloryczność soku z karczocha, bo aż tylko 47 kcal do tego w parze dochodzi duża ilość błonnika. W efekcie, czego mamy skuteczne panaceum, które ma na celu wyeliminowanie nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej. Taka substancja jak: cynaryna zawarta w tak niepozornym warzywie wspiera nas w pozbyciu się zbędnych kilogramów. Udział powyższego składnika pozytywnie wpływa na poprawę metabolizmu, utrzymuje odpowiedni poziom cukru, usprawnia trawienie i sprawia wrażenie sytości, a przy okazji jest skuteczny przy zaparciach. Spowalnia rozkład tłuszczów w tkance tłuszczowej i minimalizuje wchłanianie przez nasz organizm węglowodanów. Zatem specjaliści zalecają wzbogacenie swojej diety o sok z karczocha w celu wyszczuplenia swojej figury.
Na cholesterol i ciśnienie
Wiele osób zastanawia się, czy sok z karczocha ma wpływ na obniżenie cholesterolu. Otóż, naukowcy dowodzą, że właściwości, jakie w sobie zawiera potrafią obniżyć, aż do 60% złego cholesterolu. Aktywne substancje, takie jak wspomniana cynaryna i luteolina mają również wpływ na obniżenie wysokiego ciśnienia krwi. Regularne picie soku z karczocha, jakie zalecają specjaliści może przyczynić się do poprawy sprawności fizycznej osób cierpiących na otyłość, miażdżycę, czy też choroby związane z krążeniem krwi.
Na wątrobę
Nadzwyczajne właściwości inuliny w omawianym soku ujawniają predyspozycje do zwiększonego wydalania moczu, więc jest wskazana dla osób, którym zatrzymuje się w organizmie woda. Również sprzyja zwiększonej ilości wydzielanej żółci. Właśnie ta druga predyspozycja z powodu Systematycznego wzbogacania naszej diety sokiem przyczynia się do eliminowania niektórych ognisk chorobowych woreczka żółciowego i wątroby. W gruncie rzeczy prowadzi to do odnowy wspomnianych organów i w dalszym etapie systematycznego oczyszczania organizmu z toksyn, które bez naszej wiedzy odkładają się w wątrobie. Przemysł farmaceutyczny wykorzystuje wyciąg z karczocha do produkcji leków w przypadku choroby kamicy żółciowej, jak również w wielu innych lekach.
Działanie przeciwnowotworowe
W przyrodzie na całym świecie jest bardzo dużo różnych warzyw, a w tym jest bardzo liczna grupa takich warzyw, które zawierają przeciwutleniacze. Spośród tych warzyw na szczególne zainteresowanie zasługuje karczoch, ponieważ dysponuje szerokim spektrum właściwości zdrowotnych. Następne w kolejce są zdolności przeciwnowotworowe, a to za sprawą kwasu chlorogenowego. Sukcesywne picie soku uwalnia przeciwutleniacze, które spowalniają wzrost wolnych rodników. Co przekłada się na hamowanie procesów starzenia, jak również uniemożliwia tworzenie się komórek nowotworowych.
Jak pić sok z karczocha?
Przez wzgląd na udowodnione realne zdolności soku z karczocha do poprawy naszego zdrowia, to powinniśmy stosować go codziennie w jednej lub dwóch dawkach i najlepiej przed posiłkiem, a najrozsądniej nie przekraczać dawki 50 ml. Zaledwie niewielka ilość, ale stosowana regularnie zagwarantuje naszemu organizmowi liczne walory zdrowotne. Pomimo zapewnień, że w powyższych dawkach sok jest bezpieczny dla naszego zdrowia, to należy pamiętać, że niezalecany jest osobom z dolegliwościami kamicy nerkowej.
Gdzie kupić sok z karczocha?
Jeśli zdecydujemy się na długotrwałą kurację sokiem z karczocha, to oczywiście mamy dwie możliwości. Pierwszy sposób jest najprostszy, gdyż możemy udać się do sklepu ze zdrową, czy ekologiczną żywnością lub zielarskiego. Zaś ekstrakty i suplementy diety przez wzgląd na cechy lecznicze możemy jedynie kupić w aptekach. Natomiast drugi sposób to samodzielne wykonanie soku z liści lub kwiatostanu karczocha za pomocą starych, ale sprawdzonych przepisów.
Domowy sok z karczocha – przepis
Czy sok z karczocha można wykonać w domowych warunkach? Oczywiście, że jest to wykonalne, tylko potrzebny jest wspomniane warzywo i dobre chęci i rzecz jasna sprawdzony przepis. Mianowicie do uprzednio przygotowanej wody z ugotowanym warzywem karczocha należy dodać do smaku odrobinę soku, ze świeżo wyciśniętej cytryny, również poleca się plaster ananasa. Następnie całą zawartość trzeba zmiksować. Wtedy już tylko przygotować odpowiednią dzienną dawkę i terapia rozpoczęta. Terapia sokiem z karczocha swoją drogą, ale również karczoch można stosować w codziennej diecie jako warzywo na różne sposoby np. dania obiadowe. Inwencja twórcza i fantazja kulinarna nie zna granic, więc nic prostszego niż rozpocząć od zakupu karczocha i kilku niezbędnych składników, a dalej już gotowe przepisy poprowadzą nas do końcowego efektu potrawy. Na dobry początek zaproponuję zupę, bo od czegoś trzeba zacząć i zupa wydaje się być najodpowiedniejszym daniem na rozpoczęcie diety i podróży kulinarnej z karczochem.
„Zupa z karczochów z kaszą orkiszową”.
Potrzebne składniki:
– karczochy 5 do 6 sztuk
– kalafior 1 sztuk
– kasza orkiszowa 100g
– korzeń pietruszki 1 sztuk
– marchewka 1 lub 2 sztuk
– cebula 2 sztuk
– czosnek 3 ząbki
– śmietana lub jogurt 100 ml
– bulion 1,5l
– przyprawy, takie jak: sól, pieprz, ziele angielskie, tymianek i laurowe liście.
Kochani, to zabieramy się do gotowania!
Cebulę kroimy nie koniecznie na drobno, czosnek przeciskamy przez praskę i musimy to zeszklić na odrobinie oliwy. Następnie dowolnie kroimy marchewkę, korzeń pietruszki, rozdzielamy kalafior na różyczki, obieramy i kroimy serca karczochów. Dosypujemy wszystko do garnka i zalewamy przygotowanym bulionem, dokładamy kilka kulek ziela angielskiego i dwa listki laurowe. Pozostawiamy na małym ogniu i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Wtedy doprawiamy pieprzem i solą do smaku i na koniec zupę zabielamy śmietaną lub jogurtem. Końcowym etapem jest usunięcie listków laurowych i ziela angielskiego i blendujemy na krem. Zupę krem z karczocha podajemy z ugotowaną wcześniej kaszą orkiszową. Samo bogactwo witamin i minerałów, i wielu innych dobroczynnych składników, smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz