Ocet jabłkowy – na odchudzanie i nie tylko!
Czy ocet jabłkowy jest dobry na odchudzanie? Zobaczmy – to ciekawe!
Ocet spirytusowy to podstawowy produkt, który mamy w naszym domu, kuchni. Możemy go wykorzystywać nie tylko do celów spożywczych ale także jako idealny środek konserwujący ale także do domowych porządków. Ma dość nieprzyjemny, ostry zapach oraz kwaśny smak.
Jednak ocet spirytusowy coraz częściej zastępowany jest a wręcz wypierany przez octy owocowe a w tym octem jabłkowym. Jednak ocet spirytusowy idealny jest do korniszonów, papryki w zalewie czy jako dodatek do galarety. W ostatnim czasie zyskał na popularności ocet jabłkowy jako środek odchudzający. Jednakże zachodzą pytania: czy i jak go stosować?, czy nam nie zaszkodzi? I w jakich ilościach go spożywać? Oraz jakie ma właściwości zdrowotne?
Ocet jabłkowy i jego właściwości?
Octy powstają w wyniku fermentacji cukrów znajdujących się w owocach. Pierwszym etapem jest fermentacja alkoholowa owoców. A ocet jabłkowy powstaje z soku jabłkowego albo jabłek czy jako cydr. To pierwszy jego etap. Wykorzystujemy go jako dodatek do sosów, sałatek do zakwaszania potraw czy jako dodatek do musztardy. Wyrób ten ma bardzo wiele pozytywnych właściwości już dawniej w medycynie ludowej znalazł swoje uznanie. Leczono nim rozmaite infekcje.
Bogaty w cenne składniki.
Ocet jabłkowy ma wiele cennych minerałów i witamin. Tak jak nasze jabłka z polskich sadów. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, A, E oraz minerały: żelazo, potas, wapń, magnez, fluor, miedź oraz ocet jabłkowy zawiera aminokwasy.
Ma także cenne kwasy organiczne między innymi takie jak: kwas octowy, cytrynowy, mlekowy. To właśnie te kwasy mają działanie konserwujące. Zawiera także cenne związki fenolowe naturalne przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki dzięki którym wolniej się starzejemy, polifenole oraz pektyny cenne dla naszego zdrowia.
Udowodnione korzyści prozdrowotne.
A więc jakie ma korzyści dla naszego zdrowia ocet jabłkowy? Najlepszymi składnikami dla naszego zdrowia są właśnie te kwasy organiczne. Działają przeciwdrobnoustrojowo. Ocet jabłkowy pomaga w przemianie materii, pobudza pracę jelit a także działa oczyszczająco na organizm. Same dobrodziejstwa. Udowodniono również, że ma pozytywny wpływ na obniżenie cholesterolu całkowitego oraz trójglicerydów we krwi. A jak wiadomo pomoże nam zmniejszyć ryzyko miażdżycy naczyń krwionośnych.
Picie wody z dodatkiem octu jabłkowego pozytywnie wpływa na obniżenie cukru w krwi. A co za tym idzie zwiększa wrażliwość komórek na działanie insuliny co pomaga utrzymać insulinę na odpowiednim poziomie. Poleca się picie octu jabłkowego szczególnie osobom chorującym na insulinooporność czy diabetykom jak również osobą ze stanem przedcukrzycowym.
Ocet jabłkowy a odchudzanie.
Bardzo dużo się słyszy w internecie, na rozmaitych stronach, kanałach czy serwisach społecznościowych na temat działania odchudzającego octu jabłkowego. Regularne picie octu jabłkowego może pomóc nam w utracie masy ciała. Jednakże należy pamiętać o umiarze w piciu octu jabłkowego. Ma być dodatkiem do potraw oraz jako dodatek do codziennej diety. Ważne są także przy tym spacery oraz ćwiczenia fizyczne. Jak wiemy dieta bez ruchu jest mniej efektywna. Ruch to zdrowie znane to przecież hasło. W ten sposób możemy przyspieszyć metabolizm naszego ciała. A więc mamy wiosnę, dłuższy dzień, ciepło, to zachęca do długich spacerów oraz do aktywności na świeżym powietrzu dzięki czemu wzmocnimy efekt odchudzania.
W jaki sposób ocet jabłkowy działa na odchudzanie?
- redukuje nadmiar tkanki tłuszczowej,
- oczyszcza nasz organizm z rozmaitych toksyn,
- co ważne po piciu octu jabłkowego mamy wrażenie sytości dzięki czemu możemy zjeść mniej a czuć się najedzeni,
- obniża poziom złego cholesterolu,
- dostarcza rozmaite minerały oraz witaminy czy kwasy,
- zmniejsza stężenie glukozy we krwi,
Jak stosować ocet jabłkowy nie tylko na odchudzanie?
Najlepszym sposobem wykorzystania octu jabłkowego będzie dodawanie go do rozmaitych potraw przygotowywanych w naszej kuchni. Choć by do sałatek, dipów, mięs, warzyw a także zakwaszania potraw. Jest to fantastyczny zamiennik tradycyjnego octu spirytusowego. Ostatnio fora internetowe prześcigają się w informacjach jako by picie na czczo z wodą octu jabłkowego powodowało magiczne chudnięcie. A czy tak faktycznie jest? Czy należy codziennie przed posiłkami pić wodę zakwaszając ją łyżką czy dwoma octem jabłkowym? Bardzo wiele pozytywnych i negatywnych informacji krąży po internecie na różnych stronach. Jednakże zbyt duża ilość kwasu octowego może być szkodliwa, na przykład może podrażniać błonę śluzową żołądka czy mało się o tym wie i mówi szkliwo zębów.
To tylko szczypta informacji i wiedzy o zastosowaniu octu jabłkowego.
W takim razie zachodzi pytanie jak pić ocet jabłkowy aby nie szkodził naszemu zdrowiu a przyniósł wymierne korzyści! Przede wszystkim rozsądnie oraz z umiarem. A zatem do obniżenia porannej glikemii , możemy przed pójściem spać, wypić szklankę wody z dodatkiem jednej lub dwóch łyżek octu jabłkowego. Najlepiej z domowej spiżarni z jabłek rodzimych. Łatwo i szybko się go przygotowuje. A jak ktoś nie lubi jego smaku można dodać odrobinę miodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz