niedziela, 23 kwietnia 2023

Owsianka

  

    Jak zrobić dobrą owsiankę?

Jednym z najważniejszych jak nie najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie. Zostało to potwierdzone wieloma latami badań sprawdzających jak duże znaczenie dla naszego organizmu ma śniadanie. Wiemy, że śniadanie powinno być pożywne, ale również nie może zabraknąć smaku. 

Owsianka dobrze wpływa na pracę jelit, dostarcza organizmowi niezbędne do funkcjonowania mikroelementy oraz sprawia, że czujemy sytość przez długi czas.

Możemy wyróżnić trzy rodzaje płatków owsianych ze względu na sposób obróbki ziarna, 

- zwykłe

-górskie

- błyskawiczne

Czas przygotowania płatków zależy właśnie od rodzaju, najszybszym gotującym rodzajem płatków są płatki błyskawiczne, ponieważ potrzebują najkrótszej obróbki termicznej, pamiętajmy jednak o stałym mieszaniu ze względu na to, że łatwo przywierają do garnka. 

Woda czy mleko?

Zarówno woda jak i mleko sprawdza się idealnie do przygotowania owsianki. Wybór wody sprawi, że owsianka będzie bardziej dietetyczna i mniej kaloryczna. Dodanie mleka zarówno zwierzęcego czy roślinnego sprawi, że owsianka będzie bardziej gęsta i kremowa w swojej konsystencji. 

Proporcje w przygotowaniu dobrej owsianki nieznacząco się różnią, jednak główna zasada w proporcji to 1:3 przy jednej szklance płatków, trzy szklanki płynu i tutaj może to być woda z mlekiem, sama woda, czy samo mleko. Najkorzystniej będzie wypróbować i dostosować te proporcje pod swoje smaki i jaka kremowość  nam odpowiada najbardziej. 

Rady dla gotujących owsiankę.

Wielu dietetyków i autorów licznych przepisów na owsiankę zwracają uwagę na prawidłowe przygotowanie jej przed gotowaniem. Bardzo ważne jest to, żeby zalać płatki zimnym płynem na co  najmniej 30 minut przed gotowaniem, następnie płatki doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez kilka minut. Takie płatki zdejmujemy z ognia i następnie doprawiamy np. cynamonem, kurkumom, miodem  czy syropem klonowym, idealnie sprawdzą się również świeże owoce, pestki nasion czy orzechy. 

Przepis na owsiankę fit

Osoby, które zwracają uwagę na kaloryczność wymagają aby dania były pełnowartościowe i treściwe. Owsianka idealnie sprawdzi się właśnie jako śniadanie dla osoby, która liczy kalorie lub też woli mniej kaloryczne wersje. Do przygotowania owsianki warto użyć mleka roślinnego takiego jak sojowe, owsiane czy migdałowe. Owsiankę przygotowujemy według wymienionych zasad i możemy dodać do niej masło orzechowe, kakao i świeże owoce  jak banan czy maliny. 

Wiele osób łączy również owsiankę z kawą. Dzień wcześniej zalewamy kawę na noc i odstawiamy do lodówki, rano podczas przygotowania owsianki według ulubionego sposobu dolewamy kawę do owsianki. Możemy użyć miodu aby osłodzić smak swojego śniadania. 

Owsianki idealnie sprawdzą się jako śniadanie dla osób, które ograniczają spożycie produktów zwierzęcych czy wegetarian  lub wegan. Świetnie sprawdza się jako drugie śniadanie do pracy, są łatwe w przygotowaniu oraz w eksperymentowaniu. Łatwo je łączyć z różnymi smakami owoców czy dodatków. Lubią je nie tylko dorośli, ale i dzieci.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz