piątek, 14 kwietnia 2023

Kawa

Czy picie kawy w ograniczonych ilościach jest zdrowe dla naszego organizmu. Najpierw jednak zanim pochylimy się nad tym problemem to garść informacji o samej kawie, bo kto z nas pijąc filiżankę tego naparu nie zastanawiał się nad jej pochodzeniem oraz sposobie uprawy tej rośliny. Kawa kawie nie jest równa i ta z Etiopii różni się od tej z Brazylii i po co na opakowaniu znajduje się taka informacja jak wysokości upraw. Gdzie rośnie kawa kilka  słów o pasie kawowym. Aby uprawiać kawę muszą być zachowane pewne warunki klimatyczne. Krzaczki kawowca występują w strefie międzyzwrotnikowej i różnią się w zależności od kontynentu, krajów i nawet poszczególnych regionów. Tam gdzie jest uprawiana kawa czyli w pasie kawowym temperatura jest umiarkowana i nie występują w niej przymrozki, a opady deszczu można podzielić na porę suchą i mokrą, które to występują cyklicznie. Więc jak wynika to roślina kawowca wymaga temperatury umiarkowanej i wilgotnej, a owocuje przez cały rok.

Kawowe regiony.

Do największych producentów można zaliczyć takie państwa jak Kenia, Tanzania, Rwanda, Salwador, Kostaryka, Panama, Boliwia. Jednak z uwagi na zmieniający się klimat, to znaczy ze względu na jego ocieplanie się powierzchnia kawowa stale się pomniejsza co powoduje pogorszenie się ziaren, a ludzie są zmuszeni do przenoszenia plantacji w bardziej wysokie miejsca, lub zastępowania kawy Arabica, kawą Robusta, która to toleruje wyższe temperatury.

Gatunki kawowca.

Na chwilę obecną odkryto około sto pięćdziesiąt odmian kawowca jednakże uprawę zdominowały tylko dwie odmiany, a są to takie odmiany jak Arabica oraz Robusta. Kawy te w znacznym stopniu różnią się w smaku, a jest to spowodowane miejscem ich występowania. Kawy te różnią się zawartością kofeiny jak i kwasu hialuronowego. Związek ten wytwarza sama roślina jako antidotum na szkodniki, które to ją atakują. W przypadku uprawy Robusty występowanie szkodników jest większe niż przy Arabice, z kolei która to rośnie wyżej i nie potrzebuje tyle tego kwasu zawiera mniej kofeiny i charakteryzuje się mniejszą goryczką w filiżance. Jednocześnie kawa Arabika może w większym stopniu wykorzystać zgromadzoną energię na produkcję cukru i lipidów, a i także związków aromatycznych co przekłada się na bogatszy bardziej owocowy smak. Pomimo, że  kawa Arabika jest droższa w uprawie to właśnie ona stanowi główny produkt kawy jaki to trafia na nasze stoły. Jednakże tak jak to wspomniałem wcześniej ze względu na postępujące ocieplenie to kawa Rogusta staje się powoli tą wiodącą w uprawie, która to lepiej sobie radzi w wysokiej temperaturze.

Podsumowując

Rogusta jest w smaku intensywna gorzka ziemista z nutą czekolady.

Arabika jest w smaku owocowa soczystsza i bardziej delikatna.

 

Jednakże to nie wszystko o kawowcu, aby było ciekawiej to każdy z nich zawiera po kilka jak i nie po kilkadziesiąt szczepów. Każdy z tych szczepów to odmienny smak kawy jednakże zanim zaczniemy się nimi delektować jako napar w naszej filiżance to trzeba najpierw doprowadzić do jego obrodzenia. Najczęściej na dany region stosuje się kilka lub kilkanaście szczepów kawowca uprzednio wyselekcjonowane. Co wpływa na jakość kawy, a raczej na przyjęcie się sadzonek.

Wysokość kawowca.

Temperatura w cyklu rocznym i dobowym.

 

Napromieniowanie UV.

Charakterystyka opadów.

Rodzaj i bioróżnorodność gleby.

Występowanie silnych wiatrów.

Wiedza i umiejętności kultury rolnej producenta.

Oczywiście iż jeszcze nie można pominąć takich pasożytów jak grzyby oraz chorobę kawy, która to nazywa się rdza. Ta choroba niszczy liście kawowca nie pozwalając na fotosyntezę powodując powolne obumieranie krzaczka kawowca. Właśnie ta choroba rdza jest największą bolączką plantatorów kawowca. I tak zazwyczaj w jednym miejscu zasadza się kilka rodzajów warietali na wszelki wypadek gdyby zaatakowała je choroba rozprasza się wtedy możliwość iż cały plon obumrze, a i daje to możliwość wyprodukowania kilku smaków.

Znając już taksonomię kawowca zapoznajmy się z jego uprawą.

Każde nowe drzewko kiełkuje z pestki zwanej wiśnią, które sadzi się w umiarkowanym klimacie zwanym przez hodowców przedszkolem. Gdzie przebywa przez około dwanaście miesięcy, a po uzyskaniu około czterdziestu centymetrów jest przesadzane na miejsce docelowe. Po około siedmiu latach krzaczek zaczyna rodzić owoc i już można powiedzieć iż jest komercyjnym drzewkiem. Przez czterdzieści lat rodzi nasiona a i są przypadki, że przez sześćdziesiąt lat kawowiec w sprzyjających warunkach był drzewkiem komercyjnym. Cykl zbiorów nasion kawowca jest cykliczny i jest uzależniony od miejsca gdzie rośnie. Pierwszym objawem jest kwitnienie na krzaczkach kwiatów na sześć do dziewięciu miesięcy o zapachu delikatnego jaśminu. Następne miesiące to czas dojrzewania owoców na miejscu kwiatów pojawiają się wisienki, które z początkowego koloru zielonego zmieniają na burgund, oznaczający dojrzałość owocu, a im wyżej tym owoc później dojrzewa. Z racji iż owoce kawowca rosnące na tym samym drzewku nie dojrzewają w tym samym czasie więc zbiór trzeba powtarzać, odbywa się to w przedziale dziesięć do czternastu dni. Po zbiorach drzewka wyglądają na lekko obumarłe, trzeba trochę czasu oraz pielęgnacji w postaci nawożenia gleby aby drzewka powróciły do pierwotnego wyglądu. Do uprawy kawy oprócz samego kawowca potrzebne są i drzewa o rozłożystych koronach, które to osłonią kawowiec nie dopuszczając do jego przypaleniu. Natomiast po zbiorze kawy są one przycinane tak aby dopuścić słońce.

Teraz gdy już zapoznaliśmy się z garścią informacji na temat kawy to powiemy sobie tak jak to zaznaczyłem na samym początku czy picie kawy jest zdrowe.  

Składniki odżywcze kawy.

Kawa składa się z około tysiąca składników, które to w dobroczynny sposób działają na nasz organizm. Do najważniejszego składnika można zaliczyć kofeinę.

Kofeina w kawie ile należy jej spożywać.

Kofeina jest symulantem, który to pobudza nasz organizm, a i także podwyższa ciśnienie krwi, czyli picie w nadmiernej ilości nie jest wskazane. Badania farmakologiczne wskazują, że dobowa ilość kofeiny jaką możemy przyjąć wynosi dwieście mg, ilość ta jest dobroczynna dla naszego organizmu. W ilości czterystu mg jest już nie wskazana dla naszego organizmu, a w szczególności dla osób chorujących na nadciśnienie jak i dla kobiet w ciąży.

Kawa, a zdrowie.

Jeszcze nie tak dawno o wypiciu małej czarnej mówiło się w kontekście niebezpieczeństw. Jednakże jak już wspomniałem badania dowodzą, że wypicie małej czarnej jest pozytywne dla naszego organizmu. Badania te jeszcze dowodzą iż picie jej w ograniczonej ilości wpływa pozytywnie na

Choroby układu krążenia

Cukrzycę typu drugiego oraz na otyłość.

Choroby układu nerwowego, Parkinsona oraz Alzheimera

Wpływa dobroczynnie na trawienie.

Nowotworów.

Wpływ na nadciśnienie i układ krążenia.

Według starego stereotypu to powinny z niej zrezygnować osoby cierpiące na nadciśnienie albo też choroby krążenia, jednakże osoby te nie piją kawy w nadmiarze. Picie jej w ograniczonej ilości jest wręcz zalecane tym osobom cierpiącym nawet na choroby układu krążenia. Część zawartych w niej substancji wzbogacających go w tlenek azotu oraz inne składniki.

Cukrzyca i otyłość.

Regularne picie kawy dla cukrzyków z typem drugim jest zalecane przez lekarzy ponieważ regulują poziom insuliny oraz cukru we krwi. Takie same zalecenia są dla osób otyłych ponieważ kawa pomaga w lepszym trawieniu i spalaniu tłuszczu odkładającego się w organizmie.

Układ nerwowy.

I tu także kawa ma coś pozytywnego do powiedzenia, albowiem wpływa ona pozytywnie na koncentrację oraz zdolności poznawcze. Ma i także pozytywny wpływ na chorobę Parkinsona oraz Alzheimera przyczyniając się do niwelowania postępu tych chorób, a w szczególności otępienia.

Nowotwory.

Do najgroźniejszych chorób można zaliczyć nowotwory. Medycyna to źródło ich zwalczania jednakże i leki pochodzenia roślinnego mają tu coś do powiedzenia, picie małej czarnej przyczynia się do niwelowania raka jelita grubego. Oprócz tego jeszcze wpływają dobroczynnie zapobiegawczo na występowanie raka piersi.

Na co szkodzi kawa w nadmiernej ilości co wypłukuje z organizmu.

Tak jak wszystko w nadmiarze tak i kawa, a raczej zawarta w niej kofeina w nadmiarze ma niekorzystny wpływ dla naszego organizmu ale to w dawce powyżej czterystu mg i na co szkodzi.

Wzrasta ciśnienie tętnicze.

Nadpobudliwości, drażliwości.

Zmniejszeniu elektrolitów w organizmie magnezu Potasu.

Dolegliwości układu pokarmowego bul brzucha, biegunka.

Osteoporozy.

Uzależnienie od kofeiny.

Jaka kawa jest najzdrowsza.

Do tych najzdrowszych można zaliczyć taką, która to dopiero została zmielona i przefiltrowana.

Czy moja ulubiona kawa jest zdrowa.

Kawa rozpuszczalna.

Kawa rozpuszczalna zawiera mniej kofeiny od kawy ziarnistej. Ale tak to są identyczne z tymże jak sama nazwa wskazuje to kawa rozpuszczalna się rozpuszcza.

Kawa bezkofeinowa.

Ta kawa jest podobna w smaku do kawy naturalnej jednak nie zawiera kofeiny albo bądź ma w sobie jej śladowe ilości.

Kawa zbożowa.

Kawę tą łączą z kofeinową tylko smak lecz działanie na organizm jest zupełnie inne. Jednak i ona także posiada bogactwo witamin takich jak fosfor, cynk,, potas oraz żelazo i jeszcze nie można zapomnieć o witaminach z grupy b.                                                                                                                                         

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz