środa, 26 kwietnia 2023

Czy picie kawy jest zdrowe?

Czy ten napój jest dobry? Czy jednak może wyrządzić krzywdę? Przepatrując doniesienia o charakterze uzdrawiającym na temat kawy, należy polegać na wiarygodnych opiniach, z których możemy się dowiedzieć, tyle że picie kawy systematycznie i w niewielkich porcjach bezwzględnie sprzyja aktywności w ciągu dnia oraz sprawności fizycznej i psychicznej. Zapoznaj się z faktami.  

Składniki odżywcze kawy 

Napój z ziaren kawy zawiera mniej więcej tysiąc związków, z których spory ułamek przejawia się w nadzwyczajnie korzystną energię i wpływa na ustrój człowieka. Kofeina to najistotniejsza substancja zawarta w kawie, a za sprawą specyficznych wartości ma tak ogromną liczbę wielbicieli na tej planecie. Zawarta w kawie kofeina jest odpowiednio dobra czy raczej niezdrowa?

Kofeina w kawie – ile należy jej spożywać?

Kofeina to bardzo czynna substancja znajdująca się w kawie. Jest to rodzaj dobrotliwego bodźca takiego cichego impulsu, który przekazuje siłę, odżywia i usprawnia skupienie. Dzięki niej wzrasta także ciśnienie krwi, więc spożywana w nieodpowiedniej dawce, ma negatywny wpływ na zdrowie osób, które zmagają się z chorobami układu krążenia. Analiza badań farmaceutycznych wykazała, że odpowiednia porcja kofeiny dla osób dorosłych nie powinna przekroczyć 200 mg w ciągu dnia. Racjonalna dawka działa pozytywnie na pracę organizmu oraz układu nerwowego. Nie powinno się jednak przyjmować więcej niż 400 mg w ciągu doby. W głównej mierze dotyczy to kobiet ciężarnych oraz osób schorowanych. 

Jak dużo kofeiny znajduje się w kawie? Skład kofeiny w określonych kategoriach oraz pozostałych wyrobach prezentuje się tak: 

-czarna kawa zawiera średnio 85 mg/125 ml, a zakres wynosi 60-135 mg

-rozpuszczalna kawa zawiera średnio 65 mg/125 ml, a zakres wynosi 35-105 mg

-espresso zawiera średnio 60 mg/30 ml, a zakres wynosi 35-100 mg

-bezkofeinowa kawa zawiera średnio 3 mg/125 ml, a zakres wynosi 1-5 mg

-herbata zawiera średnio 32 mg/150 ml, a zakres wynosi 2-45 mg

-czekolada gorzka zawiera średnio 60 mg/30 g, a zakres wynosi 20-120 mg

-czekolada mleczna zawiera średnio 6 mg/30 g, a zakres wynosi 1-15 mg 

-energetyzujące napoje zawierają średnio 80 mg/330 ml, a zakres wynosi 70-120 mg

-drinki soft zawierają średnio 41 mg/330 ml, a zakres wynosi 26-57 mg

Kawa a zdrowie – korzyści z jej picia

W nieodległych czasach uważano, że kawa jest niezdrowa dla organizmu, a spożywanie jej w nadmiarze jest ryzykowne. To, więc kawa jest szkodliwa? Z profesjonalnie prowadzonych prac badawczych można stwierdzić, że kawa spożywana z umiarkowaniem ma dobroczynne oddziaływanie na pracę organizmu. Dzisiaj wiemy, że systematyczne spożywanie kawy w odpowiedniej porcji obniża występowanie przede wszystkim: 

-schorzeń układu krążenia

-otyłości oraz cukrzycy typu 2 

-nieprawidłowości metabolicznych 

-schorzeń układu nerwowego takich jak Alzheimer i Parkinson 

-chorób nowotworowych 

Wpływ na nadciśnienie i układ krążenia: są różne opinie mające związek z piciem kawy, z których możemy się dowiedzieć, że z kawą powinny pożegnać się osoby z dolegliwościami układu krążenia takimi jak nadciśnienie. Taki stan rzeczy odnosi się do osób schorowanych, które  nie piją kawy codziennie tylko co jakiś czas. Systematyczne spożywanie napoju z ziaren kawy wpływa korzystnie na przeciwdziałanie chorobom układu krążenia i nie ma dużego znaczenia na symptomy chorobowe. Tak uważa niejeden ekspert, nawiązując do sprzyjającego wpływu. Niektóre substancje w niej zawarte wpływają na lepsze działanie naczyń krwionośnych i pozyskują potrzebny tlenek azotu dla organizmu. 

Cukrzyca i otyłość: racjonalne spożywanie kawy w odpowiednich porcjach rekomendowane jest osobom cierpiącym na cukrzycę typu 2 i pacjentom, u których ta choroba może wystąpić. Znajdujące się w kawie związki normują we krwi ilość cukru oraz insuliny. Takie rekomendacje lub podobne wystawiają lekarze także pacjentom, którzy mają tendencje do nadmiernej wagi. Znajdujące się w kawie składniki sprzyjają korzystniejszemu rozłożeniu tkanki tłuszczowej oraz zmniejszają przyswajanie kwasów tłuszczowych przez organizm człowieka. 

Układ nerwowy: najbardziej popularną i zazwyczaj wyczytywaną cechą uzdrawiającą kawy jest jej pozytywne działanie na układ nerwowy. Przede wszystkim odnosi się to do polepszenia skupienia oraz warunków poznawczych. Bardzo często odnosi się to do sytuacji, w której takie formy postępowania mogą być istotne przy pojawianiu się oraz opóźnieniu takich chorób jak Alzheimer, oraz Parkinson. Naukowo potwierdzone zostały informacje na temat tego, że składniki znajdujące się w kawie zapobiegają rozwijaniu się symptomów wymienionych wyżej chorób, a w szczególności apatii oraz zaburzeń aktywności i nastroju. Te konkretne substancje są w stanie wpłynąć na poprawę formy schorowanych osób. 

Nowotwory: w dzisiejszych czasach nowotwory to najbardziej znane i groźne choroby cywilizacyjne. Pomimo tego, że w kuracji nowotworowej główną funkcją są ewolucje w medycynie oraz innowacyjne środki lecznicze, a także niedoceniane nadal wyroby naturalne, które przyczyniają się do łagodzenia ich rozwoju oraz możliwości ich wytwarzania. Czy istnieje zależność pomiędzy kawą, a zapobieganiem nowotworów? Racjonalne oraz systematyczne picie kawy jest niezwykle przydatne zwłaszcza gdy mamy do czynienia z rakiem jelita grubego. Jej źródłem jest pozytywne działanie na perystaltykę jelit oraz przemiany trawienne, więc ma wpływ na mniejsze ryzyko zachorowania na nowotwory przewodu pokarmowego. Kawa jest także sojusznikiem w razie gdy mamy stwierdzonego raka piersi. Znajdujące się w niej związki działają pozytywnie na hormony płciowe i ograniczają możliwości wyniszczania organizmu przez ten konkretny nowotwór. 

Na co szkodzi kawa w nadmiernych ilościach? Co wypłukuje z organizmu?

Przyjmowanie każdego artykułu żywnościowego w zbyt dużych porcjach wiąże się ze szkodliwymi konsekwencjami dla zdrowia. Taka sytuacja dotyczy także i kawy, w której znajduje się duża zawartość kofeiny. Nadmierna ilość- więcej niż 400 mg w ciągu doby prowadzi do uzależnienia i zwiększenia ciśnienia tętniczego, wybuchowości, rozdrażnienia, impulsywności, obniżenia liczby elektrolitów (co przyczynia się do nieprawidłowego funkcjonowania organizmu), zrzeszotnienia kości, problemów układu pokarmowego. 

Jaka kawa jest najzdrowsza?

Lekarze do spraw żywienia oraz osoby zajmujące się przyrządzaniem różnych rodzajów kawy są jednomyślni w sprawie tego, która kawa jest najcenniejsza, a mianowicie ta, która jest filtrowana oraz została przyrządzona ze świeżo zmielonych ziaren. Najbardziej wartościowych artykułów należy szukać w porządnych obiektach handlowych z żywnością EKO (najlepiej gdy na produktach widnieje napis kawa organiczna lub bio). 

Czy moja ulubiona kawa jest zdrowa? 

Rozpuszczalna: czy kawa ta jest niezdrowa? Posiada esencję z naturalnej kawy, więc cechy zdrowotne jednej i drugiej są porównywalne, a kawa rozpuszczalna wyróżnia się tym, że zawiera mniej kofeiny. 

Bezkofeinowa: jest również i taka wersja. Kawa ta w smaku jest podobna do kawy naturalnej z tą różnicą, że w tej kawie zawarte są malutkie porcje kofeiny. Niezależnie od tego, może posłużyć jako pewna opcja dla wszystkich, którzy mają ochotę na kawę, a nie mogą jej spożywać z uwagi na problemy zdrowotne. 

Kawa zbożowa: kawę naturalną z kawą zbożową poza smakiem nic nie wiąże, a jej wpływ na człowieka jest zdecydowanie różny. Tej kawie także nie brakuje właściwości prozdrowotnych i ma ich całkiem sporo, a zawdzięcza to obfitej ilości witamin z grupy B, a także makroelementom takim jak: cynk, potas, fosfor i żelazo. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz