wtorek, 25 kwietnia 2023

Ocet jabłkowy na odchudzanie i nie tylko

 Ocet jabłkowy na odchudzanie i nie tylko 

  

Czy ocet jabłkowy dobry jest na odchudzanie? Sprawdzamy! 

Ocet jest produkowany na całym świecie z szerokiej gamy produktów. Ocet produkowany jest wieloma metodami. Jako ciekawostkę powiem, że ocet znany był już 10 000 lat temu. Już w Antyku wykorzystywany był jako środek konserwujący. Pamiętamy także z Biblii, co podano do picia Jezusowi na Krzyżu zamiast wody, był to ocet. Octy dzielimy na pewne kategorie: 

- octy roślinne (np. ryżowe, cebulowe, pomidorowe) 

- owocowe, jabłkowe, malinowe, winny) 

- zwierzęce (miodowy, serwatkowy) 

 Ale wracając do octu jabłkowego, który od zawsze jest w naszych domach, kuchniach. Ocet jabłkowy posiada charakterystyczny kwaśny smak oraz ostry zapach. Jednak od octu jabłkowego popularniejszy jest octem ten spirytusowy, który wykorzystujemy do konserwowania warzyw na zimę, potraw oraz pomaga nam w czyszczeniu. 

Tak jak już wspomnieliśmy ocet spirytusowy stosujemy do czyszczenia, sprzątania. W połączeniu z sodą jest to super środek do dezynfekcji wszelkich sprzętów w kuchni i łazience. Taka pasta, czyli ocet spirytusowy i soda odkamienianiają różne powierzchnie. Ocet spirytusowy zabija nie przyjemne zapachy w naszych kuchniach i łazienkach. Natomiast ocet jabłkowy jest od niedawna polecany na odchudzanie. Czy to prawda? Czy warto po niego sięgać? Czy ma jakieś skutki uboczne podczas jego stosowania? 

Ocet jabłkowy i jego właściwości 

Podczas podwójnej fermentacji alkoholowo-kwaśnej lub zakwaszającej dowolnych owoców powstaje ocet. Ocet winny powstaje z białego lub czerwonego winna. Ocet jabłkowy powstaje z jabłek. Ocet jabłkowy stosowany jest jako środek zakwaszający potrawy, dodawany jest do sosów, zup. musztardy. Jednak nie tylko, odkryto jego dużą ilość cennych właściwości zdrowotnych. Już nasi przodkowie wykorzystywali go w medycynie na przykład w leczeniu różnych infekcji, w wysokiej gorączce, obrzękach. Czy było to słuszne? 

Bogaty w cenne właściwości 

Ocet jabłkowy jest bogaty w kwasy organiczne, czyli kwas octowy, cytrynowy, mlekowy i inne. Obecność tych kwasów odpowiada za właściwości konserwujące. 

Ocet jabłkowy zawiera również flawonidy, polifenole, enzymy i pektyny, które mają właściwości prozdrowotne. Posiadają także inne składniki: 

- witaminy A E C oraz witaminy z grupy B 

- magnez, fluor, wapń, miedź 

- aminokwasy 

Udowodnione korzyści prozdrowotne 

Ocet jabłkowy i jego korzyści prozdrowotne, to przede wszystkim obecność składników organicznych. Działają one przeciw drobnoustrojom i nie tylko podczas konserwacji pożywienia, ale także w naszym organizmie. Spożywany ocet jabłkowy niszczy chorobotwórcze bakterie znajdujące się w naszym układzie pokarmowym. Można powiedzieć, że zapobiega, a nawet leczy zatruć pokarmowe. Ocet możemy stosować w połączeniu z wodą jako okładów na wysoką gorączkę lub samego octu jak okład na obrzęki. Świetny jest na ukąszenia komarów, powoduje mniejszy obrzęk i mniejsze swędzenie. Ocet jabłkowy świetny jest w kosmetyce. Płukanie włosów po umyciu w wodzie z dodatkiem octu, poprawiają kondycje skóry głowy a włosom nadaje piękny połysk. Przemywanie twarzy wodą z dodatkiem octu jabłkowego, poprawia jej koloryt, Ph oraz nawilża. 

Ocet jabłkowy wspomaga także na obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego w naszych organizmach i triglicerydów we krwi. To wszystko skutkuje w zmniejszeniu ryzyka powstawania miażdżycy naczyń krwionośnych. 

Ocet jabłkowy i jego cudowne składniki odpowiadają również za obniżenie glukozy we krwi i zwiększenie wrażliwości komórek na działanie insuliny. Prawidłowa insulina jest niezbędna do prawidłowej gospodarki glukozy. Spożywanie octu jabłkowego polecane jest w szczególności dla osób w stanach przed cukrzycowych, diabetykom. Ocet jabłkowy polecany jest także osobom cierpiącym na insulinoodporność. 

Ocet jabłkowy a odchudzanie? 

Na rynku znajdujemy wiele octu. Może to być ocet winny, malinowy, ocet balsamiczny, który pochodzi z Włoch oraz spirytusowy. Jednak najczęściej polecany jest ocet jabłkowy jako ocet który powoduje zmniejszenie naszej wagi. Pomaga nam w redukcji tkanki tłuszczowej. Powinniśmy jednak pamiętać, aby ocet jabłkowy był tylko dodatkiem w naszej diecie, która jest dobrana dla nas czyli, dieta zbilansowana, różnorodna. Oraz pamiętajmy o regularnych wysiłku fizycznym. 

W jaki sposób ocet jabłkowy działa na nasze odchudzanie? 

- wspomaga metabolizm węglowodanów 

- poprawia gospodarkę glukozy 

- redukuje tkankę tłuszczową 

- co najważniejsze, zwiększa uczucie sytości, mniej jemy i szybciej czujemy, że jesteśmy najedzeni. 

Jak stosować ocet jabłkowy nie tylko na odchudzanie? 

Najlepszym sposobem będzie dodawanie go do dań które przygotowujemy. Mogą to być sosy, sałaty, zupy itp. polecamy także pić ocet jabłkowy, oczywiście z pewnymi ograniczeniami. Ocet jabłkowy pijemy na czczo, dodając go jedną łyżkę stołową na szklankę wody. Nie spodziewajmy się jednak, że pijąc taką wodę z octem od razu stracimy zbędne kilogramy. Ta metoda może być skuteczna połączona tylko i wyłącznie z odpowiednią dietą i wysiłkiem fizycznym. 

Pamiętajmy także że nie każdy może pić ocet jabłkowy kropka u niektórych osób może powodować podrażnienia błony śluzowej żołądka. Dużych ilościach ocet jabłkowy może także ścierać szkliwo naszych zębów. 

Wypicie octu jabłkowego polecany jest także dla obniżenia porannej glikemii. Szklankę wody z dodatkiem dwóch łyżek octu pijemy na noc przed zaśnięciem. Do poprawienia walorów smakowych, takie mieszanki wody z octem możemy śmiało dodawać miód pszczeli. 

Najlepiej ocet jabłkowy pić rozsądnie. 

Domowy sposób przygotowania octu jabłkowego 

W sklepach znajdziemy różne octy jabłkowe, są bio i zwykłe. Jednak najzdrowszy będzie przygotowany samodzielnie. 

Będą potrzebne składnik takie jak: 

- 1 kg jabłek (bardzo dobrze sprawdzą się takie odmiany jak: zimowy boiken, papierówki, antonówki, renety) 

- 1 l letniej, przegotowanej wody 

- 5 łyżek stołowych cukru (ilość cukru zależy od smaku jabłek, jabłka słodkie wymagają mniej cukru, natomiast kwaśne więcej. Najczęściej stosuje się jedną stołową łyżkę na 250 ml wody) 

Jak robimy domowy ocet jabłkowy? 

Jabłka dokładnie myjemy, osuszamy i ewentualnie odkrawamy nadpsute miejsca. Jabłka kroimy na ćwiartki (wraz z gniazdami, natomiast zdrewniałe ogonki usuń). 

Pokrojone jabłka umieszczamy w dużym słoiku i zalewamy przegotowaną, letnią i osłodzoną wodą. 

Słoik przykrywamy gazą i mocujemy ją gumką lub sznurkiem. 

Następnie odstawiamy w ciemne, ciepłe miejsce. Bardzo ważne jest, aby jabłka podczas całego procesu znajdowały się pod powierzchnią wody, inaczej może pojawić się pleśń, a taki ocet nadaje się do wyrzucenia. Dlatego najlepiej jest przycisnąć jabłka szklanką lub nie za dużym talerzem (niezbędny jest dopływ tlenu dla prawidłowego funkcjonowania bakterii octowych). 

Aby zapewnić równomierny dostęp tlenu do całej powierzchni możesz raz dziennie zamieszać zawartość słoja za pomocą łyżki. 

Oto cała sztuka przygotowania octu jabłkowego. Przygotowanie i nastawienie składników na ocet jabłkowy, zajmuje nie więcej niż 15 minut. Teraz musimy wykazać się cierpliwością – fermentacja trwa od 2 do 5 tygodnia. 

Kiedy ocet jest gotowy? 

Fermentacja kończy się, gdy woda przestaje się pienić i nie tworzą się bąbelki. Wtedy owoce z octem przelej przez gazę do szklanych, wyparzonych butelek, aby uzyskać czysty płyn. Prawidłowo wykonany ocet powinien mieć przyjemny zapach jabłek i słodko-kwaśny smak. 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz