piątek, 14 kwietnia 2023

Czy picie kawy jest zdrowe?

          Kawa. Czy jest zdrowa, czy nie? Każdy ma swoje zdanie. Co sądzą na ten temat naukowcy? Badania dowodzą, że picie regularne kawy w rozsądnej ilości pozytywnie wpływa na sprawność fizyczną i umysłową człowieka.

          Poniżej znajdziecie trochę szczegółów na ten temat.

 

Składniki odżywcze kawy.

 

          Substancje znajdujące się w kawie, a jest ich około tysiąca mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Najbardziej znaną jest kofeina. To ona wpływa pobudzająco  na naszą aktywność. Dzięki niej ten wywar stał się popularny, ale czy jest zdrowy?

 

Kofeina w kawie – ile należy jej spożywać?

 

          To ona jest najaktywniejszą z substancji występujących w kawie. Można ją zaliczyć do łagodnych stymulantów. Jej wpływ na organizm to: poprawia koncentrację, pobudza i dostarcza energii. Ma również wpływ na podnoszenie ciśnienia krwi. Dlatego należy pić ją w umiarkowanych ilościach. Szczególną uwagę muszą zwrócić chorzy na nadciśnienie i inne choroby układu krążenia.

          Naukowcy udowodnili, że odpowiednią dobową dawką kofeiny dla dorosłej osoby jest około 200 mg. Jednak osoby chore a tym bardziej kobiety w ciąży nie powinny przekraczać tej dawki. Taka ilość pozytywnie wpływa na nasze funkcjonowanie. Nie należy przekraczać dawki 400 mg na dobę (dotyczy osób dorosłych i zdrowych).

 

Oto zestawienie zawartości kofeiny w kilku produktach spożywczych:

Produkt spożywczy

Średnia zawartość kofeiny

Zakres w mg

Kawa czarna

85 mg/125 ml

60 – 135

Kawa rozpuszczalna

65 mg/125 ml

35 – 105

Espresso

60 mg/30 ml

35 – 100

Kawa bezkofeinowa

3 mg/125 ml

1 – 5

Herbata

32 mg/150 ml

2 – 45

Gorzka czekolada

60 mg/30 ml

20 – 120

Mleczna czekolada

6 mg/30 g

1 – 15

Napoje energetyzujące

80 mg/330 ml

70 – 120

Soft drinki

41 mg/330 ml

26 – 57

 

Kawa a zdrowie – korzyści z jej picia.

 

          Czy kawa jest niezdrowa? Do niedawna rozpisywano się o negatywnych skutkach wypijania dużej ilości filiżanek kawy. Badania jednak obaliły ten mit. Udowodniono, że pita w rozsądnych ilościach, wpływa korzystnie na nasze funkcjonowanie.

          Udowodniono, że regularne jej picie (z głową) zmniejsza groźbę zachorowania na:

·       Choroby układu krążenia,

·       Zaburzenia metaboliczne takie, jak cukrzyca typu 2 czy otyłość,

·       Choroby układu nerwowego Alzheimera, Parkinsona,

·       Choroby nowotworowe.

 

Wpływ na nadciśnienie i układ krążenia.

 

          Jeden z mitów dotyczących kawy mówi, że powinny z niej zrezygnować osoby z chorobami układu krążenia (np. nadciśnienie). Ale udowodniono, że mowa jest o ludziach pijących kawę sporadycznie. Tak zwani „kawosze” pijący regularnie czarną niekoniecznie małą, mogą być spokojni. Regularne jej picie nie ma większego wpływu na choroby sercowo – naczyniowe. Wielu naukowców twierdzi, że ma korzystny wpływ na układ krążenia. Po drugie substancje zawarte w kawie pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naczyń krwionośnych oraz dostarczają do organizmu potrzebny tlenek azotu.

 

Cukrzyca i otyłość.

 

          Składniki znajdujące się w kawie regulują poziom cukru i insuliny we krwi. Dlatego zaleca się małą czarną (regularnie pitą) osobom z cukrzycą typu 2 i ludziom zagrożonych nią.

          Takie zalecenia również dotyczą osób mających skłonności do nadwagi i otyłości. Zawarte w kawie substancje wspomagają rozkład tkanki tłuszczowej oraz zmniejszają wchłanianie kwasów tłuszczowych przez człowieka.

 

Układ nerwowy.

 

          Jedną z zalet kawy jest, korzystny wpływ na układ nerwowy. Dokładniej mówiąc picie kawy poprawia koncentrację oraz nasze zdolności poznawcze. Te zalety zostały dostrzeżone przez badaczy chorób neurodegeneracyjnych takich jak, Alzheimera i Parkinsona. Najnowsze badania dowodzą, że substancje zawarte w kawie przeciwdziałają postępowi ich objawów np. otępienie, zaburzenia nastroju. Co powoduje lepsze funkcjonowanie osób chorych.

 

Nowotwory.

 

          To plaga naszych czasów. Medycyna i nauka każdego dnia odkrywają nowe metody leczenia oraz nowe leki. Jednak nie można zapominać o naturalnych produktach hamujących rozwój oraz ryzyko występowania tego typu chorób.

          Jednym z naturalnych „lekarstw” jest kawa. Ma ona korzystny wpływ na hormony płciowe, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka piersi.

          Drugim obszarem organizmu, na który kawa ma pozytywny wpływ są jelita. Substancje zawarte w kawie korzystnie wpływają na perystaltykę jelit i trawienie. Dlatego regularne jej picie zmniejsza zagrożenie zachorowanie na nowotwór dolnego odcinka układu pokarmowego (np. nowotwór jelita grubego).

 

Na co szkodzi kawa w nadmiernych ilościach? Co wypłukuje z organizmu?

 

          Jak to w naturze bywa, nigdy nie jest idealnie. Zawsze są plusy i minusy. Kawa pita w nadmiernych ilościach ponad 400 mg kofeiny na dobę, może negatywnie wpłynąć na nasz organizm. Picie jej w nadmiarze zwiększa prawdopodobieństwo:

·       Wzrostu ciśnienia tętniczego,

·       Uzależnienia od kofeiny,

·       Osteoporozy,

·       Nadpobudliwości, drażliwości i niepokoju,

·       Dolegliwości układu pokarmowego,

·       Wypłukanie z organizmu elektrolitów, np. magnezu, potasu.

 

Jaka kawa jest najzdrowsza?

 

          Bariści oraz Dietetycy uważają, że najzdrowsza kawa musi być filtrowana i parzona ze świeżo mielonych ziaren. Sugerują również aby ziarna kupować w sklepach ze zdrową i ekologiczną żywnością. Podpowiadają byśmy szukali produktów takich, jak kawa BIO lub kawa organiczna.

 

Czy moja ulubiona kawa jest zdrowa?

 

Rozpuszczalna.

 

          Przyjmując, że kawa rozpuszczalna jest ekstraktem z kawy naturalnej. Możemy stwierdzić że jej właściwości wpływające na zdrowie człowieka są takie same, jak kawy naturalnej. Jej zaletą jest mniejsza zawartość kofeiny.

 

Bezkofeinowa.

 

          Jej walory smakowe są zbliżone do kawy naturalnej. Zawartość kofeiny jest znikoma. Polecana jest osobom lubiącym smak kawy a które z powodów zdrowotnych nie mogą pić kawy naturalnej.

 

Kawa zbożowa.

 

          Kawa zbożowa kojarzy nam się z trudnymi latami PRL – u, i tak samo ma swoich zwolenników i przeciwników. Z naturalną łączy ją tylko smak. W inny sposób działa na człowieka. Kawa zbożowa ma mnóstwo właściwości zdrowotnych. Zawiera fosfor, potas, żelazo, cynk oraz witaminy B.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz