Kawa.
Czy jest zdrowa, czy nie? Każdy ma swoje zdanie. Co sądzą na ten temat
naukowcy? Badania dowodzą, że picie regularne kawy w rozsądnej ilości
pozytywnie wpływa na sprawność fizyczną i umysłową człowieka.
Poniżej
znajdziecie trochę szczegółów na ten temat.
Składniki odżywcze kawy.
Substancje
znajdujące się w kawie, a jest ich około tysiąca
mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Najbardziej znaną jest kofeina. To ona wpływa pobudzająco na naszą aktywność. Dzięki niej ten wywar stał się popularny, ale czy jest zdrowy?
Kofeina w kawie – ile należy jej spożywać?
To
ona jest najaktywniejszą z substancji występujących w kawie. Można ją zaliczyć
do łagodnych stymulantów. Jej wpływ na organizm to: poprawia koncentrację,
pobudza i dostarcza energii. Ma również wpływ na podnoszenie ciśnienia krwi.
Dlatego należy pić ją w umiarkowanych ilościach. Szczególną uwagę muszą zwrócić
chorzy na nadciśnienie i inne choroby układu krążenia.
Naukowcy
udowodnili, że odpowiednią dobową dawką
kofeiny dla dorosłej osoby jest około 200 mg. Jednak osoby chore a tym
bardziej kobiety w ciąży nie powinny przekraczać tej dawki. Taka ilość
pozytywnie wpływa na nasze funkcjonowanie. Nie należy przekraczać dawki 400 mg
na dobę (dotyczy osób dorosłych i zdrowych).
Oto zestawienie zawartości
kofeiny w kilku produktach spożywczych:
Produkt
spożywczy |
Średnia
zawartość kofeiny |
Zakres
w mg |
Kawa czarna |
85 mg/125 ml |
60 – 135 |
Kawa rozpuszczalna |
65 mg/125 ml |
35 – 105 |
Espresso |
60 mg/30 ml |
35 – 100 |
Kawa bezkofeinowa |
3 mg/125 ml |
1 – 5 |
Herbata |
32 mg/150 ml |
2 – 45 |
Gorzka czekolada |
60 mg/30 ml |
20 – 120 |
Mleczna czekolada |
6 mg/30 g |
1 – 15 |
Napoje energetyzujące |
80 mg/330 ml |
70 – 120 |
Soft drinki |
41 mg/330 ml |
26 – 57 |
Kawa a zdrowie – korzyści z jej picia.
Czy
kawa jest niezdrowa? Do niedawna rozpisywano się o negatywnych skutkach
wypijania dużej ilości filiżanek kawy. Badania jednak obaliły ten mit. Udowodniono,
że pita w rozsądnych ilościach, wpływa korzystnie na nasze funkcjonowanie.
Udowodniono,
że regularne jej picie (z głową) zmniejsza groźbę zachorowania na:
·
Choroby układu krążenia,
·
Zaburzenia metaboliczne takie, jak cukrzyca typu
2 czy otyłość,
·
Choroby układu nerwowego Alzheimera, Parkinsona,
·
Choroby nowotworowe.
Wpływ na nadciśnienie i układ krążenia.
Jeden z mitów
dotyczących kawy mówi, że powinny z niej zrezygnować osoby z chorobami układu
krążenia (np. nadciśnienie). Ale udowodniono, że mowa jest o ludziach pijących
kawę sporadycznie. Tak zwani „kawosze” pijący regularnie czarną niekoniecznie
małą, mogą być spokojni. Regularne jej picie nie ma większego wpływu na choroby
sercowo – naczyniowe. Wielu naukowców twierdzi, że ma korzystny wpływ na układ
krążenia. Po drugie substancje zawarte w
kawie pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naczyń krwionośnych oraz dostarczają
do organizmu potrzebny tlenek azotu.
Cukrzyca i otyłość.
Składniki
znajdujące się w kawie regulują poziom cukru i insuliny we krwi. Dlatego zaleca
się małą czarną (regularnie pitą) osobom z cukrzycą typu 2 i ludziom zagrożonych
nią.
Takie
zalecenia również dotyczą osób mających skłonności do nadwagi i otyłości. Zawarte w kawie substancje wspomagają
rozkład tkanki tłuszczowej oraz zmniejszają wchłanianie kwasów tłuszczowych
przez człowieka.
Układ nerwowy.
Jedną
z zalet kawy jest, korzystny wpływ na układ nerwowy. Dokładniej mówiąc picie kawy poprawia koncentrację oraz nasze
zdolności poznawcze. Te zalety zostały dostrzeżone przez badaczy chorób neurodegeneracyjnych
takich jak, Alzheimera i Parkinsona. Najnowsze badania dowodzą, że substancje
zawarte w kawie przeciwdziałają postępowi ich objawów np. otępienie, zaburzenia
nastroju. Co powoduje lepsze funkcjonowanie osób chorych.
Nowotwory.
To plaga naszych
czasów. Medycyna i nauka każdego dnia odkrywają nowe metody leczenia oraz nowe
leki. Jednak nie można zapominać o naturalnych produktach hamujących rozwój oraz
ryzyko występowania tego typu chorób.
Jednym
z naturalnych „lekarstw” jest kawa. Ma ona korzystny wpływ na hormony płciowe,
które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka piersi.
Drugim
obszarem organizmu, na który kawa ma pozytywny wpływ są jelita. Substancje zawarte
w kawie korzystnie wpływają na perystaltykę jelit i trawienie. Dlatego regularne
jej picie zmniejsza zagrożenie zachorowanie na nowotwór dolnego odcinka układu
pokarmowego (np. nowotwór jelita grubego).
Na co szkodzi kawa w nadmiernych ilościach? Co wypłukuje z organizmu?
Jak
to w naturze bywa, nigdy nie jest idealnie. Zawsze są plusy i minusy. Kawa pita
w nadmiernych ilościach ponad 400 mg kofeiny na dobę, może negatywnie wpłynąć
na nasz organizm. Picie jej w nadmiarze zwiększa prawdopodobieństwo:
·
Wzrostu ciśnienia tętniczego,
·
Uzależnienia od kofeiny,
·
Osteoporozy,
·
Nadpobudliwości, drażliwości i niepokoju,
·
Dolegliwości układu pokarmowego,
·
Wypłukanie z organizmu elektrolitów, np. magnezu,
potasu.
Jaka kawa jest najzdrowsza?
Bariści
oraz Dietetycy uważają, że najzdrowsza kawa musi być filtrowana i parzona ze
świeżo mielonych ziaren. Sugerują również aby ziarna kupować w sklepach ze
zdrową i ekologiczną żywnością. Podpowiadają byśmy szukali produktów takich,
jak kawa BIO lub kawa organiczna.
Czy moja ulubiona kawa jest zdrowa?
Rozpuszczalna.
Przyjmując,
że kawa rozpuszczalna jest ekstraktem z kawy naturalnej. Możemy stwierdzić że
jej właściwości wpływające na zdrowie człowieka są takie same, jak kawy
naturalnej. Jej zaletą jest mniejsza zawartość kofeiny.
Bezkofeinowa.
Jej
walory smakowe są zbliżone do kawy
naturalnej. Zawartość kofeiny jest znikoma. Polecana jest osobom lubiącym smak
kawy a które z powodów zdrowotnych nie mogą pić kawy naturalnej.
Kawa zbożowa.
Kawa zbożowa kojarzy nam się z trudnymi latami PRL – u, i tak samo ma swoich zwolenników i przeciwników. Z naturalną łączy ją tylko smak. W inny sposób działa na człowieka. Kawa zbożowa ma mnóstwo właściwości zdrowotnych. Zawiera fosfor, potas, żelazo, cynk oraz witaminy B.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz