piątek, 28 kwietnia 2023

CZY KAWA JEST SZKODLIWA?

Czy kawa jest szkodliwa, czy może jest zdrowa? Żeby odpowiedzieć sobie na to pytanie, trzeba wziąć pod uwagę wyniki badań, które mówią, iż jeśli spożywa się ją regularnie i w umiarkowanej ilości, na pewno będzie ona służyć naszej kondycji, zarówno fizycznej, jak też umysłowej. Warto poznać konkretne szczegóły. Jakie składniki odżywcze zawiera kawa? Składa się ona z wielu substancji. Znaczna ich część charakteryzuje się bardzo pozytywną aktywnością i oddziaływaniem na organizm człowieka. Najważniejsza wśród nich jest kofeina. Głównie to ze względu na jej właściwości, kawa jest tak niezwykle popularna w każdym zakątku świata. Czy dzięki niej, ten słynny czarny napój jest zdrowy, czy raczej szkodliwy? Ile kofeiny należy spożywać? Kofeina jest najbardziej aktywnym związkiem, który zawiera kawa, to łagodny stymulant. Przede wszystkim pobudza i poprawia koncentrację, dostarcza energii. Poza tym podnosi również ciśnienie krwi. Z tego powodu nadmierne jej ilości mogą wpływać niekorzystnie, zwłaszcza na osoby cierpiące na choroby krążeniowe, chociażby nadciśnienie. Badania wskazują, iż optymalną dobową dawką kofeiny dla dorosłego, zdrowego człowieka jest około 200 mg. Właśnie ta ilość będzie miała korzystny wpływ na dobre funkcjonowanie naszego organizmu, w tym układu nerwowego. Nie powinno przekraczać się dawki 400 mg. Odnosi się to szczególnie do kobiet w ciąży i jednostek z poważnymi schorzeniami. Jakie możemy mieć korzyści z picia kawy? Do niedawna o kawie dość często mówiło się w aspekcie niebezpieczeństwa, związanego z jej nadużywaniem, a także szkodliwości dla zdrowia. Czy kawa jest rzeczywiście niezdrowa? Przeprowadzone badania nie potwierdzają tych przekonań. Przeciwnie, zdecydowanie im zaprzeczają. Podkreślają, że pita z umiarem niewątpliwie korzystnie działa na organizm. Obecnie wiadomo, iż regularne spożywanie umiarkowanych lości małej czarnej przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia między innymi: nowotworów, schorzeń układu krążenia, układu nerwowego, w tym alzheimera i Parkinsona, ponadto zaburzeń metabolicznych, jak cukrzyca typu 2 i otyłość. Jaki jest wpływ kawy na układ krążenia i nadciśnienie? Pewien stereotyp mówi, że osoby dotknięte chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz układu krążenia powinny z niej całkowicie zrezygnować. Jednak aktualnie uważa się, iż dotyczy to chorych, którzy na co dzień kawy nie piją, a spożywają ją naprawdę rzadko. Systematyczne i regularne jej picie, nie tylko nie ma jakiegoś większego wpływu na objawy chorób krążeniowych, lecz także sprzyja ich zapobieganiu. Uważają tak specjaliści, którzy zwracają uwagę na korzystne działanie kawy. Pewna część zawartych w kawie substancji wpływa na sprawniejsze funkcjonowanie naczyń krwionośnych i wzbogacanie ważnym dla organizmu tlenkiem azotu. Wpływ kawy na cukrzycę i otyłość Umiarkowane i regularne picie kawy zaleca się pacjentom, którzy borykają się z cukrzycą typu 2, jak również osobom, narażonym na nią. Dlaczego? Ponieważ składniki, jakie zawiera kawa regulują we krwi poziom cukru i insuliny. Podobne wskazania z pewnością usłyszą osoby mające tendencje do nadwagi, czy otyłości. Substancje, jakie zawiera kawa ograniczają wchłanianie kwasów tłuszczowych. Ponadto pomagają w lepszym rozkładzie tkanki tłuszczowej. Wpływ kawy na układ nerwowy Kawa, jak twierdzi się współcześnie, niewątpliwie ma korzystny wpływ na układ nerwowy człowieka. Przede wszystkim wiąże się to z poprawą zdolności poznawczych, jak również koncentracji. Zwraca się uwagę na to, że takie działanie może być cenne przy ryzyku wystąpienia oraz hamowania chorób degeneracyjnych, takich jak Alzheimer i Parkinson. Mamy dowody naukowe, że składniki zawarte w małej czarnej przyczyniają się do przeciwdziałania postępowi objawów tych chorób, między innymi otępienia, czy zaburzeń nastroju, mogąc wpływać na lepsze funkcjonowanie. Wpływ kawy na nowotwory. Poważnymi chorobami cywilizacyjnymi są nowotwory. Pomimo, że dla ich leczenia istotną rolę mają postępy medycyny, czy leki, to także produkty naturalne mogą hamować ryzyko ich rozwoju. Zatem, jakie jest znaczenie kawy w przeciwdziałaniu nowotworom? Regularne i umiarkowane jej spożywanie jest bardzo pomocne, zwłaszcza w sytuacji raka jelita grubego. Kawa korzystnie wpływa na perystaltykę jelit oraz procesy trawienne, a to przyczynia się do zmniejszenia ryzyka pojawienia się nowotworu w dolnym odcinku przewodu pokarmowego. Poza tym jest też sprzymierzeńcem w przypadku raka piersi. Składniki, jakie zawiera pozytywnie oddziałują na hormony, zmniejszając w ten sposób możliwość zachorowania na ten właśnie nowotwór Co kawa wypłukuje z organizmu i na co szkodzi, jeśli spożywa się ją w nadmiernych ilościach? Wiadomo, że nawet najbardziej zdrowe produkty spożywcze, które przyswaja się w dużej ilości, będą prowadzić do negatywnych konsekwencji zdrowotnych. Podobnie wygląda sprawa z kawą, zawierającą spore ilości kofeiny. Jej nadmiar, a mianowicie w dawce 400 mg zwiększa ryzyko: Przede wszystkim drażliwości, niepokoju, nadpobudliwości, uzależnienia od kofeiny, osteoporozy, wzrostu ciśnienia tętniczego, dolegliwości ze strony układu pokarmowego w postaci biegunki, czy bólu brzucha oraz zmniejszenia w organizmie ilości elektrolitów: potasu i magnezu. Jaką kawę uważa się za najzdrowszą? Bariści i dietetycy są zgodni co do kwestii, iż najzdrowszą kawą jest ta, przygotowana ze świeżo mielonych ziaren i naturalnie filtrowana. Produkty najwyższej jakości zazwyczaj możemy znaleźć w sklepach z żywnością ekologiczną. Powinniśmy szukać asortymentu z nazwą: ”kawa organiczna”, lub „kawa bio” Czy nasza ulubiona „czarna” jest zdrowa? Kawa rozpuszczalna. Czy ten rodzaj kawy jest zdrowy? Czy warto ją pić? Niech każdy oceni to sam. Ważną informacją jest fakt, że stanowi ona ekstrakt z kawy naturalnej. Z tego też względu właściwości obu tych rodzajów są bardzo podobne. Różnicę jednak stanowi to, że kawa rozpuszczalna posiada mniejszą zawartość kofeiny. Kawa bezkofeinowa. Z kolei ten typ kawy jest inną jej wersją. Smak rzeczywiście zbliżony jest do tej naturalnej, ale jak wskazuje nam nazwa, znajdziemy w niej tylko śladowe ilości kofeiny. Ten rodzaj jest dobrą alternatywą dla tych, którzy lubią smak kawy, ale niestety nie mogą jej pić z różnych względów, chociażby z powodu złego stanu zdrowia. Kawa zbożowa. Jej działanie na organizm jest zupełnie inne. Z kawą naturalną łączy ją tylko smak. Kawa zbożowa posiada mnóstwo walorów. Między innymi dlatego, że jest bogata w duże ilości: potasu, fosforu, cynku, żelaza jak również witaminy z grupy B. Zatem wszystkie powyższe informacje dają nam większą wiedzę. Możemy więc odpowiedzieć sobie na wiele pytań, które nasuwają się w kwestiach spożywania kawy. Wiemy już, jakie składniki zawiera, czy jest szkodliwa, czy zdrowa, jakie korzyści możemy mieć z jej picia, jaki wpływ ma na poszczególne układy i choroby. Wiemy również jaką kawę uważa się za najzdrowszą. Możemy w końcu odpowiedzieć sobie na pytanie: czy kawa, którą piję na co dzień mi nie szkodzi, czy jest dla mnie korzystna? Czy dokonujemy właściwego wyboru? Czy w ogóle powinniśmy pić kawę?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz