środa, 26 kwietnia 2023

Owsianka – jak ją zrobić by była dobra?

 

W jaki sposób przygotować na śniadanie owsiankę, by była smaczna i atrakcyjna nawet dla najmłodszych smakoszy? Co przemawia za tym, by włączyć ją do codziennego menu? Jak ją zrobić by była pyszna? W tym artykule spróbujemy odpowiedzieć na powyższe pytania.

Zacznijmy od tego, że śniadanie to podstawa dobrego funkcjonowania w ciągu dnia. Na rozruch potrzebujemy dużej porcji energii. Śniadanie powinno być pożywne, ale także smaczne, by przełamać poranny brak apetytu, który dotyczy wielu z nas. Pewnie jest wiele innych propozycji, jednak owsiany kleik to świetny wybór. Dobrze wpływa na perystaltykę jelit, dostarcza wielu cennych składników odżywczych oraz na bardzo długo daje poczucie sytości.

Płatki owsiane – ich rodzaje

O rodzaju płatków owsianych decyduje sposób obróbki ziaren. Dostępne są 3 gatunki płatków:

  • Zwykłe – w postaci od plewionego, całego ziarna
  • Górskie – otrzymywane z pokrojonego ziarna
  • Błyskawiczne – powstaje również z pokrojonego ziarna, ale dodatkowo poddaje się je obróbce hydrotermicznej

Od wyboru konkretnego rodzaju płatków zależy czas gotowania owsianki. Spośród 3 gatunków płatki błyskawiczne potrzebują najmniej czasu na przygotowanie posiłku. Gotuje się je na wolnym ogniu, cały czas mieszając, gdyż mogą przywierać do dna garnka. Ten wybór decyduje, że już po chwili gotowania mamy zdrowy i smaczny posiłek.

Jak gotować owsiankę na wodzie i mleku

Owsianka na wodzie, to najpopularniejszy sposób jej przygotowania. Jest to owsianka fit. Gdy wodę, na której gotujemy płatki, wymieszamy z tłustym mlekiem zwierzęcym lub roślinnym, otrzymamy bardziej kremową postać owsianki. Do obu wariantów warto dodać ulubione owoce lub bakalie, aby uzyskać pyszny posiłek na śniadanie, ale także na podwieczorek.

Proporcje

Idealna konsystencja owsianki jest bardzo ważna. Przyjmuje się, że proporcje, czyli stosunek płatków do płynu powinny wynosić: 1:3 w przypadku płatków zwykłych i górskich. Interpretujemy to następująco: 1 szklanka płatków na 3 szklanki zmieszanej wody z mlekiem. W przypadku wersji płatków na samym mleku – proporcja płynu to: 2 szklanki mleka na 1 szklankę wody. Jeśli chcemy przygotować owsiankę z płatków błyskawicznych, w tym przypadku zalecane proporcje to: 1 szklanka płatków do 2 szklanek wody lub mleka.

Istotne wskazówki dla gotujących owsiankę

Autorzy licznych przepisów na owsiankę zauważają, że jest to niezwykle łatwa do przygotowania a przy tym bardzo smaczna potrawa, ale pod warunkiem, że przestrzega się kilku ważnych zasad:

  • Gdy zamierzamy gotować owsiankę, warto zalać płatki na pół godziny zimnym płynem oraz dodać szczyptę soli, aby wstępnie zmiękły.
  • Podczas gotowania płatki doprowadzamy do wrzenia i gotujemy już nasiąknięte, jeszcze przez około 5 minut.
  • Po 5 minutach od zdjęcia potrawy z ognia możemy przystąpić do doprawiania.
  • Gotowe płatki doprawia się cynamonem, kurkumą, miodem, syropem klonowym oraz dla osiągnięcia jeszcze atrakcyjniejszej w smaku potrawy, możemy wzbogacić ją: świeżymi lub suszonymi owocami, orzechami, pestkami dyni lub pestkami słonecznika

Właściwości płatków owsianych

Dlaczego to takie ważne, aby włączać owsiankę jak najczęściej do swojej diety. Owsiankę wiele osób nie tylko ceni za jej smak, ale także za wiele prozdrowotnych właściwości. Oto najważniejsze:

  • Wspomaga pracę jelit oraz zachowanie odpowiedniej flory bakteryjnej
  • Obniża poziom cholesterolu
  • Przeciwdziała powstawaniu wolnych rodników i opóźnia proces starzenia się organizmu
  • Wpływa na dobrostan fizyczny i psychiczny
  • Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, co jest cenne dla prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego
  • Wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego
  • Posiada zdolności immunostymulujące oraz działa przeciwzapalnie

Wszystkie te walory przemawiają za tym, aby jak najczęściej serwować sobie i podopiecznym ten prosty i smaczny posiłek. Płatki błyskawiczne są w szczególności dobre dla dzieci i osób starszych, które mają problem z gryzieniem. Płatki górskie można podawać dzieciom w wieku szkolnym i osobom dorosłym. Natomiast te najmniej przetworzone – płatki zwykłe – z uwagi na tę ich największą wartość, wskazane są osobom z chorobami jelit. Ponadto Płatki owsiane zostały przebadane naukowo pod wieloma względami – właściwości chemicznych, biologicznych, biochemicznych i klinicznych. Ich pozytywny wpływ na organizm ludzki został zauważony i doceniony, w związku z czym oficjalnie zaliczono je do żywności funkcjonalnej, którą cechuje to, iż jej działanie wykracza daleko poza funkcje „zwykłego” jedzenia.

Owsianka w wersji fit

Wiele osób dbających o linię poszukuje przepisów i potraw, które będą spełniać określone wymagania. Takie potrawy przede wszystkim powinny być pomocne w utrzymaniu szczupłej sylwetki, dostarczać dla organizmu niezbędnych witamin i minerałów oraz być smaczne. Owsianka spełnia wszystkie te kryteria, posiada błonnik w swoim składzie, który jest sprzymierzeńcem szczupłej sylwetki. Jest bogata w prozdrowotne właściwości, na przykład witaminy Z, E, K, witaminy z grupy B oraz minerały: żelazo, mangan, cynk, wapń, magnez i fosfor. Przygotowanie jest proste a przestrzeganie powyższych zasad oraz staranny dobór mleka, oraz dodatków jest gwarancją smaku i właściwości, na których szczególnie nam zależy.

Ważny jest dobór odpowiedniego mleka. Do owsianki w stylu fit, dobrym wyborem są: mleko sojowe, owsiane i migdałowe.

Przeciwwskazania

Chociaż płatki owsiane są zdrowe i wszyscy dietetycy niemal jednogłośnie zachęcają do regularnego ich spożywania, to i tu są wyjątki. Jest grupa osób, które powinny się ich wystrzegać. Są to osoby ze schorzeniami takimi jak: nieswoiste choroby zapalne jelit np. choroba Leśniowskiego-Crohna lub wrzodziejące zapalenie jelita grubego oraz osoby uczulone na gluten. Chociaż ci ostatni mogą sięgnąć po mniej znaną wersję bezglutenową owsianki. Są na rynku dostępne płatki bezglutenowe, dedykowane szczególnie osobom z nietolerancją na gluten.

Owsianka z kawą

Dla wielu osób kawa to numer jeden na rozpoczęcie dnia. Być może dla amatorów porannej kawy propozycja połączenia tego aromatycznego i zarazem pobudzającego napoju z owsianką w jedno danie okaże się interesująca. Przygotowania należy zacząć wieczorem. Zalewamy kawę zimną wodą i odkładamy ją na noc do lodówki. Rano gotujemy płatki owsiane na mleku, dodajemy miód i ulubione owoce oraz orzechy. Na koniec dolewamy przygotowany wyciąg z kawy. W taki oto sposób można połączyć dwie smaczne rzeczy – kawę i owsiankę w jedną energetyczną, pożywną całość. Zawsze warto eksperymentować  w poszukiwaniu niebanalnych smaków.

Moc możliwości

Owsianka – to nie znaczy, że za każdym razem musi być to samo danie. Smak płatków można nieco zmieniać dodając inny rodzaj mleka roślinnego, bądź za pomocą dodatków takich: jak owoce, bakalie, miód lub przyprawy: cynamon, wanilia. Możliwości – można śmiało powiedzieć – nieograniczone. Jest coraz więcej do wyboru rodzajów mlek roślinnych i cała gama innych dodatków. Dzięki pomysłowości owsianka nie musi być wcale nudną, rutynową potrawą. Bez obaw, że znudzi się dzieciom, czy osobom na diecie – wciąż można odkrywać nowe kombinacje i nowe smaki.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz