wtorek, 21 marca 2023

Ranking 10 najzdrowszych warzyw na zimę

 Ranking 10 najzdrowszych warzyw na zimę 

Wiemy wszyscy, że owoce i warzywa, które zbieramy w sezonie są najlepsze, najzdrowsze. Zimą czekamy na czas, kiedy będziemy mogli znowu korzystać ze świeżych warzyw. Czy to znaczy, że zimą nie możemy dostarczyć sobie dobrych witamin. Na czas zimowych miesięcy wielu specjalistów każe przygotować się na to już o wiele wcześniej. Specjaliści przypominają nam o tym abyśmy zbierali i gromadzili owoce i warzywa w tym czasie, kiedy są one w naszych ogrodach i sadach. Możemy je mrozić robić z nich różne przetwory możemy kisić. Tak przygotowane owoce i warzywa możemy jeść wtedy, kiedy na półkach sklepowych ich nie będzie.  

Miejsce 10. Czosnek otwiera nasze ranking 

Gdyby ten ranking tworzyły nasze babcie to na pewno czosnek zwyciężyłbym i znajdowałby się na pierwszym miejscu. Jedzenie czosnku wzmacnia nasz organizm, zwalcza pierwsze objawy przeziębienia. Z czosnku możemy zrobić wiele ciekawych rzeczy, sosów, dipów, nalewki zdrowotnej. Czosnek może znajduje się na 10 miejscu z powodu swojego zapachu. Pomimo że czosnek jest bardzo zdrowy obniża ciśnienie obniża zły cholesterol to niektórzy nie lubią jego smaku i zapachu, który wydziela.  

Prosty sos czosnkowy 

Kiedy chcemy przemycić trochę świeżych warzyw to ten sos do tego będzie najlepszy?  

O to sposób przyrządzania tego sosu: 

- 5 ząbków czosnku 

- 3 łyżki jogurtu naturalnego 

- 2 łyżki majonezu 

- łyżeczka miodu 

- koperek, jeżeli ktoś go lubi jest bardzo zdrowy. 

Teraz czas na leczniczy syrop czosnkowy 

Ten syrop może nie jest zbyt dobry, może nie ma zbyt miłego zapachu, ale jest bardzo skuteczny w przeziębieniach. To najlepszy domowy sposób leczenia początku naszej choroby. Aby przygotować taki syrop potrzebujemy dużą ilość czosnku, sok z cytryny, miód oraz przegotowaną wodę. Wszystko razem dobrze mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin. Potem pijemy syrop.  

Miejsce 9. Brukselka na diecie - przedstawicielka zielonych warzyw 

Brukselka, można powiedzieć koszmar wszystkich z dzieciństwa, a nawet z dorosłego życia. Chociaż jest zdrowa niekoniecznie nam smakuje. Jednak brukselkę można przygotować bardzo prosty i smaczny sposób. Kiedy sami przygotujemy taką brukselkę nasze złe wspomnienia, co do jej smaku znikną w mgnieniu oka. 

Brukselka z piekarnika 

Przygotowanie takiej brukselki jest bardzo proste: 

Po pierwsze brukselkę dokładnie myjemy przekładamy ją do wysokiego garnka i gotujemy do momentu, kiedy będzie prawie miękka. Brukselkę odcedzamy i wykładamy do żaroodpornego naczynia. Kiedy brukselka znajduje się w naszym naczyniu polewamy ją zdrowym tłuszczem, może to być olej lniany lub masło klarowane. Dodajemy przyprawy takie jak sól pieprz czarny mielony, czosnek. Brukselkę pieczemy do momentu zarumienienia się jej. Brukselka posiada dużą zawartość witaminy K, która świetnie wpływa na gęstość naszych kości. 

Miejsce 8. Cebula - jarzyna, którą warto jeść często na surowo 

Kolejne warzywo, które może nie zachęca swoim zapachem, ale jest bardzo zdrowe. Cebula ma bardzo duży wpływ na nasz dobry cholesterol, ma działanie antybakteryjne oraz zawiera wiele minerałów i witamin. 

Do przygotowania zupy potrzebne nam będą: 

- wywar warzywny lub mięsny 

- ulubione przyprawy 

- duża ilość przysmażonej cebuli 

- trochę białego wina 

Wszystko razem mieszamy i gotujemy. Możemy jeść ją w takiej wersji lub jeżeli ktoś woli możemy ją zrobić w formie kremu. Czyli blendujemy naszą gotowaną zupę. Możemy dodawać grzanki lub słone ptysie. Dla smakoszy możemy dodać ulubiony ser żółty lub topiony. 

Miejsce 7. Kalarepa - jedno z warzyw, które smakuje najlepiej na surowo 

Kalarepa może nie jest zbyt popularna, ale zawiera bardzo dużo dobrych składników. 

- witaminy A E K C B6 

- kwas foliowy 

- ryboflawinę 

- magnez 

- potas 

- żelazo 

- sód 

- cynk 

- wapń 

Kalarepa jak wspomniałam wyżej smakuje najlepiej na surowo. Ale możemy ją także przygotowywać w formie surówek, sałatek i w towarzystwie innych warzyw.  

Miejsce 6. Jarmuż - czy to hipsterski wynalazek? 

Jarmuż, nie mogło zabraknąć wśród dziesiątki najlepszych najzdrowszych i najsmaczniejszych warzyw. Jarmuż swoim smakiem zadziwia nas właśnie najbardziej zimą. Jego bogatym smakiem zachwycają się wszyscy.  

Jak przyrządzić jarmuż? 

Najczęściej jarmuż podawany jest w formie blendowej masy lub podsmażanej. Jarmuż podawany jest także w formie jako: 

- sosów 

- pesto 

- purée 

- sałatek warzywnych, jako ich podstawa 

Miejsce 5. Roszponka - najbardziej zaskakujące z najzdrowszych warzyw zimą 

Roszponka jest świetnym warzywem dla osób, które są na diecie odchudzającej. Roszponka posiada małą kaloryczność, jest świetna na przemianę materii. Roszpunka świetna jest w połączeniu z orzechami, sezamem.  

Miejsce 4. Pietruszka - najzdrowsze warzywo na surowo 

Pietruszka to roślina o podwójnej mocy. Dlaczego? Ponieważ obie jej części górna nać i dolna korzeń powinna znajdować się w naszych jadłospisach.  

Natka pietruszki i bogactwo jej smaku 

Pietruszka ma bardzo dobry wpływ na nasz organizm. Posiada wiele witamin i minerałów. Warto natkę pietruszki dodawać codziennie do naszych posiłków do. 

Przygotowanie na zimę 

Natkę pietruszki możemy mrozić, suszyć oraz możemy ją zakonserwować w słoikach. Natka pietruszka w ten sposób przygotowana zachowuje bardzo dużo minerałów, witamin. 

Korzeń pietruszki – aromatyczny dodatek 

Korzeń pietruszki dostarcza naszemu organizmowi w szczególności dużo witamin oraz potasu. Korzeń pietruszki najczęściej dodajemy do dań zupnych. Warto także korzeń pietruszki suszyć i podawać, jako pyszne chipsy.  

Miejsce 3. Marchew- ostateczny dowód czy warzywa są zdrowe na surowo 

Marchewka to jedno z najpopularniejszych warzyw, które znamy. Spotykamy i dodajemy je prawie do każdego Dania. Możemy ją jeść na surowo, jak i gotowaną. Z marchewki przygotowujemy przepyszne koktajle, soki. Aby soki były jeszcze pyszniejsze do marchewki możemy dodać różne owoce na przykład jabłko jagody maliny. Marchewka zjadana na surowo może być i jako surówka, może być zjadana, jako przekąska. Marchewkę kochają wszyscy i mali, i duzi. 

Miejsce 2. Ziemniaki - jedno z niewielu warzyw, których nie warto spożywać na surowo 

Ziemniaki musiały pojawić się w naszym rankingu na tak wysokiej pozycji. Nie tylko ze względu na jej walory zdrowotne. Ziemniaki są najpopularniejszym warzywem na całym świecie. Ziemniaki wykorzystywane są do wielu przepisów, są gotowane, są pieczone, są smażone, są dodatkami po ugotowaniu wielu sałatek. 

Pamiętajmy jednak, że ziemniaki najlepsze są w: 

- mundurkach, czyli gotowane bez obierania 

- jeżeli już obieramy ziemniaki to pamiętajmy, aby ich skórka była jak najcieńsza 

- pamiętajmy, aby ziemniaków nie trzymać długo w wodzie 

Ziemniaki, czyli warzywo cudo przecinek, z którego możemy przyrządzić setki pysznych dań. 

Miejsce 1. Buraki - czyli najzdrowsze warzywo spożywane zimą 

Buraki musiały być na pierwszym miejscu w naszym rankingu. Buraki świetnie przechowują się w zimie. Kolejną ich zaletą jest to, że są tanie i bogate w składniki, które są najlepsze dla naszego organizmu. Na to warzywo muszą jednak uważać osoby, które chorują na cukrzycę, ponieważ buraki mają wysoki indeks glikemiczny. 

Dlaczego wszyscy powinniśmy jeść buraki? 

Lista walorów jedzenia buraków jest bardzo długa, poniżej wymienimy najważniejsze z nich: 

- burak posiada tyle samo witaminy C co cytryna 

- posiada witaminy z grupy B oraz witaminy K A i E 

- posiada kwas foliowy, magnez, potas, żelazo, cynk 

- posiada antyoksydanty oraz dużo błonnika 

- wspomaga układ nerwowy 

- zmniejsza ryzyko nowotworów 

- przeciwdziała wirusom 

- jest niskokaloryczny 

Co, jeśli nie lubisz smaku buraka? 

Jak wyżej widzimy burak posiada wiele zalet, i szkoda byłoby z tego wszystkiego zrezygnować tylko, dlatego że nie lubimy jego smaku. Na szczęście burak może być połączony z wieloma innymi owocami czy warzywami, który poprawi jego walory smakowe. 

Najzdrowsze warzywo w formie barszczu 

Barszcz czerwony, który kojarzy nam się właśnie z zimą, ze świętami, wigilią. Ale możemy go przygotowywać zawsze nie tylko na święta. Burak w połączeniu z innymi warzywami smakuje wyśmienicie jak i na gorąco i na zimno. Smak buraka poprawi także dodanie przypraw, czosnku, makaronu lub wigilijnych uszek. 

Kiszone buraki 

W czasie panującej zimy każdy z nas słyszał o dobroci kiszonek. Polecamy kiszone buraki z dodatkiem jabłka i czosnku. 

Powyższe ranking udowadnia nam wszystkim, że zimą nasze talerze nie muszą wyglądać ponuro jak pogoda za oknem. Zimą także możemy na talerzu znaleźć wiele pysznych warzyw. Zimą możemy pić pyszne soki z warzyw i owoców, mrożonych i świeżych. Już dziś wprowadźmy do naszych jadłospisów dużo warzyw i owoców. W naszych sklepach, w naszych piwnicach na pewno znajdziecie zdrowe warzywa czy to świeże, czy mrożone, czy kiszone. 

Warzywa i owoce zawierają wiele witamin, składników mineralnych, które tak bardzo potrzebne są dla naszego organizmu, zdrowego organizmu. Warto się z nimi zaprzyjaźnić. Potwierdzają to wszystko naukowcy z amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób oraz naszych polskich naukowców. 

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz