wtorek, 28 marca 2023

ranking 10 najzdrowszych warzyw na zimę

Wszyscy wiemy o tym, że warzywa są bardzo zdrowe. Mają bardzo dużo witamin i możemy się nimi zajadać. Najlepsze są warzywa świeże. Przeważnie mamy je w ciągu całego roku ,ale przez zimę niestety ich nie ma. Wtedy dobrze jest sobie w lecie zrobić  zapasy na zimę tych warzyw,które można przechować,czy  zamrozić, lub zakonserwować w słoikach . Jeżeli tak się przygotujemy do zimy wcale nie musimy być pozbawieni jedzenia warzyw w zimie i nie musimy się bać,że  ich zabraknie. Oczywiście w zimie też możemy dostać świeże warzywa, które są w tym czasie dostępne i możemy dodatkowo je sobie dokupywać, czekając na pierwsze nowalijki ,które pokazują się na wiosnę. Miejsce 10. Czosnek. Czosnek wpływa na podniesienie naszej odporności i jest bardzo skuteczny w walce z przeziębieniem. Nasze babcie i prababcie czosnek używały na co dzień w kuchni ,dodając go do różnych potraw .Na pewno stosowały go częściej niż stosujemy go my teraz .U nich na pewno w rankingu zdobyłby jedno z pierwszych miejsc. U nas natomiast jest jako przyprawa do potraw i lekarstwo na przeziębienie .U mnie często mama robi sos czosnkowy, który później wykorzystujemy do pizzy, czy do zapiekanek ,oraz do kanapek . W skład tego sosu wchodzi 5  ząbków czosnku ,jedna łyżka majonezu ,trzy łyżki jogurtu naturalnego, łyżeczka miodu  i koperek jeśli  ktoś lubi. Wszystko mieszamy i mamy sos gotowy . Przechowywujemy  go  spokojnie w lodowce.Jeżeli tylko zaczniemy coś nim smarować  to szybko się nam kończy i musimy robić nowy . Miejsce 9. Brukselka na diecie- przedstawicielka warzyw zielonych . Gdy byłem małym chłopcem próbowałem tylko raz brukselkę, ale ona mi wtedy wcale nie smakowała. Teraz gdy dorosłem i spróbowałem ją na nowo odpowiednio przygotowaną, bardzo lubię się nią zajadać. Jest to jedno z moich najlepszych zielonych warzyw, które mi smakuje. Brukselka jest zdrowa i ma bardzo dużo w sobie witaminy K, która pomaga nam mieć dobrą gęstość i zdrowe kości. Bardzo często przygotowuję ją w piekarniku .A oto przepis: brukselkę umytą trzeba ugotować w głębokim garczku aż będzie trochę miękka. Później po odcedzeniu dajemy ją do naczynia żaroodpornego lub do piekarnika. Polewamy najlepiej masłem, dodajemy sól ,pieprz i ja trochę sypię czosnkiem granulowanym po wierzchu .Pieczemy do zarumienienia się i na wierzch zawsze można jeszcze położyć słony ser .Taką brukselkę można zjeść samą ,albo z jakimś sosem .Naprawdę się do niej przekonałem. Miejsce 8.Cebula-jarzyna,którą można i warto jeść na surowo.  Jeżeli ktoś ma podwyższony cholesterol to cebula wpływa na obniżenie tego złego cholesterolu. Może też nam dostarczyć wielu witamin i ma działania antybakteryjne. Cebulę przeważnie dodajemy do kanapek, do różnych sałatek ,do tortilli, do wywaru,gdy gotujemy zupy. Ja najczęściej zajadam sporą ilością cebuli w zupie cebulowej ...A oto przepis :musimy przygotować wywar. Dodajemy do niego nasze przyprawy, a wcześniej na patelni dusimy bardzo dużo cebuli .Potrzebna nam jeszcze tylko do tego odrobinka wina . Wszystkie składniki mieszamy i musi nam się to chwileczkę zagotować. Taką zupę  możemy też zblendować.  Możemy ją jeść z dodatkami grzanek, czy z serkami .Ja jeszcze bardzo lubię przygotowywać sobie wątróbkę drobiową i ona najbardziej smakuje w bardzo dużej ilości uduszonej wcześniej cebulki .Wyglada na to ,że  cebulka może być okrzyknięta królową  dodatków do potraw. Miejsce 7.Kalarepa-jedno z warzyw,które  najlepiej smakują na surowo. Osobiście nie przepadam za kalarepą, chociaż ona jest bardzo zdrowa. Nie jest tak popularna jak inne warzywa , ale moja koleżanka wcina ją przy każdej tylko okazji, gdy ma ją na talerzu .Kalarepa zawiera witaminy :C, B6, A,K i E .Ma też  ryboflawinę,  magnez,żelazo ,kwas foliowy jeden z folianów ,potas ,wapń ,cynk i sód. Przeważnie zjadamy ją na surowo i wtedy najlepiej smakuje. Można ją też  dodać do różnych sałatek jako jeden ze składników.  Miejsce 6.Jarmuż-czy to hipsterski wynalazek? Niektórzy twierdzą, że jarmuż jest jednym z najsmaczniejszych warzyw w zimie przez to ,że ma bardzo wyrazisty smak .Można go blanszować lub podsmażać ,ale też dodawany jest do pesto i sosów , do sałatek warzywnych  i do purée. Miejsce 5.Roszponka- najbardziej zaskakująca z najzdrowszych warzyw zimą? Jest to zielone warzywo polecane szczególnie dla osób ,które się odchudzają. Ma mało kalorii i poprawia bardzo trawienie .Najlepsza jest  w sałatkach do których dodajemy orzechy ,sery ,czy fetę .Bardzo dobrze współgra też z burakami .Roszponka popularna jest przez cały rok .Można ją też świeżo zebrać w zimie ,dlatego że jest bardzo łatwa w uprawie i jest wytrzymała na delikatne mrozy. Miejsce 4.Pietruszka- najzdrowsze warzywo na surowo.   Z pietruszki wykorzystujemy dwie jej części :natkę i korzeń . Pietruszka dostarcza  do naszego organizmu dużo witamin i soli mineralnych ,które podnoszą naszą odporność, ochraniają też nasz układ pokarmowy. Najczęściej natkę  dodajemy do sosów ,makaronów, zup i różnych sałatek .Możemy ją zamrozić na zimę, zasolić i zakonserwować w słoikach. Korzeń pietruszki jest bardzo fajnym aromatycznym dodatkiem .Dostarcza on do naszego organizmu dużo witamin i potasu. Często dodajemy go do różnych zup i wywarów. Najlepiej korzeń pietruszki przechowywać w piwnicy ,chyba że ktoś jej nie ma ,to musi kupować go w sklepie. Miejsce 3.Marchew- ostateczny dowód na to czy surowe warzywa są zdrowe Marchewka jest najbardziej popularnym warzywem w kuchni .Cały rok ją możemy zajadać i zawsze będzie smaczna przez to ,że ma fajny słodkawy posmak .Możemy z niej robić soki ,które są bardzo zdrowe. Można je też łączyć z innymi warzywami ,czy też owocami i podawać szczególnie dzieciom. Można ją jeść na surowo ,czy podawać w różnych sałatkach i surówkach .Ja najczęściej zajadam marchewkę, która jest przygotowywana na gorąco z  groszkiem lub zajadam ją w zupach. Miejsce 2. Ziemniaki -jedno z niewielu warzyw ,których nie wolno spożywać na surowo. Ziemniaki zajmują bardzo wysokie,bo drugie miejsce w naszym rankingu .Są one bardzo popularne .Prawie wszyscy lubią jeść ziemniaki i wiemy, że najzdrowsze są ziemniaki gotowane tak zwanych w mundurkach , czyli w łupkach. Zawsze jak je ugotujemy  to musimy je odcedzić, nie możemy ich zostawić w tej wodzie i jeżeli je obieramy to musimy je obierać bardzo cienko .To są najprostsze rzeczy, żeby jeść je w bardzo zdrowy sposób. Ja najbardziej lubię placki ziemniaczane ,mogę się wręcz z nimi zajadać ,a kucharze przezścigają się w różnych przepisach potraw przygotowywanych z ziemniaka. Miejsce 1. Buraki -czyli najzdrowsze warzywa spożywane zimą. Buraki zajmują pierwsze miejsce w naszym rankingu .Są one bardzo popularne nawet bardziej niż ziemniaki .Są bardzo odżywcze i nie są drogie. Jedyną rzeczą, która ich troszeczkę eliminuje od ogólnego spożywania to jest to ,że osoby mające cukrzycę muszą uważać na dania przygotowywane z burakami. Buraki mają wiele zalet .Mają bardzo dużo witaminy C, praktycznie tyle co cytryna .Zawierają  w sobie witaminy K ,A ,E i witaminy z grupy B .Mają w sobie dużo magnezu ,potasu ,fosforu, kwasu foliowego i manganu. Dostarczają do organizmu dużo błonnika i antyoksydantów. Zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów. Wspomagają nasz układ nerwowy. Przeciwdziałają wirusom i mają mało kalorii .Buraka możemy przygotować na wiele różnych sposobów .Ja najbardziej lubię barszczyk czerwony .Najczęściej jem go z ziemniakami ,ale można też go jeść z uszkami, czy z makaronem. Możemy też przygotować sok z buraka, ale nie wszyscy lubią specyficzny smak tego soku ,chociaż jest on bardzo zdrowy . Bardzo ciekawy jest smak kiszonego buraka. Zachęcam do jego  spróbowania. Buraki można konserwować. Najczęściej robimy ćwikłę w słoikach, lub przechowujemy buraki w piwnicach. Ten ranking pokazuje  nam ,że w zimie możemy mieć dużo zielonych i świeżych warzyw na talerzach. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz