czwartek, 23 marca 2023

Gorzka czekolada właściwości


Czekolada to dla wielu z nas numer jeden wśród ulubionych słodkich przekąsek. Często jednak, po tę słodycz sięgamy z odczuciem wyrzutów sumienia, pomimo że coraz więcej mówi się o jej dobroczynnych właściwościach dla zdrowia, zwłaszcza w odniesieniu do czekolady gorzkiej. Ta jest bogactwem flawonoidów – korzystnych związków występujących w surowcach roślinnych. To wyroby czekoladopodobne nie są zbyt wskazane a wysokogatunkowa czekolada gorzka, zwłaszcza w rozsądnych ilościach nie powinna nam zaszkodzić. W tym artykule dowiemy się, jakie są jej właściwości.

Początki gorzkiej czekolady

Jej historia sięga co najmniej 3000 lat wstecz. W Europie pojawiła się za sprawą Krzysztofa Kolumba. Wówczas wyroby na bazie kakao spożywano na zmęczenie, niestrawność i zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Wiele tych przypuszczeń potwierdziła współczesna nauka, uznając, że spożywanie gorzkiej czekolady może przeciwdziałać rozwojowi niektórych chorób. Właściwie gorzka czekolada traktowana jest jako produkt prozdrowotny.

Jak najwięcej kakao w czekoladzie

Gdy wybieramy się do sklepu po zakup czekolady, warto pamiętać, że im więcej ma kakao, tym jest zdrowsza. Czekolady mleczne i białe mają znikomą zawartość kakao, przez co nie są już takie zdrowe i trzeba mieć to na uwadze. Poza tym w porównaniu z gorzką czekoladą zawierają więcej cukru.

Z badań naukowców wynika, że umiarkowane spożywanie gorzkiej czekolady może zmniejszać ryzyko wystąpienia wielu chorób. Jeśli nawet początkowo czekolada ta wydaje się nam za mało słodka, to warto przełamać swoje opory i polubić ten gorzkawy smak. Równocześnie wraz z udziałem masy kakaowej w składzie wzrasta ilość przeciwutleniaczy – flawonoidów i polifenoli. I tu warto zaznaczyć, że zawartość masy kakaowej jest bardzo zróżnicowana, również w przypadku czekolady gorzkiej i wynosi od 46% nawet do 99%. Wśród większości czekolad na rynku, minimum to 60-70% masy kakaowej. W porównaniu ciemnej czekolady z mleczną, to i tak około 2-3 razy więcej procent.

Gorzka czekolada a zdrowe serce

Wśród szerokiej oferty słodyczy istnieją te, tak zwane dobre słodycze, a gorzka czekolada nie wątpliwie należy do tej grupy.

Badania naukowe wykazały, iż czekolada z zawartością od 50 do 70% miazgi kakaowej ma stymulujący wpływ na nadciśnienie tętnicze. Uważa się, że średnio zmniejsza ciśnienie skurczowe o 5,0 mmHg i rozkurczowe o 2,7 mmHg, co z kolei ma przełożenie na poprawę stanu zdrowia wśród pacjentów z nadciśnieniem tętniczym. Z uwagi na te wyniki, czekolada z wysoką zawartością flawonoidów wciąż powoduje zainteresowanie wśród naukowców, którzy rozpatrują możliwość zastosowania jej we wspomaganiu leczenia nadciśnienia tętniczego. Nie mniej, jednak na ostateczne wyniki należy jeszcze zaczekać, gdyż jest to długotrwały proces. Jednakże wśród osób zmagających się z problemem nadciśnienia, które na ogół powinny unikać słodyczy, możliwość włączenia gorzkiej czekolady do swoje diety, jest bez wątpienia dobrą wiadomością.

Pojawia się pytanie: ile kostek gorzkiej czekolady zjadanych dziennie przynosi pożądany efekt prozdrowotny? Z dotychczasowej analizy badań, których wyniki opublikowano w 2019 roku w naukowym czasopiśmie Heart odnotowano taką informację. Przedmiotem tych badań było sprawdzenie, jakie są zależności między spożyciem gorzkiej czekolady a poziomem ryzyka zapadalności na choroby krążeniowe. Wśród osób, które wzbogacały dietę w około 4-5 kostek dziennie ryzyko wystąpienia chorób sercowo naczyniowych spadało:

  • ·        Zawału mózgu (o 13,5%),
  • ·        Udaru (o 16,3%),
  • ·        Udarów krwotocznych (o 17,1%),
  • ·        Zawały serca (o 12%)

Dlaczego gorzka czekolada ma tak dobry wpływ na zdrowie? Na podstawie literatury zbiorczej ustalono to już w 2013 roku. Wówczas zespół ekspertów działających przy Europejskim Urzędzie do spraw Bezpieczeństwa Żywności wydał zgodę na zamieszczanie not na opakowaniach gorzkiej czekolady oraz kakao, iż „flawonole kakao przyczyniają się do utrzymania elastyczności naczyń krwionośnych, co przyczynia się do prawidłowego przepływu krwi”. Jednak to nie znaczy, że ciemną czekoladę można jeść bez ograniczeń. Jedynie umiarkowane jej spożycie przynosi pożądany dla zdrowia efekt. Dlatego ważne jest, aby nie przekraczać zalecanej dawki. Zwłaszcza że już u osób sięgający po tę czekoladę umiarkowanie, czyli około 3 porcji tygodniowo, zaobserwowano 15% mniejsze ryzyko zachorowalności na niewydolność serca.

Definicja gorzkiej czekolady

Gdy mówimy o gorzkiej czekoladzie, mamy na myśli produkt zawierający co najmniej 70% kakao. Im więcej kakao znajduje się w czekoladzie, tym więcej dobrych dla zdrowia kryje się w niej właściwości. Najlepsze, a zarazem najdroższe będą takie, które zawierają nawet 99% miazgi kakaowej. Tak wysoka zawartość tego składnika decyduje o bardzo wyrazistym, gorzkim smaku produktu.

Inne pozytywne właściwości gorzkiej czekolady

Gorzka czekolada jest źródłem ponad 600 drogocennych dla zdrowia witamin i minerałów. Zawiera między innymi:

  • ·        Węglowodany
  • ·        Białko
  • ·        Magnez
  • ·        Potas
  • ·        Żelazo
  • ·        Cynk
  • ·        Miedź
  • ·        Mangan
  • ·        Niacyna
  • ·        Flawonole
  • ·        Teobronina
  • ·        Błonnik
  • ·        Antyoksydanty
  • ·        Fenylotylamina
  • ·        Witaminy A, E, z grupy B
  • ·        Kwas omega-6

Dzięki temu pozytywnie wpływa między innymi na:

  • ·        Koncentrację
  • ·        Układ nerwowy
  • ·        Nastrój
  • ·        Zmniejszenie zmęczenia
  • ·        Zapobieganie skutkom stresu
  • ·        Wspomaganie regeneracji organizmu

·        Działanie antycukrzycowe oraz zapobieganie otyłości

Właściwości czekolady wykorzystuje się także w kosmetyce i medycynie. Powszechnie znane są czekoladowe zabiegi relaksacyjne i odmładzające. W składzie ciemnej czekolady jest teobromina, która zwalcza kaszel, nie powodując senności, co jest niepożądaną cechą wielu środków przeciwkaszlowych. Ponadto powyżej wspomniana substancja ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie nerek. Dobroczynne działanie czekolady znane było już w starożytności. Przypisywano jej działanie przeciwgorączkowe, poprawiające trawienie i nie tylko. Warto też wiedzieć, że gorzka czekolada w przeciwieństwie do innych słodyczy, najmniej szkodzi zębom, ponieważ zawiera substancje przeciwbakteryjne, chroniące przed próchnicą.

Kaloryczność a gorzka czekolada

Im więcej w czekoladzie kakao, a zatem wartościowych składników, tym więcej kalorii. Przyjmuje się, że czekolada o zawartości kakao na poziomie 80-90% może zawierać nawet 590 kcal w 100 gramach produktu. Być może jest to dużo, ale z drugiej strony dzięki wysokiej kaloryczności jest bardzo sycąca. Dzięki tej cesze zalecane jest jej spożywanie u osób pracujących nad smukłą linią oraz sportowców. Warto, aby przekąska z wysoką zawartością kakao znalazła się w diecie zarówno dzieci w wieku szkolnym, młodzieży, jak i osób starszych.

Gorzka czekolada: co z cholesterolem?

W tym przypadku również ciemna czekolada dobrze wypada, zwłaszcza ta z zawartością przekraczającą 70% kakao. Zawdzięcza się to znowu flawonolom, które obniżają ciśnienie krwi za sprawą zmniejszania oporności przepływu krwi. Jednak nie można spodziewać się tu efektów równych przyjmowaniu leków na nadciśnienie. Nie mniej, jednak wzbogacanie jadłospisu w terapeutyczne produkty naturalne to ostatnio wśród lekarzy rosnący trend.

Jak kupować gorzką czekoladę?

Szukając jej na sklepowych półkach, warto dokładnie czytać etykiety. Jeśli zależy nam na produkcie o wysokiej jakości, należy wybierać czekoladę o zawartości kakao nie mniejszej niż 70%. Skład jest także ważny. I tu panuje zasada: im krótszy skład, tym lepiej. Na pewno nie powinna zawierać oleju palmowego, syropu glukozowo-fruktozowego oraz E476. Po rozpakowaniu wysoko gatunkowa gorzka czekolada charakteryzuje się gładką, jednolitą konsystencją i błyszczącą powierzchnią. Podczas łamania powinna wydać charakterystyczny dźwięk – trzask.

Ewentualne skutki uboczne czekolady

W nadmiarze kryje się jej negatywny wpływ. Mogą to być zaparcia, bóle głowy i nadwaga. Jednak gdy będziemy stosować się do zaleceń dietetyków i nie przekraczać 3 kostek w ciągu dnia, możemy być spokojni o jej działaniu i cieszyć się jej całym dobrodziejstwem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz