poniedziałek, 27 marca 2023

Ranking 10 najzdrowszych warzyw na zimę

Ranking 10 najzdrowszych warzyw na zimę 

Wszyscy wiemy, że sezonowe warzywa są najlepsze i najcenniejsze. W zimie nie jest możliwe zebranie warzyw z ogródka. Tak więc czy w okresie zimowym musimy zmniejszyć ilość spożywanego pokarmu? 

Dobrym rozwiązaniem może się okazać mrożenie sezonowych warzyw i owoców. Mrozić możemy w sumie przez cały rok, a później korzystać z zapasów. W sklepach mamy obecnie dostęp do świeżych owoców i warzyw nawet w okresie zimowym. 


Miejsce 10. Czosnek – z powodzeniem otwiera nasz ranking!

Czosnek zająłby zdecydowanie miejsce numer jeden, jakby zestawienie zależało od naszych dziadków. Ogólnie mówiąc, spożywanie czosnku oddziałuje na wzrost zahartowania i efektywnie pomaga w zmaganiu się z już szerzącą się chorobą. W tym rankingu czosnek widnieje na miejscu ostatnim, ponieważ ciężko zrobić z czosnku bazowe danie, a mimo to obecny jest nieraz w naszej kuchni. Więc zapraszam na proste i ekspresowe przepisy z jego wykorzystaniem. 

Prosty sos czosnkowy

Sos czosnkowy to doskonały pomysł na transport najcenniejszych warzyw do jadłospisu. Może być idealnym dodatkiem do bułki, ciasta drożdżowego z dodatkami lub dań zapiekanych w piekarniku z różnymi składnikami. Sos można wykorzystać, do czego tylko macie ochotę. Oto potrzebne składniki: 

-jogurt naturalny około 3 łyżek 

-czosnek 5-6 ząbków

-majonez pełna łyżka 

-koperek, szczypiorek lub natka pietruszki 

-sól i pieprz do smaku 

Składniki przekładam do miski, mieszam, doprawiam i dip przygotowany. 

Leczniczy syrop czosnkowy

Smak syropu czosnkowego nie należy do ulubionych, stosowany jest przez wielu jako wsparcie podczas choroby. Żeby przygotować taki syrop, należy sporą porcję czosnku wymieszać z miodem i sokiem z cytryny, a następnie dodać wodę i odstawić w ciemne miejsce przynajmniej na dobę. 


Miejsce 9. Brukselka na diecie – przedstawicielka warzyw zielonych

Wśród wymienionych tutaj warzyw brukselka ma nieciekawą opinię. Potwierdzi to niejeden z nas. Niektórzy pamiętają jej niedobry posmak gdy byli jeszcze dziećmi. Należy zatem spróbować przyrządzić brukselkę po swojemu, a może wtedy jej smak nas zachwyci. 

Brukselka z piekarnika

Sposób upieczenia brukselki jest naprawdę łatwy:

-gotujemy, aż zmięknie, 

-przekładamy na blachę lub wkładamy do żaroodpornego naczynia,

-wlewamy olej rzepakowy, słonecznikowy lub oliwę z oliwek oraz dodaję około 3-4  ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Doprawiamy sola i pieprzem,  

-pieczemy do zarumienienia,

-opcjonalnie możemy zetrzeć ulubiony ser pod koniec pieczenia.

Upieczoną brukselkę można spożyć w towarzystwie dipów lub samą. Wykorzystać ją możemy do dań mięsnych lub rybnych. W wersji pieczonej może okazać się obłędnie pyszna. Brukselka zawiera spora ilość witaminy K, która utrzymuję dobrą gęstość oraz zdrowe kości. 


Miejsce 8. Cebula – jarzyna, którą można i warto jeść na surowo

Spożywanie cebuli we właściwej dawce może pomóc w zmniejszeniu wartości złego cholesterolu, a dodatkowo działa antybakteryjnie i posiada witaminy. 

W jaki sposób włączyć surową cebulę do menu? Warto dołożyć ją do surówki, sałatki lub kanapki. Dla tych, którzy nie są do końca chętni na taką wersję jedzenia cebuli, mogą spróbować przyrządzić zupę. Niezbędny do jej przygotowania będzie:

-rosół,

-przyprawy według uznania,

-cebula podduszona- dość duża ilość, 

-trochę białego wina- można pominąć 

Wymienione składniki gotuję, mieszając. Otrzymaną zupę można jeść od razu albo dopiero po zmiksowaniu. 


Miejsce 7. Kalarepa – jedno z warzyw, które najlepiej smakuje na surowo

Kolejnym warzywem jest kalarepa i chociaż jest mało znana, to daje naszemu organizmowi dużo drogocennych składników takich jak: 

-witaminy

-kwas foliowy 

-cynk

-sód

-magnez

-potas

-wapń 

-żelazo

-ryboflawinę

Kalarepę można zjeść na surowo, więc warto spróbować jej niepowtarzalnego smaku. Wykorzystać ją możemy do przyrządzenia różnych potraw, albo traktować jako dodatek do sosów. Można zrobić z niej frytki lub placki albo dodać do sałatki. Istnieje, więc wiele sposobów jej podania. 


Miejsce 6. Jarmuż – czy to hipsterski wynalazek?

Jarmuż jest bardzo zdrowym i wyjątkowo smacznym warzywem. W okresie zimowym wykazuje najlepszy i drogocenny smak. Znany w kuchni dzięki wyszukanym i niepowtarzalnym walorom smakowym. 

Jak przyrządzić jarmuż?

Najbardziej popularne jest smażenie oraz lekkie podgotowanie. Idealnie będzie też pasować do:

-warzywnych sałatek

-dipów

-gotowanych i przetartych ziemniaków


Miejsce 5. Roszponka – najbardziej zaskakujące z najzdrowszych warzyw zimą?

Jeśli jesteście na diecie odchudzającej, to warzywo będzie dla was idealne. Ma niewiele kalorii i oraz przyczynia się do lepszego procesu trawienia. Dodam, że wybornie smakuje w sałatkach. Z dodatkiem orzechów i serów smakuje rewelacyjnie. A z burakami tworzy fenomenalne połączenie. 

Skąd bierze się roszponka zimą?

Roszponka to produkt prawie odchudzający, który ma wielbicieli przez okrągły rok. Doskonałą wiadomością dla licznych fanów roszponki jest fakt, że nawet zimą można mieć ją prosto z grządki. Taka możliwość istnieje, ponieważ roszponka to odporna na niewielkie mrozy roślina. 


Miejsce 4. Pietruszka – najzdrowsze warzywo na surowo

Jest to wyjątkowo niepowtarzalne warzywo. A z jakiego powodu? Ponieważ korzeń i natkę można wykorzystać w menu. Ma również zastosowanie w zapobieganiu chorobom przewodu pokarmowego. 

Natka pietruszki i bogactwo jej smaku

Doskonale oddziałuje na nasz organizm, przekazując witaminy i sole mineralne, które wspierają odporność. Wskazane jest więc uzupełnianie zup, sosów, sałatek i wielu różnych potraw natką pietruszki. 

Przygotowanie na zimę

Warzywo w porze zimowej, które kupujemy w sklepie, nie ma natki. Można ja kupić oddzielnie lub przyszykować w czasie trwania lata. Górną część pietruszki możemy na przykład pokroić i zamrozić. Dzięki temu utrzyma swoje właściwości. 

Korzeń pietruszki — aromatyczny dodatek

Dolna część pietruszki dodawana do zup sprawia, że ma ona wyjątkowy smak. Zjadając korzeń pietruszki, przekazujemy  naszemu organizmowi  w szczególności potas oraz witaminy. 


Miejsce 3. Marchew – ostateczny dowód na to, czy surowe warzywa są zdrowe

Marchewka jest pospolitym i sprawdzonym warzywem, które ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jest bardzo pyszna i dostępna przez cały rok. Można ją jeść na wiele sposobów. 

Soczek marchewkowy

Każde zdrowe warzywo idealnie sprawdzi się jako baza nektarów czy koktajli. Taki napój chętniej wypiją dzieci oraz osoby, które mają negatywne nastawienie do tego warzywa. Dla poprawy smaku lub urozmaicenia należy dodać do marchewki ulubiony owoc, podpowiem, że najlepiej smakuje w połączeniu z pomarańczą, jabłkiem lub bananem. 

Zjadana na surowo

Marchewka posiada słodki smak, więc warto jeść ją w wersji surowej. Można ją pokroić w plasterki i chrupać lub utrzeć i dodać na przykład do surówki. Będzie znakomicie smakować w każdym wydaniu. 

Jeszcze inaczej?

Jeśli ktoś nie ma ochoty chrupać, to może spróbować wersji gotowanej albo pieczonej. Warto przyrządzić marchewkowe frytki lub marchewkowy sos. 


Miejsce 2. Ziemniaki – jedno z niewielu warzyw, których nie wolno spożywać na surowo

Ziemniak to warzywo, które musiało znaleźć się w tym zestawieniu. Znaczące położenie spowodowane jest wyjątkowym oddziaływaniem na organizm, jest także bardzo powszechny oraz ma ogromne zastosowanie w kuchni. 

Musimy tylko stosować się do pewnych reguł: 

-gotujemy ziemniaku w mundurkach,

-obieramy skórkę bardzo cieniutko,

-nie trzymamy ugotowanych ziemniaków wodzie


Miejsce 1. Buraki – czyli najzdrowsze warzywa spożywane zimą

Buraki bezapelacyjnie prowadzą w tym zestawieniu. Są ogólnodostępne przez cały okres zimowy, a do tego są niedrogie oraz pełnowartościowe. Posiadają jednak pewien minus, mają duży indeks glikemiczny. Wobec tego osoby chorujące na cukrzycę muszą uważać i jeść buraki z umiarem. 

Dlaczego wszyscy powinniśmy jeść buraki?

Podstawowym powodem są pozytywne korzyści takie jak: 

-posiadają sporą ilość witaminy C,

-dostarczają witaminy K, A, E i z grupy B,

-są bogate między innymi w potas, magnez, fosfor, kwas foliowy,

-zawierają błonnik oraz antyoksydanty, 

-minimalizują występowanie nowotworów,

-wspomagają układ nerwowy,

-zapobiegają wirusom,

-posiadają niewiele kalorii, 

Co, jeśli nie lubisz smaku buraka?

Możliwości przyrządzenia buraków jest bardzo dużo. Każdy z pewnością znajdzie coś odpowiedniego dla siebie, bo przecież burak ma tak wiele zalet, z których nie powinno się rezygnować. 

Najzdrowsze warzywo w formie barszczu

Czerwony barszcz nie jest przypisany tylko na wigilię. Można przyrządzać go przez cały rok. Podany z jajkiem lub ziemniakami również może wszystkim smakować. Najchętniej zjedzony jednak zostanie gdy dodamy ulubiony makaron. 

Zdrowy sok

Buraczany sok możemy przyrządzić sami w domu. Warto dodać do niego różne owoce, inne warzywa lub przyprawy, aby uzyskać odpowiedni dla nas smak. Sok z buraków dostępny jest także w sklepach. 

Kiszone buraki

Kiszone buraki posiadają fenomenalny smak oraz mnóstwo wartościowych składników. Oprócz tego kiszonki mają same mocne strony. Buraki również. 

Coś dla koneserów

Sam sok z buraka ma niespecjalny smak. Może zatem być dla wielu z nas niedobry. Ta sama sytuacja odnosi się do buraka kiszonego. Są ludzie, którzy uwielbiają powyższe smaki, a dodatkowo lubią sok z kiszonego buraka. Jeśli macie ochotę, możecie wypróbować każdą wersję i zobaczycie czy któryś wariant wam odpowiada. 

Powyższa klasyfikacja wykazała, że w porze zimowej nie musimy rezygnować z warzyw w naszym menu. Ten okres można zapełnić smakowitymi oraz niezmiernie wartościowymi produktami. Żeby mogło do tego dojść, trzeba jak najszybciej rozpocząć włączanie do menu dań z wykorzystaniem pełnowartościowych warzyw. Dodatkowo wykorzystajcie różne odmiany sałat, a potrawy będą mieć nadzwyczajną potęgę zdrowych składników. Warzywa zaopatrują nas w mnóstwo witamin i składników mineralnych. Szczególnie te zielone ukazały się na górze listy z 20 najcenniejszymi warzywami na Ziemi ogłoszonej przez badaczy z Centrum Kontroli Chorób w Ameryce. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz