Gorzka czekolada – właściwości
Większość ludzi lubi czekoladę, która wpływa na lepszy nastrój. Jednak należy wybrać zdrowszą wersje. Gorzka czekolada zawiera między innymi flawonoidy wpływające pozytywnie na nasze zdrowie. Natomiast należy zrezygnować z podróbek czekolado podobnych niekorzystnych dla naszego organizmu.
Krótko o początkach gorzkiej czekolady
Pierwsze krzewy kakaowca odkryto ponad 4000 lat temu w Ameryce środkowej. Plemiona Majów, Ascetów, Olmeków przyrządzali napój na bazie kakaowca. Czekoladę pili w czasie swoich obrzędów. Wierząc o jego boskim pochodzeniu. Dodatkowo służył im jako środek płatniczy. Traktowali czekoladę jak lekarstwo na zaburzenia jelitowo żołądkowe, niestrawność, zmęczenie. Badania naukowe potwierdziły prozdrowotne działanie gorzkiej czekolady. Wierzenia przodków zostały w większości naukowo udowodnione. Podczas wyprawy Krzysztof Kolumb przywiózł czekoladę do Europy.
Im więcej kakao w czekoladzie, tym lepiej
Czekolada składa się z odpowiednio przerobionego ziarna kakaowca na miazgę i tłuszcz kakaowy. W następnych etapach odbywa się fermentacja, prażenie suszenie i mielenie. Powstaje gęsty ciemnobrązowy płyn, z którego wytłacza się masło kakaowe. Na koniec w zależności od gatunku czekolady dokłada się cukier i odpowiednie dodatki. Przy zakupie warto czytać skład im więcej kakao to czekolada jest wartościowsza. Więcej cukru posiadają czekolady białe i mleczne dlatego należy je unikać. Do smaku czekolady gorzkiej można się przyzwyczaić. Ten przysmak posiada przeciwutleniacze flawonoidy i polifenole za przyczyną masy kakaowej, która wpływa na jakość produktu. W sklepach najczęściej można kupić produkty 60-70 procent masy kakaowej. To znacznie więcej niż w innych czekoladach. Badania naukowe potwierdziły, że gorzka czekolada zapobiega powstawaniu wielu chorób.
Gorzka czekolada dla zdrowego serca
Gorzka czekolada jest zaliczana do zdrowych słodyczy, chociaż wielu ludziom nie smakuje. Trzeba się do niej przyzwyczaić. Po zjedzeniu jej możemy mieć lepszy nastrój, oraz rozszerzają się naczynia krwionośne. To pozytywnie wpływa na spadek ciśnienia. Badania pokazały, że po zjedzeniu gorzkiej czekolady ciśnienie skurczowe jest mniejsze o 5,0mmHg, a rozkurczowe o 2,7mmHg. To dobra wiadomość dla osób borykających się z wieloma chorobami. W 2013r. eksperci dopuścili, aby na opakowaniu gorzkiej czekolady zamieścić notatki „flawonole kakao przyczyniają się do utrzymania elastyczności naczyń krwionośnych, co przyczynia się do prawidłowego przepływu krwi. Jedząc około cztery kostki dziennie niższe ryzyko choroby sercowo naczyniowej. Jednak nie należy przekraczać tej dawki ze względu na problemy między innymi z otyłością. Badania wykazały, że plemiona pijące po kilka kubków ciepłego napoju ze sproszkowanego kakao. Nie mają problemów z ciśnieniem. Spożycie czekolady zmniejsza zawał serca o 12%,zawału mózgu o 13,5%, udaru 16,3%.
Definicja
gorzkiej czekolady
Gorzka czekolada to wyrób cukierniczy zawierający ponad 70 % miazgi kakaowej. Produkty o zawartości 99% mają największą wartość. Taka czekolada jest bardziej gorzka. i cierpka. Pomimo tego ma swoich zwolenników. Posiada takie minerały jak żelazo, magnez i potas.
Czy gorzka czekolada jest zdrowa? Inne właściwości gorzkiej czekolady
Większość ludzi nie wyobraża sobie braku słodyczy. Można zamienić na zdrowszą wersję czekoladową. Dodatkowo wpływająca korzystnie na nasze zdrowie. Czekolada gorzka zawiera flawonoli, które przyczyniają się do regeneracji organizmu. Produkt zawiera związki, które pomagają przy cukrzycy, otyłości, udaru, nowotworu. Także czekolada może zmniejszyć rozwój miażdżycy oraz ograniczyć tworzenie się zatorów w układzie krwionośnym. Skład teobrominy w gorzkiej czekoladzie łagodzi kaszel. W czekoladzie znajdują się silne przeciwutleniacze inaczej polifenoli. Więcej masy kakaowej to więcej przeciwutleniaczy w czekoladzie. To ma wpływ na jakość tego produktu. Też zawiera minerały i witaminy .Gorzka Jedząc czekoladę będziemy mieli więcej energii, dzięki takim minerałom jak magnez, potas i żelazo. Magnez wzmacnia układ nerwowy i pobudza umysł. Fenylotylaminy zwiększają serotoninę dlatego poprawia nam się humor. Także kobiety w ciąży powinni jeść czekoladę, bo pozytywnie wpływa na dziecko. Podczas wędrówek dobrze mieć zapas gorzkiej czekolady. Pomaga przy przeziębieniu, gorączce oraz działa moczopędnie i wspomaga nerki. Gorzka czekolada wykorzystywana jest w cukiernictwie, medycynie o raz kosmetyce. Jest między innymi składnikiem kremów, balsamów, masek do twarzy. Opracowano z dodatkiem czekolady pastę do zębów., która ma właściwości przeciwbakteryjne. Zabiegi z dodatkiem czekolady zmniejszają obrzęki, oczyszczają, natłuszczają i rozjaśniają skórę. Także poprawiają nastrój.
Gorzka czekolada – wspomagacz przy odchudzaniu
Gorzka czekolada jest pomocna przy odchudzaniu. Zmniejsza uczucie sytości, zwiększa spalanie tłuszczu, wpływa na lepszy nastrój i energie. Natomiast nie można przesadzać z jej ilością zalecane około dwie lub trzy kostki dzienne na pół godziny przed posiłkiem. Im większy procent miazgi kakaowej, tym lepszy efekt odchudzania. Jednocześnie należy wprowadzić do jadłospisu zdrową dietę.
Witaminy w gorzkiej czekoladzie
W gorzkiej czekoladzie znajduje się sporo minerałów i witamin. Do najważniejszych zaliczają się potas, żelazo, magnez. Także posiada trochę cynku, wapnia oraz białka.
Kaloryczność gorzkiej czekolady
Często zastanawiamy się ile kalorii ma gorzka czekolada. Produkt o wysokim procencie masy kakaowej posiada więcej kalorii. Na przykład czekolada 60 % kakao ma 516kcal w 100g. czekolada 64% ma 502 kcal, czekolada 70% ma 530 kcal, czekolada 85% ma 566 kcal, czekolada 90% ma 592 kcal, czekolada 95% ma 590 kcal. Więcej cukru znajduje się w czekoladzie o mniejszej ilości kakao. Czekoladę powinni spożywać między innymi sportowcy, starsze osoby, dzieci.
Czekolada gorzka a cholesterol
Czekolada gorzka pomaga w wielu chorobach. Zawiera przeciwutleniacze pomocne przy obniżeniu złego cholesterolu, a podnosi dobry cholesterol..Cholesterol jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Gdy cholesterol LDL- zły jest wysoki, to tłuszcz odkłada się w naczyniach krwionośnych, a to z kolei powoduje zwiększone ryzyko udarów i zawałów. Produkt mający powyżej 70% miazgi kakaowej obniża ciśnienie krwi dzięki zawartym Flawonolom. Codzienne spożywanie małej ilości gorzkiej czekolady wpłynie pozytywnie na nasze zdrowie.
Jak kupować gorzką czekoladę?
Na opakowaniu może być napis czekolada gorzka, gdy jest 35% miazgi kakaowej.
Najwartościowsza jest czekolada o największej masy kakaowej. W krótkim składzie powinna mieć miazgę kakaową, tłuszcze kakaowe i cukier. Są też czekolady bez cukru. Natomiast w czekoladzie nie może być syropu glukozowo-fruktozowego , oleju palmowego,, i E476-, To emulgator i stabilizator wykorzystywany jest do szybszego łączenia odpowiednich składników. Także służy do ograniczenia ilości miazgi kakaowej. Zamiast masła kakaowego producenci dodają lecytynę sojową.
Najlepsza jest czekolada gorzka bez nadzienia i bakalii.
Dobrą czekoladę możemy poznać po wyglądzie, bo jest lśniąca i gładka. Podczas jej łamania wydaje specyficzny trzask. Natomiast nie powinna się topić przy zmianie temperatury.
Ewentualne skutki uboczne czekolady
Czekolada zjedzona z dużych ilościach może być toksyczna ze względu na zawartą w niej Teobrominę, która wpływa negatywnie dla naszego zdrowia. Częste objadanie się czekoladą, to zaburzanie odżywiania, które powinno się leczyć. Nadmiar czekolady wpływa na nadwagę, cukrzycę, zaparcia oraz ból głowy. Można zjeść do trzech kostek dziennie dla lepszego samopoczucia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz